Jälkitarkastus

30.7.15

Kävin tänään jälkitarkastuksessa. Sen piti alunperin olla minulla jo pari viikkoa sitten, mutta se peruuntui, koska lääkäri sairastui. 

Alkuun hoitaja otti minut vastaan ja kyseli perustietoja. Paino oli aamulla 55kg, pissat on edelleen ok ja hyvin olen jaksanut. Minua hämmensi hoitajan kasvot. Hän lähinnä hymyili puhuessaan koko ajan niin, että hänen silmät oli siristettynä eikä niitä nähnyt paljon lainkaan. Mietin, kuinkakohan hän itse näkee. Hoitaja oli myös niitä ylipirteitä ja hiukan hössöttäviä tapauksia, jotka tavallaan saavat oloni aina hiukan vaivaantuneeksi. 

Verenpaineet olivat korkeammat kuin mitä ne olivat raskaana ollessani, mutta ihmekös tuo kerta olin polkenut kiireessä ylämäkeen ja olin myös ollut jokseenkin mielenvikainen ja päättänyt valvoa viime yönä miltei kolmeen. (Lastenhuoneen sisustus pyöri niin innokkaana mielessä ja kerrankin sai olla yksinään hiljaisuudessa tehden mitä lystää...) Hemoglobiini myös mitattiin ja hoitaja ihan innokkaana kertoi, että se on minulla 150. Yllätyin kyllä, mutta tuumailin että ei ihmekään, että olo on virkeä. Sitten vain kiitos kiitos ja näkemiin ja lääkäriä odottamaan.

Ensimmäisenä lääkäri katsoi hoitajan näppäilemät tiedot ja kysyikin sitten minulta, juonko riittävästi vettä. Se oli outo kysymys heti alkuun, mutta selittyi sillä, että lääkärin mukaan hemoglobiini on niin korkea, että se saattaisi kieliä kehon kuivumisesta. Ja kyllä, se voi ihan hyvin olla. Sanoin samassa, että kärsin paljon päänsäryistä ja vaikka juonkin vettä erityisesti silloin, niin päänsärky ei lähde pois. Tänäänkin ja parhaillaan koskee päähän, mutta se on jo niin yleistä että yritän olla siitä välittämättä. Jos kaatuisin sänkyyn päähän koskiessa, niin en saisi mitään aikaiseksi ja lapsetkin jäisi ilman seuraa. Antoi kuitenkin luvan syödä tarvittaessa Buranaa, koska Panadol harvemmin on auttanut. Päänsärky voi toki johtua myös hartia/niska-kivuista ja imettämisestä. Onko muilla imettävillä tätä inhottavaa vaivaa?

Lääkäri teki myös sisätutkimuksen ja siinä sormet minun haaruksissa pyysi jännittämään lantiopohjalihaksia. "Hyvin löydät lihakset ja napakka puristus on", lääkäri kommentoi ja sai minut ajattelemaan tilannetta, että joku onnistuu vastaavassa tapahtumassa murtamaan lääkärin sormet. Nauratti, mutta yritin olla nauramatta.

Tuo lääkäri on muuten ollut yksi parhaita. Jotenkin hän selittää asiat hyvin ja sellaisella tavalla, mistä pidän. Mietin, että hän voisi olla hyvä opettaja jossain lääkiksessä. Kyselin häneltä liikunnan harrastamisesta ja siitä, että jos sektiohaavaan tulee jotain kipua/epämiellyttävyyttä, niin onko se muuten haitallista kuin tuntemuksena. Yleisohjeena hän antoi, että aloittaisi liikkumaan vähän niin kuin alottaisi uuden lajin: rauhallisesti ja hiljaa liikuntaa lisäten. Sanoi myös, että imettävien on hyvä välttää pomppivia liikkumismuotoja, mikäli haluaa suojella rintojansa kosmeettisilta haitoilta. Ei siis kannata maitotissien kanssa hyppiä tai myöhemmin saa todennäköisemmin riipputissit. En ehkä juokse enää ikinä. Heh, vitsi vitsi. 

