Hetki arjesta: Simahdus

9.5.16

Antonin kanssa on jo pidempään ollut vähän hakemista päiväunien suhteen. Hän kun ei sinänsä oikein tahdo mennä päiväunille eikä nukahdakaan siinä 12-14 välillä sitten millään. Kuitenkin iltaa kohden hänellä välillä loppuu voimat ja saattaa käydä niin, että hän simahtaa johonkin satunnaiseen paikkaan. Tässä hän oli keittiön lattialla popsimassa pähkinäsekoitusta ja zip. 

Pääsääntöisesti ollaan siis luovuttu Antonin päiväunista. Joskus hän jaksaa todella hyvin ja toisina päivinä nukahtaa itse tai jos vaikuttaa kovin väsyneeltä, niin laitetaan hänet nukkumaan. Päiväunilla on ollut pieni vaikutus siihen, miten nopeasti hän nukahtaa yöunille mutta vaikka hän olisi nukkunut päiväunet, niin ei hän protestoi yöunille menemistä... Kunhan vaan sitten pyörii pidempään sängyssä.

Vieläkö teillä tämänikäiset nukkuu päiväunia?

You Might Also Like

12 kommenttia

 1. Meillä lapsi nukkuu päikkärit 1430-1630 välillä. Yleensä päikkäreille käydään samoilla kirjanlukurutiineilla ja nukahtaa 1430-15 välillä. Nukkuu 1-1,5t. Oli tasan 2-vuotiaana vaihe, ettei oikein nukuttanut ja nukahtaminen kesti ja oli temppuilua. Nyt se on mennyt ohi ja selvästi itsekin haluaa päikkäreille. Semmoista oman tahdon harjoittelua toki välillä, ettei haluaisi aina mennä. Selvästi kuitenkin tarvii unet niin niissä pysytään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli jotakuinkin sama ajoitus silloin, kun Anton vielä päiväunia suostui nukkumaan ajoitetusti. Vuoden alkupuolella se alkoi kuitenkin menemään siihen, että siinä nukuttamisessa kesti suunnattoman kauan eikä Anton vaikuttanut väsyneeltä. Nytkin yli kolmen kello ja Anton touhuilee virkeänä vaikka ulkoilutkin on takana.

   Välillä Anton simahtaa tosiaan 18 aikoihin eikä se nyt hirmu paljon ole niihin yöuniin vaikuttanut vaikka tuohon aikaan päikkärit ottaa, että en sitten väkisin ole ruvennut pitämään hereillä.

   Poista
 2. Meidän 2,5-vuotiaan kanssa just samaa asiaa tuskailen... Päiväkodissa nukkuu aina, nukahtaa kuulemma helposti ja saattaa nukkua kaksikin tuntia. Iltaisin nukahtaminen kuitenkin venyy ja venyy. Viikonloppuisin ja lomilla jätetään päiväunet joskus väliin, kun kotona päiväunille saaminen on yhtä taistelua. Selkeästi kuitenkin huomaa, että poika tarvitsee yhä unet, koska ilman on huonolla tuulella ja hyvin riehakas. Ja sitten saattaa nukahtaa päiväunille itsestään tilaisuuden tullen iltapäivästä, ja ihan liian myöhään yöunia miettien. Yöunen pituuteen en ole huomannut päiväunien vaikuttavan, tai siis oikeastaan heräämisaikaan. Poika herää aina 6.30. Tämän vuoksi olisikin kiva, että nukahtaisi klo 20-20.30 eikä taistelisi unta vastaan vielä klo 22 illalla. Toivon, että homma pian jo selkiytyisi.
  -Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kuullut että useammalla on sitten tuota ongelmaa että ei illalla nukahda kun päiväkodissa on päikkärit nukuttu. Mutta niin kuin tuossa mainitsit, niin meilläkin on päiviä milloin tuntuu, että Anton tosiaan ne päiväunet tarvitsisi.

   Meillä ollaan välillä mietitty, kokeilisiko laittaa sitten aikaisemmin yöunille mutta toistaiseksi siitä ei oikein ole tullut mitään koska Anton haluaa käydä nukkumaan samaan aikaan kuin mekin. Sitten kun on vielä tuo toinen tyyppi, niin sinänsä nykyinen päivärytmi sopii meille parhaiten mutta Antonin päiväunet on tosiaan se ongelmallisin tässä.

