Jyväskylä - ei lapsiperheille?

19.9.16Jo jokin aika sitten tulin tietoiseksi, millaisia leikkauksia Jyväskylän kaupunki aikoo mahdollisesti suunnata lapsiin ja lapsiperheisiin. Huolestuin. Tänään luin Keskisuomalaisen sivuilta Oskari Rantalan mielipidetekstin, jossa kerrotaan tiivistetysti Jyväskylän kaupunginhallituksen kaavailemista leikkauksista ja niistä johtuvista seurauksista. Teksti löytyy täältä: KLIK. Suosittelen tuon lukemaan, erityisesti jos aihe ei ole entuudestaan tuttu.

Näin lisäyksenä omakohtaisia näkemyksiä:
- Mikäli lasten hoitopaikoista tehdään sietämättömän kurjia, niin kyllähän se suurestikin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti vanhempi on palaamassa työelämään. Paljon puhutaan siitä, kuinka työllisyyttä saataisiin parannettua ja miten erityisesti naisten asema vahvistuisi työmarkkinoilla. Tällä menolla kun päiväkodeista tehdään suuria tarhoja, missä lapselta evätään mahdollisuudet luoda läheinen suhde hoitajiinsa, niin ei varmaan kovin moni vanhempi ole priorisoimassa töihin menoa ensisijaiseksi. Työttömien vanhempien työllistymismahdollisuuksia hankaloitettiinkin jo tuon subjektiivisen päivähoidon poistamisella.
- Perhepuistojen poistaminen tuntuu aivan järjettömältä päätökseltä. Se viestii melkoista välinpitämättömyyttä perheellisiä kohtaan ja konkreettisesti rakentaa sellaista kaupunkikuvaa, missä lapset eivät saisi näkyä. Lapsiperheissä on tutkitusti paljon köyhyyttä ja niille vähävaraisimmille perhepuistot ovat elintärkeitä. 
- Niin kliseistä kuin se onkin, niin lapsissa on tulevaisuus. Kaikki lapsuuden hyvä ja paha tulee näkymään tulevina vuosina. Lapsuudessa rakennetaan elämänpohja ja kaikki ne mahdolliset säröt siinä pohjassa tulee yhteiskunnan maksettavaksi. Jyväskylän kaupunkina miettisin tätä seikkaa myös siinä, millaisen imagon se haluaa itselleen luoda. Onko Jyväskylä hyvä kaupunki perustaa perhe ja vakiintua asumaan sinne? Haluaako Jyväskylä, että täällä käy ihmiset korkeintaan opiskelemassa ja jatkavat matkaansa vai haluaako se esiintyä perheystävällisenä ja laadukkaana kaupunkina myös lapsille ja heidän vanhemmilleen?

Minä olen aina tykännyt asua Jyväskylässä. Minusta täällä on ollut viihtyisää, riittävästi palveluja ja sijainti on mitä mainioin eri puolella Suomea asuvia läheisiäni ajatellen. Välillä olen miettinyt, kuinka minua harmittaisi, mikäli töiden perässä kutsu käy ja on muutettava. Mikäli nämä leikkaukset toteutuvat, niin sitten tuo mahdollinen muutto ei ainakaan harmita lainkaan niin paljon. Mutta hävettäisi Jyväskylän puolesta, millaista arvopolitiikkaa se näillä leikkauksillaan harrastaisi.

You Might Also Like

0 kommenttia