Round 2.0: Raskausviikko 38. + neuvolakäynti

12.5.15

Tänään olikin mitä ilmeisemmin viimeinen neuvolakäynti. Oli puhetta, että seuraava aika ajottuisi juuri siihen sektiopäivän tienoille ja koska mitään hämminkiä ei ole ollut nyt missään, niin ei tarvitse neuvolassa enää käydä. Ellei sitten jotain ilmene, niin soittelen sinne päin. 

Tällä käynnillä puhuttiin alkuun vähän siitä synnytystapa-arviointi käynnistä. Tietokoneeltahan hoitaja näki lääkärin ja kätilön kirjaamat jutut ja kysyinkin häneltä, millä nimikkeellä minulle nyt sektio myönnettiin. Syynä oli kuulema "synnytyspelko ja epäily mahtumisesta". Kerta siis koin, että menen sektioon ennemmin kuin lähden kokeilemaan sitä mahtumista, niin pelko kirjattiin joukkoon myös. Muuten hoitaja tuntui olevan sitä mieltä, että tein ihan hyvän valinnan ja ymmärsi sen, että suunniteltu sektio on toipumisenkin kannalta optimaalisempi kuin se, että alkuun yritetään käynnistellä ja sitten mennään väsyneenä sektioon. 

Tuon lisäksi oli jotain yleistä pälpätystä, mitä en nyt koe kovin merkittäväksi tähän kirjoittaa. Neuvolakorttiin tuli merkinnät:

12.5.2015
Rv 37+0
Paino: 59,9kg
Painon muutos/viikko: +600g
Turvotus: -
RR: 104/81
Pissa ok
Hemoglobiini: 120
Kohdunpohjan korkeus: 33,5cm
Tarjonta: rt
Sydämen syke: + (160)
Liikkeet: ++

Siinä kun makoilin ja hoitaja kokeili mahaa, niin hän kysyi, potkiiko vauva oikealle puolelle. Vastasin, että useimmiten mutta välillä kyllä potkuja tulee vasemmallekin eli pyllyn paikka selvästi vaihtuu. Siinä sitten hoitaja meni ottamaan sykemittauslaitteen ja kun laittoi kädet takaisin mahalle, niin samassa pylly löytyikin sieltä toiselta puolelta. Eli melko hyvin on Nöpösellä edelleen mahassa tilaa liikkua.

Sitten lähdin kotiin mukanani seuraava aika, jolloin olisi tarkoitus poistaakin jo tikit ja käyttää vauvaa ensimmäisessä punnituksessa. Aika nopeasti tuntui tämä neuvolataival menevän ohi tässä raskaudessa.

Vielä jos laittaisin sen perinteisen viikkokuulumisen perään:

Raskausviikko 38., 37+0:

Paino: 59,9kg (+300g viimeviikkoiseen)

Merkit kehossa: Ei kyllä tule mieleen mitään uutta tai erikoista.

Raskausoireet: Nukkuminen on vaikeaa. Herään noin kahden tunnin välein siihen, kun nukkumiskylki on puutunut ja sitten vaivalloisesti vaihdan taas kylkeä. Pissalla täytyy käydä useammin. Niin ja nukun yöni melkein kokonaan ilman peittoa, keho tuntuu siis pärjäävän vähemmällä vaatetuksella.

Nöpönen: Liikkuu tosiaan mielestäni melko ketterästi mahassa viikkoihin nähden ja tämä tukeekin sitä käsitystäni, että isoa vauvaa ei ole tälläkään kertaa tulossa. Välillä hän tuntuu olevan minusta jopa vähän poikittain, kun ylävatsakin on ihan tyhjän tuntuinen painellessa.

Maha: On se ehkä vähän kasvanut, kun katsoin tuota kuvaa, minkä tänään otin. Tosin se mahan muotokin voi vaihdella aika paljon riippuen siitä, miten vauva nyt mahassa sattuu olemaan.


Fiilikset: Ihan hyvät. Oikeastaan varmaan todella hyvät, kun ei ole muita vaivoja kuin tuo yöllinen herääminen. Tavallaan tuntuu, että onpa sitä kyllä päässyt melkoisen helpolla ja kun useimmat haluavat jo mahastaan näillä viikoilla eroon, niin ei minulla sinänsä ole mitään ongelmaa tätä kanniskella mukanani. Tosin puhuin mieheni kanssa siitä, että jos saisin viettää vaikka tunnin ilman mahaa niin voisinkin olla eri mieltä, kun huomaa sen eron. Nyt on vissiin jo niin tottunutkin tähän hommaan. Tuo turvotuksen puuttuminen saattaa myös merkittävästi helpottaa, koska Antonista väsyi aikanaan kesän helteillä jalat kyllä paljon nopeammin.

Muuta mainittavaa: Tänään neuvolasta palatessani vanha mummo käveli vastaan ja pysähtyi kohdalleni: "Ohhoh! milloin syntyy?" ja vastasin hänelle "parin viikon päästä". Mummo tokaisi siihen: "No siltä kyllä näyttääkin". Jatkoin samalla matkaani enkä oikein osannut päättää, mitä ajatella tuosta kohtaamisesta. Ehkä hänen heittonsa oli sitten tosiaan jotenkin ristiriidassa tuntemuksieni kanssa. 

Niin ja sokereita ei tarvitse enää mittailla kerta lukemat ja pissat ovat olleet ok läpi raskauden. Useat aina tietojani katsoessa mainitsee jotain tyyliin "dieetillä on siis hyvin pysynyt kurissa..." ja siinä jään itse miettimään, että milläköhän ihmeen dieetillä. Herkkuja olen vetänyt melkein joka päivä kerta ei niissä ole näkynyt olevan vaikutuksia verensokeriin eikä painon nousuun. Hyvä toki niin, mutta välillä jään ihmettelemään sitä raskausdiabeteksen diagnoosia, kun ei se ole nostanut erityisemmin päätään näissä raskauksissa.

You Might Also Like

0 kommenttia