Muksumuoti: Kulmakivet pikkuvauvavaatteisiin

29.10.16

Vaikka meille on tulossa kolmas vauva, niin olen pikkuvauvavaatteiden suhteen aikalailla samassa tilanteessa kuin esikoisensa saava: vaatteita ei löydy mistään kaapin säilöistä. Ehdin nimittäin myymään/antamaan pois miltei kaikki vauvavaatteet kokoon 74 asti. Ei ollut alkuun suunnitelmissa toteuttaa kolmen lapsen haavetta näin pian, mutta ajatukset muuttuivat.

Siinä suhteessa saatan kyllä olla eri asemassa esikoisen saavien kanssa, että minulla on hyvin selkeät kuviot sen suhteen, millaisia vaatteita vauvalleni tahdon. Kokemus nojaa siihen, mitkä ovat toimineet parhaiten kahdella edellisellä. Näistä nyt hiukan.

KÄYTÄNTÖ

Koulukuntia saattaa ehkä olla useampia, mutta uskaltaisin väittää, että useimmat suosivat vastasyntyneillä ja pienillä vauvoilla kietaisubodyja. Ajattelin, että tälläkin kertaa hankin bodyt ainoastaan kietaisubodyina ainakin sinne kokoon 68 asti. Kun vauva alkaa olla sopiva 68 kokoon, on hän useimmiten jo sen verran jämerä, että body menee suht näppärästi pään ylikin. 

Perusketjuliikkeiltä löytyy jokaiselta kietaisubodyja. KappAhlin tarjonta on kaikista niukin, lähinnä nuo Newbien raitabodyt kuuluu vakiomallistoon. Ne onkin kivan pehmoisia ja ovat säilyneet usein laatunsa puolesta parhaimpina näistä kolmesta. Tosin se käyttöikä jää tosiaan yhdellä vauvalla niin lyhyeksi, että ei juuri mikään vaate siinä ehdi huonoksi mennä. Todennäköisesti yhden tuollaisen raitabodyn hankin johonkin kokoon.

Lindexiltä löytyy aavistuksen kalliimmat kietaisubodyt, mutta niissä on nykyään useimmissa tuplakoot eli sinänsä käyttöikä tulee pidemmäksi ja itse body varmaan edullisemmaksi. Haaroista löytyy tuplanapitus ja resorit käsissä on helposti käännettävät. Lindexin bodyt saa kokemukseni mukaan helposti myös jälleenmyytyä. Veikkaan, että juuri tuon tuplakoon takia suurin osa bodyhankinnoistani keskittyy Lindexiin.

H&M:ltä löytyy kaikista edullisimmat bodyt ja laatu on mielestäni näissä luomupuuvillaisissa bodyissa melko samaa tasoa kuin edellisissä liikkeissä. Huomioon otettavia seikkoja näihin liittyen on niukempi mitoitus: siinä missä ottaisin vastasyntyneelle Lindexiltä kokoa 50, niin H&M:ltä valikoin kokoa 56. H&M:n vaatteet eivät ole myöskään kovin helposti jälleenmyytävissä, mikä tietty saattaa harmittaa siinä vaiheessa, kun ei enää niitä vaatteita tarvitse.

Kaikista parhain bodymalli vastasyntyneelle on ne kietaisubodyt, joissa on mahdollisuus kääntää hihat kiinni. Umpinainen hiha kun suojaa vastasyntynyttä kynsiltään, mitä ei saa vielä ensimmäisien viikkojen aikana leikata. Näitä bodymalleja ei vaan tunnu löytyvän enää juuri mistään. Joskus muutamia malleja on näkynyt Tutalla ja Prismassa myytävällä Cirafilla.Muina huomioina mieleeni tuli ainakin nämä:
- Collegejumppikset on hyviä erityisesti kesävauvoilla. Harmillista kyllä usein joutuu valikoimaan kahden ominaisuuden välillä: Jos haluat, että jumppiksessa on haaranapit vaipanvaihtoa varten, niin sitten vetoketju loppuu haarojen yläpuolelle ja jumppis on aika vaikea pukea pienelle. Jos taas kokee pärjäävänsä ilman haaranappeja, niin pukeminen on paljon mukavampaa vetoketjun kanssa, mikä loppuu nilkkaan. Harvoin meillä on ollut tarvetta vaihtaa vaippaa jumppis päällä, niin taidan itse nyt suosia tuota pitkää vetoketjua. Sen verran rasittavaksi koin viimeksi tuon haaranapillisen.
- Itse en ostaisi yhtään sellaista kokopukua, mikä vedetään pään yli ja haaroissa on napit. Antonilla oli kerran sellainen yöpuku ja muutaman kerran kun rääkyi sitä pukiessa, niin totesin että parempi jättää käyttämättä.
- Takkeja myydään ihan pienillekin, mutta ei meillä ainakaan niille tulisi käyttöä. Takki on tuntunut oleelliselta sitten, kun lapsi istuu jo hyvin rattaissa ja tietysti kun sääolosuhteet ovat olleet takkiin sopivat. Meillä tuo on useimmiten ollut hiukan alta 1v.

