I Saved The World Today

4.9.15

Ajattelin eka, että en kirjoita tästä mutta sitten kuitenkin huomaan haluavani sanoa tämän: Minäkin näin sen kuvan. Sen kuvan siitä pienestä pojasta, joka on saanut monen ihmisen kyyneliin. Minä itse en itkenyt, vaikka tunsin kyllä, että minua itkettäisi. Kieltämättä tällaisena aikana tuntuu typerältä kirjoittaa kevyemmistä aiheista, mutta en oikein löydä energiaa kirjoittaa niistä maailman pahuuksistakaan. Maailma on paikoin paska paikka elää eikä siinä ole mitään uutta. Välillä vaan otsikoihin nousee näitä tapauksia, mitkä herättelevät - ja toki hyvä, että edes välillä ihmiset heräävät - mutta sitten tilanne taas tasoittuu. 

Minusta on hyvä, että ihmiset kirjoittavat maailman ongelmakohdista ja minusta on hyvä, että välillä nousee näitä "trendiaaltoja" auttaa muita ihmisiä. Mutta tällä hetkellä taidan olla jotenkin niin kyynisellä mielentilalla, että on vaikea itse järkyttyä uutisista kerta tuntuu siltä, että eipä niissä ikävissä uutisissa ole kauheasti mitään uutta. 

Kyynisyyteni johtunee myös siitä, koska olen viime aikoina miettinyt maailman vääryyksiä paljon. Olen myös miettinyt, miten itse toimin ja toimisin muuttaakseni asioita. Minua on ahdistanut, stressannut ja olen laittanut merkille, että nuo taasen aiheuttavat minulle jäätävää päänsärkyä. Nuo on varmasti pientä muiden ongelmiin nähden, mutta pahoinvoivana minusta ei ole mitään hyötyä kenellekään. Mies huomasi tämän ja herättelikin minua kohtuuteen. Radikalismi sinänsä harvoin parantaa maailmaa. Vähän samaan tapaan kuin harvoin jyrkkäkäännös elämäntapamuutoksissa säilyy pysyvänä.

Niinpä haluankin nyt sanoa, että vaikka minä tiedostan maailman pahuuksia ja ongelmia, niin minä aion kuitenkin nauttia myös niistä vähemmän tärkeistä asioista. Aion nauttia kauniista esineistä, aion hankkia minua miellyttäviä tuotteita, aion välillä käydä pitkässä suihkussa ja syödä suklaata. Aion myös jatkossa kirjoittaa tänne blogiini noista asioista enkä koe itseäni tekopyhäksi tekemällä niin, koska en ole missään vaiheessa sanonut olevani täydellinen. Päinvastoin, väitän olevani inhimillisen virheellinen ja itsekäs. 

Ehkä haen näillä sanoilla myös jonkinlaista anteeksiantoa itselleni. Anteeksiantoa sille, että en tee kaikkeani muuttaakseni maailmaa paremmaksi. Mutta toisaalla pitkän harkinnan ja keskusteluiden kautta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että voimalla hyvin ja tekemällä itsestäni mahdollisimman vahvan, voin myös mahdollisesti parhaiten vaikuttaa positiivisesti maailmaan. 

Hiukan aihetta sivuten voisin vielä mainita sen, että meidän perhe edustaa suomalaisen yhteiskunnan köyhintä väkeä. Me saamme sen vähimmäismäärän rahaa kuukaudessa käytettäväksemme. Paljon näkee otsikoita ja keskusteluja suomalaisesta köyhyydestä ja siitä, miten täällä ihmiset ovat keskimääräistä köyhempiä suhteessa eurooppalaisiin. Havahduin kuitenkin tässä yksi päivä siihen, että minä en koe itseäni köyhäksi. Koen itseni oikeastaan aika rikkaaksi: minulla on katto pään päällä ja vieläpä ihana koti, lämpimiä ja kivan näköisiä vaatteita ja jossain määrin valinnanvaraa sen suhteen, mitä me syömme. Tietenkin kaikki on suhteellista ja joihinkin nähden olen köyhä ja toisiin rikas, mutta pointti oli siinä, että kun esimerkiksi jotkut ärähtelevät, että Suomeen ei saa tuoda yhtään enempää pakolaisia, jotta meillä on riittävän hyvä olla niin minusta se "riittävyys" tuntuu paikoin absurdilta. Minusta on todella kummallista, että jotkut ajattelevat, että kuolemanhädässä olevat ihmiset pitäisi käännyttää takaisin kotimaahansa, jotta meillä varmasti riittää rahat harrastetoimintaan, hienompiin autoihin ja herkkuihin. Ymmärrän, että talouspolitiikka ei ole mikään yksinkertainen asia ja valtion varakkuus on tietyssä määrin hyvä turvata, jotta voi olla myös avuksi muille mutta kyllä se minulle vahvasti näyttää siltä, että jotkut vaativat itselleen suunnattoman paljon ennen kuin voi antaa muille mitään. 

Mutta mitäpä minä tässä saarnaan; johan myönsin, että en itsekään ole mikään paras maailmanparantaja.

Loppuun vielä teemaan sopiva kappale, joka sattuu olemaan yksi nuoruuteni biisejä:


You Might Also Like

0 kommenttia