Vauvatyyliä

13.10.15
Usein nappasen Sofiasta valokuvan, kun olen pukenut hänen päivävaatteisiin ja hän makoilee meidän sängyllä odottaen tissivuoroa. Tuosta on tullut vähän sattumalta tapa. Välillä ne otokset päätyvät myös Instagram-tililleni. En tiedä, mikä määrä kuvia säilyy ajan saatossa mutta olisi se ihan mukava, että Sofia, miksi ei Antonkin, pääsisi näkemään aikuisena, millaista on ollut "vauvamuoti" silloin, kun he olivat pieniä. Ainakin minusta on ollut jännä katsoa, millaisissa vaatteissa minä vaippapöksynä liikuin... Melkoisen retron näköistä! Näitä ja muita otoksia voi seurata siis minun @haeltoss nimimerkin takaa. 

Ja muuten, jokunen aika sitten kun pähkäilin ja mietin paljon tätä lastenvaatepolitiikan eettisyyttä, niin olen löytänyt ainakin toistaiseksi asian suhteen rauhan eli suunnitelman. Ostan edelleen suurimman osan lastenvaatteista ketjuliikkeistä, mutta kuten ennenkin pyrin ostamaan ne alennuksista. Se on taloudellista, mutta ei myöskään tue ihan niin suurella summalla liikkeitä, minkä tekoja en täysin allekirjoita. Erityisesti Sofian vaatteiden kohdalla pyrin tähän, koska niiden käyttöikä on vielä toistaiseksi lyhyt emmekä tällä kertaa laita vauvavaatteita systemaattisesti talteen. Antonille taasen pyrin ostamaan "eettisesti parempaa" vaatetta sen mukaan, minkä lompakko sallii ja Antonille ostaessa tulee enemmän mietittyä sitä, että vaate menisi mahdollisesti myös Sofian käyttöön aikanaan. Tosin näin sivumainintana, noista kalliimmista "eettisistä" merkeistä en osaa vielä tietää, millainen laatu on suhteessa hintaan. Ketjuliikkeistä osaan jo melko hyvin erottaa, mitä kannattaa ostaa ja mitä ei. Esimerkkinä nyt vaikkapa H&M:n basic organic cotton -tuotteet säilyy yllättävän hyvinä, kun taas Lindexin "ota 3, maksa 2"-tuotteet ei. H&M:n kalliimmat tuotteet jännä kyllä taas yleensä menee nopeasti huonoksi ja vastaavasti Lindexin ei. 

Mitä sitten tulee siihen tyyliin, millä puen lapseni niin en oikein tiedä, onko meillä varsinaista tyyliä. En yleensä pidä kovin lapsellisista printeistä enkä erityisemmin tykästy retrokuvioihin, harvoin haluan myöskään mitään tekstejä vaatteisiin. Melko samanlaisena on mieltymykset säilyneet Antonin syntymästä kerta samoja asioita olen tainnut jokunen kerta mainita. Graafisuus ja yksivärisyys on kai ne yleisimmät miellyttävät ominaisuudet. Mutta en minä kyllä kovin kauaa aamulla käytä aikaani siihen, että mietin mitäs sitä tänään pukisi lapsille päälle... Mutta hetken kuitenkin, koska niin paljon sitä lapsiaan päivässä tuijottelee, että onhan se mukava lisä, jos heillä on kivat vaatteet päällä.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Söpöjä kuvia. :) Meiltä löytyy tytöltä tuolla sulkakuosilla (Lindexistä?) body sillä vaaleanpuna-valko-värityksellä. Tuo mintunvihreä on tosi nätti väri, pitäisi itsekin metsästää sen väristä tytölle.

  Vähän samanlainen maku mullakin lastenvaatteiden suhteen. Jostain syystä ruotsalaisilla ja tanskalaisilla brändeillä on monesti kivoja vaatteita, nyt olen vähän tykästynyt ruotsalaiseen Ebbeen ja sitä katsellut, samoin Geggamoja on kiva. Katsopa, simppeliä, mutta aika mukavannäköistä silti, ainakin minusta (ja monesti unisex myös). Ostin esikoiselle tuolta Ebbeltä pari vaarinpaitaa alennuksesta taannoin ja ovat pysyneet aika hyvinä pesuissakin, nukkaa ei ole tullut melkein ollenkaan.

  Minusta on tosi ihana ostaa nyt kahden pojan jälkeen tytölle tyttömäisempiäkin värejä ja malleja, eli huomaan tykkääväni tytön vaatteissa vähän enemmän jostain suht simppeleistä pitseistäkin tms., kunhan niitä on vähän noin yleisilmeeltään. Sinänsä sukupuoli ei minusta ole määrittävä tekijä ja ihan yhtä lailla pyrin etsimään pojille kivoja vaatteita, joissa ei olisi niitä Rally truck racing- painatuksia tms. kamalaa. Mutta kun nyt vaikka miten yrittäisi etsiä niin pojille on enemmän sitä sini- ja vihreävoittoista, niin joskus nämä punaisen sävyt ja vaikka violetti yms. ovat kivoja, kunhan ei ole päästä varpaisiin. Toinen poika on vähän sellainen automies ja on alkanut pyytää, että "laitetaan autopaita", ja olen yrittänyt bongailla sellaisia suht neutraaleja "poikamaisia" vaatteita. Po.Pilla esim.on monesti sellaisia ehkä vähän kivempia autokuoseja yms.

