Kesäkengät pikkujaloille

12.5.16

Tuossa kun kävi se lämpöaalto, totesin lapsien lenkkareiden olevan liian kuumat. Ulkoa tultua molempien sukat olivat melko kosteat hiestä. Niinpä huomasinkin olevani taas kenkäpohdinnan edessä, nyt oli päätettävä lapsille kesäkengät.

Meillä kun on kaksi eri ikäistä, on heidän käyttätarpeensakin kenkien suhteen aavistuksen erilaiset. Antonin kenkien pitäisi soveltua useampaan menoon; niillä pitäisi olla hyvä juosta ja potkia palloa. Plussaa olisi, mikäli Anton osaisi laittaa ne itse jalkaan, koska hän on nyt innostunut pukemaan ja riisuuntumaan itse. Sofialle taasen toivoisin sellaisia kenkiä, mitkä on vanhemman helppo laittaa pieneen jalkaan. Tietysti kenkien ominaisuuksilta toivomme myös hyvää istuvuutta jalkaan, taipuisaa pohjaa ja edullinen hinta on positiivinen lisä.

Lähtökohtaisesti hylkäsin ajatuksen sandaaleista, siis niistä sellaisista remmisandaaleista ainakin. Ne tuntuvat huonolta vaihtoehdolta lähinnä sen takia, koska ne harvoin on kovinkaan pehmeät ja niihin pääsee inhottavasti hiekkaa sisälle. Hiekkarannoilla ja hiekkalaatikolla meillä saa lapset kulkea paljain jaloin. Koska asfaltti on kuitenkin kuuma, on lapsilla oltava jotkut kengät kesäksi.

Päädyin sitten etsimään kenkiä kangaskengistä. Käytiin lasten kanssa alkuun etsimässä kenkiä H&M:ltä ja Prismasta. Sovituksesta ei meinannut tulla mitään, koska uusia kenkiä potkittiin jaloista pois ja Anton totesi haluavansa pitää ne vanhat. Kotona Anton sovittaa uusia kenkiä mielellään, joten päätin sitten tilata useammat kengät meille kotiin. Kengät saapuikin osuvasti samoina päivinä.

Kenkiä tuli hankittua kolmesta eri paikasta, kolmelta eri valmistajalta. Cientan kukkaballerinat löytyi Sokokselta puolella hintaa. Cientat ovat olleet ilmeisen suosittuja, liekkö siihen vaikuttanut laatu vai hinta. H&M:ltä tilasin kolmet erilaiset Antonille sovitukseen, Sofialle ei oikein sieltä sopivaa kokoa löydy johtuen siitä, että pienimmissä kengissä on tuplakoot. Brandosilta tilasin molemmille yhdet Kavatin kangaskengät, koska sen merkin kengistä meillä on aikaisemmin tykätty. Mutta kieltämättä hinta ei Kavatilla ole ihan niin ilahduttava.

Cientat ovat mielestäni nätit ja käteen todella kevyet. Cientoissa on tosin oma hajusteensa, mikä saattaa häiritä. Minulla se on vähän siinä rajoilla, häiritseekö se liikaa vai ei. Kympin hinnalla olisin voinut antaa hajun anteeksi, mutta tuota kiinnityssysteemiä kuitenkaan en. Kengät tuntui liian hankalalta laittaa pieneen jalkaan. Laitoin Sofian kävelemään näillä kävelykärryn kanssa eikä se oikein luonnistunut. Kenkä tahtoi jotenkin taittua koko ajan sivuttain, vaikka kenkä ei ollut mitenkään reilun kokoinen. Kengän pohja ei myöskään taivu lainkaan niin otollisesti kuin sen ehkä odottaisi. Taitos tulee tosiaan tuohon keskelle eikä niinkään päkiään.

