Tissi piiloon!

6.5.15

Taas kohistaan imettämisestä ja nimenomaan siitä julkisesti imettämisestä. En ole oikein perillä, miksi se on jälleen noussut pintaan mutta lukemani tekstit aiheesta ovat herättäneet joitain ajatuksia, joita ajattelin tänne tulla purkamaan.

Itse kuulun niihin, jotka vierastivat ajatusta julkisesti imettämisestä. Siis silloin, kun vielä ensimmäistä lastani odotin. Asenne muuttui ihan totaalisesti ja huomaamatta jo sairaalan vuodeosastolla. Siellä minä imetin ryntäät kirjaimellisesti paidan ulkona. Tuo julkisesti imettäminen oli ilmeisesti lopulta minulle kuitenkin juttuna ykshailee, koska en muista lainkaan, missä ja milloin olisin sitten imettänyt julkisesti ensimmäisen kerran. Olen imettänyt ainakin Hesburgerissa ja junassa, mutta mahdollisuuden tullen olen kyllä vetäytynyt lastenhoitohuoneeseen imettämään. En siksi, koska imettäminen itsessään pitäisi hävettävänä toimenpiteenä piilottaa, vaan siksi, että vauva on saanut ruokailurauhan ja varsinkin siksi, koska imettäminen on ainakin ensimmäisenä puolena vuotena melko sotkuista puuhaa. 

Siis tätä minä ihmettelen kylläkin välillä: miten jotkut oikein onnistuu imettämään niin tyylikkäästi paikassa kuin paikassa? Minulla ainakin toinen rinta vuoti aina siihen malliin, että paitaan piti tunkea metritolkulla paperia sen liivisuojan lisäksi, jotta paita ei menisi rintamaitoon... Sitten kun lisäät siihen yhtälöön vauvan, joka saattaa yhtäkkiä imettämisen yhteydessä tai heti sen jälkeen pulauttaa oikein kunnon lastillisen maitoa ulos, niin jes. Kun siis olen yrittänyt välttää julkista imettämistä vaikkapa taktikoimalla menot niin, että vauvaa ei todennäköisesti tarvitsisi imettää, on se tapahtunut ainoastaan siitä syystä, että kotioloissa on helpompi imettää. Toisaalla en ole omistanut myöskään yhtään imetysvaatetta, vaan olen kikkaillut tavallisten vaatteiden kanssa. Sekin toi oman hankaluutensa.

Toki minulle(kin) on tullut itsetietoinen olo julkisesti imettäessäni. Muistan, kun junassa imetin ja viereisellä penkkirivistöllä istui juuri vastapäisesti mies, joka selvästi vilkuili imetystäni. Ehkä hänelle tuli sellainen "ei saisi katsoa" -vaivautuneisuus tai sitten häntä kiinnosti se minun tissi. Oikeastaan ihan sama. En kuitenkaan kokenut tuolloin enkä koskaan muulloinkaan, ettenkö saisi imettää julkisesti. Ajatuksena minulle todella absurdi se, että julki-imettäminen olisi kiellettyä, vaikka aikoinaan kuvittelin, että itse en niin haluaisi tehdä.

Niin ja olen välillä jäänyt miettimään sitä, että tuntuuhan se jossain määrin hassulta, miten moni lähipiiriläinen on tissini imetyksen ohessa nähnyt, siis verrattuna tilanteeseen ennen imettämistä. Eipä olisi tullut aikoinaan mieleen "vilautella" siskoni poikaystävälle tai pikkuveljelleni tissejäni, mutta niin kuitenkin kävi, koska vauva oli ruokittava ja imetysaikana tissit eivät vain tunnu niin yksityisiltä. Naurattaa ajatella, että nyt tissini olisivat yhtä paljon ja julkisesti esillä. Se tuntuu järjettömältä, mutta imettäessä rinnoilla on selvä funktio eikä se ole se tissinä oleminen itsessään.

