Puolitoistavuotias Sofia

27.11.16

Kas niin on Sofia tullut jo puolentoista vuoden ikään. Usein tässä iässä tuntuu, että se oma vauva alkaakin olemaan enemmän jo lapsi kuin vauva. Sellainen toimelias, monivivahteinen, selvästi itsenäisempi ja päämäärätietoinen. Tällainen on Sofia nyt:

Perustietoja:
- Neuvolassa otettiin mitat päälle viikko sitten: pituutta löytyy 80,7cm ja painoa 10,1kg.
- Käyttää pitkälti vaatekokoa 86, mutta se on kyllä jo monelta osin juuri sopiva eikä kasvuvaraa ole. Joitain yläosia on jo käytössä koossa 92. 
- Suu on täynnä hampaita.

Nukkumisesta:
Pitkään jo ollut sama rytmi eli yöunille klo 20 ja heräilee 07. Päikkäreille klo 12 ja nukkuu keskimäärin 1,5h. Nyt on hiljalleen ruvennut tulemaan sängystä pois ja pari kertaa pitää yleensä viedä sänkyyn takaisin, että suostuu käydä nukkumaan. Haluaa aina puput viereen. Ei yleensä heräile öisin ainakaan niin, että nousisi sängystä pois.

Syömisestä:
Melkein kaikki maistuu ja on monesti innokkaasti rupeamassa syömään. Sinänsä jännä, että on kuitenkin niin kovin solakka. Syö aikalailla itse joko lusikalla tai käsin. Sofian kanssa ollaan erityisesti kiinnitetty huomiota siihen, että saisi syödä melkein mitä vaan. Anton kun on ollut niin ronkeli ruuan suhteen, niin on haluttu tukea Sofian mielenkiintoa jopa vaikka juustohampurilaista kohtaan.

Luonteesta:
Antonia olin kuvaillut puolitoistavuotiaana ensimmäisenä "yhteistyökykyiseksi". Sofia on veljeään selvästi jääräpäisempi, mutta toisaalta omalla tavallaan rauhallisempi. Sofia ei kovinkaan paljon hermostu, ei edes silloin kun häntä kielletään - hän yksinkertaisesti vain jatkaa tekemistä oman mielensä mukaan. Kunnes sitten meidän on pakko käyttää järeämpiä keinoja kuin pelkkiä sanoja ja vaikka nostaa hänet pois sen äärestä, mitä hän ei saisi tehdä. Aikansa hän vielä yrittää uudelleen, kunnes on valmis myöntämään häviönsä.

Sofia on aina ollut myös kovin rauhallinen ja itsenäinen siinä suhteessa, että hän käy helposti nukkumaan eikä sellaisissa perustoiminnoissa äyskää vastaan, ainakaan vielä. On tosi ahkera ja omatoiminen pukeutumisen suhteen: ottaa housuja pois ja pukee ne päälle. Välillä meitä huvittaakin, kun tyttö löytyy yhtäkkiä puolialasti jostain huoneesta tai on heittänyt itse housut ja vaipan pois ja suuntaa potalle. 

Sofia ei juurikaan välitä televisiosta. Haluaa sen kyllä mielellään päälle, mutta korkeintaan pari minuuttia jaksaa sitä tuijotella. Kirjoja hän sen sijaan tykkää selailla ja kantaakin usein erästä äänikirjaa mukanaan. 

Sofia on myös todella kova tyttö laulamaan. Hänen päähänsä on tarttunut eräs youtube-piirrettyjen rallatus: "Hiija ääm, hiija ääm. Hau duuu juu duu", Sofia laulaa (here I am, here I am. How do you do?) monta kertaa päivässä. 

Niin ja nykyään Sofia on ottanut tavakseen lyödä. Se on selkeästi hänen tapansa hakea huomiota ja olenkin yrittänyt miettiä, kuinka tuota kitkeä pois. Kun toisaalta jos reagoin siihen lyömiseen, niin hän kokee onnistuvansa missiossaan mutta toisaalta en voi katsoa sivusta sellaista toimintaa. Hän lyö usein myös Antonia, jos Anton on vaikka keskittynyt katsomaan piirrettyjä ja Sofia selkeästi haluaisi olla Antonin kanssa.

