Keväästä syksyyn 2018

25.2.18

Lasten ulkovaatteiden hankinta erinäisiin kausiin tuntuu jo aikamoiselta projektilta, kun kolmelle lapselle hankkii. Viime talven lasten vaatetus jäi kokonaan käsittelemättä blogissa ehkä osittain tuosta syystä, mutta nyt näin sunnuntain ratoksi otin ja kokosin meidän lapsien välikausivaatetuksen tälle vuodelle. Siitä onkin aika pitkä aika, kun viimeksi olisin asetellut vaatteet näin ja pomppinut ylös-alas jakkaralla...

Minä käsitän välikausivaatetuksen pitkälti keväästä-syksyn loppuun, koska Suomen kesä harvoin on sellainen, että ilman ulkovaatteita ulkona paljon voisi olla. Eli näitä vaatteitakin nyt tosiaan löytyy laidasta laitaan, kun eri tarkoituksiin on eri vaatteet. Kunpa voisin sanoa, että tässä on nyt kaikki valmiina mutta juuri äsken kokeiltiin ja Sofia tarvitsee isommat kengät ja jokaiselle lapselle olisi ostettava puuvillalapaset. Mutta ehdottomasti voiton puolella ollaan!

Haalarit

Välikausihaalari on meille se välikauden perusvaate. Nämä nostattikin nyt alkuvuodesta vähän harmaita hiuksia, sillä vastoin tapojani en ollut hankkinut näitä viime vuoden aleista valmiiksi. En jotenkin saanut aikaiseksi, mutta onneksi jokunen lasten haalareista löytyi alehinnalla tähänkin aikaan vuodesta.
Pojille on todella harvoin mitään erityisen kivoja haalareita. Näin ainakin on, jos perussinisen sävyt ei niin hirmuisesti innosta. Reimalta pongasin vuoden vaihteessa tämän Melassi-mallin soft green värityksen eikä sitten ilmestynyt sen voittanutta. Onneksi Reimalta osattiin kertoa, että tätä löytyy jälleenmyyjistä Punavuoren peikolta, koska netistä en tätä meinannut löytää ollenkaan. Antonille ostin edelleen 98 koon, koska Sofialle hankittu 98 näytti hänellekin riittävän reilulta. Antonillahan oli viime vuoden vk-haalari Reiman taaperopuolelta kanssa koossa 98, mutta hänellä meni hermot vetoketjun kanssa, mikä meni niin alas ja tässä lastenpuolen haalarissa on muutenkin paremmat mittasuhteet. Voi itseasiassa olla, että Reima on vähän turhan leveä malli meidän hoikille lapsille mutta en ainakaan vielä uskaltanut vaihtaa hyväksi todettua merkkiä.

Haalarin kanssa paritin meiltä jo löytyneen vihreän Makian puuvillapipon, viimevuotiset Reiman Askare-välikausihanskat (ihan huiput!) ja Reiman mustat Patter-kengät. Mies oli sitä mieltä, että Anton on näissä vihreissä sävyissä kuin kalastaja ja yksi toinen sanoi, että enemmänkin Nuuskamuikkunen.

Sofialta löytyy välikauteen kaksi haalaria, tosin juurikin siksi että toinen menenee pieneksi turhan aikaisin. Viime vuonna ostin tuon Name It:n softshell-haalarin tiedostamatta softshellin ekologisia ongelmia tai merkin sopimattomuutta meidän lasten mittasuhteisiin; niskahaara on näissä turhan nafti. Virheitä sattuu ja niistä toivottavasti opitaan. Sofia saa käyttää tuota Name it:n haalaria sen minkä se sopii, mutta sitten hyppää Reiman 98 kuorihaalariin. Tuo Reima olikin melkoinen löytö, kun sattui olemaan lähikaupan alerekissä 35 euroa. Monet Sofian vaatteet onkin nyt aleostoksia tai saatuja ja sen takia värimaailma on vähän sattumalta mennyt runsaasti pinkkiin. Mutta eipä siinä, pinkki onkin Sofian suosikkiväri. Ja jos ette kiinnittäneet huomiota, niin Anton ja Sofia tosiaan menee nyt samankokoisissa ulkovaatteissa ja ilmeisesti kengissäkin kerta nuo Sofian Reimat on pienet.

Kengät kuvassa on siis vaan esimerkkinä, vastaavat olisi tarkoitus ostaa isommassa koossa. Gugguun pipo ja huivi on viime keväänä ostettu ja menee ainakin toistaiseksi vielä. Hanskoina Sofialla samat Reiman Askare-hanskat.