Vaatteiden tarvittua määrää on vaikea mennä yleisesti sanomaan. Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä, että on riittävää että yksi body on päällä, toinen pesussa ja kolmas puhtaana kaapissa. Toinen ääripää taas kokee, että bodyja täytyy olla yli kymmenen. Itse asetun tähän puoliväliin ja koen 5-6 bodya sopivana määränä. Tuolla määrällä harvoin on stressiä siitä, onko kaapissa yhtään puhtaana mutta ei käy niinkään että yksittäinen body ehtii olemaan käytössä vain pari kertaa. Toki jos sattuu käymään niin, että tulisi erityisen puklaileva vauva niin sitten saattaisi olla, että pitäisi olla enemmän kuin tuo 5-6 ellei jaksa pestä pyykkiä hyvin tiuhaan.

EETTISYYS JA KEMIKAALIT

Tästä seikasta voisin kirjoittaa paljon laajemminkin, mutta jospa nyt jotain vain lyhyesti. Erityisesti kemikaalien osalta olisi erityisen hyvä, että pikkuvauvoille ostettaisiin niiltä merkeiltä, joissa kemikaalikuormitus on mahdollisimman vähäinen. Nämä on usein niitä samoja merkkejä, mitkä on myös tuotantolinjoiltaan eettisempiä.

Sinänsä ymmärrettävää on, että harvempi kuitenkaan haluaa käyttää kaksin/kolminkertaista summaa sellaisiin lastenvaatteisiin, jotka menevät muutamassa kuukaudessa pieneksi. Tämä taitaa näkyä myös ainakin kotimaisten merkkien tarjonnassa, koska harvempi valmistaa niitä ihan pienimpiä kokoja ja toisaalla eipä sieltä tahdo löytyä esimerkiksi kietaisubodyja. Itse juuri näistä syystä päädyn usein ostamaan pikkuvauvavaatteet ketjuliikkeistä.

Muutaman poikkeuksen onnistuin löytämään: Noshilla on ainakin kietaisubodyja 50/56 lähtien ja esimerkiksi Prismoissa myydään kotimaista Hillaa kietaisubodyina. Vinkatkaa ihmeessä, jos tulee muita mieleen!


Kirppareilta löytyy ihan varmasti hyväkuntoisia pikkuvauvojen vaatteita ja ymmärrettävästi niitä moni hyödyntääkin. Jotkut taasen suhtautuvat skeptisesti mahdollisiin homeisiin ja siihen, millä vaatteita on pesty. Sinänsä voisin hyödyntääkin kirppareita, mutta FB-kirpparit koen hirmu aikaavieviksi ja turhan monimutkaisiksi kaikkine säätöineen ja hakuineen. Livekirpparit on taas turhan kaukana ja usein kirpparireissuja pitäisi olla useampi, mikäli meinaa koko vaatevaraston sieltä poimia.

Näitä kotimaisia/eettisempiä merkkejä kannattaa pongailla aleista. Itse ainakin meinasin seurata, josko jotain kivaa saisi ostettua joulualennuksista.

ULKONÄKÖ

Tästä sinänsä turha edes sanoa mitään, koska ulkonäkökysymykset jakavat mielipiteitä ja kukin tykkää mistä tykkää. Valtaosa tämän postauksen vaatekuvista on sellaisia, mistä itse tykkään. Mielelläni puen vauvan suht yksinkertaisesti ja aika helposti tulee suosittua vaaleita sävyjä alkuun. Ehkä se sitten johtuu vain tarjonnasta, tiedä tuota. Retrovaatteet on sellaisia, mistä en tykkää juuri yhtään. Joitain vuosia sitten olisi ollut kummallista kuvitella pukevani vauvaa mustiin, mutta nyt sekin tuntuu luonnolliselta.

- - - -

Jokusen vauvavaatteen olen jo hankkinut ja tarkoitukseni olisikin ostaa niitä hiljalleen. Erityisesti kun Lindexillä ja KappAhlilla on näitä "osta 3, maksa 2" ja sitten on tietysti myös kausialennukset, mitä hyödyntää. Viimeksi Sofian kohdalla olin varautunut lähinnä 56 kokoon ja sitten aika yllättäen pitikin täydentää sitä 62 kokoa, että tällä kertaa pyrin ajattelemaan valmiiksi vähän pidemmälle.

Tuliko teille mieleen jotain muita huomioita tai onko teillä kenties erilaisia kokemuksia vaatteiden käytännöllisyydestä?

You Might Also Like

0 kommenttia