Taidoista:
Tuossa luonteen kohdalla tulikin ohimennen mainittua aika monta taitoasiaa. Sofia on siis motorisesti kuulema ikäänsä nähden jo edellä. Pukee ja riisuu tosi hyvin. Rakentaa myös Duploilla ja kokoaa korkeita palikkatorneja. Juoksee, kävelee varpaillaan ja vähän yrittää hypätä tasajalkaa. 

Puheessa on viime aikoina tullut hurjasti kehitystä. Uusia sanoja tuntuu tulevan joka päivä. Sanoja onkin käytössä jo siinä määrin, että vaikea mennä arvioimaan lukumäärää. En sitten tiedä, osaako kaikki ihmiset niitä Sofian sanoja ymmärtää ihan samalla tavalla mutta jogurtti on esimerkiksi "uturtti" ja Anton "antii". Muutamia kaksisanaisia juttuja on tullut, kuten "Antii työ" (= Anton syö) ja annettuaan suukon minulle Sofia sanoi "äätin tyttö". Vähän kyllä nauratti. Hirmu hyvin ja usein toistaa sanoja, kun kertoo hänelle mikä on mikäkin. Puhetta Sofia ymmärtää tosi hyvin.

Suosikit ja inhokit:
Suosikkileluja on edelleen autot. Tässä kuvasarjassa näkyykin, kuinka korujen jälkeen Sofia kuitenkin haki autoja itselleen. Duploilla leikkii myös paljon ja haluaa usein olla tietoinen, missä puput on. Äänikirjat on tosiaan kivoja myös. Ottaa usein mallia tekemisen suhteen veljestään: siksi meillä usein kulkeekin täällä asunnossa kaksi lasta, joilla on joku satunnainen lelu kädessään ja se toimii pyssynä. Pyssyjä on niin oravapehmolelut kuin muoviset dinosauruksetkin.

Sofia muutenkin tuntuu samaistuvan paljon Antoniin. Usein jos Sofia vaikka näkee, että minä voitelen paahtoleipää niin hän lähtee Antonin luoksee huutaen "Antiii!" ja sitten sepostaa siihen jotain omaa päälle. Selvästikin siis pyrkii kertomaan Antonille, että nyt olisi leipää hänelle.

Minun kanssa Sofia haluaisi aina suihkuun ja selvästi hänelle on tärkeää toimia samalla tavalla kuin muutkin. Suihkussa hän usein tulee viereen seisomaan niin, että vesi suihkuttaa hänenkin selkään. Sitten hän "pesee" itsensä useamman kerran suihkun aikana. Niin ja potallekin olisi päästävä samaan aikaan, kun minä käyn pissalla.

Isällä taas on selvästikin riehujan rooli. Isän syliin pyydetään päästä, jotta isä roikuttaisi ja heiluttaisi ja pyörittäisi. 

Sofialle on myös tärkeää, että hänen pitäisi saada olla aina syömässä, kun joku perheenjäsen syö. Hän usein ottaakin itselleen laatikosta pöytäalustan ja vie sen syöttötuolinsa eteen, sitten hakee lusikan ja suuntaa tuolilleen sen merkiksi, että nyt pitäisi nostaa.

Sofian käytetyin sana on edelleen "äiti". Hän varmaan sanoo sen satoja kertoja päivässä. 

Inhokkien keksiminen on aina ollut Sofian kohdalla vaikeaa. Edelleenkään ei tule mitään mieleen. Se varmaan kertoo Sofiasta melko paljon.

Tämä viimeinen kuva Sofiasta on aika jännä, mutta se kyllä itseasiassa kuvaa häntä melko hyvin. Hän tuntuu olevan tuollainen rautahermoinen, päättäväinen ja tavallaan voimakas. 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Ihana tyttö teillä :) meidän samanikäinen poika on taidoiltaan melkoisen samanlainen. Ei puhu kyllä niin paljon, mutta kiipelisi ja riehuisi senkin edestä. Vauhtia riittää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Sofialla on ihan vähän ajan sisällä todella paljon lisääntynyt tuo puhuminen. Kuulostaa tutulta; tämä on just sitä vaihetta, kun taitoja riittää mutta ei ihan samassa määrin järkeä, niin pitää olla sitten tiuhaan vahtimassa toisen touhuja :D

      Poista