Sofia 2v

29.5.17

Siitä tuntuu olevan jo pieni ikuisuus, kun tein viimeksi Sofiasta tällaisen kuukausipostauksen, vaikka todellisuudessa tuosta on mennyt vain kaksi kuukautta. Tuo on silti selvästi riittävä aika siihen, että Sofia ehtii muuttumaan paljon. Nuo muutokset eivät välttämättä ole kovin konkreettisia taitoja, vaan sellaista yleistä "kypsymistä". Ja on Sofian piirteetkin kyllä ehtineet muuttumaan yllättävän paljon, kun nyt vilkaisin noita aikaisempia kuvia. Mutta asiaan, tällainen kaksivuotias meillä asuu:


Perustietoja:
- Pituutta on todella vaikea arvioida, mutta heitetään nyt vaatekoon puolesta, että jotain 90cm. Painoa päälle 11kg. (Neuvola 5.6.)
- Käyttää pääosin kokoa 92, mutta yläosissa menee myös 98.


Nukkumisesta:
Sofian suhteen eletään sitä murroskautta, kun hän ei oikein nukahda päiväunille aikaisempaan perinteiseen 12-14 aikaan, mutta ei kuitenkaan jaksaisi kokonaista päivää ilmankaan. Jos hän ei nuku päiväunia, niin hän joko alkuillasta kiukkuaa tai sitten simahtaa yllättäen. Vastaavasti jos hän on nukkunut päiväunet, niin yöunille ei malteta käymään vaan hänet helposti löytää leikkimästä pimeästä huoneesta. Ei oikein olla löydetty järkevää ratkaisua tähän ongelmaan.

Tavallisimmin yöunille Sofia käy 20-21 välillä ja herää 07-08. Nukkuu yönsä putkeen.


Syömisestä:
Edelleen tosi innokas syömään lähes kaikkea. Haluaa syödä jopa isältään tulisia ruokia. Jotkut juustot taitavat olla ainoita, mitä ei mielellään syö. En oikein osaa nimetä suosikkejakaan, kun tuntuu että kaikki menee niin hyvin.  Sofia myös miltei aina on ensimmäisenä ja viimeisenä pöydässä. Syö siis mielellään niitä herkkujakin, mutta niidenkin jälkeen "perusruoka" maistuisi. Välillä huvittaa, kun Sofia käy syömässä Antonin jättämät ruuat myös.


Luonteesta:
Vähän mielenkiintoisesti Anton on aina ollut Sofiaa herkempi ja edelleen Sofia on tietyissä asioissa uskaliaampi, mutta mitä ihmisiin tulee, niin Sofia ujostelee ja arkailee niitä enemmän. Tämä ei ilmene niinkään ulkona ollessa, mutta jos ihmisiä tulee meille, niin Sofia menee yleensä piiloon kunnes hiljalleen rohkenee tulla esille. Todennäköisesti tämä ujostelu on jokin ohimenevä vaihe, mutta Antonilta en vastaavaa muista ainakaan tässä Sofian iässä.

Muilta osin Sofia kyllä näkyy ja kuuluu. Ei ole erityisemmin tarvinnut murehtia sitä, jääkö Sofia jotenkin kaksi vuotta vanhemman veljensä jalkoihin. Enemmänkin on niin, että paikoin järjetön kaksivuotias antaa satikutia veljelleen puristamalla ja puremalla. Erityisesti tuota jälkimmäistä tapaa ollaan yritetty saada loppumaan.

Sofia on selkeästi hyvin musikaalinen, hänhän lauloi ennen varsinaisia puhuttuja lauseita. Mieltymys musiikkiin näkyy myös siinä, kun hänen katsomansa lastenohjelmat on miltei poikkeuksetta jotain musiikkipainotteisia.


