Sofia 2v3kk

27.8.17

Totta puhuen tänään ei olisi ollut erityisemmin inspiraatiota valokuvata, mutta en nyt ainakaan vielä ollut valmis luopumaan tästä perinteestäni kuvata lapset tietyin ikävälein. Nämä "ikäpostaukset" ovat kuitenkin olleet juuri ne, mihin palaan kaikista useimmiten ja on kiva katsoa ja lukea, miten lapset ovat kasvaneet.

Tänään Sofia on siis kaksi vuotta ja kolme kuukautta. En oikein osaa sanoa, mistä se johtuu mutta aina kun ajattelen hänen ikäänsä niin yllätyn, miten nuori Sofia vielä onkin. Tietyssä määrin Sofia vaikuttaa ikäistään vanhemmalta, mutta joissain asioissa huomaan kaksivuotiaan tapoja.

Perustietoja:
- Pituutta n. 87cm ja painoa 12kg.
- Käyttää yläosissa enimmäkseen jo 98/104 kokoa, mutta housuissa 92 (Papuissa 98/104).

Nukkumisesta:
Yöunille käyminen käy helposti klo 20-21. Joskus tosin päiväunet aiheuttavat sen, että Sofia ei nukahda kovin pian mutta hän pysyy kuitenkin sängyssään. Aamuisin Sofia herää 08-09.

Päiväunet puolestaan ovat jo pitkään olleet hankalia. Sofia ei millään malta käydä päiväunille järkevään aikaan ja puolestaan ilman päiväunia hän ei tunnu pärjäävän. Päiväunille hän käykin joko pitkän taistelun kautta tai sitten simahtaa itse myöhemmällä iltapäivällä. Ehkä päiväunissa on se hankaluus, kun Anton ei niitä enää nuku ja sitten Sofiakaan ei haluaisi rauhoittua paikoilleen. Nytkin kun tässä kirjoitan, niin Sofia on hyörinyt sängyssään jo pitkän tovin ja kello alkaa käydä jo niin myöhäiseksi, että jos hän nukkuu niin yöunille käyminen käy myöhäisemmäksi.

Syömisestä:
Syö pääosin hyvin ja monipuolisesti. Vähän hauskasti Sofian herkkua on lohi, mikä puolestaan ei juuri ikinä kelvannut Antonille. Sofia tykkää syödä myös keitettyjä vihanneksia ja minun pitää tosissaan aina muistutella itseäni, että ostan omenoita ja vastaavia, koska kukaan muu meillä ei niitä syö/pysty syömään. Mutta Sofia on meidän ihana pikku syömäri. Vaikka hän olisi itse jo syönyt, niin hän usein hakee lusikan/haarukan, jos näkee esimerkiksi isänsä alkavan syömään.

Luonteesta:
Kaikissa lapsissani on aina ollut sellainen samanlainen perusrauhallisuus, mutta sen ympärille rakentuu suuriakin eroja. Sofia esimerkiksi on aina ollut tietynlainen häsläri; hän liikkuu paljon ja on liikkeissään ja ajatuksissaan melko äkkipikainen. Sofia tekee ja menee. Mutta tämä Sofian piirre ilmenee oikeastaan vain kotipiireissä. Julkisilla paikoilla ja vieraampien ihmisten yhteydessä Sofia arkailee aikansa - ehkä se on ikätekijä, ehkä ei. Siinä suhteessa Sofia ei kylläkään arkaile, että hän ei anna muille lapsille juurikaan periksi. Jos Sofialta siis yritetään viedä jotain kädestä, niin Sofia kyllä pitää puolensa. Antonille Sofia on välillä vähän turhankin kiivas, kun on ollut useampia tilanteita, missä Sofia puree - ketään muuta hän ei ole purrut.

En ole mitään kovin kummoisia uhmakausia Sofialla havainnut. Toki paikoin hän suuttuu, mutta nämäkin tilanteet yleensä syntyvät siitä, jos hänen ei anneta katsoa telkkaria silloin kun hän haluaisi tai juuri jos Antonin kanssa riitelevät jostain lelusta. 

Sofian kanssa on helppoa esimerkiksi käydä kaupassa; hän kuuntelee hyvin ohjeita ja on reipas. Sofia ottaa paljon vaikutteita Antonista ja täytyy sanoa, että tässä suhteessa Antonin rauhallinen luonne on myös onni.Taidoista:
Puhuu äärimmäisen hyvin. Vaikka hän onkin puhunut jo pitkään pitkiä virkkeitä, niin silti edelleen joskus miehen kanssa hämmästellään, miten hyvin Sofia artikuloi. Tämä tietysti helpottaa myös elämistä Sofian kanssa, kun hän osaa kertoa ajatuksistaan. Minusta Sofialla on paljon sellaisia valmiuksia, että hänet voin helposti kuvitella päiväkotiin niiden osalta. Pukee ja riisuu pitkälti itse ja aika innokkaasti olisi myös pukemassa Antonia.

Sofia on omaksunut youtube-videoista värien nimiä englanniksi, mutta suomeksikin niistä puhutaan ja harjoitellaan. Aika usein ollaan sitten opeteltu niitä molemmilla kielillä. Numeroitakin Sofia on alkanut tunnistaa ja on lausunut ykkösestä kymppiin numerot, tosin ehkä enemmän jonkinlaisena muistirimpsuna kuin sitten niin, että oikeasti käsittäisi mistä on kyse. 

Suosikit ja inhokit:
Rakastaa musiikkia ja melkein aina katsookin jotain musiikkivideoita. Tykkää kovasti myös erilaisista leikeistä, missä yhdistyy musiikki ja liike. Olen huomannut Sofiassa samaa tapaa kuin itsessäni lapsena: laulamista kuuluu monissa yhteyksissä ja hän sanoittaa joitain sävelmiä itse eri tavoin.

Me olemme säilyttäneet Chrome-läppärin "lapsien tietokoneena", mistä joskus saa katsoa youtubea. Tähän Sofia suhtautuu paikoin turhankin intohimoisesti. Vielä jokunen aika sitten Sofia ei juurikaan tykännyt katsoa ruutuja, mutta nykyisin tykkää vähän liikaakin. Voinkin veikata, että Sofia inhoaa sanaa "ruututauko". 

Sofia ei tykkää, että hänen hiuksiaan laitetaan. Leikkasinkin nyt sitten ensimmäistä kertaa hänen hiuksiaan kerta pinnit ja ponnarit eivät saaneet pitää hänen etuhiuksia poissa silmiltä. 

Niin ja tosiaan Sofian lempiväri on pinkki ja muut punaisen sävyt. Hänelle on tullut myös jokseenkin yllättävä mieltymys kaikenlaisiin hörhelöhameisiin. Miltei aina hän valikoisi vaatekaapistaan hameen päälle. Näiden kuvien vaatteet kuvastaakin minusta aika hyvin Sofian luonnetta ja hänen mieltymyksiään.

Sofia tykkää edelleen paljon kiikkumisesta ja innokkaasti hoitaa vauvanukkeaan. 


You Might Also Like

2 kommenttia