Oikeastaan kun nyt asiaa mietin, niin raskaana ja imettäessäni suhtaudun vartalooni hyvin eri tavalla. Vartaloni ei ole tuolloin niin kovin yksityinen ja minun omani vaan sen vauvan. Minulle ei tulisi erityisemmin mieleen jakaa blogissani tai sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa olen alusvaatteisillani mutta raskauskuvia olen laittanut enkä kauheasti ole miettinyt edes sitä, että joku näkee minut rintaliiveissä tms..

Toisena asiana nyt kohistaan siitä, että ne on nimenomaan naiset, jotka sitä julkista imettämistä paheksuvat. Monia tämä yllättää - minua ei. Koska kun asiaa miettii, niin imettäminenhän on naisten juttu. Miehet eivät siihen osaa samaistua eivätkä siten todennäköisesti ajattelekaan: "En minä vaan voisi...". Usein paheksunta tulee ajatuksesta, että itse ei tekisi jotain asiaa (tietyllä tapaa). Näin ollen on loogista, että naiset on niitä, jotka silmiään pyöräyttelee julkisesti imettämisestä. Tietenkään en voi puhua ihmisten puolesta, mutta arvelisin, että miehet yleensä korkeintaan vain vaivaantuu ja se tapahtuu lähinnä siksi, koska TISSI - sitä olisi pakko vähän vilkaista, mutta ei saa jäädä tuijottamaan. Mutta häiriintyykö ne siitä imetysaktista, ei varmaan niin usein kuin naiset.

En voi pitää varmana, onnistuuko imetys tämän toisen vauvan kohdalla yhtä hyvin kuin Antonin mutta minulla ei ole myöskään syytä olettaa, etteikö onnistuisi. Nyt vauva syntyy kesän kynnyksellä niin, että tulemme perheenä olemaan varmasti enemmän kesäilmoilla ulkona ja tämähän meinaa sitten sitä, että vauvaani tulen imettämään ihan julkisesti esimerkiksi rannalla. Jos se jotain häiritsee, niin se on sitten kai vaan voi voi.

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Oon ihan samaa mieltä! Mä oon imettänyt just siellä missä vauvalle on iskenyt nälkä. Jos nyt ollaan vaikka jossain kylässä, niin en kuitenkaan kahvipöydässä ala imettää vaan siirryn sohvalle jossa on mukavampi olla. Mutta kahvilassa imetän sitten siinä muiden edessä, koska ei oo vaihtoehtoja (vessaan en todellakaan menisi). Kaupungilla muutenkin yritän etsiä jonkun rauhallisen paikan, koska Neela ainakin oli semmoinen joka halusi ruokarauhan. Viime kesänä oltiin Helsingissä ja siellä oli ainakin yhdessä kauppakeskuksessa iso lastenhoitohuone, jossa oli sohvat, nojatuolit ja isot tyynyt imetystä varten. Tuo oli täydellinen paikka! Harmi kun täällä meillä päin ei ole tommosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Jyväskylän keskustassa on kauppakeskuksessa just lastenhoitohuone, missä on tuoli ja vaipanvaihtopiste. Ei tuo kovin iso ole, mutta ihan riittävä kyllä. Siellä kävin aina Antonin imettämässä ennen kuin jatkettiin jalan kotiin :) Nythän me kylläkin asutaan vielä lähempänä keskustaa tai oikeastaan ihan keskustassa, että siltä osin ei välttämättä tule tarvetta imettää tuolla hoitohuoneessa. Mutta jos rannoilla ja vastaavilla liikutaan, niin sitten imetän jos tarve tulee eikä olla hetkeen kotiin liikkumassa :)

   Mietin jälkikäteen myös sitä, että on huvittavaa, että tästä kohistaan näinkin paljon kun miettii muita seikkoja, mistä joku saattaa ärsyyntyä/kiusaantua. Esimerkiksi ihmisten pukeutuminen yleisesti voi häiritä jotain tai kyllähän tuota kesäisin näkee puoliperseitä pienissä shortseissa joka kulmassa eikä siitä kauheesti keskustella, että pitäisi perseet laittaa piiloon :D

   Poista