5kk neuvola ja makumaailman laajentuminen

31.10.15

Iltaa! Käytiin tosiaan torstaina Sofian neuvolassa ja virallisiksi mitoiksi saatiin 7070g ja 65,5cm. Sofia sai myös rokotteita ja siksipä oltiinkin koko perheellä siellä; mies saa nimittäin pitää aina Sofiaa, kun häntä pistetään. Itse olen päässyt kyllä jo siihen pisteeseen, että minua ei ala itkettämään sitä katsoessani, mutta en tiedä miltä tuntuisi pitää sitä lasta, jota pistetään... Rokotteet on järkevää ottaa, mutta kieltämättä niiden laittaminen on inhottavaa katsottavaa.

Anton oli taas hurmaava itsensä ja paljon tuli ihmettelyä siitä, miten paljon hän rupattaa. Sofia taasen kasvaa hauskasti sekä pituudessa että painossa täysin keskilinjalla. Arveli hoitaja, että Sofia lähtisi piakkoin ryömimään, mutta nähtäväksi jää.

Tuossa käynnissä hiukan hämmentävää oli se, kun olin viimeksi kuukausi sitten kysynyt itse siitä imetyssuosituksien nykytilasta. Kysyin siis siitä, ollaanko tosiaan menossa siihen, että täysimetyksen aikaa lyhennetään, koska tutkimukset olisivat antaneet näyttöä, että allergiat vähenevät lapsilla, joilla ollaan aloitettu kiinteiden maistelu siinä 4-5kk iässä. Tuolloin neukku sanoi, että siitä on liian vähän tietoa, joten toistaiseksi pysytellään siinä 6kk täysimetyssuosituksessa...

No tällä kertaa hän sitten itse alkoi puhumaan, että nykyisin pidetään hyvänä, että annetaankin niitä kiinteitä jo aikaisemmin ja puhui nimenomaan tuosta allergiaseikasta. Mietin, oliko tilanne nyt oikeasti kuukaudessa ehtinyt muuttumaan vai mistä oikein oli kyse. Noh, minulla ei suinkaan ole mitenkään hirmu vahvoja mielipiteitä siitä, annetaanko Sofialle nyt kiinteitä vai ei mutta siitä kyllä pidän toistaiseksi vielä kiinni, että rintamaito on se, mitä annetaan ravintomielessä. 

Meillä nyt sitten aloitettiin Sofialla tuo kiinteiden maistelu, mutta tovin se saa vielä pelkkää maistelua ollakin. Hoitaja kertoi myös, että suositukset ovat muuttuneet myös tuon maistelun suhteen. Siinä missä Antonin aikaan suositeltiin, että aloitellaan varovasti parilla maulla per viikko, niin nykyään kehotetaan aloittamaan makuja rinnakkain ja tiheämmin.

Tässäpä  muutama otos tuosta ensimmäisestä hetkestä, kun Sofia pääsi makustelemaan muutakin kuin rintamaitoa:Kiinnostaisi tietää, mitä ajatuksia ja tietoja teillä on tästä nykyisestä kiinteiden aloittamisesta? Millaisia kehotuksia te olette saaneet asian tiimoilta? Vaikka Sofia saakin makuja suunnilleen puolikkaan teelusikallisen päivässä, niin silti olen vähän kiikunkaakun siitä, oliko tuo tarpeen jo nyt aloittaa... Hauska juttu muuten, että Antonin kanssa sitä odotti aina jotain tulevaa mutta Sofian kanssa useammin tuntuu miettivän, että nytkö sitä ollaan jo täällä.

You Might Also Like

12 kommenttia

 1. Meillä tyttö on hiukan Sofiaa vanhempi, syntynyt siis huhtikuun loppupuolella eli äskettäin käytiin 6-kk. tarkastuksessa. Neuvolan terkkarimme on puhunut noista suostuksista jo jonkin aikaa, mutta vastailin aina, että toistaiseksi mennään täysimetyksellä. Eikä hän siihen oikein mitään sanonut, piti sitä 6 kk takarajana ja peruteli sitä lähinnä sillä harjoituksella, jota vauva suun motoriikkaan saa kiinteitä aloitellessaan, minkä toki tiesinkin jo.

