Päiväkoti - mitä, missä ja milloin?

1.12.15

Nyt pitkästä aikaa liikutaan sellaisella alueella, mistä minulla äitinä ei ole paljon mitään tietoa. Tai no tiedän, että lapset käyvät päiväkodeissa ja tiedän tyyliin, että on kunnallisia ja yksityisiä päiväkoteja, mutta siihen se minun tieto jotakuinkin loppuukin. Tietoa pitäisi kerätä lisää; jotain olen jo netistä lueskellut ja lähipäivinä otan yhteyttä asianomaisille tahoille, mutta näin alkuun ajattelin katsoa, josko saisin blogin kautta vinkkejä.

Näillä näkymin on varmaa, että ainakin Anton menee ensi vuoden puolella hoitoon. Todennäköisesti maalis/huhtikuun paikkeilla, koska minulla loppuu äitiysloma ja tarkoitus olisi, että hän saisi lempeän laskun hoitotaipaleelleen ja kävisikin hoidossa osa-aikaisena. Toivon, että jos niitä töitä saan, niin Anton saisi siirtyä täysiaikaiseksi samaan hoitopaikkaan ja Sofia pääsisi sitten myös. Mutta nyt alkuun pitäisi kuitenkin selvittää: 1. Mitä hoitopaikkoja Jyväskylän keskustassa on (Vinkatkaa kokemuksia näistä, jos yhtään tietoa!) 2. Miten sitä paikkaa haetaan ja 3. Miten hoitomaksut täytyy hoitaa.

Mietin kerhonkin mahdollisuutta, mutta koska työpaikkojen hakeminen vie jossain määrin aikaa ja energiaa, niin viisaammalta ratkaisulta tuntuu, että teen työnhakujuttuja ollessani yhden lapsen, Sofian, kanssa kotona. Ja Anton kyllä muutenkin alkaa olemaan jo sen ikäinen, että päiväkoti voi tarjota hänelle asioita, mihin minä en niin hyvin pysty.

Eli siis, kertokaa minulle kaikkea mitä vaan koette hyödylliseksi tiedoksi tässä päiväkotiasiassa. Erityisesti kiinnostaisi tietää, josko sieltä löytyy kokemuksia eri päiväkodeista täällä Jyväskylän keskusta-alueella.


You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Hei,

  Yksi vaihtoehto on myös avoin varhaiskasvatustoiminta. Periaatteessa senkin voi tietenkin rinnastaa kerhoon mutta sinne lapsi jää ilman vanhempaa noin 3-4h pituiseksi ajaksi. Toiminta sisältää samoja sisältöjä kuin päiväkodissakin. :)

  Päiväkotiin haku toimii suurimmaksi osaksi netin välityksellä. Varsinkin kunnallisiin päivähoitopaikkoihin haetaan kunnan verkkosivulta löytyvällä kaavakkeella sähköisesti. Yksityisiin päiväkoteihin haku tapahtuu suoraan ottamalla yhteyttä kyseiseen päiväkotiin tai lähettämällä hakemuksen päiväkodin oman verkkosivuston kautta. :)

  Maksuthan ovat tulosidonnaisia. Kunta antaa päiväkodin alkaessa päätöksen maksun suuruudesta ja lasku tulee kuukausittain kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vinkeistä! Tuo kerhovaihtoehto olisi muuten ihan oivallinen vaihtoehto, mutta osa-aikaisuus päiväkodissa helpottanee sitä tulevaa tilannetta, kun niitä töitä löytyy... Ei sitten toivottavasti tarvitse ihan niin paljon setviä työkuvioiden ja lastenhoitopaikkojen yhteensovittamista.

   Soittelin tänään neuvontapuhelimeen ja sain sieltä aika hyvin neuvoja. Tosin jäi vähän auki, miten tuo yksityiseen hakeminen tapahtuu mutta taidamme nyt alkuun katsoa, mitä paikkaa kunnallinen voisi tarjota.

   Ja tuo maksun tulosidonnaisuus olikin tiedossa, mutta käytäntö vähän pimennossa. Eli katsotaanko se tulojen ja maksun suhde vasta sitten, kun hoitopaikka on jne. Mutta eiköhän nämä asiat tästä pikkuhiljaa aukene :)

   Poista
 2. Yksityiseen yleensä hakeudutaan johtajan kautta eli ottamalla suoraan yhteyttä päiväkotiin ja sitä kautta asiaa viedään eteenpäin. Päivähoito maksut kunmallisen puolella määräytyvät hoitosuhteen alussa. Kun hoitosuhde alkanut saa täytettäväksi kaavakkeen johon ilmoitetaan tulot ja yleensä tämä ilmoitus tulee tehdä kahden viikon kuluessa kun hoito alkanut. Ja mikäli on perheen tulot pienet päivä hoito maksu on 0-luokassa eli siitä ei mene sitten maksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko sanoa, millaisella aikavarauksella noihin yksityisiin yleensä hakeudutaan? Sillä siis vaan mietin, kun täällä keskusta-alueella on kuulema todella huono tilanne kunnallisten suhteen ja hirmu kauas me ei voida lähteä lasta viemään kerta autoakaan ei ole ja julkiset tulisi taas varmaan kalliimmaksikin kuin tuollainen yksityinen. Nyt haimme kuitenkin paikkaa kunnalliselta ja jos sieltä ei riittävän läheltä paikkaa saada, niin sitten katsellaan yksityisiä... Tältä osin jäin siis miettimään, miten nopeasti yksityisille pitää hakea?

   Poista
  2. Hei,

   Meidän poika on yksityisessä päiväkodissa ja kuukausi sitten tuli viestiä että täyttelevät jo ensi syksyn ryhmiä. Tämä tilanne siis Oulussa ja lqpsiperhekeskeisellä alueella. Jossain toisaalla voi hyvällä tuurilla päästä aloittamaan jo esim. kuukauden varoitusajalla.

   Poista
  3. Hei ja kiitos vastauksesta! Täytynee nyt katsella, kuinka käy tuon kunnallisen suhteen ja sitten pikimmiten miettiä vaihtoehtoja, mikäli kunnalliselta ei saada meille käypäistä paikkaa.

   Poista
 3. Olen ollut töissä sekä yksityisellä että kunnallisella ja oma tuntuma on, etten veisi lasta yksityiselle. Yksityisellä puolella opettajien ja hoitajien palkat on pienemmät kuin kunnallisella ja ehkä senkin vuoksi henkilökunta vaihtuu paljon. Yksityisellä puolella henkilökunta ei myöskään samalla tavalla uskalla puuttua laadullisiin epäkohtiin, koska kyseessä on yritys. Toki hyviäkin yksityisiä päiväkoteja ja huonoja kunnallisia on.

  Keskustassa on kaksi yksityistä uutta taidepäiväkotia, niiden perustajilla on ainakin varhaiskasvatuksen maisterikoulutus. Kunnallisista päiväkodeista Nisula on varmasti hyvä keskustassa.

  -t

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja, mitä ei tule ajatelleeksi. Enemmän saattaa jopa olettaa, että kalliimpi hoito olisi myös parempaa mutta eihän se noin suinkaan automaattisesti mene.

   Kiitos vinkeistä! Pidetään nuo mielessä.

   Poista