Sofia 4kk

27.9.15

Ja niin vain Sofiakin täyttää tänään jo/vasta 4kk. Aika kaukana tuntuu olevan se pieni nyytti, joka tuotiin sairaalasta kotiin.


Perustietoja:
- Mitat perustuu taas omaan arvioon, koska viralliset neuvolamitat otetaan ensi viikon lopussa. Sanoisin, että Sofia painaa 6,6kg ja on 65cm pitkä.
- Käyttää bodyissa vaatekokoa 68, mutta housuissa on käytössä 68 ja 74, koska useimmat 74 legginsit menee hyvin kääntäessä vaan lahkeita sisään päin. Meneepähän vaatteet pidempään.
- Liberon vaippakoko 3.
- Täysimetyksellä.Nukkumisesta:
Odottelin, että Sofian nukkuminen kääntyisi huonompaan, koska tuntui muutenkin jo niin uskomattomalta, että 3kk nukkuu 22-07 heräämättä. Mutta odotukseni ovat toistaiseksi olleet vääriä, koska Sofia nukkuu entistä paremmin. Hän menee usein yöunille 22-23 välillä ja herää 08-9.30 aikoihin ja useimmiten tämäkin herätys tapahtuu sen takia, koska Anton tulee pitämään ääntä meidän makuuhuoneeseen. Meillä ei siis heräillä yöllä Sofian takia, Antonin kylläkin välillä. Sekin on meille ollut Sofian myötä uutta, että hän jopa nukkuu siellä pinnasängyssään yönsä. Nostan hänet sinne sen jälkeen, kun hän on nukahtanut meidän sänkyyn syönnin yhteydessä.

Päiväunia Sofia nukkuu parhaiten aamu- ja iltapäivästä, mikä on sinänsä jännä ottaen huomioon, että hän nukkuu yönsä myös sikeästi. Mutta toisaalta usein klo 16 alkaen Sofia lähinnä valvoo ja ottaa pieniä torkkuja sinne klo 22 asti. Siinä välillä alkaakin tuntumaan välillä väsyminen niin minulla kuin Sofiallakin, kun hän selvästi on välillä väsyneen oloinen ja siten myös hankalampi mutta ei sitten nuku kunnolla kuitenkaan. Mutta ennemmin näin, että hän on enemmän hereillä illasta kuin sitten yöstä. 

Sofia nukahtaa yöunille tissin kautta, päivisinkin useimmiten imetyksen ohessa. Välillä hän nukahtaa myös syliin ja vaunuihin, mikäli ollaan liikenteessä riittävän pitkään.Syömisestä:
Öisin hän ei syö, mutta päivisin imetän sen 2-3 tunnin välein. Kyllä hän ehkä pärjäisi pidemmilläkin väleillä, mutta aika helposti tarjoan vielä tissiä, jos hän vaikuttaa tyytymättömältä. Kuitenkaan kun ne imetyskerrat ei pitkäkestoisia ole.Luonteesta:
Sofia on todella seurallinen, mutta myös valikoiva seurastaan. Tällä tarkoitan sitä, että hän ei suinkaan viihdy kenen tahansa kanssa ja alkoikin vierastamaan tuossa pari viikkoa sitten. Suu menee mutrulle ja hiljalleen alkaa itku tulla, jos joku vieraampi naama on liian pitkään liian lähellä eikä näy tuttuja naamoja samassa. Muutenkin hän seuraa tosi tarkkaan, minne minä menen ja jos kävelen huoneesta pois, niin hän saattaa pahoittaa mielensä - ainakin silloin, jos huoneessa ei ole muita hänen kanssaan. 

Vaikka olenkin jo toista kertaa äiti, niin silti paikoin ihmettelen sitä, miten tärkeältä vaikutan Sofialle. Sen luulisi olevan itsestäänselvää, mutta eihän sitä täysin voi samaistua siihen, että itse alkaisi itkemään, jos joku poistuu huoneesta. Mutta Sofia ei tietenkään ymmärrä, minnekä se toinen poistuu.

Kun mietin Sofiaa, niin ensimmäisenä nousee mieleen adjektiivit: rauhallinen, rakastava, iloinen, tarkka.Taidoista: 
Hiukan ennen 3kk ikää Sofia kierähti mahalleen ja tuossa päälle viikko sitten hän onnistui pääsemään mahaltaan takaisin selälleen. Jonain kertoina hän on sitten liikkunut pyörimällä eteenpäin, mutta aika usein vielä hän jää turhautuneena mahalleen ähkimään ja joku meistä sitten kääntää hänet selälleen. 

Sofia puskee tosi paljon istuma-asentoon ja monesti saakin itsensä nostettua puolimakuusta istuvaan asentoon. Paljon on Sofialla selvää turhautumista siinä, kun olisi tahtoa liikkua ja päästä mutta taidot eivät riitä. 

Käsimotoriikka on kehittynyt myös ja niiden liike alkaa olemaan paljon hallitumpaa ja harkittua. Lelukaaren leluista tarrataan kiinni ja viedään suuhun. Sofia on alkanut "juttelemaan" yhä enemmissä määrin ja sitä onkin hauska kuunnella.Suosikit ja inhokit:
On ollut ihanaa katsoa, miten lapset alkavat ottaa kontaktia yhä enemmän toisiinsa ja miten paljon Sofia ilahtuu erityisesti Antonin läsnäolosta. Jos Anton nauraa tai käy Sofian lähellä, niin Sofiaa usein alkaa naurattaa. Vaikuttaa myös siltä, että Sofia todellakin pitää Antonia erilaisempana kuin minua ja miestä. Suosikkeihin kuuluu siis kaikki perheenjäsenet, vaikkakin meillä on selvästi erilaisia rooleja Sofialle. Toinen huvittava asia on se, että Sofia katsoo välillä sitteristään piirrettyjä, mitä Anton katsoo.

Sofia itkee eniten silloin, kun on tarkoitus lähteä ulos ja hänet on puettu vaunuihin eikä hetkessä päästä kuitenkaan liikkumaan ulos. Sitten kun rattaat saadaan liikkeille, niin hän rauhoittuu. Muuten pukeminen häntä ei kyllä vielä ainakaan ärsytä, lähinnä tuntuu vaan hihittävän kun kutiaa siinä pukiessa.Sellainen ihanuus on tämä meidän neljäkuukautinen.

You Might Also Like

0 kommenttia