Sitruunavalkosuklaajuustokakku

18.1.16


Tein juurikin vuosi sitten ensimmäistä kertaa juustokakun. Tuon jälkeen on tullut tehtyä useampi ja alan olemaan hommassa siinä suhteessa varmempi, että uskallan jo soveltaa. Tämä juustokakku oli juurikin tuollainen itse soveltamani ja vielä hyvä sellainen, vaikka itse sanonkin. Mikään maailman kaunokainen se ei nyt ollut, koska reunakalvot jäi käyttämättä. Muutenkin itse suosisin enemmän juustokakuissa 20cm halkaisijan vuokaa, mutta miehen pyynnöstä tein isommalla. Hän ehkä halusi huijata itseään luulemaan, että kakkua olisi enemmän… Kakun voi siis tehdä 20-24cm vuokaan riippuen siitä, miten korkean kakusta haluaa ja minkä paksuisesta keksipohjasta tykkää. Keksipohjana voi käyttää muutakin esim. digestiveä, mutta hiukan makeampi Marie oli tähän osuva.

Kakkuun tarvitset:
400g mascarponea
2dl kuohukermaa
1 sitruuna, josta hyödynnetään sekä kuori että mehu
1 Pandan valkosuklaalevy
20kpl Marie keksejä
Sokeria oman maun mukaan (itse laitoin n. 1dl)
2 liivatelehteä (ei välttämättömiä)

Tee alkuvalmistelut: laita kakkuvuoan pohjalle vuoan muotoinen leivinpaperi. Voit halutessasi levittää vuoan reunuksille oliiviöljyä, mikä estää hiukan tuota tarrautumista. Parhaan jäljen toki saa reunakalvoilla, mutta niitä harvoin löytyy ellei ole isompikin kakkuharrastelija. Raasta yhden sitruunan kuori valmiiksi. Voit myös puristaa sitruunasta valmiiksi mehut.

Murskaa keksit. Jotkut laittavat keksit paksuhkoon pakastepussiin ja hakkaavat ne sitten. Itse käytän eräänlaista muovikantta, jossa on sopivasti reunusta, että keksit eivät lentele ympäriinsä. Ota puolet valkosuklaalevystä ja sulata se varovasti mikrossa; kannattaa tosiaan aika tiuhaan suklaata katsoa ja sekoittaa, koska se palaa helposti! Laita sulanut suklaa keksimurujen sekaan, sekoita ja paina haarukalla/lusikalla keksisuklaaseos kakkuvuoan pohjalle. Kun pohja on suht tasaisesti taputeltu, niin laita vuoka odottelemaan jääkaappiin.

Mikäli haluat käyttää kakussa liivatetta, niin laita tässä vaiheessa liivatteet kylmään veteen.

Vatkaa kerma. Notkista mascarpone omassa kulhossa. Sulata toinen puolikas valkosuklaasta ja lisää se sulaneena mascarponen joukkoon. Yhdistä vatkattu kerma, mascarponesuklaaseos ja raastettu sitruunan kuori. Ota sitruunamehusta reilu ruokalusikallinen pieneen kattilaan talteen ja laita loput mehusta kakkuseokseen. Jos et käytä liivatetta, niin laita koko mehu kerralla seokseen. Lisää sokeria kakkuseokseen oman maun mukaan.

Kiehauta tuo ruokalusikallinen sitruunamehua. Heti siihen perään purista liivatelehdistä vesi pois ja lisää ne kiehuneeseen sitruunamehuun. Sekoita lusikalla tasaiseksi nesteeksi. Liivatenesteen voi antaa ihan hetken viiletä, jonka jälkeen valuta se pienenä norona kakkuseokseen samalla vahvasti sekoittaen.

Laita valmis kakkuseos keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa 4-6h, mieluiten kuitenkin yön yli. Nauti!Liivatteet eivät tosiaan ole välttämättömiä, koska mascarpone on sen verran paksua, että kakun pitäisi pysyä muodossaan ilman liivatettakin. Koostumus on toki silloin hiukan erilainen. Liivatteen käyttöä ei kannata kuitenkaan jännittää sen takia, että ei olisi sitä ennen tehnyt. Itse(kin) luulin sen olevan hankalaa, mutta ei se oikeastaan ole. Tällaisista yksittäisistä resepteistä voi olla vähän hankala hahmottaa tuota liivatteen käyttöä, mutta googlaamalla löytää kyllä selkeitä ohjeita.

Kakun koristelin pienellä määrällä sitruunankuorta ja askartelin päälle poikani nimen kirjaimet kerta nimipäiväkakuksi tämä tuli. Nyt voisinkin mennä ottamaan kakusta palan kerta sitä on vielä vähän jäljellä.


You Might Also Like

0 kommenttia