  Aloitimme nuo kiinteät maistelulla reilut pari viikkoa sitten kun tyttö oli n. 5,5 kk ja mielestäni se oli ihan hyvä. Tuota aiemmin hän ei ollut mielestäni osoittanut tarvetta muulle kuin rintamaidolle, hän kasvoi sillä hyvin keskikäyrän tuntumassa (mitoiltaan taitaa olla aavistuksen teidän Sofiaa isompi, vähän pidempi ja pari sataa grammaa painavampi). Aluksi tyttö oli tosi ihmeissään, mutta nyt parin viikon maistelun jälkeen kiinteitä menee jo 1-1,5 purkkia päivässä. Tässä välissä hän alkoi ryömiä ja tuntuu, että vauhti on nyt jo tosi hurja, ei meinaisi millään pysyä paikallaan vaan koko ajan pyörii napansa ympäri tai menee jo useamman metrin ryömien, joten tokihan se energiaakin kuluttaa.

  Mielipiteitä oon toki useita, mutta suosituksista huolimatta en itse ehkäpä vielä 4-kuiselle antaisi mielellään vielä kiinteitä, 5-kuiselle ehkä jo vähän voikin maistellen. Sellaisen uuden jutun tosin opin tämän lapsen kohdalla, että lihaa kannattaa aloittaa aiemmin kuin viljavalmisteita (eli puuro lähinnä), se kun ei niin todennäköisesti allergisoi.

  Samat fiilikset tuon ajan kulumisen suhteen, huokaus. Juuri postitin kasan pieneksi jääneitä vaatteita uudelle omistajalle haikeudella. Ehkä se iltatähti meille vielä joskus...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sofialla ei tosiaan ollut kasvamisen takia mitään syytä aloittaa kiinteitä ja sen takia annetaankin näillä näkymin ainoastaan makumielessä noita kiinteitä. Eli puhutaan todellakin pienistä määristä :) Tuossa vaiheessa, kun vauva lähtee liikkeelle, niin se energiakulutus on kyllä tosiaan selvästi ihan eri luokkaa.

   Yritän kirjoitella aiheeseen liittyen vielä lisääkin, kun näitä juttuja on tässä viime päivinä mietiskellyt enemmissä määrin.

   Poista
 2. Tuntuu, että koko ajan suositukset muuttuvat.. Toisella puolella allergiat, jotka puoltavat aikaista kiinteiden aloittamista ja toisella puolella taas suoliston kehittymättömyys, joka taas puoltaisi myöhempää aloittamista. Että valitaan siitä sitten se vähemmän huono vaihtoehto :D Meillä neuvolassa alettiin puhua kiinteiden aloittamisen mahdollisuudesta 4 kuukauden lääkärikäynnillä. Siellä lääkäri kävi just nuo yllä olevat läpi ja koin, ettei painostettu aloittamaan tai olemaan aloittamatta vaan annettiin vain tieto, minkä perusteella itse sitten saatiin pähkäillä asiaa. Peukku siitä!

  Me aloitettiin lopulta vähän ennen kuin 5 kuukautta tuli täyteen. Poitsu alkoi seuraamaan meidän ruokailuja tosi tarkasti ja samoin alkoi vaatimaan tiheämpään tissiä (etenkin yöllä, huoh), joten tuntui hyvältä hetkeltä alkaa maistelemaan. Tällä hetkellä menee aamu- ja iltapuuro, lounassose ja välipalana hedelmäsose, imetän aina ennen kiinteitä. Poitsu täyttää ensi viikolla puoli vuotta.
  -katrisohvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota samaa olen tässä miettinyt, että joo toki se allergiaseikka voi olla yksi näkökulma, mutta onhan niitä muitakin terveydellisiä puolia. Minulta on aikalailla joka neuvolakerralla kysytty siitä imettämisestä ja nimenomaan siitä, kuinka pitkään olen ajatellut imettää. Ja aina minun vastaus on sitä samaa, että sen mukaan mennään, mikä on vauvalle paras jos itse voin siihen vaikuttaa. Varsinaisesti hoitaja ei siis painostanut ollenkaan antamaan niitä kiinteitä, mutta kertoi sitten, millaisia ne suositukset nykyään on. Sanoi kylläkin, että viimeistään sitten 6kk iässä on aloitettava ne kiinteät.

   Teillä syödään jo aika paljon siihen nähden, että kuukausi kulunut. Kun itse mietin tuota juuri, että kun viimeistään 6kk iässä olisi ne kiinteät aloitettava, niin millaisella vauhdilla sitä sitten pitäisi niitä soseita lisätä... Ehkäpä ne selviää itsestään ajan mukaan, nyt on kuitenkin vaikuttanut olevan ihan riittävää tuo rintamaidolla ruokkiminen.

