Kuukauden käyttökokemus: Mountain Buggy Duet

30.6.15

On aika kertoa, mitä olen tykännyt ostamistamme tuplista: Mountain Buggy Dueteista. Käytössä on ollut nyt kuukauden ajan yhden istuimen ja yhden vauvakopan yhdistelmä. 


Alkuun voisin sanoa, että olen varsin tyytyväinen ostopäätökseemme. Kauan pyöriteltiin, ostetaanko tuplia vai ei ja kun päädyttiin siihen, että ostetaan, niin olivat nämä meillä aikalailla ainoat, jotka täytti kaikki tärkeät kriteerit.

Suurin plussa näissä on ehdottomasti koko. Tuo seikka vaikutti vahvasti meidän valintaamme. Vaunut ovat ihanan matalat. Tällaiselle 149cm pituiselle on suorastaan luksusta, kun vaunujen takaa tuntuu näkevän hyvin eteen. Muutenkin näitä vaunuja on minunkin kokoisen ihmisen helppo käsitellä. Vaunut ovat myös markkinoiden kapeimmat tuplat ja sen kyllä huomaa siinä, että ei ole tullut vielä vastaan yhtään hissiä, minne ei näiden kera mahduttaisi. Pääsemme näillä vaunuilla myös ruokakauppamme normikassaväleistä, vaikka muuten leveä kassakin löytyy. Hyvin on myös pystynyt vaunuilla puikkelehtimaan keskustan vaatekaupoissa.

Mieheni on noin 180cm eikä hän ole valittanut kertaakaan, että vaunut olisivat liian matalat. Näinpä ollen vaunut saavat pisteitä myös säädettävästä työntöaisasta, jossa muuten on useampia työntökorkeuksia kuin noissa meidän yksöisvaunuissa (Brio Smile). Tässä 2015 mallissa työntöaisa on sellaista kovaa kumia, kun taas vanhemmissa malleissa ilmeisesti pehmeämpää, joka saattoi helposti hajota. Työntöaisan korkeutta säädetään painamalla napit pohjaan ja pienenä miellyttävänä seikkana mainittakoon, että näissä vaunuissa nuo napit sijaitsevat ns. sisäpuolella eikä ulkoreunoilla. Aisaa on ollut mielestäni helpompi säätää nimenomaan painamalla noita nappeja peukaloilla eikä etusormilla, miten täytyy tehdä jos napit ovat ulkoreunoilla. Tämän eron huomasin näissä ja Brion Smileissa. 


Ilmarenkaat ovat mielestäni hyvän kokoiset ja työntäminen tuntuu miellyttävältä maastolla kuin maastolla. Muutenkin runko on suunniteltu hyvin, koska vaunut ovat käsittämättömän ketterät olematta kuitenkaan huterat.  Kynnyksien yli pääsee helposti eikä vaunujen ja kyytiläisten paino tuolloinkaan erityisemmin tunnu. Totuin liikkuviin eturenkaisiin jo yksöisvaunuissa ja on ne näissäkin vaunuissa ehdottomasti hyödylliset. Tuplissa nuo on varmaan vielä tarpeellisemmat. Jonkin verran luin aikoinaan, että ihmisillä on mennyt näiden vaunujen renkaat helposti rikki. Meillä ei nämä ole olleet vielä kovin kauaa käytössä, mutta toistaiseksi ei ole ilmennyt mitään ongelmia.


Mountain Buggy Dueteissahan tulee mukana pikkupussukka, joka on tarkoitettu esimerkiksi vesipullolle. Se saattaa vaikuttaa hiukan turhuudelta, mutta on se vaan hurjan kätevä! Varsinkin näin kesällä on ollut iloinen, että vesipullo on koko ajan lähestulkoon käden vieressä, kun vaunuja kärrää. Muutenkin tuo pussukka on hyvin aina muistuttanut, että ei poistu kotoa ilman vesipulloa. 


Erinäisillä sivuilla mainitaan, että vaikka Mountain Buggy Duetit ovat erittäin kapeat, ei tuo kapeus vaikuttaisi istuimiin, koska runko on suunniteltu siten, että renkaiden leveys on miltei sama kuin istuinosan. Vaikea sanoa, onko asia todella näin mutta kyllä istuimet ovat silmiini melko naftit vaikka hyvin Anton mahtuu omaansa istumaan. Istuimissa ei ole ehkä turhaa tilaa, mutta kyllä sinne pienen lapsen peppu hyvin mahtuu. 

