Sofia 6kk

27.11.15

Puolivuotias - pidän tätä sellaisena etappina, että pikkuvauva-aika on virallisesti ohi. Vaikka eipä Sofia ole tuntunut kovin pieneltä enää pitkään aikaan. Nämä kuusi kuukautta on kulunut hujauksessa, mutta eilen puhuin juuri miehelleni siitä, kuinka se toinen puoli vuotta on taas toisaalta pitkä aika. Takuulla siis muistellessani kuuden kuukauden päästä tätä aikaa, olenkin sitä mieltä, että Sofia oli niiin pieni. Mutta joo, tällainen puolivuotias meillä asuu:


Perustietoja:
- Arviolta 7,3kg ja pituus 66cm. (Neuvola 1.12.)
- Käyttää vaatekokoja 68-74. 68 alkaa olemaan sellainen, missä ei ole enää kasvuvaraa ja 74 on paikoin reiluhko.
- Liberon vaippakoko 4.
- Rintamaidolla pitkälti edelleen ruokittu, on saanut joitain makuja erittäin pieniä määriä.
- Ensimmäinen hammas pongattiin juurikin tämän viikon keskiviikkona, hih.


Nukkumisesta:
Vähän päälle viisikuukautisena Sofialla alkoi yöheräilyt. Oltiinhan tuota saatukin melkein neljä kuukautta nukkua öitä putkeen. Samaan aikaan Sofialla ilmeni myös sitä, että häntä ei saatukaan nukkuessa siirrettyä meidän sängystä pinnasänkyyn vaan hän aina heräili siirron myötä. Itse en ole jaksanut taistella tuon asian kanssa, joten kun olen saanut hänet nukkumaan imetyksen myötä, niin hän on useimmiten jäänytkin siihen meidän sänkyyn. Välillä olen kokeillut tuota siirtämistä, mutta aina hän herää... Sofia on siis viimeisen vajaan kuukauden nukkunut yönsä perhepedissä. Heräilyjä on ollut enemmissä ja vähemmissä määrin. Tuikkaan kuitenkin aina äkkiä tissin suuhun niin, että en oikein itsekään ehdi siinä heräillä. Nyt kun tuo Sofian hammas puhkesi, niin viime yönä heräilyjä oli vain yksi. Jospa siis Sofia nukkuisi taas jatkossa levollisemmin.

Levottomuus on näkynyt myös päiväunissa. Paikoin on ollut tilanteita, kun Sofia on selvästi ollut väsynyt mutta ei vaan malta nukkua. Rattaissa hän kyllä nukahtaa hyvin äkkiä, mutta kun tässä kuussa on sairasteltu niin ei olla niin säännöllisesti ulkonakaan liikuttu. Tuo levottomuus johtunee hampaan lisäksi myös siitä, että Sofia lähti ryömimään jokunen aika sitten. 

Yleensä rytmi menee kuitenkin niin, että S herää klo 9 ja ottaa ensimmäiset päiväunet klo 11. Herää puoliltapäivin ja ottaa toiset päiväunet klo 16 tienoilla. Saattaa torkahtaa vielä alkuillasta, mutta ei aina. Yöunille käy klo 22 tuntumassa. 


Syömisestä:
Pääosin olen ruokkinut rintamaidolla, tissittelee edelleen keskimäärin 2-3h välein. Öisin ei kylläkään noin tiuhaan. Kerran päivässä ollaan annettu jotain makusteltavaa teelusikallisen, aina ei tosin olla muistettu. Muutenkin tuo kiinteiden aloittaminen on nyt ollut vähän sellaista huoletonta, ei suinkaan olla annettu kellontarkasti eikä olla maisteltu kovin montaa. Lähinnä olen katsellut, miten hän suhtautuu lusikan käyttöön ja kuinka se maistelu ylipäänsä sujuu. Nyt sitä sitten kai pitäisi ruveta olemaan säännöllisempi ja ns. oikeasti aloitella niitä kiinteitä. 


Luonteesta:
Niin kuin olen useasti kertonut: Sofia on melko rauhallinen tyyppi. Nyt hänellä on kylläkin alkanut esiintymään hermostumista ja levottomuutta, tosin kun hän oppi ryömimään niin se on hellittänyt. Sofia on seurallinen tutuille, mutta jokseenkin varautunut vieraita kohtaan. Hän ei ole enää ruvennut itkemään vierastaessaan, mutta on hiljaisempi ja tarkkaavaisempi vieraiden ollessa läsnä.

Sofian luonne näkyy mielestäni aika hyvin siinä, että Sofian hermostuminen on pitkälti sitä, että hän alkaa ääntelehtimään kovaäänisesti, ikään kuin huutaa kovaa "aaaa" ja vähän karjuu päälle. 


Taidoista:
Tosiaan se ryömiminen on nyt kuluneen kuukauden näkyvin taito. Se on kehittynyt aika nopeata vauhtia paremmaksi siinä ja nyt selvästi nostaa välillä rintakehäänsä kunnolla ylös ja jos itse vaikka istun lattialla, niin Sofia saattaa nostaa itseään ylöspäin minun jalkoja vasten. 

Istuminen ei ole mielestäni niin tukevan näköistä kuin Antonilla oli tässä iässä, joten ei ajateltu ottaa vielä syöttötuolia päivittäiseen käyttöön.


Suosikit ja inhokit:
Ryömimisen myötä olen huomannut, että Sofia viihtyisi parhaiten Antonin huoneessa ja enpä ihmettele: siellä kun on usein lattialla niin paljon mielenkiintoista tarkasteltavaa. Valvonnan alaisena hän on saanut siellä kyllä touhuta ja onkin parhaillaan viihtynyt päälle tunnin siellä tutkiskelemassa. Vauvalelut alkaa vissiin häntä vähän jo kyllästyttää, vaikka tuo Sophie-kiraffi näissä kuvissa maistuukin. Kovasti menee kaikki suuhun ja meillä saa kyllä vauva makustellakin kaikkea, mikä ei aiheuta hänelle vaaraa.

En nyt tiedä, tykkääkö Sofia varsinaisesti olla rattaissa tai auton kyydissä, mutta noissa hän aina nukahtaa hyvin äkkiä.

Inhokkeja ei oikein tule edes mieleen tällä erää. Kenties se kertoo siitä, että Sofia on iloinen, sopeutuvainen ja hyväntuulinen.


You Might Also Like

2 kommenttia