Muksumuoti: Meidän tyylinen Zara

11.3.16
Olin kaavaillut, että seuraavaksi Muksumuodissa kirjoittelisin Zarasta. Aikaistin tätä tekstiä siksi, koska tänään luin mitä ilahduttavimpia uutisia, mitä ehdin jo Instagramin puolella hehkuttaa: Zara avaa Suomeen nettikaupan ensi viikolla 16. päivä. Olen tuota odotellut jo pidemmän ajan ja viimeksi ihan pari päivää sitten tuli miehen kanssa puhetta siitä, miten harmi on, että Zaran vaatteita ei saa netistä tilattua. Osuvasti mies totesi, että kyllä se nettikauppa vielä tulee, koska yritykset kuitenkin haluaa menestyä. Luulin, että tuo aika olisi ollut vielä kaukana mutta se onkin ihan kohta! Jee!

Miksi sitten olen näin innoissani? Miksi Zaran lastenvaatteet saavat minut niin ilostumaan? Syitä on useampia. Ensinnäkin Zaran vaatteet ovat edullisia. Hintaluokka pyörii siinä H&M:n tasolla. Hintaan kun yhdistää kivan ulkonäön, niin paketista tulee aika vastustamaton. Zaran lastenvaatteet heijastavat parhaiten sitä tyyliä, mihin tykkään pukea lapseni ja oikeastaan myös itseni ja mieheni. Useimmat Zaran vaatteista ovat klassisen yksinkertaisia ja printilliset vaatteet myös tyylillä suunniteltuja. Minä en kovinkaan lämpene lapsellisille vaatteille ja siksi esimerkiksi suurin osa Mini Rodinin printeistä kirvelee silmiäni. Zara iskee tyylinsä puolesta siis täysillä!

Zara on paitsi mieleeni ulkonäön puolesta, on niiden vaatteet ketjuliikkeiden vaatteista parhaiten istuvia ainakin hoikalle Antonille. Juuri eilen laitoin muilta merkeiltä useammat käyttämättömät housut myyntiin; käyttämättä ne jäivät, koska Anton hoikistui niin, että kun pituutta oli housuihin riittävästi, ei housut menneet muulta osin. Useimmissa Zaran housuissa on mukavan kapeat lahkeet ja tuo malli istuu Antonille parhaiten heti legginsien jälkeen. Pulleammille lapsille Zara ei siis varmaan ole ideaali, ainakaan housujen osalta.

Sitten se eettinen puoli. Kun kyse on tämän luokan ketjuliikkeestä, niin ehkä sanomattakin selvää, että niiden eettinen puoli ei ole ongelmaton. Osa Zaran vaatteista valmistetaan kuitenkin Portugalissa ja Turkissa ja voisi olettaa, että näissä maissa tuotantoprosessi ei ole niin riistettyä. Tutustuin näihin taustoihin aikoinaan ja opin, että Zara onnistuu pitämään hintansa alhaisena erityisesti siksi, koska se tuottaa vaatteensa hyvin lähellä Espanjaa – tuota maata, mistä Zara on lähtöisin. Koska kuljetusmatkat ovat lyhyemmät, on myös tuontikulut pienemmät (niin kuin on myös saasteetkin!). Lyhyen matkan ansiosta Zaran on myös mahdollista reagoida tuontimäärään: he valmistavat vaatteita kysynnän mukaan. Jos jokin myy arveltua huonommin, niin tuotantoa hidastetaan/keskeytetään. Vastaavasti sitä lisätään, jos jokin myy todella hyvin. En missään nimessä väitä Zaraa eettiseksi yritykseksi, mutta nämä tällaiset pienet seikat kuitenkin vähän helpottavat omaa mieltäni.

Suosin Zaraa myös siitä syystä, että merkin vaatteilla on helppo jälleenmyytävyys. Jos olen laittanut joitain lasten Zaran vaatteita nettikirpparille, niin niihin on tullut puolessa tunnissa useampi varaus. On odotettavissa, että nettikaupan myötä Zaran vaatteet eivät ole yleisesti enää niin harvinaisia, mutta luotan kyllä siihen, että niille löytyy vastasuudessakin uudet käyttäjät. On todella ilahduttavaa, että vaatteet menevät kiertoon ja taloudellisesti tietysti helpottavaa, jos käytetyistä saa vielä jotain takaisinkin. Aikoinaan kun en tätä jälleenmyytävyyttä niin miettinyt, niin tuntuu, että noilta ajoilta vaatejätettä kerääntyy aivan liikaa ja vaikka ne laitankin kierrätykseen, niin silti siitä jää sellainen huono fiilis.

Zaran vaatteissa on yksi käytännön ongelma. Niiden mitoitus heittelee paikoin aika suuresti. Yleisesti mitoitus on niukkaa ja yleisohjeena voisinkin antaa, että jos haluaa pelata varman päälle, niin osta aina yhtä kokoa isompi. Näissä kuvissa Antonilla on päällään 98 kokoa ja muutenhan Anton siirtyi juuri äskettäin käyttämään kokoa 92. Kuvissa olevat housut ovat vähän siinä ja siinä, ovatko liian reilut käytettäviksi. Nämä onkin nyt Antonilla ensimmäistä kertaa jalassa. Noita Zaran vaarinpaitoja meiltä löytyy Antonille kolmessa eri värissä, koska kuuden euron hinta on ollut laatuun nähden todella hyvä. Niitä on myös erityisen kiva käyttää kesällä.

Tässä otin sitten vielä esimerkkikuvan Sofian päällä olevista housuista. Joskus kun voi käydä selvästi näinkin: Sofian päällä olevat housut ovat kokoa 92 ja selvästi siis todella pienet kokoonsa nähden. En tiedä, oliko tuossa sattunut jokin vahinko. Ehkä mennyt väärä kokolappu housuihin? No, housut menee onneksi Sofialla kuitenkin käytössä mutta Antonilla ne ehti olemaan vain aavistuksen. Tämän koko-ongelman takia olenkin aina pyytänyt ystävääni ostamaan reilussa koossa ja jos olen empinyt joidenkin kokojen välillä, niin olen kysynyt ystävältä, miltä se koko vaikuttaa.

Olen siis ollut siltä osin onnekas, että ystäväni asuu Espoossa ja on aina silloin tällöin käynyt Helsingin Zarassa ostamassa lapsilleni vaatteita. Nytkin hänellä on itseasiassa pieni paketti tulossa tänne meille. Mutta nyt kun tuo nettikauppa aukeaa, niin voin hoitaa vaatehankinnat vaikka omalta kotisohvaltani käsin.


You Might Also Like

0 kommenttia