   Poista
 3. Me aloiteltiin kiinteät 5,5 kk iässä. Joitakin kertoja annettiin vaan yhtä makua ja sit alettiin kyllä antaa jo ihan rinnakkain. Neuvolassa ei ihmeemmin otettu kantaa maistelemisen aloitukseen. Tehtiin sit just niinkuin meille sopi, tarkkailin vauvankin kiinnostusta ruokaa kohtaan ja sitä et milloin olisi tarvetta lisäravinnolle. Hyvin kesti masu aloituksen ja mitään allergioita ei ole ilmennyt tähän kohta 10kk:den ikään mennessä. Ajattelin vaan et mitä lähemmäs päästään 6kk täysimetystä sen parempi. Olen suhtautunut neuvolaan nimenomaan neuvoja antavana paikkana, en käskylänä. Mukavaa syksyä ja kai sitä joulun odotusta voi myös toivotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut tuo ajatus, että täysimetys 6kk ikään olisi hyvä mutta nämä uudet suositukset ovat laittaneet päätä vähän sekaisin. Mutta toisaalta mietin kyllä sitäkin, että jos tämä 5-6kk aika mennään ihan vaan sellaisella kevyellä maistelulla, niin eipä siitä haittaa ainakaan imetykseen ole.

   Ja tosiaan, ei meilläkään neuvolassa olla oikein ikinä käsketty mutta ainakin itselläni on sellainen oletus, että heidän kuuluisi olla parhaiten tietoisia kaikista suosituksista ja niihin liittyvistä tutkimusmateriaaleista. Näin ei kuitenkaan varmasti aina ole ja siksi tietenkin sovellan heidän ohjeita oman näkemykseni mukaan.

   Kiitos samoin! :)

   Poista
 4. Moi Hanna! Lue mun fb:ssä jakama teksti aiheesta! Itsekin oon nimittäin seurannut keskustelua ja uutisointia tästä aiheesta, koska perästä tullaan :) t. Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tiia! Kävin kurkkaamassa, mitä olit jakanut ja teksti on minulle tuttu :) En tuota tekstiä ihan suoraan hyväksy sillä, että se vakuuttaisi minut täysin täysimetyksen puolesta mutta kerron syistä kunhan ehdin kirjoittamaan asiasta laajemmin.

   Ps. Mietinkin yksi päivä, joko teidän tyttö on saanut nimen ja mikä se mahtaa olla :)

   Poista
  2. Jään mielenkiinnolla odottamaan sun lisäpohdintoja. Keskustelua tästä aiheesta on kiva seurata!

   Ps. Meillä oli just viikonloppuna nimiäiset, ja meidän tytöstä tuli Elsa :)

   -T

   Poista
  3. Ehdinkin kirjoittamaan jo eilen, kun tuli sopiva paikka. Kiva nimi! :)

   Poista
 5. Imetyksen tuki-sivulta kopioitu teksti, jossa hyviä pointteja (kirjoittaja Marissa Jalasvirta):

  "- Suomen ja WHO:n suositus on edelleen täysimettää 6kk.
  - Vauva altistuu äidinmaidon kautta kaikelle äidin syömälle eli siedättyy hyvin kaikelle jo imetysaikana.
  - Mikäli vauvasi saa korviketta voi olla ihan fiksua antaa makuannoksia 4-6kk iässä sillä korvike on tehdastuotettua ja näin ollen aina "samaa kamaa" eikä samanlaista altistusta jonka imetyksessä saa tule ollenkaan.
  - "Uusi tutkimus" josta nyt kovasti kohistaan on yksi yksittäinen _keskeneräinen_ Oulun yliopiston tutkimus jossa hypoteesina on että 4-6kk iässä reippaaseen tahtiin aloitetut kiinteät (nykyinen ohje yksi maku per muutama päivä ennen uuden mukaan ottamista) vähentävät allergioita. Huomioi sanat yksi tutkimus, hypoteesi ja keskeneräinen!
  - Suomessa täysimetetään tällä hetkellä 6kk ikään 1-2% vauvoista. Täysimetys kestää Suomessa keskimäärin 1,4kk. Näiden faktojen valossa maamme pitäisi jo olla allergiavapaa.
  - WHO:n suositus 6kk täysimetyksestä (ja imetyksen jatkamisesta ainakin kahden vuoden ikään) koskee aivan koko maailmaa ja perustuu lukuisiin tutkimuksiin joissa huomioidaan vauvan terveys, äidin terveys ja kansanterveydelliset aspektit."

  Suosittelen muutenkin liittymään Facebookissa Imetyksen tuki ry:n ryhmään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olenkin lukenut tämän. Kiitos kuitenkin. Tuo sisältää hyviä pointteja kyllä, mutta minulla olisi muutamä lisäkysymys/huomautus.

   Poista