Sofialle ei erityisemmin löytynyt sovitettavia kenkiä H&M:ltä, koska henkkamaukan tuplakoot on ongelmallisia. 18/19 olisi hänelle juuri nyt sopiva, mutta siinä ei ole minkäänlaista kasvuvaraa. 20/21 on taas varmaan koko kesän liian iso. Lisäksi H&M:n kengissä on suurimmassa osassa todella surkeat kiinnitysmekanismit. Sofialle tosin löytyy kahdet H&M:n kengät, mitkä joskus keväällä höperöissäni ostin. Yhdet ballerinat, jotka menee juhlissa/rattaissa istuessa ja yhdet espadrillot, jotka saattaisivat olla kesällä hänelle sopivat. Vähän kuitenkin noiden hankinta kaduttaa, koska onhan se järkevämpää ostaa yhdet kaikin puolin hyvät kengät kuin sitten käyttää rahojaan tuollaisiin, mitä ehkä voi käyttää. No mutta mennyttä ei voi muuttaa.

Tästä päästäänkin Kavatin kangaskenkään.
Sofialle valikoin Mölnlycke-mallin sovitukseen koossa 20. Kavatin sivuston mukaan tuon koon kenkä on pituudeltaan 127mm, Sofian jalkaa en ole saanut mitattua kovinkaan tarkkaan, koska varpaat tahtoo mennä kippuralle mitattaessa. Siihen 12cm tuntumaan sen pituuden kuitenkin sain. Kavatit oli Sofian jalkaan reilummat kuin 20 koon Cientat. Kengät oli oikeastaan siinä mielessä mukavan reilut, että ne menisi nyt mutta varmaan vielä paremmin vähän ajan päästä. Sofia kun ei vielä kävele kuin tukea vasten eikä hän pahemmin tukea ulkona ota. Kavateissa Sofia kuitenkin onnistui kävelemään kävelykärryn kera.

Alkuun saatuani Kavat käsiini olin kieltämättä epäileväinen. Arvelin tuon kumin olevan jäykkää ja sitä se onkin, mutta pohja itsessään taittuu hyvin. Sivukierteellä kenkiä ei saanut taitettua, mutta tuo pohjataittuvuus lienee se oleellisin. Kengät on kieltämättä painavammat kuin H&M:n vastaavat, mutta tosiaan H&M:llä koot ei mene Sofian jalan kanssa nyt oikein yhteen. Niinpä Sofialle päädyin pitämään nämä keltaiset Kavat. Laadukkaan oloiset ne kyllä on, mitä tulee esimerkiksi ompelujälkeen ja yleiseen käsituntumaan. Molemmissa Kavatin kangaskengissä lukee "Made in Spain".

Antonille tilasin H&M:ltä vastaavanlaisen mallin kuin nämä Sofian Kavat.Kuvistakin varmaan näkyy, että nämä Henkkamaukan versiot on lörömmät ja kevyemmät kuin Kavat. Taittuvuus oli parempi. Meidän lapsille H&M:n kengät ei silti tunnu olevan hyviä. Niissä ilmenee liiaksi istuvuusongelmaa. Siinä missä pituus olisi Antonin jalalle ok, ei kenkä muuten ole. Vähän vaikuttaa siltä, että Anton on perinyt minun jalkamallini eli lesti on leveä, mutta jalkapöytä matala. Näihinkin kenkiin jäi sisälle jonkin verran tyhjää ja tuo tarranauha ei ehkä olisi riittävä pitämään kenkää hyvin jalassa kerta niissä on niin paljon ilmaa. Lisäksi pohjassa oli keskellä sivussa eräänlainen "koroke" enkä oikein osaa sanoa, onko tuo hyvä juttu vai ei. Oma kokemus kun kertoo, että se voi tosiaan tehdä kengät mukavimmiksi tai sitten se saattaa tehdä täysin päinvastaista. Osaako joku sanoa, onko lasten kengissä mikä parempi: täysin tasainen sisäpohja vai jokin muu?

Näiden lisäksi H&M:ltä tuli sovitukseen kaksi muuta mallia.


Tennarit olivat silmääni tosi kivan näköiset; harmaa sopisi vielä monen kanssa. Melko nopeasti totesin kuitenkin saman ongelman kuin useimmissa H&M:n kengissä: ne lonksuu Antonin jaloissa. Ei siis ainakaan tennareita meille.