Juliallekin löytyy kaksi haalaria, mutta toisen päädyin nyt pitämään meillä hätävarana. Julia on meidän lapsista tähän mennessä kaikista siroin - ja se on siis jo melkoisen siro, koska aikaisemmatkin lapset ovat olleet mielestäni siroja. Niinpä kun kokeilin vuodenvaihteessa hänelle tuota Reiman haalaria, niin hän vaikutti hukkuvan sinne. En haluaisi pitää varsinkaan kävelemään opettelevalla turhan isoja vaatteita, joten päädyin ostamaan Julialle pääasialliseksi haalariksi Molon Polly-haalarin. Se näytti sovittaessa huomattavasti paremmalta. 

Haalariin ostin Gugguulta pipon ja huivin, mutta ne meni ennakon kautta eli eivät ole vielä tulleet. Metsolaa harkitsin myös pitkään, mutta päädyin sitten menemään hyväksi todetun kautta. Välikausihanskat eivät ole mitenkään sävy sävyyn, mutta löytyivät jo valmiina, joten ne saa kelvata. Eccon nahkakengät löytyivät hurjan hyvällä alella, 16€.

Molon Polly on kokoa 80, joka vastasi pituuksiltaan aika hyvin tuota Reiman 80 haalaria mutta koska ei ole entuudestaan kokemusta Molon vaatteista, niin pidän Reiman takavaralla. Reiman kanssa voisi pitää esimerkiksi noita meiltä jo valmiiksi löytyviä asusteita; tosin ainakaan nyt Julia ei anna nauhattoman puuvillapipon olla päässä... Kavatin kukkakengät on kokoa 22 ja ostin talteen, koska riittävän hyvällä alella sai. Meillä on saman mallin vaaleanpunaiset 21 kengät eli aika luottavaisin olen, että ainakaan enempää välikausikenkiä Julialle ei tarvitse hankkia.

Takkikelit

Aika nopeasti keväällä saa siirtyä jo takkeihin, mikäli ulkoillessa ei ole tarkoitus rymytä juuri hiekkalaatikolla. 

Sanoin aikaisemmin softshellin ongelmista ja ne edelleen pätee. Takkina nyt kuitenkin hyväksyin tämän Name It:n softshelltakin, koska 1. meillä pestään takit yleensä kerran vuoteen (eli muovimikrohiukkasia ei pääse niin usein pesuveteen kuin mitä haalareissa pääsisi), 2. ostin meille sen pesupussin, jonka pitäisi osittain kerätä muovihiukkasia itseensä, 3. Anton ei juuri ikinä ole mitään pyytänyt, mutta tämän takin nähdessään hän pyysi kauniisti: "Osta äiti minulle tuo, jooko kiitos?". Lisäksi 4. kuulleessaan tämän takki-tarinan halusi Antonin ukki ostaa tuon takin ja 5. Anton oli oikeasti välikausitakin tarpeessa. Army-kuosi on kyllä ihan täysin Antonin ja hänen mielenkiintojensa näköinen.

Takin kanssa tulisi todennäköisesti pidettyä mustaa Makian puuvillapipoa ja aikoinaan Zarasta ostettua tuubihuivia. Hanskat on jotkut Anttilan alekorista aikoinaan hankitut ja Niken lenkkarit on viime vuotiset, jotka sitten kuitenkin osoittautui liian isoiksi. Eipä siinä, ne menee tänä vuonna. 

Sofian takkina toimii Reiman kuoritakki, minkä ostin jo aikoja sitten aleista. Takkiin kuuluu irroitettava tikkivuori eli sitä voi käyttää hyvin vähän kylmemmälläkin. Ostin Sofialle tuon söpön Metsolan tupsupipon ja ajatuksena oli, että se menisi pari vuotta. Pipo olikin harmikseni niin naftia kokoa, että ei kyllä mene ainakaan enää ensi vuonna. Vaihtokaan ei onnistunut, mutta päätin pitää pipon - tuleehan tuo Julia perästä. Tuubihuivi on kuitenkin Gugguun, koska Metsolan huivi näytti liian ohuelta ja kapoiselta kun taas Gugguun puuvillaisia meidän isommat on varmasti tykänneet käyttää. Niken söpöt printilliset Tanjun-lenkkarit on jo viime keväänä ostettu. Nekin aleista, mitä en sitten jaksanut palauttaa kun ajattelin että jalat kasvaa niihin joskus. Ja Sofialla on toistaiseksi kasvanut jalka todella nopeaan.

