Sofia 1kk

27.6.15

Niin se vaan on Sofiakin jo kuukauden vanha. Paljon on tuossa ajassa ehtinyt tyttö muuttumaan, ainakin ulkoisesti. 

Ajattelin tehdä Sofiasta kuukausipostaukset samalla kaavalla kuin mitä olen tehnyt Antonistakin. Nämä on osoittautunut tosi hyviksi, jos olen halunnut palautella mieleen, millainen lapsi on ollut minkäkin ikäisenä. Erityisesti nyt, kun on toinen, niin olen näistä Antonin kuukausipostauksista palautellut mieleeni, mitä suunnilleen tapahtuu milloinkin. Muutenkin tarkoitus on ainakin säästää nämä kirjoitukset lapsille, että saavat sitten isompana lukea kasvusta ja kehityksestään.

Mutta sitten asiaan, eli Sofia yhden kuukauden iässä:


Perustietoja:
- Pituutta arviolta 53-54cm ja paino 4kg tienoilla.
- Käyttää vaatekokoja 56, mutta on varmaan siirryttävä lähipäivinä 62 kokoon bodyissa, koska nykyiset meinaa kinnata kainaloista.
- Liberon vaippakoko 2 käytössä.
- Rintaruokinnalla


Nukkumisesta:
Sofia tuntuisi nukkuvan enemmän kuin mitä Anton hänen iässään. Aamulla Sofia herää samoihin aikoihin kuin me kaikki muutkin eli ysin pintaan. Päivisin hän nukkuu ja on hereillä jokseenkin satunnaisesti. Yleensä nuo hereilläoloajat kestää suunnilleen tunnin ja päiväunet 1-3 tuntia. Yöunille hän käy 22-23 välillä, minkä jälkeen useimmiten nukkuukin sen pisimmän pätkän. Tähän mennessä viisi tuntia on ollut pisin nukkumisaika. Yösyöttöjä on ollut aina se 1-3 kappaletta. Melko usein Sofia aloittaa aamuvarhaisella ihme tuhinaääntelyn, mikä sitten herättelee minua mutta Sofia tuntuu kuitenkin olevan unessa ääntelystään huolimatta. 

Sofia nukkuu useimmiten koko yön minun vierellä. Mikäli hän on nukahtanut syvään uneen ennen minun käymistä nukkumaan, niin silloin nostan hänet pinnasänkyyn ja hän jatkaa nukkumista minun vieressä sitten ensimmäisen yösyötön jälkeen. Jos hänet yrittää laittaa pinnasänkyyn heti imetyksen jälkeen, niin hän ei ole tyytyväinen. Pinnasänkyyn ei muutenkaan tahdo nukahtaa itsekseen, mutta minun sänkyyn ja sitteriin kyllä välillä nukahtaakin.Vaunuihin Sofia nukahtaa myös hyvin äkkiä, jos lähdetään liikkeelle.


Syömisestä:
Tuossa mainitsinkin jo, että yösyöttöjä on se 1-3 kappaletta. Päivisin Sofia syö ainakin sen kolmen tunnin välein, jokseen tiheämminkin. Meidän vauvat on aina olleet melko nopeita syöjiä, he eivät siis imeskele tissiä tuntitolkulla vaan yleisempää on, että imetys kestää kymmenisen minuuttia. Jostain muistan lukeneeni, että vauvan pitäisi syödä ainakin vartti kerrallaan mutta ei pidä kyllä paikkaansa. Sen verran hyvin on molemmat kasvaneet lyhyistä ruokailuhetkistä huolimatta, tosin päivisin he eivät pidäkään hirmu pitkiä taukoja. Niin kuin useimmat vauvat, tankkaa Sofia sitten iltaisin pidemmän kaavan mukaan.


Luonteesta:
Tästä on melko vaikea vielä sanoa mitään, mutta jos vertaan Antonin ja Sofian vauva-aikoja niin olin pitänyt Antonia hyvin rauhallisena vauvana ja varmaan hän sitä olikin, mutta luin hänen itkeneen iltaisin kuitenkin parisenkin tuntia välillä Sofian ikäisenä. Muistan kyllä, miten korviin jäi kaikumaan vauvan itku sen jälkeen, kun Anton oli jo hiljentynyt. Sofiahan ei itke paljon ollenkaan. Kyllä hän osaa osoittaa, jos ei ole tyytyväinen mutta hän tekee sen enemmänkin kerran rääkäisemällä ja odottaa reagoidaanko siihen. Jos ei reagoida, niin hän rääkäisee toisen kerran ja jos liikaa pitkittyy niin sitten hän saattaa alkaa itkemään. 


Taidoista:
Näistäkään ei vielä tässä iässä ole kovin paljon kerrottavaa... Öö, Sofia imee hyvin tissiä. Heh. Reagointi ja tarkkaavaisuus on kyllä parantunut tässä lähipäivinä. Selvästi hän kääntää päätään sinne suuntaan, mistä kuuluu ääniä ja seuraa silmillään asioita. En ole vielä täysin varma, onko häneltä tullut tarkoituksellista hymyä. Muutamia kertoja on ollut, kun se on vaikuttanut siltä mutta niin selkeitä ne eivät kyllä ole kuin mitä Antonilla kuukauden iässä. Anton päästi myös jokeltelun kaltaisia ääniä tässä iässä; Sofialta niitä ei ole vielä kuulunut. Jokainen vauva tietenkin kehittyy omaan tahtiinsa, mutta välillä käy mielessä, että kun Sofia syntyi puolisentoista viikkoa varhaisempana kuin Anton, niin voiko sillä olla vaikutusta kehityksessä vielä näillä ihan varhaisilla ikäviikoilla. Eli jos ajattelee, että Anton oli kuukauden iässä raskausviikkoina ajateltuna 44+5 ikäinen ja Sofia on nyt 43+1, niin onko heidän aivonsa jossain määrin kuitenkin eri kehitysvaiheessa vaikka muuten ovatkin molemmat kuukauden iässä. Vai onko se niin, että vain ennenaikaisesti syntyneillä aivot on vielä niin kehitysvaiheessa, että ei odoteta tiettyjen asioiden tapahtuvan ns. normiaikoina? En tiedä, osasinko selittää selvästi mutta tuollaista olen kuitenkin miettinyt.


Suosikit ja inhokit:
Äitihän se on paras ja erityisesti äidin tissi. Sofia tykkää nukkua tissi naamalla. Isinkin rintakehällä on kiva köllötellä ja usein siihen nukahdetaankin. Sitterissä on myös alettu viihtymään, joten enää ei tarvitse olla koko aikaa sylittelemässä. Hoitopöydälle vietäessä Sofia rauhoittuu myös, joten oletan että hänestä vaipanvaihto on ihan jees. 

Kylpeminen on taas se kamalin asia. Se onkin tilanteista ainoa, joka säännöllisesti saa Sofian itkemään. Tässä lapset kyllä eroaa, koska Anton ei oikein ikinä itkenyt kylvettäessä.


Sellainen tytteli on tämä kuukauden ikäinen tapaus.

You Might Also Like

0 kommenttia