Kondomit jakoon!

2.5.16


Tänä aamuna Facebookissani kohistiin ehkäisystä. Tai tarkemmin ilmaistuna siitä, että Vantaan Vaikuttaja-päivillä oltiin tarjottu 12-vuotiaalle kondomeja. Iltasanomien artikkeli aiheesta nousi useampaan kertaan pinnalle FB:n sivuilla. 

Ensireaktioni lähenteli tuon 12-vuotiaan äidin reaktiota. Mietin, mitäs ihmettä. Onko 12-vuotiaalle tosiaan tarve jakaa kondomeja? Kun mietin asiaa pidempään, muuttui myös mielipiteeni.

Minä olen aina ollut hyvin kiinnostunut seksistä, mutta painottaisin tässä yhteydessä sitä, että kiinnostus seksiä kohtaan ei todellakaan aina tarkoita sitä, että sitä seksiä harrastaisi. Nyt kun muistelen itseäni 12-vuotiaana, niin kyllä minua kondomit kiinnostivat ja kaverivihkojen sisältö oli varsin seksipainotteista. Emme me sinänsä kokemusmielessä seksistä vielä mitään tienneet, jostain saimme kaverini kanssa käsiin kondomeja ja ne ensikosketukset niihin oli aika muistiinpainuvat. Muistan niiden olleen todella limaisia ja hassun hajuisia. Se taisi olla ison pehmoleluni koiran häntä, mihin me sitä kondomia kaverini kanssa kokeiltiin.

Siinä missä minä ja kaverini lähinnä pelleilimme kondomeilla, löytyi ja edelleen löytyy niitä varhaisteinejä, joille konkreettinen seksi on ajankohtainen asia. En nyt lähde ottamaan kantaa siihen, minkä ikäisenä seksi on suotavaa aloittaa mutta sen tiedän, että ehkäisyasiat eivät tosiaan aina ole kunnossa. Ja jos se seksitilanne tulee ja ihmiset on kiihkon tilassa, niin se ehkäisyn puuttuminen ei aina ole ratkaisevin asia. Muistan muutamia tapauksia teinivuosiltani, missä joku kaverini hermoili, kun kuukautiset olivat myöhässä. Ja hermostumiseen oli syytä kerta oltiin niin sanotusti vedetty paljaalla. Oman seksielämäni aloitin ollessani jo täysi-ikäinen, mutta en minä siinäkään iässä ollut riittävän järkevä ollakseni harrastamatta seksiä ehkäisyn puutteessa. Nykyisen mieheni kanssa vedimme siis suhteen alkuvaiheessa riskipeliä muutamaan otteeseen. 

Tästä ajatuksesta johtuen päädyin miettimään sitä, että kyllä se kondomien jakaminen nuorille on hyvä asia. Se ei ole mielestäni kehotus seksiin, vaan kehotus siihen, että jos seksiä harrastaa, niin käyttäähän ehkäisyä. 

Kondomit ovat jollain hassulla tapaa nolo asia monelle. Edes kaikki täysi-ikäiset eivät kehtaa niitä ostaa. Jos niitä jaetaan jossain, niin sitten kyllä niitä usein otetaan vastaan. Yliopistotutuissanikin oli ihmisiä, jotka hakivat kondominsa YTHS:n aulasta. En tiedä, tekivätkö he tuon säästäkseen rahaa vai välttyäkseen nolostumiselta kaupan kassalla - ehkä molemmista syistä johtuen. 

Tämän myötä päädyin miettimään sitä tulevaa aikaa, kun lapseni ovat teini-iässä. Haluaisin uskoa, että olen sellainen äiti, jolle pystyy puhumaan kaikesta. Mutta toivoisin myös, että osaan silloin ymmärtää, että lapseni eivät ehkä koe mukavaksi kertoa minulle kaikkea. Toivon, että osaan olla valppaana sen suhteen, mitä mahdollisesti tapahtuu lapsieni elämässä.

Joskus varhaisteininä kummastelin sitä, kun kaverini äiti osti kaverini isosiskolle kondomeja ja ehkäisypillereitä. Siellä ne ehkäisyvälineet olivat tuon isosiskon pöydällä kaikkien näkyvillä. Silloin koin sen jotenkin aavistuksen paheksuttavana; ihan kuin tuo äiti antaisi hyväksynnän seksille. Ja nyt itse äitinä huomaan, että olisin tuo sama äiti. Koska ei seksiä sinänsä voi kieltää, jos se tapahtuu kahden teini-ikäisen välillä. 