Taidoista:
Sofia puhuu niin monipuolisesti ja selkeästi, että minun on välillä vaikea muistaa, että hän on tosiaan vasta kaksivuotias. Helposti kun sitä saattaa ajatella, että ymmärryksen taso olisi korkeampi kerta toinen pystyy puhumaan niin hyvin ja laajasti. Toki Sofian ääntäminen on välillä joillekin epäselvää, jos eivät vaikka tiedä miten R-kirjain Sofian suussa taipuu mutta muuten monelta olemme kuulleet, että Sofia puhuu ihmeen hyvin ikäänsä nähden. Tuo on erityisen mukava seikka siinä mielessä, että Anton ja Sofia käyvät jo hyvinkin vuorovaikutteisia leikkejä keskenään.

Siinä missä Anton osasi kaksivuotiaana kirjaimia ja numeroita, niin Sofian osaaminen suuntautuu enemmän juuri sinne motoriseen tekemiseen. Sofia on esimerkiksi pitkään osannut pukea ja riisua hyvin eikä häntä olla syötetty enää todella pitkään aikaan. Muutenkin Sofia tuntuu toiminnallisesti todella omatoimiselta. Jotain kertonee se, että joskus aamuisin minut herättää tyttö joka on riisunut itseltään yöpuvun, vaipan ja laittanut päivävaatteet päälle... mutta jättänyt sen uuden vaipan laittamatta, koska se on vielä liian hankala juttu. Sofia on alkanut näyttämään myös suurempaa kiinnostusta elektroniikkalaitteita kohtaan ja samassa tietysti osaaminenkin kehittyy; vielä ei mene telkussa ihan Netflixiin asti mutta tietokoneella osaa mennä vierailija-tilaan ja avata chromeselaimen.


Suosikit ja inhokit:
Tosiaan televisio ja youtube on aika uusia kiinnostuksen kohteita. Pitkäänhän se oli niin, että Sofiaa ei kiinnostanut piirrettyjä tai vastaavia katsoa, vaikka Anton niitä katsoi. Nyt ne paikoin kiinnostaisi vähän liikaakin, kun joskus hän suuttuu kun nuo menee kiinni. Sofia viettää ruutuaikansa kuitenkin ihan hyvällä tavalla: usein kun hän haluaa katsoa nimenomaan niitä lauluvideoita ja sitten laulaa mukana. Olenkin miettinyt, että jonkinlainen muskaritoiminta voisi olla Sofialle mieleinen.

Vahvana suosikkina on edelleen se ruoka, niin ihan konkreettinen syötävä kuin ruokaleikitkin. Tämä syömishalu näkyy siinäkin, että Sofia tahtoo edelleen syödä hiekkaa ja muuta mitä sattuu käteensä ulkona saamaan. Esimerkiksi kun näitä kuvia otettiin, niin eikös hän ottanut itselleen kiven ja sitä maistellut. Ja vaikka hän paikoin nyrpisteli naamaansa ja sanoi "pahaa", niin silti piti jatkaa maistelua.

Sofia kovasti pongailee ulkona koiria ja ratsastaa sählymailalla. Haluaa monesti päästä isänsä hartioille ja tykkää paljon kiikkumisesta. Mieltymys vaatteisiin ja pukemiseen näkyy mm. siinä, miten usein Sofialta löytyy selästään reppu ja eteisestä hän on etsinyt itselleen jonkun kaulaliinan, pipon ja kengät. Sofialla on muutenkin enemmän mielipiteitä siitä, mitä hänelle puetaan kuin Antonilla. Vaatteissa Sofia pitää erityisen kivana asiana taskuja. Sofia haluaa aina pitää kaukosäädintä kädessään, kun katsoo telkkarista jotain - hyllylle sitä ei saa siksi aikaa laittaa.

Sofia ei edelleenkään pidä hiusten harjaamisesta tai siitä, jos joku niitä koskettelee. Ei kovin mielellään istuisi rattaissakaan, mutta ei mitenkään suurta numeroa siitä tee, vaikka ajottain rattaisiin joutuu.

Mieheni, lapsiemme isä, on sanonut jo varhain Sofiaa seikkailijaksi. Ainakin todella usein Sofia heittää repun selkäänsä, niin ehkä jotain seikkailijaluonnetta tuossa kaksivuotiaassa hiekkaa syövässä tytössä on.

You Might Also Like

2 kommenttia