Lopuksi sain vielä ehkäisyasiat kuntoon ja päädyin nyt kuitenkin jatkamaan samoilla minipillereillä, mitä olen syönyt aina. Kahdesti kun olen nuo pillerit lopettanut, niin siinä on mennyt sellainen 2-3 viikkoa, että keho normalisoituu. Se tuntui aika pieneltä ajalta siihen nähden, että niitä syödessäni säästyn kuukautisilta.  Tai ainakin silloin, jos ne nyt toimivat minulla samalla tavalla kuin ennenkin.

Nyt minä lähden juomaan vettä.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Hämmästelen aina tätä miten eri paikkakunnilla on eroa eri käytännöissä. Mulle ei keväällä -14 tehty jälkitarkastuksessa sisätutkimusta lainkaan, koska se ei kuulu enää uuteen neuvolaohjelmaan. Ei tehty vaikka kahdesti käynnin aikana pyysin lääkäriä tarkastamaan, sillä kärsin sivuista edelleen ym. Soitin vielä pari kertaa äitiysneuvolankin puolelle ja pyysin aikaa, mutta ei annettu, koska se ei vaan enää kuulu ohjelmaan. Kipuihin pitäisi ottaa vaan lääkettä ja kyllä se on normaalia kuulemma. Menin sitten monen kuukauden veivaamisen jälkeen yksityiselle. Mur.
  SItten taas kymmenen kilometrin päässä kuntaliitoksen ytimessä kyllä tehtiin kavereille vielä tänä vuonna. Ihan käsittämätöntä "sorsintaa". Mutta siis hyvä, että sinä sait asiaan _kuuluvan_ tarkastuksen. Mielestäni sisätutkimusta pitäisi edes tarjota kaikille ja siitä voisi sitten halutessaan kieltäytyä, mutta että ei tehdä edes vaikka potilas pyytää ja lääkärille on varattu kuitenkin aika..

  Kiitos muuten kivasta blogista! Käyn tän kurkkaamassa joka päivä. Ihana, miten useasti olet jaksanut postata!:) Sun jutut on aina mielenkiintoisia ja myös kivan arkisia, tykkään. Ja on muuten tosi kiva, kun sun kirjoitukset on tosi hyvällä kieliopilla kirjoitettu. Nykyään on oma kirjoitusjälki aika kauheaa, mutta aikanaan ennen äitipäätä olen ollut tarkka pilkuista ja yhdyssanoista, joten suuresti nautin sun tekstien lukemista.

  En olekaan aiemmin kommentoinut ja nyt heti kirjoitin tälläisen murinatekstin alkuun, sori:D
  Ihanaa loppukesää teidän suloiselle perheelle!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun: kiitos kivasta ja mukavasta kommentista! Pituus ei haittaa lainkaan, mukavahan se on lukea näitä :)

   Onpa kyllä kummaa vaihtelua noissa käytännöissä, ainakin siellä päin! Minulle tuo lääkäri sanoi, että tekee nyt kuitenkin alatutkimuksen vaikka sainkin lapseni sektiolla. Siinä katsotaan jo ihan sitäkin, onko kohtu supistunut hyvin ja kyllä tuo muutakin ihan perusjuttuja tarkasti siinä samassa. Kyllä ihmetyttää sinun tilanne, jos ei lääkärille pääse kerta kokee jonkin vaivaavan.

   Minua kyllä satuttaa, kun välillä huomaan kirjotusvirheitä jälkikäteen omissa kirjotuksissani. Muutenkin paikoin tuntuu, että kirjoitan liian rönsyilevästi ja pitäisi karsia turhia täytesanoja lauseista pois. Mutta sitten kuitenkin yritän muistuttaa itseäni siitä, että ei virhe siellä tai täällä niin kauheasti haittaa, kun tämä blogi on kuitenkin kevyempi paikka kirjoittaa. Mut joo, se miten täällä kirjoitan tulee aika luonnostaan :)

   Kiitos ja hyvää kesää myös sinne päin! :)

   Poista
 2. Toi pääkipu saattaa johtua huonontuneesta näöstä. Sitä tavallaan ei rekisteröi koska "näkee hyvin" mutta se ilmenee kuitenkin päänsärkynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, en kyllä muista milloin viimeksi näköni olisi tarkastettu mutta pitääpä tuokin laittaa mieleen jos ei nuo vedenjuomiset ym. tunnu muuttavan tilannetta.

   Poista