Espadrillojen sopivuus oli vähän siinä ja siinä. Kenkä olisi ihanan ohut, melkein tossumainen mutta senpä takia sen pitäisi mennäkin jalkaan vähän kuin sukan tavoin. Turha siis toivoa minkäänlaista kasvuvaraa tuolta kengältä.

H&M:n kengistä olisin saattanut kelpuuttaa nuo tummansiniset, mutta päätin kuunnella Antonia ja hänen valintansa osui, jälleen kerran, Kavateihin:


Antonille olin valinnut koon 24 Viby-mallista. Tuossa koossa pohjan pituus on tietojen mukaan 154mm. Antonin jalka on nyt 14cm eli siihen jää aika ideaali kasvuvara. Tämä olikin Kavatin ehdoton plussa: siihen oli mahdollista jättää se kasvuvara ja silti kenkä tuntui pysyvän hyvin jalassa. Jalkapöydässä olevalla tarranauhalla kengät sai puristettua sopivaksi ja muutenkin nuo Kavat taitaa ylipäänsä olla lapsieni jalkaan otolliset. Taipuvuus oli tässäkin kengässä hyvä, sain tuon noin taitettua vaikka kengällä on kuitenkin minun pieneen käteeni jo jonkin verran pituutta.

Kun kysyin Antonilta kummat hän valitsee näiden ja tummansinisten H&M kenkien välillä, valikoi hän joka kerralla nämä ja vei ne eteiseen. Niinpä meille sitten tuli taas kerran Kavat. Nyt ekaa kertaa kangaskenkänä. Sinänsä 35 euron kenkäpari tuntui vähältä 50 euron talvi- ja välikausikenkiin verrattuna, mutta kyllä silti olisin ihan mieluusti ottanut jotkut kympin maksavat kangaskengät. Mutta kun mitään halvempia kangaskenkiä ei tuntunut hyvinä löytyvän, niin ei auta kuin maksaa niistä sopivimmista.

Summa summarum: Voimme suositella Kavat-kenkiä myös kangasversioina, mutta se mikä toimii meillä ei ehkä toimi toisilla. Jos lapsen jalka on sopivan mallinen H&M:n kenkiin, niin vaikuttaa nekin ominaisuuksiltaan erittäin hyviltä (pohjan taipuvuus, keveys).Ps: Kavat-kenkien saatavuus on sinänsä huono, että niitä ei kovinkaan monessa liikkeessä pääse sovittelemaan. Netistä niitä löytyy mm. 
Brandosilta,
Sportamorelta olen myös useimmiten Kavat ostanut, mutta kangaskenkiä heillä ei näyttänyt olevan valikoimassa.

Kiinnostaisi tietää, millaisiin kesäkenkiin teillä päädyttiin ja miksi?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Meillä HM:n kengissä ihan sama juttu. Parina kesänä olen nyt ostanut isommalle kangaskengät Tokmannilta hintaan 7,99!!!!! Ja voin suositella. On joustava pohja ja pysyy jalassa ja ei ole yhtään halvan näköiset. Tänäkin vuonna siis päädyin niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, ei oikein tule Tokmannilta haettua muuta kuin korkeintaan pesuaineita niin en osannut ajatellakaan että sieltä kenkiä katsoisi. Pitääpä vilkaista jatkon varalta, millaisia ne kengät on :) Kiitos vinkistä! Meillähän nuo molemmat käyttää kenkiä vielä pienimpien lasten puolelta, että liekköhän olisi nyt edes ollut sopivia kokoja tuolla.

   Poista
 2. Kangaskenkäkoot on 22 koosta alkaen Tokmannilla ja hyvin paljon noiden kenkien kanssa samanoloisia mitä nämä sinun vaihtoehdot. Ei ehkä tosiaan ekana tule mieleen Tokmannilta kenkiä ostaa. Minäkin tosi tarkka mitä kelpuutan, joten oli positiivinen yllätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten sieltä ainakin Antonille pitäisi löytyä sopiva koko ja toki ensi kesällä Sofiallekin, jos vielä on. Täytyypä yrittää painaa muistiin.

   Poista