Julialle olisi löytynyt taas Sofian vanha Reiman 80 takki, mutta se on kokoonsa nähden todella reilu niin päätin hankkia Julialle sopivamman. Sitten löytyikin tämä Mini Rodinin pico hurjan hyvällä alella. Isohan tämäkin on kerta 80/86, mutta nuo resorihihat takaa sen, että Julian on helppo kuitenkin toimia takissa, kun hihat eivät jää pelkiksi lonkeroiksi. Mutta plussana takki menee varmasti myös koko vuoden.

Julialta puuttui trikoopipo ja halusin hänelle tämän paikallisen Ponon liilan tupsupipon. Se kun kävisi nätisti myös Molo-haalarin kanssa. Olen vaan edelleen kahden vaiheilla, vaihdanko pipon pienempään. Tuo S on nimittäin hänelle vielä valtavan iso mutta pelkään, että kokoa pienempi menisi liian aikaisin pieneksi. Mitä tehdä? Viime vuonna isommilla todettiin nuo Niken Tanjunit hyviksi lenkkareiksi ja olen sen itsekin jaloillani todistanut, niin jälleen hyödynsin alet ja nappasin Juliallekin valmiiksi koossa 22 (suositeltu 12cm jalkaan). 

Kesätakit

Tämä on vähän sellainen ei niin välttämätön genre, mutta meillä kuitenkin hyväksi todettu käytäntö. Kesäisin saatetaan olla ulkona useita tunteja, jolloin voi hyvinkin tulla pientä sadetta tai lämpötila vaihdella, järven äärellä voi tuulla jne. Kesätakit kulkee meillä usein rattaiden alaosassa ja sieltä ne voi tarvittaessa napata päälle.

Tämä Reiman vaaleansininen yksilö on itseasiassa juuri se, mikä toi ilmi "kesätakki"-hyödyn. Ihanan ohut ja todella pieneen tilaan menevä takki. Vähän harmittaa, kun en aikoinaan ostanut molemmille isommille lapsille tätä mallia, mutta Antonille mahtuu vielä omansa hyvin. Trikoopipona toimii viimevuotinen Mini Rodini - keltaisen miellän täysin "Antonin värinä". Tuo taitaakin nyt mahtua useamman vuoden, kun päänkasvu hidastunut merkittävästi.

Sofia sai tämän Citymarketin My Wear -softshell takin, joka on kuitenkin softshelliksi hyvin ohut. Ehkäpä tämä siis ajaisi kesätakin roolia? Ponon trikoopipon löysin heidän myymälästään ilahduttavalla 5€ hinnalla. Mies oli toivonut vaihtoehtoa Papun rusettipipolle, joten tässä sellainen.

Julian kesätakki ei ole mitenkään tekninen, mutta sopinee kivasti ainakin kaupassakäyntiin. Tämäkin kuuluu niihin, mitkä olen kotiuttanut jostain superalesta. Niken lenkkarit kuuluvat kanssa alelöytöihin ja ovat kokoa pienemmät kuin mustat Tanjunit. Papun rusettipipo on Sofian vanha.

Näiden kesätakkien lisäksi Antonille ja Sofialle olen hankkinut Gugguun hupparit (nekin -50%) ja varastosta löytyi vielä Sofian vanha farkkutakki, mikä sopinee Julialle. Näitä en nyt kuitenkaan jaksanut kuvata.

Päiväkoti & kurakelit

Meillä ei kauheasti kotona ulkoillessa käytetä kuravaatteita, koska ei ole tuntunut tarpeelliselta. Päiväkodissa kurahousut on kuitenkin oltava ja pääosin sitä varten ne on hankittukin. Aikaisemmin olen voinut kierrättää Antonin vanhoja Sofialle mutta tätä tämä nyt on, että kaikkea joutuu hankkimaan kahdet samassa koossa. 


Taisin jo mainita, että keltainen on Antonin väri. Hänelle tulikin nyt varmaan jo viidennet keltaiset Crocsin kumpparit ja kolmannet Reiman keltaiset kurahousut. Keltainen on myös värinä mitä parhain sadekeleille! Ostin vielä Reimalta molemmille tuollaiset perussimppelit puuvillapipot, missä on tuulisuojat korvilla. Tuumailin myös, että tämä keltainen sopii kivasti Antonin vihertävään haalariin.

Sofia aloittaa päiväkodin ensi syksynä, joten ostin hänelle valmiiksi jo saman setin ja käytetäänhän näitä välillä kotonakin. Värimaailma tuli valikoitua Sofian mieltymysten ja jo olemassaolevien vaatteiden myötä.