En siis usko, että kondomien julkinen jakaminen voisi johtaa mihinkään pahaan. Päinvastoin, se voi ehkäistä yllätysraskauksia ja sukupuolitauteja. Olisi vaikea kuvitella, että joku innostuisi kokeilemaan seksiä juuri siitä syystä, että sattui saamaan ilmaisen kondomin käteensä.

Mitä mieltä te olette aiheesta, onko se sopivaa jakaa (varhais)teineille kondomeja?

Ps: Aloitin juuri toisen blogini Stoorin puolella: www.stoori.fi/substanssi. Käy kurkkaa, mistä siellä tullaan kirjoittelemaan. 

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Ensin ajattelin itsekin että hullua kait se on noin nuorille jakaa noita kumeja, mutta totta varmasti tuo että tuskin kukaan innostuu kokeilemaan seksiä juuri siksi että olisi saanut ilmaiseksi kondomeja :D hyvää pohdintaa :)

  VastaaPoista
 2. Pidän blogistasi erityisen paljon, hienoa että olet taas täällä! Itse olen myös aloittanut seksielämäni "vasta" 18-vuotiaana osittain ehkä siitä syystä että kotona minulle ei aiheesta koskaan puhuttu ja mahdolliset poikaystävät tai seurustelut tuomittiin puheen tasolla. Meillä ei koskaan puhuttu aiheesta kotona. Ehkä mieleni muuttuu vielä tulevien vuosien aikana, mutta nyt haluaisin olla se äiti jolle voi aiheesta puhua ja kysyä. Muutama päivä sitten oli netissä artikkeli lasten seksuaalikasvatuksesta ja siitä kuinka meidän vanhempien suhtautuminen ja nolostuminen kun pienet lapset uteliaana kysyvät omasta seksuaalisuudestaan saa aikaan sen, että seksuaalisuudesta puhuminen on noloa tms. Toivon olevani yhtä avoin myös silloin kun 2-vuotias tyttäreni alkaa kiinnostua asiasta. Meillä on potta-harjoitukset tällä hetkellä ajankohtaisia ja minua harmitti kun eräänä päivänä kerhossa tyttäreni totesi kovaan ääneen "kakka". Tuolloin vasta opettelimme tunnistamaan pissaa ja kakkaa ja hän aina sanoi kakan tulevan vaikka kyseessä oli vain pissa. No, siitä toinen samanikäinen nappasi sanan kakka ja alkoi sitä rallatella ja toistella kunnes tämän isä kielsi asian ja lopuksi totesi että teidän tyttö tuon aloitti. Se, mikä tapahtuneessa harmitti oli nimenomaan se, ettei pieni 2-vuotias edes saisi sanoa sanaa kakka opetellessaan tunnistamaan luontaisia tarpeitamme. Ymmärrän, ettei yleensä aikuiset sano mille hädälle ovat milloinkin menossa mutta pieni lapsi vasta tutustuu asiaan. Pahoitin mieleni ja mieheni kanssa kotona pohdimme että onko meidän yhteiskunta näin rajoittunut? Jos pienen lapsen luontaisen uteliaisuuden tukahduttaa noin ja kieltää puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä niin millaisia nuoria ja aikuisia heistä kasvaa? T. Mahavalas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Meillä oli itseasiassa melko vapaa kasvatus. Ei ollut hirmuisesti rajoja, puhuttiin vanhempien kanssa jonkin verran seksistä ja heitin jo nuorena todella ronskia läppää heidän kuullen. Oma kokemus sanoo, että tämä vaikutti siihen, että minulle tuli seksistä sellainen käsitys, että se ei ole mitenkään vakava juttu mutta kuitenkin arvostettava sellainen. Olen aina ollut kehollisesti tietyssä mielessä varautunut, jotenkin se seksi liittyy minulla itsearvostukseen; en siis halua antaa sitä osaa itsestäni ihan kenelle vain. Vaikka en todellakaan myöskään tuomitse heitä, jotka nauttivat seksistä "kevytkenkäisemmin".

   Tuosta kakka-asiasta tulikin mieleen kiroileminen, josta voisin kirjoitella joku päivä. Meillä kun on Antonin suhteen ajankohtainen tuo aihe. Minä en miellä kakka-sanaa mitenkään sellaiseksi, etteikö sitä saisi sanoa. Sinänsä siis erikoista tuon isän käytös. Tosin ymmärrän, että se saattaa käydä hermoille, jos lapsi rankuttaa jotain sanaa mutta siinäkin tapauksessa pitäisi muistaa, minkä ikäisestä lapsesta on kyse. Meillä siis kyllä puhutaan kakasta ihan kakkana, mitä ihmeen muita sanoja siinä voisi edes käyttää? :D

   Poista