Sofia 11kk

27.4.16

Enää kuukausi ja Sofia täyttää vuoden. En nyt vielä ala höpisemään kuluneesta vuodesta sen kummemmin, vaan nyt on tarkoitus kertoa, millainen Sofia on juuri nyt yksitoistakuukautisena. 

Perustietoja:
- Paino vajaa 9kg. Pituutta 73-74cm.
- Käyttää vaatekokoa 80.
- Kahdeksan hammasta, joista kaksi puhkesi äskettäin.
- Rintamaidolla ja kiinteillä.


Nukkumisesta:
Onkohan nyt todellakin niin, että meillä nukutaan yöt putkeen. Aika hurjaa olisi! Ainakin kuluneella viikolla Sofia on tosiaan nukahtanut vähän päälle 22 ja herännyt 7-8 aikoihin. Välillä hän on aamuimetyksen jälkeen jatkanut vielä unia ysin pintaan. Yöunille Sofia nukahtaa useimmiten itse, kunhan olen siinä vieressä.

Päiväunet Sofia nukkuu rattaissa. Ensimmäisille päikkäreille nukahtaa edelleen 11 maissa, nukkuu päälle tunnin. Toiset päikkärit nukkuu 15-16 alkaen ja nekin kestää yleensä noin tunnin.


Syömisestä:
Sofia syö kyllä nykyään hyvin. Kuopiossa ollessa kun jouduin antamaan valmisruokaa purkista, niin sitä ei niin innoissaan syönyt. Meillä ei ole mitään tarkkoja kellonaikoja, milloin hän syö mutta aika automaattisesti ne ruokahetket rytmittyy kuitenkin. Tosin paikoin se viiden kerran ruokailu on edelleen hankalaa, mutta olen ajatellut sen niin että rintamaito on kuitenkin tärkeämpi ravinto, että en lähde imetyksiä sen takia vähentämään, että saataisiin kiinteä ruoka viiteen kertaan.

Maitotuotteet aloitettiin tosiaan vajaa kuukausi sitten. Antonhan ei maitoallergikkona erityisemmin reagoinut aikoinaan hapanmaitotuotteisiin, joten en vielä uskalla tehdä mitään johtopäätöksiä siitä, että Sofialla ei tuota samaa allergiaa olisi. 

Luonteesta:
Sofia on melkoinen touhuapina. Nyt on tosiaan alkanut tuntumaan siltä, että hän on erilainen kuin mitä Anton oli hänen iässään. Sofia ei tunnu pelkäävän juuri mitään, ei harkitse ja tuumaile samaan tapaan kuin mitä Anton teki. Jos Sofia näkee jotain mielenkiintoista, niin hän ottaa ja menee. 

Sofia on tavallaan emotionaalisesti todella suora. Hän ilmaisee selkeästi, jos joku kiukuttaa tai ilahduttaa. Toki vauvat on yleensäkin sellaisia, mutta jotain erilaista äkkipikaisuutta Sofiassa on kuin Antonissa. On Sofiakin rauhallinen tapaus, mutta tosiaan enemmän heittäytyjä kuitenkin.

Välillä tuntuu myös siltä, että Sofia ei aisti aina minun olevan vihainen/turhautunut. Jos hän vaikka menee jonnekin ja joudun nostamaan hänet useamman kerran pois niin hän alkaa nauraa. Ilmeisesti hän sitten ottaa sen leikkinä, vaikka sanon "ei" ja yritän näyttää tuimalta. Mutta tyttö vaan nauraa.


Taidoista:
On alkanut kävelemään jonkin verran tukea vasten. Jännä nähdä, milloin hän sitten ottaa ensimmäiset kävelyaskeleensa ilman tukea. Lueskelin tuossa, että Anton oli tässä iässä oppinut juuri nousemaan tukea vasten. Mutta ainakin meidän lasten kohdalla pitää se paikkaansa, että jos on liikunnallisesti kehittyneempi niin sitten ei ole verbaalisesti niin edellä. Anton kun osasi yksitoistakuisena jo aika monta sanaa ja selvästi ymmärsi puhetta aika hyvin.

Sofialla ollaan siinä vaiheessa, kun ei edelleenkään ole aivan varma, sanooko hän jonkun sanan vai kuullaanko me vaan omiamme. Useasti on kuulostanut siltä, että hän sanoisi "äiti", mutta en ole ollut varma, onko se ollut hänen tarkoitus. Hän ymmärtää ainakin sen, jos kysyn haluaako hän tissiä.

Sofia osaa heittää palloa ja jotenkuten rakentaa rinkulalelua. Sofia pyrkii myös pukemaan itseään, mutta se on aikamoisen vaikea taito vielä opeteltavaksi. Sofia on vähän harjoitellut lusikan käyttöä ja muuten sen osaakin, mutta ruoan saaminen itse lusikkaan on hankalaa.

Suosikit ja inhokit:
Sofia tykkää vieläkin olla astiapesukoneella, kun tiskejä laitetaan. Sofialla on nyt myös meneillään kiipeilykausi; hän siis osaa ja tykkää kiipeillä kaiken päälle. Erityisesti sen astiapesukoneen oven päälle hän haluaisi nousta.

Duploja Sofia tykkää irrottaa toisistaan ja edelleen kaukosäädin löytyy monesti Sofian käsistä. Suihkussa Sofia käy mielellään ja alkaakin hirmuisesti itkemään, jos meinataan mennä vain Antonin kanssa kaksin suihkuun. Jos alan harjaamaan omia hampaita enkä ole vielä antanut Sofialle omaa harjaansa, niin hän kyllä huudolla osoittaa, että nyt hänenkin kuuluisi saada harja.

Näitä inhokkeja tuntuu aina olevan hirmu vaikea nimetä Sofian kohdalla. Ehkä se sitten kertoo Sofian luonteesta, että hän on sellainen rento tyyppi, vaikka samassa onkin suora ja välitön tuntemuksiensa suhteen. Mitäs teille muiden vauvoille kuuluu?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Tosi ihania kuvia Sofiasta! Ja kaunis hörsylähame päällä :).
  Meidän neiti täyttää muutaman päivän päästä 7kk. Kääntyy mahalleen ja takaisin selälleen sekä pyörii mahallaan ympyrää. Kovasti yrittää päästä ryömimään eteenpäin, mutta ihan vielä ei onnistu. Kaksi ensihammasta on puhjennut nyt viikon sisällä. Äiti vaan ihmettelee, miten meilläkin voi jo olla niin iso tyttö :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hame on myös yllättävän käytännöllinen, siis siinä mielessä että se ei rajoita lainkaan Sofian liikkumista :)

   Niin se vaan aika hurahtaa sielläkin päin! Ei siitä kovin kauaa tunnu olevan, kun kerroit että teillekin oli tullut pienokainen :)

   Poista
 2. Ihania kuvia ja ihana hamonen. Meillä on varmaan samainen eri värisenä odottamassa 1 wee juhlia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuo hame on kyllä tosi kiva, useammassakin värissä!

   Poista