Hetki arjesta: Täydelliset yöt

6.9.16

Nyt noin kuukauden ajan meidän yöt ovat olleet suorastaan täydellisiä siltä osin, että molemmat lapset nukahtavat yksin ja nukkuvat pääsääntöisesti yönsä heräämättä. Vielä muutama kuukausi sitten olisi tuntunut hassulta se ajatus, että voi laittaa lapset vain sänkyyn, toivottaa hyvät yöt ja kävellä pois, mutta niin vain nykyään tapahtuu.

Olen pitänyt Sofiaa aina uniensa puolesta melko ihmeellisenä lapsena, siis positiivisessa mielessä, ja näköjään linja jatkuu edelleen. Päiväunillekin on riittävää, että hänet vain nostaa pinnasänkyyn ja sinne hän sitten itse nukahtaa. Antonin kanssa tuo ei olisi mitenkään aikoinaan onnistunut ja edelleen Anton onkin näistä kahdesta se, joka prostestoi tai herättää öisin, mikäli joku niin tekee. Selvästi on kuitenkin Antoninkin yöheräilyt vähentynyt ja protesti tarkoittaa nykyään vain sitä, että hän joskus sanoo kerran tai kahdesti, että ei haluaisi mennä nukkumaan.

Mutta ai että, elämä tuntuu heti hirmu paljon seesteisemmältä kun unihommat on näin helppoja.

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Oi, kuulostaa ihanan helpolta! Meidän kohta 3v. pojan nukuttamisrituaalit kestää helposti tunnin ja pitempäänkin. Tosi väsyttävää, mutta kun en vaan tiedä mistä lähtisin liikkeelle muuttaakseni tätä tilannetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppoa se sinänsä onkin, mutta toki iltahommiin kuuluu sitten aina ne perinteiset iltapala, mahdollisesti iltasuihku, hampaiden pesu... Että kyllä sitä kuitenkin noin tunnin saa alkuillasta varata siihen, että saa lapset valmiiksi yöunille :)

   Vaikea antaa mitään neuvoja, koska tilanteenne ei aukea tuosta vielä kovin paljon. Meillä on parhaiten auttanut säännölliset rytmit ja juuri tietyt iltahommat, mistä lapset tietää uniajan olevan tulossa. Esikoisen yksin nukahtamiseen on mielestäni auttanut parhaiten puhtaasti vain aika, mutta yövalosta oli myös hyötyä. Jos teillä on montakin rituaalia tai sellaisia, jotka vievät aikaa, niin voisiko niistä jotenkin karsia pikkuhiljaa? Tuo on nyt vain yksi ehdotus, kun tosiaan nämä lapset ja unitapaukset ovat niin kovin erilaisia. Toivottavasti löytyy joku toimiva ratkaisu!

   Poista
  2. Kommenttini oli vähän epäselvä. Tarkoitin tosiaan että ihan vaan siihen nukuttamiseen menee helposti tuntikin. Toki meilläkin vielä ennen sitä kaikki iltatoimet. Ollaan pitkään jo menty samalla rutiinilla iltatoimet, joten siinä ei varmaan korjattavaa. Poika vaan vaatii, että toinen meistä vanhemmista on paikalla nukuttamassa ja se tunti siinä sängyn vieressä on aika puuduttava :D mutta ehkä hiljalleen alettava miettiä uusia tapoja tai ehkä tosiaan aika tekee tehtävänsä.

   Poista
  3. Niin joo. Nukkuukos teidän kolmevuotias päiväunia? Meillä esikoinen nukkuu hoidossa, mutta kotona ei. Sinänsä unirytmi pysyy kuitenkin samana, kun se hoidossa oleminen varmaan vie sillä tavalla energiaa että saa normaalisti yöunille. Jos kotona on nukkunut päiväunet, niin yöunet tahtoo vähän venyä...

   Meillä oli myös niin joku aika, että jostain syystä lapsilla kesti nukahtaa minun kanssa mutta miehen kanssa ei. Lapset tuntui olevan valppaana siitä, että minä en varmasti sieltä huoneesta lähde.

   Muuten jostain luin tuosta, että se itsensä nukuttamisen taito on hyvin yksilöllinen lapsilla. Jotkut handlaa sen jo alle yksivuotiaana ja toiset ei oikein nukahda yksin päälle kolmivuotiaanakaan. Teidän tapauksessa ehkä helpoin olisi, jos sen itse nukahtamisvaiheen saisi nopeammaksi ja ekana tuli mieleen tuo, onko lapsi riittävän väsynyt yöunille mentäessä...?

   Niin ja joskus miehellä oli tapana laittaa lastenhuonetta kiinni, selvästi lapset kuitenkin tykkää nukahtaa ovi täysin auki. Kuulevat silloin vähän ääniä eivätkä ehkä koe itseään niin yksinäiseksi :)

   Poista
 2. Onpa ihana kuulla, että unihommat sujuvat noinkin hienosti! Hyvillä unilla ja sujuvilla iltatoimilla on kyllä suuri vaikutus omaan jaksamiseen ja mielialaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Koko perheen mielialoissa ja kireyden tasoissa huomaa heti sen, jos on porukka nukkunut tavanomaista huonommin.

   Poista
 3. Hienoa kuulla että sujuu, helpottaa kaikkien arkea :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista