Sofia 8kk

28.1.16

Minulla oli entisessä blogissani tapana kirjoittaa lapsista aina tiettyihin aikoihin eräänlainen katsanta siihen, millaisia he ovat. Esikoisestani tein ensimmäisen vuoden kuukauden välein, toisen vuoden kahden kuukauden välein ja nyt kolmannella vuodella kolmen kuukauden välein. Kuopuksestani olen samaan tapaan kirjoitellut kuukausittain. Olen tosi huono täyttämään lapsien vauvakirjoja, mutta onnekseni olen voinut helposti palata näihin blogin kirjoituksiin ja tarkoitus olisikin tulostaa ainakin nämä postaukset lapsille talteen. Nyt toisen lapsen kohdalla on myös ollut kivaa muistutella mieleen, millainen Anton oli samanikäisenä kuin missä Sofia menee. Mitään järisyttävän mielenkiintoisia tekstejä nämä eivät välttämättä lukijoille ole, mutta kuten aina, nämä voi jättää lukematta. Veikkaanpa kuitenkin, että sieltä löytyy lukijoilta myös samanikäisiä ja heille nämä saattavat olla kivaa luettavaa. Sitten itse asiaan…

Sofia täytti eilen kahdeksan kuukautta ja tällainen hän on nyt:Perustietoja:
- Paino tasan 8kg ja pituus 68,5cm. Mitat ovat tänään otetut.
- Käyttää vaatekokoa 74. Housuissa käytetään myös 80, koska lahkeet voi siististi kääntää.
- Neljä hammasta puhjennut. Hassusti ylhäällä on kulmahampaat puhjennut ennen etuhampaita, Sofia onkin siis pieni vampyyri.
- Rintamaidolla ja kiinteillä.
Nukkumisesta:

Olenkin aikaisemmin kirjoitellut, että Sofian yöheräilyt ovat lisääntyneet. Onneksi nuo heräämisen määrät tuntuu taas hiukan hellittäneet ja selvitään 2-3 heräämisellä. Yöunille Sofia käy 23 aikoihin, hän ei nukahda enää niinkään tissille vaan yösyötön jälkeen nukutan hänet viereen niin, että hänen päänsä lepää minun käden päällä ja ollaan kylki kylkeä vasten. Öisin olen nyt kerran imettänyt, mutta muilla kerroilla Sofia nukahtaa melko pian, kun laittaa peittoa päälle ja vähän kättä hänen rintakehälle. Aamulla Sofia herää 9-10 välillä eli nukkuu kuitenkin noin 10h vaikka meillä onkin myöhäinen rytmi.

Päiväunia Sofia nukkuu kahdet: ensimmäiset kestää 12-14 välin ja seuraavat nukkuu siinä 16-18 välillä. Yleensä molemmat päiväunet kestää hiukan päälle tunnin. Nukkuu kyllä pidempäänkin, jos ollaan rattailla liikkeellä. Päiväunet hän tosiaan nukkuu myös sisällä rattaissa, koska pinnasänkyyn en saa häntä nukahtamaan enkä uskalla jättää meidän sänkyyn nukkumaan, jos aikuisia ei ole vieressä.

Syömisestä:

Käy rinnalla päivisin 5-6 kertaa, öisin kerran. On alkanut onneksi syömään myös kiinteitä ja olen todella iloinen, että jaksoin yrittää tarjota niitä minun tekemiäni soseita. Kaupan ruokia on saanut ainoastaan pakollisissa tilanteissa esim. matkoilla. Paitsi hedelmäsoseita en ole itse tehnyt nyt, ne siis ostetaan valmiina. Sormiruokailua ollaan myös harrasteltu, vaikka minua aina se tukehtumisen pelko ahdistaakin. Sofia kuitenkin syö mielellään itse.

Aamuisin ja iltaisin hän saa puuron ja talk muruja alkuun, kun odotellaan yhdessä puuron jäähtymistä. Ekojen päiväunien jälkeen saa hedelmää ja toisten päiväunien jälkeen liharuuan. Sitä viittä ruokailukertaa en ole siis saanut vielä luontaisesti hänen rytmiinsä, kun nuo neljä kiinteätä ruokailuhetkeä on nyt vasta alkanut sujumaan kunnolla.


Luonteesta:

Ennen Sofiaa minä joskus mietin, voikohan tulla edes rauhallisempaa lasta kuin Anton… No ilmeisesti voi. Toki Sofiallakin on huonot hetkensä, mutta kyllä hän enimmän osan ajasta on todella hyväntuulinen. Sofia tuntuu olevan myös tarkkailija ja sillä tavalla varuillaan, että haluaa pitää välimatkaa vieraisiin ihmisiin – erityisesti vanhempiin ihmisiin. Nyt kun mietin, niin aika paljon Antonissa ja Sofiassa on ollut samoja piirteitä vauvana. Molemmat ovat olleet rauhallisia, hyväntuulisia, todella läheisyydenkaipuisia ja varauksellisia muita kohtaan. Jännä nähdä, miten he vartuessaan kehittyvät koska Anton ei ainakaan enää ole varauksellinen eikä aina niin hyväntuulinen. Heh.Taidoista:

Kuukausi sitten kerroin, että Sofia pyrkii nousemaan konttausasentoon. Tuo ei ole vielä johtanut konttaamiseen, mutta kiipeilyyn kyllä. Sofia nousee jo ketterästi polvilleen ja on jatkuvasti kiipeilemässä, jos yhtään löytää korkeampia tasoja lattialta. Ryömii hirmuisen nopeaa vauhtia. Poimii pieniä asioita pinsettiotteella. Käsien motoriikka on muutenkin jo melko hyvin hallinnassa.

Jutustelu on lisääntynyt ja muuttunut enemmän tavumaisemmaksi. Tunnistaa ainakin oman nimensä. Osaa pyytää eleillään syliin.Suosikit ja inhokit:

Vähän hauskasti kaikki muut lelut kiinnostavat, mutta ei ne varsinaiset vauvalelut. Parhaiten lelut myös kiinnostavat, jos Anton ja minä ollaan leikkimässä myös. Olohuoneessa oleva Xbox on kiinnostanut siinä määrin, että otin virtajohdon irti, kun en jaksanut kuunnella sitä jatkuvaa ”klik, klik, klik” ääntä, kun Sofia paineli virtanäppäintä. Sofia ilahtuu Antonin pelleilyistä ja nauraa usein Antonin jutuille, mutta Sofia ei pidä aina siitä kun Anton vähän kovakouraisesti halailee. Äitinä olen se turva ja minua seurataan melkein aina. Sanoin tuossa juuri joku aika sitten miehelle, miten joku aika sitten onnistuin menemään suihkuun ilman, että Anton huhuilee oven takana… No nyt se on Sofia, jonka pikkusormet näkyvät vessan oven alta. Se on myös minä, jonka päälle Sofia aina kiipeilee aamuisin.

Ruuista Sofia pitää eniten puurosta, tai siis hedelmäsoseesta mutta puuro maistuu myös. Liharuokiin vei aikaa tottua ja nyt kun hänelle pitäisi kohta tehdä uudet satsit ja meinasin kokeilla jotain muuta, niin saas nähdä meneekö taas totuttelussa aikaa enemmänkin.Sellainen ihana kaunokainen on meidän kahdeksankuukautinen <3 Jos ehdin, niin huomenna kirjoittelen sitten meidän kaksi ja puolivuotiaasta.

Ps. Olipa ihana saada päätietokone kuntoon ja päästä käsiksi valokuviin.

You Might Also Like

0 kommenttia