Olin hiukan pettynyt, että tässä uudessa mallissa ei istuimien valjaita saa säädettyä enää samalla tavalla kuin vanhojen. En tajunnut nyt ottaa lähikuvaa noista, mutta ei nämä 2015 mallin valjaat ole myöskään vaikeat säätää. Eikä toisaalta noita valjaita kovin monesti tarvitsekaan olla säätämässä. Valjaissa on myös hiukan monimutkaisempi aukasemismekanismi, mutta se on tehty niin sen takia, jotta lapsi ei itse saisi valjaitaan auki. Valjaissa siis painetaan ensimmäisenä pohjassa punaisia nappeja ja sitten samassa painetaan sivunapit pohjaan, jolloin valjaat irtoavat. Hiukan vaikea selittää näitä, mutta pääpointti on kuitenkin siinä, että valjaat tuntuvat varsin turvallisisilta.

Istuinosaa ei saa täysin pystyyn, mitä alkuun harmittelin, mutta tuokaan ei ole loppupeleissä ollut lainkaan ongelma. Anton tuntuu ihan mielellään ottavan rennon nojaavan asennon rattaissa. Rattaiden istuinosan saa kyllä helposti alas, mutta kun lapsi on kyydissä, niin on istuimen ylösnostaminen aika vaikeaa. Tai no, vaikeahkoa se on minulle mutta miehelle ei niinkään. Istuimen saa säädettyä portaattomasti halutulle tasolle, mikä on plussaa mutta toisaalta tekee varmaan myös sen noston vaikeaksi. 

Anton on viihtynyt näiden rattaiden kyydissä hyvin ja en tiedä onko se sattumaa, mutta näihin laittaessa hän ei ole niin paljon vastustellut rattaisiin menemistä, jos ollenkaan. Istuinosan kuomu on keskinkertainen, se on kyllä suht pitkä mutta ei lainkaan niin suojaava kuin meidän yksöisvaunujen kuomu. 


Me päätimme ottaa vaunukopan, koska meille se tuntui ehdottomalta vastasyntyneelle vaikka olen lukenut, että osa on laittanut vauvan ihan istuimeenkin erinäisillä virityksillä. Koppahan on kieltämättä varsin pieni ja kun meiltä löytyy samaan aikaan Brio Smileista vauvakoppa, niin tuntuu tuo Smilen koppa suorastaan jättimäiseltä Duetin kopan rinnalla. 

Edelleen ostaisin kopan näiden vaunujen kanssa, vaikka kopassa on kieltämättä ongelmansa. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään koppa onnistuu olemaan meillä käytössä ja mahtuuko sinne puolivuotias vauva talvivaatteineen. Sofia tosin alkaa olemaan tuossa iässä jo riittävän iso siirrettäväksi ratasistuimeenkin... ja toisaalla, jos joku nyt saa vauvan myöhemmin vuodesta, niin silloin koppa varmaan menee myös helpommin talvella pienemmällä vauvalla. Itse siis ostaisin tuon kopan syntyi vauva nyt mihin aikaan vuodesta.

Kopan allahan on reikäpohja, joka kesällä on toimiva ominaisuus. Vaunujen mukana tulee myös osa, sellainen kankainen härpäke, joka tulee laittaa kopan alle kylmemmillä keleillä. Vähän mietin, kuinka tuo kangasosa pitää lämpöä oikeasti talvella, mutta se jää nähtäväksi... Ja kuten mainitsin, niin vuoden 2015 vaunukopan saa muutettua myös istuimeksi, jolloin lapsen saa työntäjään päin. Muuten kun noita normi-istuimia ei saa käännettyä eikä vaunuissa ole heittoaisaa. Me emme ole kokeilleet tuota vaunukopan istuinmoodia, joten siitä en osaa sanoa vielä mitään. Mutta vaihtoehtoja ja muunneltavuutta siis löytyy ainakin tästä uudemmasta vaunukoppamallista.


