Julia 11kk

12.3.18

Tajusin tänään melko myöhään, että tosiaan tänäänhän se Julia täyttää 11 kuukautta. Muistin minä sen vielä eilen illalla nukkumaan mennessäni, mutta sinne se ajatus katosi yöunien myötä... Valokuvasin siis nopeasti ja päädyin nyt siihen ratkaisuun, että laitan tähän postaukseen vain ne muutamat kuvat, mihin oikeasti olen tyytyväinen. Aikaisemmin kun sitä on laittanut kuvia tietyn määrän noudattaakseen ikään kuin tiettyä postauksen kaavaa, mutta miksipä tehdä aina samalla tavalla, jos tekee mieli tehdä toisin. 

Siinä hän on, meidän nuorimmainen yksitoista kuukautta vanhana. Hän on sirppana tyttönen painaen hitusen päälle 8 kiloa ja on jotakuinkin 72 senttimetriä pitkä. Viime aikoina hänelle on kasvanut melko nopealla tahdilla hampaita ja nyt niitä koristelee suussa kuusi kappaletta ja kaksi on puhkeamaisillaan.

Julia on nukkunut taas vanhempiensa välissä yöunensa, mutta juuri eilen aloitettiin projekti "Julia takaisin pinnasänkyyn". Tarkoitus olisi, että valtaosan yöstä hän nukkuisi sängyssään mutta saa palata viereen öisin, mikäli ei tunnu kovin nopeasti käyvän uudelleen uneen tassuttelulla. Ehkä ensi kuussa osaan kertoa, miten tässä sitten kävi... Päiväunensa Julia nukkuu missä milloinkin. Minä kun en noita ole nyt voinut huolehtia, niin mies on nukuttanut omalla tyylillään. Nykyisin kuitenkin mennään yksien päiväunien taktiikalla ja yöunet ovat puolestaan pitkittyneet.

Ruokailujen suhteen Julia edelleen suosisi maitoa. Kiinteitä hän syö toki, mutta pieniä määriä ja haluaisi sitten hornaista pullollisen maitoa joka ruokailujen yhteydessä... Pitäisi kai kokeilla olla antamatta maitoa ja katsoa, josko se "ruokaruoka" maistuisi sitten seuraavalla aterialla paremmin. Rintamaito loppui pakkasesta parisen viikkoa sitten eli nyt hän on mennyt täysin korvikkeella. Ja tuostahan me periaatteessa voisimme päästä jo eroon kuukauden päästä ja siirtyä tavallisiin maitotuotteisiin. Ehkä seuraavan kuukauden projektiksi voisi ottaa hiljalleen korvikkeen poistamisen ja muiden maitotuotteiden lisäämisen entisestään.

Nyt on tapahtunut se murros, milloin alkaa tosissaan tuntumaan, että oma vauva siirtyy kohti taaperoutta. Julia kävelee jakkaraa työntäen ja tukia vasten, hetkittäin on seisonut ilman tukea ja yleisesti viettää paljon aikaa päivästä seisoen. Näppärästi hän tonkii leluja laatikoista ja touhuaa paljon isompien lasten ympärillä. Niin ja onhan Julia jo jonkin aikaa toistanut aika paljon sanoja. Useat kaksitavuiset sanat ilman R ja S kirjaimia hän osaa toistaa. Harvemmin Julia siis käyttää sanoja merkityksillä, mutta nappaa niitä muiden puheista ja sanoo perästä. Tosin jos joku lähtee ovesta, niin silloin Julia vilkuttaa ja sanoo "hei hei". Mutta nyt heti perään muistin, että joskus kun sanon Julialle "tulehan nukkumaan" niin hän saattaa myös vilkuttaa ja sanoa "hei hei". Jos hän tuon merkityksen todella tajuaa, niin melkoinen huumorintaju jo tässä iässä. 

Persoonana Julia on valloittava. Hän hymyilee paljon ja on yleisesti hyvätuulinen. Välillä Julia parkaisee, jos joku ottaa häneltä lelun tai jonkun kädestä, mutta tuo parkaisukin tapahtuu usein melko rauhalliseen sävyyn. Julia on ehkä jopa yllättävän kylmähermoinen: joskus isommat laittavat oven kiinni suojellakseen leikkejään ja Julia jää sitten taputtelemaan ovea. Niin ja sylivauva Julia ei todellakaan ole. Hän on meidän vauvoista varmaan tähän mennessä omatoimisin ja parhaiten yksin viihtyvä. Oikeastaan vain nukahtaessa Julia haluaisi hakeutua viereen. 

Julian tykästyminen musiikkiin näkyy edelleen tanssimisena ja soittimien käyttämisenä. Hän käy välillä pimputtamassa isänsä pianoa, sorminäppäilemässä kitaroita ja nyt uusimpana hän tajusi lasten xylofonin. Oi että sitä pauketta. Leikkauksesta toipuessani Juliasta on tullut aikamoinen isin tyttö. Sitä tavallaan ajattelee, että vauvalla ja äidillä on erikoinen side ja varmasti noin onkin tietyissä tapauksissa, mutta sen olen konkreettisesti nyt huomannut, että isä voi olla vauvalle pitkälti kaikkea samaa kuin äitikin. Sitä kieltämättä jollain tapaa haluaisi ajatella olevansa korvaamaton, mutta samassa on ollut varmastikin hyvä, että tilanteen takia mieskin on päässyt siihen tiettyyn asemaan, missä lapsi itkeekin hänen perään eikä minun.

Iiiks, kuukausi enää ja meidän vauva täyttää yksi. 


You Might Also Like

2 kommenttia