  Ja meillä minä metsästän melkein kaikki lasten vaatteet, merkki- tai ei, aina jostain alesta tai alekoodilla tms. tai nettikauppojen Outlet-osioista, ne ovat ihan helmiä paikkoja. En edes muista, koska olisin ostanut ns. normihinnalla jotain. Mutta olen valmis vähän maksamaankin etenkin esikoisen vaatteista, kun ne sitten kiertävät toiselle pojalle ja mahd. vielä siskollekin. Ekologista siis kai tämäkin, tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mintunvihreää löytyi erityisesti keväällä, mutta kylläpä tuota näköjään oli ilmestynyt taas Lindexille -tosin jääkarhukuvion kera.

   Ebbe ja Geggamoja ovat tuttuja nimiltä ja pieni aavistus on niiden tyylistä, mutta sen tarkemmin en ole niitä silmäillyt. Aikaisemmin olen pitkälti ostanut vaan noista ketjuliikkeistä välttääkseni postituskuluja. Mutta nyt olen tosiaan ruvennut katsomaan noita erikoisempiakin merkkejä ja kaavailinkin, että erityisesti Antonille voisi ostaa vaatetta talteen kunhan niilläkin alkaa taas vuoden vaihteessa alet.

   Sinänsä lapsen sukupuolella ei ole joo mitään väliä, mutta on minusta(kin) ollut kivaa vaihtelua pukea tyttölasta ja vastaavasti on kiva, että on myös se poika. Nyt meillä ollaankin liikkumassa juurikin sieltä vauvojen puolelta kokonaan Antonin osalta pois, että nähtäväksi jää, millaisia vaatteita onnistun sitten löytämään isompien puolelta. Antonilla ei ole vielä varsinaisesti mitään mieltymyksiä vaatteiden suhteen, mutta eiköhän niitä aikanaan tule.

   Meiltä löytyvät vaatteet ovat myös melkein aina alennuksista ja usein pyrin olemaan sillä tavalla askeleen edellä, että alennuskausilta ostan vaatetta säästöön. Sillä tavalla säästää jo aika ison rahan. Jos tykästyn paljon johonkin, niin sitten saatan ostaa muutaman vaatteen ns. normihintaisena.

   Poista
  2. Ihan totta. Etenkin ulkovaatteissa hinnat ovat sen verran korkeat ja kun kuitenkin haluan lapsille laadukkaat vermeet päälle kun ulkoilemme aika paljon (plus nuo kaksi vanhinta jo aika kovia menijöitä liukumäessä ym vaikka perusluonteeltaan eivät kaikkein villeimpiä olekaan, eli kulutuksenkestot ym. ovat tarkassa syynissä!), niin minusta on aika se ja sama onko jokin kuosi edellisvuodelta vai ei. Kuitenkin kun tykkään monesti niistä yksi- tai maks. kaksivärisistä haalareista jne. Jotain asusteita sitten hommaan varsinaiselta meneillään olevalta kaudelta.

   Olen muuten miehellekin onnistunut perustelemaan tämän "jemmailun" kun selventää rahallista säästöä, joten hänkin onneksi joskus ihan oma-aloitteisesti koluaa noita alelaareja, niin ei jää yksin minun kontolle se homma. :) Ainoa mikä itseäni noissa alennusten perässä juoksemisessa ärsyttää on justiinsa se, että se vie jonkin verran aikaa kun vertailee ja etsii. Nopeampaa olisi ostaa ihan vaan normihinnalla, mutta siinä ehkä tulisi hutejakin sitten.

   Poista
  3. Mun mielestä siinä ei ole yhtikäs mitään huonoa tai kummallista, että vaatteet olisi menneiltä kausilta. Mutta toki tämä seikka voi muuttua ajan myötä, jos lapsi vaikka alkaa tiedostamaan asiaa ja kokee jäävänsä jotenkin "ulkopuoliseksi"... Vaikea kuvitella tuollaista tilannetta, mutta ei sitä oikein tiedä, millaista elämää nuo nykyajan koululaiset elää.

   Meillä on kanssa sama, että mies kokee tämän mun taktiikan hyväksi. Hän ei vaatteita meillä etsi, mutta on joskus sanonut minulle jostain mainoksesta, että jos haluan asian tarkistaa... (Tosin yleensä olen jo siitä perillä :D) Tuo on kyllä totta myös, että siinä on oma vaivansa kun haluaa säästää ja kyyläillä niitä alennuksia. Mutta onneksi se aika nopeasti rutinoituu sillä tavalla, että tietää missä on alet mihin aikaan jne. Sekin meillä auttaa, kun asutaan tässä ihan keskustan kupeessa niin voin piipahtaa esim. Lindexillä ruokakauppa-matkalla :)

   Poista