Kun nyt kopasta on puhe, niin yhtenä isoimmista rasittavuuksista näissä vaunuissa - tai tarkemminkin tässä kopassa - on ollut tuo kopan kuomu. Siinä missä Brio Smile koppaa säädetään painamalla napit pohjaan ja sitten samassa vetämällä kuomu haluttuun muotoon, Duettien kopan saa joko pystyyn tai alas ja sekin säätö tapahtuu jotenkin vaikeasti. Kopan kuomussa on eräänlaiset metallitikut, jotka menee makuuosassa tietynlaisiin uriin. Jos kopan haluaa ylös, niin kuomua tulee nostaa hiukan eteen ja yläviistoon. Minulla meni melko pitkään, että ylipäänsä rupesin hallitsemaan tuon taidon, kuinka kuomu saadaan ylös... Sitten kun kuomu on alhaalla niin se kuomun kangas menee helposti väärin, mikä pitää sitten laittaa oikealla tavalla, jotta kuomun saa ylös. Kuulostaa monimutkaiselta ja sitä se kieltämättä aikansa olikin. Mutta ajan mittaan sitä on alkanut löytämään parhaat keinot, miten nuo saa toimimaan mahdollisimman nopeasti. 

Sitten muutama maininta vaunujen tavarakorista. Kun sen ekan kerran näin, niin se näytti isolta. Tuumailin, että sinne saa helposti ruokaostokset. No, väärässä olin. Siinä missä tavarakori on kyllä leveä, niin syvä se ei ole. Nyt kun meillä on myös tuo vaunukoppa kiinni, niin tavarakorin ja kopan väliin jäävä tila on melko vähäinen, joten kauppakassia on edes turha kuvitella laittavansa siitä välistä. Melko paljon sinne koriin saa kyllä laitettua tavaraa, mutta ne tavarat pitää tosiaan sitten laitella sinne melkein yksitellen ja koska kori ei ole erityisen syvä, niin välillä joudun tarkastamaan, että sieltä korista ei ole mitään tipahdellut. Jos siis lähden näiden rattaiden kanssa ruokaostoksille, niin paras on ottaa reppu selkään mukaan ellei sitten aio kantaa ruokakassia yhdellä kädellä ja toisella ohjata vaunuja.Muutamia muita pikkumiinuksia tai häiriötekijöitä, joita olen laittanut merkille:
- Vaunuissa on edessä tuo metallinen lätyskä, mihin Anton välillä paukuttaa jalkoja ja siitä pääsee jonkin verran ääntä. Anton on pyytäessä lopettanut, mutta voin kuvitella, että jos joku lapsi ei suostu lopettamaan, niin siinä paukkeessa saattaa mennä hermot.
- Ainakin istuinosan ja vaunukopan kuomut ottaa usein toisiinsa kiinni. Jos siis haluan vaikka laittaa istuinosan kuomun alas, niin en saa sitä oikein tehtyä yhdellä kädellä. 
- Eturenkaat voisivat siinä suhteessa olla aavistuksen pienemmät tai sitten niiden välistä leveyttä pitäisi suurentaa sillä muutamia kertoja on käynyt niin, että renkaat kääntyvät molemmat sivuttain samaan aikaan ja silloin ne hetkellisesti jumahtavat toisiinsa kiinni. Kun vaunua liikuttaa kerran edestakaisin, niin renkaat kyllä oikonevat.

Jarrut toimivat moitteettomasti; niiden käyttö on selkeää ja jarru on tukeva. Kokoamista emme ole tehneet, koska autoa meillä ei ole ja laina-autoa käytettäessä emme ole tarvinneet tuplia mukaan. Näiden kokoonlaitto pitäisi kuitenkin olla ilmeisen vaivatonta, mikäli ohjeisiin on luottaminen.

Kokonaisuudessaan nämä tuplat ovat mielestäni erinomaiset ja toimivat hyvin niissä tärkeimmissä asioissa. Kuten sanoin, niin teimme hyvän päätöksen nämä hankkiessamme. Toki Anton välillä kävelee myös melko pitkiä matkoja, mutta on näissä usein myös nukuttu päiväunet ja muutenkin tuplat ovat varmasti vaikuttaneet arkemme vaivattomuuteen.

Suosittelisin näitä erityisesti heille, jotka tarvitsevat tuplat, joiden pitäisi mahtua paikkaan kuin paikkaan. Toisaalta on näiden koko varmasti muillekin miellyttävä, mutta kerrostalossa asuvat tai keskustaseuduilla paljon liikkuvat saattavat olla tilanteessa, missä vaihtoehtoja ei alkuunkaan ole niin paljon. Vähän niin kuin meillä tuplien pienikokoisuus oli välttämättömyys, ei niinkään mieltymys.

Muutama satunnainen kuva, kun rattaat ovat käytössä:

Melkoisen pitkä sepostus tästä jo tuli, mutta jos mieleen tulee jotain kysyttävää, niin vastailen kyllä kykyjeni mukaan. 

You Might Also Like

0 kommenttia