   Muistan lukeneeni useampia tutkimuksia, missä ollaan nähty parhaaksi, että lapsi lopettaisi päiväunien nukkumisen kolmevuotiaana. Niillä lapsilla, jotka ei ole nukkunut enää täytettyään kolme, todettiin yöuni paremman laatuisena. Ilmeisesti päiväkodeissa taidetaan usein kuitenkin nukkua yli tuon iän?

   Meillä tätä päiväunivaikeutta on muistaakseni ollut juuri tuosta 2,5 -vuotiaasta, osittain se on helpottanut niin että Anton jaksaa useammin päivät virkeinä ilman päiväunia mutta ei aina. Päiväunet itsessään eivät ole siis ainakaan helpottuneet, mutta se valvomisen jaksaminen kyllä.

   Poista
 3. Hei!

  Se on tuo lähestyvä kolmen vuoden raja, mikä alkaa tuoda muutoksia. Tuttavaperheissä useat ovat jättäneet juuri kolmivuotiaina unet pois. Toinen puolisko nukkuisi vielä eskarissakin jos siihen on mahdollisuus. :)

  Meillä täyttää poika heinäkuussa kolme. Hän nukkuu edelleen päivittäin päikkärit. Puolestatoista tunnista kahteen tuntiin päivässä eikä kyllä vielä pärjäisi ilman niitä. Mutta tämä on taas niin yksilöllistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Joo, meillä alkoi tosiaan vuoden alusta tulla ongelmia päiväunien ajoittamisen kanssa. Välillä ne tuntuivat luonnistuvan helposti ja sitten taas tuli kausia, kun ei millään meinannut nukahtaa. Niinpä nyt ollaan sitten otettu käytäntö, että ei ole pakko nukkua mutta jos vaikuttaa väsyneeltä niin sitten ohjataan päiväunille. Joskus taas se väsy tulee ihan yllättäen ja hän simahtaa yksin.

   Saas nähdä, miten vaikuttaa sitten kun alkaa päiväkoti.

   Poista
 4. Heippa pitkästä aikaa! :) Meillä isompi nukkuu puolenpäivän aikaan 1-2h, ja on ihan yhden käden sormin laskettavissa ne kerrat kun on päikkärit skipannut. Selkeästi tarvitsee ne vielä, ja kehityksen kannalta pienikin torkahdus olisi niin hyvä! (T. Aivokirurgi-83) Mulla on täällä arkisin kolme alle 3-vuotiasta, kun on yksi hoitolapsikin, niin koko kolmikko nukkuu samaan aikaan, mikä on ihanaa..! Molemmat menee yöunille kasin aikaan.

  Ihanaa kesää teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katos moi! Just tässä yksi päivä sitten mietin, mitäköhän teille kuuluu... Kiva siis kuulla teistä! :)

   Niin mä olen lukenut, että ainakin sen alle 3v olisi hyvä että nukkuisi päikkärit mutta siinä vaiheessa, kun nukuttamista yritettiin yli tunti niin todettiin että parempi mennä tilanteen mukaan. (Aivokirurgi, whou. Respect!) Aika näppärää, että nukkuu kaikki samaan aikaan! Meillä on nyt tää 22-8/9 unirytmi toiminut, mutta hiljalleen sitä täytyy vielä aikaistaa kerta Antonilla alkaa se hoito. Täytyy kuulostella, millaiset päiväkodissa on rutiinit että Anton ei sitten osa-aikaisena elä liian erilaista elää suhteessa hoitoon ja kotiin.

   Kiitos samoin! :)

   Poista
 5. Ettei nyt jää epäselväksi, en mikään aivokirurgi ole! Mun mies aina naureskelee kun luen artikkeleita ja suu vaahdossa selitän lasten aivojen kehityksestä niin kuin olisin joku ammattilainen.. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, olis mennyt ihan läpi! Mä kyllä mietin, että oletpas sä nopealla tahdilla opiskellut, erikoistunut ja vielä työllistynyt :D

   Poista