Huh. Siinä ne nyt tulivat: meidän lasten välikausivaatetus 2018. Minusta näyttää ja tuntuu, että vaatetta olisi paljon mutta kun määrän jakaa kolmella, niin ei siinä nyt ihan niin paljon olekaan. Vähän huvittavaa kylläkin, että jos meinaa aleja hyödyntää ensi vuosi mielessä niin tässä pitäisi puolen vuoden sisään ostaa taas lisää välikausivaatteita. Tuota kun ajattelee, niin en yhtään ihmettele miksi en viime vuonna jaksanut suoda niin paljon ajatuksia ensi vuoden välikaudelle.

Mites ruudun toisella puolen: joko on välikausivaatteet valmiina?

You Might Also Like

10 kommenttia

 1. Hei toi Antonin haalarihan on tosi kiva! Eikä muutkaan huonolta näytä, nättejä! Mulla on vielä vähän vaiheessa, mut ajattelin osan esitellä ensi viikolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi haalari on mielestäni raikkaan erilainen väri olematta liian vaalea tai tumma! Aika leveä se on kiristettynäkin, mutta eipähän kiristä 😉

   Poista
 2. Sama vihreä Reiman haalari kiinnitti huomioni jossakin alkuvuoden mainoskuvassa. Täydellinen väri! Esikoiselle ehdin kyllä jo hötkyillä Torista käytetyn Reiman haalarin, mutta haluaisin ostaa kyllä tuon toiseksi. Ja kuopus sai samaa vihreää vk-rukkasiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan samaa mainoskuvaa ollaan ihailtu, koska olen nähnyt tätä vain yhdessä kuvassa :) Jos ei muuten, niin kannattaa viimeistään silmäillä jääkö näitä aleen ja ostat sitten seuraavaksi puvuksi. Tää oli käteen erilainen kuin muut meidän Reiman haalarit; pinta on jotenkin karheampi ja tavallaan kestävämmän oloinen. Nähtäväksi jää, onko vaikutelma oikea :)

   Poista
  2. Todennäköisesti sama! Mulla on siellä jo aleja odottamassa yksi takki - samaa vihreää, pientä kukkakuviota...

   Poista
 3. Siis mulla on nyt aukko sivistyksessä tai jossain. En ole ollenkaan tiedostanut softshellien olevan ympäristölle haitallisia, ilmeisesti siis niistäkin irtoaa mikromuovia.... Onko kyse siis softshellistä itsestään, että siitä irtoaa, vai miten?

  Meillä on ollut välikaudesta toiseen Name It:in softshellit, koska ne on toimineet meillä niin hyvin, mutta saattaapi olla, että jatkossa en enää softshellejä sitten viitsi ostaa. Nyt on tulossa Hiljalle tumma ruusukuvioinen haalari. Einolle löytyi käytettynä kiva molon vk-haalari. :) Softshelliä löytyy kyllä sitten vielä takkinakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo softshelleistä lähtee tosiaan runsaasti mikromuoveja, esim. fleece taisi olla tuon syyn takia vuoden turhake viime vuonna ja softshellista lähtee melkein kaksinkertainen määrä kuin fleecestä. Netistä löytyy tarkemmin juttuja ja tilastoja asiasta, kun googlailee :) Se tämän vuoden ruusuhaalari on tosi kaunis, mutta eipä ne oikein mene malliltaankaan meidän lapsille kovin hyvin - liian lyhkänen niskahaara :/

   Molo on nyt alkanut mua kiinnostamaan, kun niissä mahdollisesti olisi paras istuvuus meidän lapsille. Julialla hankin ensimmäistä kertaa Molon vk-haalarin ja ensi talveen toppahaalarin, niin pitää katsoa noilla mitä mieltä olen laadusta.

   Poista
 4. Hei onhan noi patter kengät kestävät? Tein paniikkiratkaisun ja ostin samanlaiset vaikka lenkkarimallia etsinkin eka :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut vasta yhdet ja ne ei ehtinyt olemaan syksyllä kovin kauaa käytössä, kun pitikin siirtyä jo talvikenkiin. Paljon hyvää olen näistä kuitenkin lukenut ja siksi uskalsin ostaa Antonillekin omat. Meillä nää on ihan puhtaasti hiekkalaatikolle/kunnon ulkoiluun, kun näissä ei ainakaan pääse hiekat jalan sisälle :)

   Poista
  2. Joo meillä kans aktiivikäyttöön :) löysin itseni tänään reiman myymälästä jonka olemassaoloa en edes tiennyt :D

   Poista