Joulu korkattu

24.9.15


Minulle joulukauden korkkaaminen on se, kun ostan ensimmäisen joululahjan. Tuo tapahtui eilen. Viime vuosina olen tarkoituksellisesti lähtenyt valmistautumaan jouluun ajoissa ja se on osoittautunut todella toimivaksi. Ymmärrän kyllä, kun jotkut sanovat minulle, että he eivät millään jaksa ajatella vielä edes koko joulua... Mutta minä taasen ajattelen, että teen itselleni kaikin puolin palveluksen, kun toimin näin. Vältyn jouluajan ruuhkilta ja ennen kaikkea pääsen hyödyntämään syysaleja.

Viime vuonna kirjoitin samaa kuin nyt: me annamme joululahjat lähiperheenjäsenille, joka kattaa siis molempien vanhemmat ja sisarukset, sisaruksien kumppanit ja lapset. Minä annan myös lahjat isovanhemmilleni ja kahdelle läheiselle ystävälle. Tästä tulee yhteensä jo parikymmentä ihmistä. Joululahjabudjetti jaetaan noiden ihmisten kesken ja lopulta henkeä kohti ei jää mitään hirmuisen isoa summaa. Mutta usein alennuksia hyödyntämällä voi saada jo tosi kivoja ja hyödyllisiä lahjoja alta 20e. 

Meillä on myös periaatteena, että ensisijaisesti hankitaan lahjat muille ja viimeisenä tilanteen mukaan omalle perheelle. Tämä periaate tulee siitä, että omalle perheelle hankitaan aina asioita, kun on tarve; se ei siis vaadi mitään erityistä juhlaa. Harvemmin muita ihmisiä muistetaan ja vaikka ymmärrän kritiikin joulun kaupallisuutta kohti, niin minusta se on kivaa ja tärkeää, että uhraan vähän ajatuksia ja aikaa miettiessäni sitä, miten haluaisin jotain ihmistä muistaa. 

Tänä jouluna lahjateemamme on pitkälti hyvin sama kuin viime vuonnakin: paikoin ehkä tylsiä, mutta käytännöllisiä arjen esineitä, jotka ei toivottavasti kuormita kenenkään tavaramäärää. Ensimmäisen lahjan hankinkin Pentikin ystävämyynneistä, mutta en paljasta mitä sieltä löytyi ja kenelle. Pentikin sivuilta kannattaa vilkaista tulevia tarjouspäiviä, koska ne vaihtelevat paikkakunnittain. Muina ajankohtaisina vinkkeinä tulee mieleen Iittalan nettikaupassa parhaillaan pyörivät "Iik!"-alet ja Citymarketissa voi kerätä ostoksistaan leimoja, joilla voi lunastaa mm. Fiskarsin paistinpannuja puoleen hintaan. NetAnttilassa on myös tämän viikon taas alv-alennuspäivät, joissa voi säästää n. 20%. Ei niin merkittävä ale, mutta koskee kuitenkin melkein koko valikoimaa. Myös Sokoksella on aika usein kanta-asiakaspäiviä, joissa voi tehdä 15-20% säästöjä.

Minulla on jo myös idea, kuinka aion tänä vuonna paketoida lahjat, mutta jätetään se aihe vielä lähemmäksi joulua. 

Mites teillä: Milloin aloitatte joululahjojen hankinnan ja onko teillä heittää jotain hyviä vinkkejä, mistä katsella lahjoja? 

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Minäkin lasten myötä olen aina vaan aikaistanut lahjojen ostamista... voi kaukana ovat ne päivät, kun asuttiin vielä Helsingissä ja oltiin keskustan Sokoksella joululahjaruuhkassa joskus 22. päivä joulukuuta... onneksi ohi on. :)

  Minä koluan kaikkia näitä syksyn alejuttuja, siinäkin mielessä tämä on tosi otollista aikaa aloittaa kaikenlainen jouluvalmistautuminen jo nyt (ihan jo miettien vaikka niitä pieniä juttuja, joita omaankin kotiin jouluksi ostaa, kuten vaikkapa valosarjat yms., joita alkaa jo olla kaupan). Nyt mm. bongasin Sokoksen 3+1-päivää kuvastosta parit jutut, joita ajattelin omille vanhemmille. Olikohan ensi viikolla kun nuo päivät taas on.

  Meillä on monen läheisen kanssa sovittu tietoisesti, ettei lahjoja osteta/vaihdeta, ihan rahakysymyksen ja sen takia, että koen esim. itse olevani aika mielikuvitukseton lahjojen ostaja. Tai en ehkä mielikuvitukseton, mutta että en ehkä uskalla mennä riskillä ja hommata jotain tosi yllättävää. Meillä lahjat siis annetaan kummankin vanhemmille (joille oikeasti on vaikea keksiä lahjoja, kun ovat suhteellisen olemattomasti kiinnostuneita esim. kodin jutuista, omasta ulkonäöstään, eivät harrasta sen ihmeempää...), sisaruksille ja näiden lapsille jotain pientä (muovikrääsää yritetään välttää viimeiseen saakka) ja jo iäkkäille muille muutamalle sukulaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai Sokokselle on ne taas tulossa... Pitääpäs katsoa niiden kuvasto läpi, kiitos vinkistä!

   Ymmärrän kyllä tuonkin, että sovitaan että ei hankita lahjoja ja sitten keskitytään vaikka vaan siihen "sisäperheeseen". Minä en ainakaan vielä näe siinä niin suurta merkitystä, että ostaisin omille lapsilleni ja miehelle lahjoja, koska siihen ei mitään erityistä juhlapyhää tarvita. Toki muillekin voisi ostaa muustakin syistä lahjoja, mutta ymmärrät varmaan pointtini. Luulen tosin, että kun lapset kasvavat ja alkavat ymmärtää enemmän joulusta, niin sillon voi tulla myös isompi paine hankkia heille jotain, mitä he osaavat toivoa.

   Poista