Sofia 10kk

27.3.16

Niin vain taas yksi kuukausi vierähti ja Sofia on nyt kymmenen kuukautta vanha. Pieni ikä, mutta tuossa ajassa ehtii ihmisen alku jo hirmuisesti muuttumaan. Perinteiseen tapaan otin ”kuukausikuvat”. Totta puhuen inspiraatio oli melko kateissa, joten päädyin heittämään vaan päiväpeiton ja tyynyt lattialle ja otin kameran käteen. Kuvista tuli sitten kuitenkin ihan kivat, vaikka itse sanonkin.Perustietoja:
Paino arviolta jotain 8-9kg välissä. Pituutta noin 70cm.
Käyttää vaatekokoja 74 ja 80.
Kuusi hammasta puhjennut.
Rintamaidolla ja kiinteillä.Nukkumisesta:
Nukkuu edelleen minun ja miehen välissä yöt, päiväunet koisii rattaissa. Yöunet sijoittuu 22-08 väliin, herää nykyisin onneksi korkeintaan sen kaksi kertaa mutta herää kuitenkin. En ole piiiitkäään aikaan saanut nukkua yötäni putkeen. Ensimmäiset päiväunet alkaa 10-11 ja ne kestää tunnista kolmeen tuntiin. Nukkuipa hän kerran jopa neljän tunnin päikkärit, oli melko hurjaa. Sofian nukkuu vielä toiset päiväunet, jotka pyrin ajoittamaan niin, että hän heräisi viimeistään ennen klo 18, jotta yöunet ei kärsi. Päiväunia yhteensä S nukkuu keskimäärin 3h päivässä.

Päiväunille täytyy nukuttaa ja se onnistuu parhaiten liikuttamalla rattaita. Yöunille S nukahtaa joko minun käsivarrelle tai sitten käy vaan itse nukkumaan. Yönukahtaminen vaatii sen, että on pimeää.Syömisestä:
Puree edelleen rintaa, mutta on se onneksi vähentynyt. Jostain syystä oikeanpuoleista tissiä ei pure niin vimmatusti, joten olen taipunut imettämään sillä enemmän päivisin. Öisin, kun puremisvimma on pienempi, imetän myös vasemmasta, jotta siitä ei maidontulo pääsisi tyrehtymään. Kiinteisiin yritän nyt ujuttaa sitä viidettä ruokailukertaa, tähän mennessä kun ollaan menty neljällä.

On ruvennut syömään selvästi paremmin koko ajan, kiinteitä siis. Sormiruokailua pitäisi muistaa harrastaa useammin.Luonteesta:
Sofiasta on viime aikoina paljastunut sellaista vekkulimaisuutta. Hän selvästi pelleilee ja pyrkii huvittamaan läsnäolijoita. Se näkyi vahvasti jo tässä kuvatessa, kun hän heittäytyi aina välillä makaamaan, katsahti minuun ja naurahti. Toisena hetkenä hän pyllisteli ja kurkki jalkojensa välistä. Esitteli hän tiuhaan myös omaa kieltänsä.

Sylittelykausi on todella vahvana.

Sofia ei ole ainakaan näin vauvavaiheessa yhtä arka kuin mitä Anton on ollut. Antonista on kyllä tullut ajan myötä sivustakatsojan sijaan enempi tekijä, mutta Sofia on aina mennyt eikä tiiraillut sivusta. Veikkaisin tosin, että erityisesti tässä asiassa sillä on merkitystä, että Sofialla on isoveli näyttämässä mallia.


Taidoista:
Sofia liikkuu edelleen pääosin ryömimällä, mutta osaa halutessaan myös kontata. Seisomisen yhteydessä esiintynyt varvastaminen on selvästi vähentynyt. S nouseekin ketterästi seisomaan tukea vasten, on muutaman kerran irrottanut otteensa mutta melko pian pyllähtynyt istumaan. Osaa seisoessaan vaihtaa tukea esim. sohvapöydästä sohvaan.

Matkiminen on lisääntynyt hurjasti. Erityisesti kaikki pärryyttäminen, kielen klikkailut ja muut suuliikkeet S toistaa. Joitain viikkoja sitten Sofia alkoi myös vilkuttamaan ja sanoo vilkuttaessaan ”heee”. Jos pyydän häntä vilkuttamaan isille/Antonille, niin hän osaa vilkuttaa oikealle ihmiselle, vaikka tämä ei vilkuta Sofialle. Selvästi hän siis tunnistaa, kuka perheessä on kukin. Niin ja taputtamisenkin hän oppi joitain aikoja sitten ja nyt tahtoo aina vähän väliä taputella.Suosikit ja inhokit:
Suosikkeihin kuuluu kaikenlainen paperi: mainokset, talouspaperi, kuitit, kirjat… Näitä hän haluaisi olla aina hypistelemässä, mutta kerta sitä usein päätyy suuhunkin niin se on melko kielletty toimi Sofialla. Kai sen puremisenkin voisi suosikkeihin laskea, koska S:llä on tosiaan taipumusta purra muustakin kuin siitä tissistä. Välillä hän ehtii nakertamaan sohvapöytää tai tv-tasoa. Ainakin kerran hän on purrut Antonia ja pari kertaa päivässä hän yrittää purra minua kädestä tai poskesta. Sitten kun häntä tomerasti kieltää, pahoittaa hän mielensä ja alkaa itkemään…

Sofia tykkää myös kauheasti noista kumisista hiusponnareista, joka vilahtaa tuolla yhdessä kuvassa. Niillä hän ei yleisesti saa leikkiä, mutta jostain onnistuu kuitenkin välillä sellaisen pongaamaan.

Sofian suosikkitavara taitaa olla kaukosäädin. Kännykkäkin kiinnostaisi paljon, mutta sitä hän harvoin saa käsitellä. Olen kylläkin laittanut merkille, että tablettia ja kännykkää S koskettaa samalla tavalla etusormellaan kuin yleensä tehdään. Tosin kerran hän kosketteli kirjan kantta samaan tapaan, mikä kyllä huvitti. Anton tässä kertoi, että Sofia tykkää myös leluista ja naksuista.

Toisin kuin Anton on melkein aina inhonnut imuria ja edelleen tuntuu inhoavan, on Sofia välittömästi kiipeilemässä imuria vasten ja seuraa sitä.

Inhokkeihin Sofialla kuuluu se, jos hän on eri tasolla kuin muut. Jos kaikki muut ollaan vaikka sohvalla, niin hän tulee nojaamaan sitä vasten ja ilmaisee, että haluaa myös. Sama juttu, jos ollaan sängyssä tai keittiön tuoleilla. Samoin häntä inhottaa, jos menen vaikka Antonin kanssa suihkuun ja hän ei pääse mukaan. Sen kummempia inhokkeja en taas päähän saa.Sellainen on meidän kymmenkuukautinen. Oliko tuttuja juttuja?

You Might Also Like

0 kommenttia