Mysteeri nimeltä lapsivesi

3.5.15

Antonista on minulle jäänyt mysteeriksi, mihin ja miten se lapsivesi aikoinaan katosi. Tai siis sitähän kyllä tihkui, mutta se oli todellakin aika huomaamatonta. Juuri sellaista, että ei osaa sanoa varmaksi, onko kyse virtsankarkailusta, vesimäisestä valkovuodosta vai mistä... Outo tihkuminen alkoi hänestä keskiviikkona ja kävin sairaalassa siinä testissä, missä pyöritetään pumpulipuikkoa emättimessä minuutin ajan ja sitten tikku laitetaan johonkin laitteeseen, joka näyttää viivaa (negatiivinen) tai kahta viivaa (positiivinen). Se oli keskiviikkopäivä, kun tuo testi oli negatiivinen ja perjantaina limatulpan irrottua epäilin tihkumista uudelleen. Tuolloin testi olikin positiivinen. Sitten kun lääkäri ultrasi positiivisen testin jälkeen, ilmeni lapsivettä olevan todella vähän jäljellä. Minulle ei siis käynyt niitä klassisia, että "lapsiveden menon kyllä todellakin huomaa". Enkä siinä tilanteessa ollut varma, kuinkakohan kauan sitä lapsivettä sitten oli tihkunut.

Tässä on nyt sitten muutamana päivänä ollut samanlaista epämääräistä alushousujen kastumista. Eilen sitä tuntui esiintyvän jo sen verran tiheästi, että asia alkoi oikeasti stressaamaan. Kun olin käymässä sänkyyn nukkumaan, kastui taas housut. Kävin mahalleni ja tunnustelin sitä. Maha tuntui todella tyhjältä - juurikin sellaiselta, että mahanahka tyyliin laskeutuu siihen vauvan päälle. 

Soittelin sitten päivystävään numeroon synnytyspuolelle ja kysyin neuvoa. Osa minusta kyllä ajatteli, että olenkohan nyt ihan vainoharhainen mutta toinen osa taas mietti sitä, että jos olisikin tosi kyseessä. Kätilökin suositteli, että kävisin tarkistuksessa kerta viikkoja on vielä niin vähän (35+4).

Testi oli siis negatiivinen. Samassa otettiin sydänkäyrät ja ne olivat hyvät. Sanoin kyllä kätilölle, miten minusta maha tuntuu todella tyhjältä. Käsittääkseni neuvolassakin seurataan käsikopelolla tuota lapsiveden määrää, mutta kätilö ei mahaa tutkinut omilla käsillään lainkaan. Totesi vain, että lapsiveden määrä voidaan nähdä ainoastaan ultran kautta. Kätilö konsultoi lääkäriä, joka oli sitä mieltä, että koska minulla on perjantaina se synnytystapa-arvio niin hän ei kokenut tarpeelliseksi tulla tarkastamaan itse tilannetta. Lähdettiin siis vain kotiin.

Yöllä heräilin aika moneen kertaan vauvan liikkeisiin, koska ne tuntuvat terävimmiltä kuin aikaisemmin. Edelleenkin maha tuntuu minusta tyhjältä. Yritän rauhoittaa kuitenkin mieltäni sillä, että tunnen niitä liikkeitä mutta silti vaivaa tunne siitä, onko kaikki hyvin. Onko sitä lapsivettä tarpeeksi?

Kätilö kyllä vakuutteli, että kyllä se testi näyttäisi positiivista, jos sitä lapsivettä todellakin ulos tulisi mutta oma tarina Antonista on aika samanlainen kuin muillakin netissä: testi on alkuun negatiivinen ja myöhemmin positiivinen. Ja kun olen kuitenkin vielä paljon aikaisemmilla viikoilla kuin Antonista, niin se olisikin huolestuttavampaa, jos sitä lapsivettä ei ole (tarpeeksi). 

Se on kai odoteltava nyt sitten sinne perjantaihin, missä saa laajemmin tietoa vauvan hyvinvoinnista. Saattaa olla, että Antonin tapaus oli sen verran mysteerinen, että nyt helpommin kuvittelen mutta toisaalta taas tässä on niin monta samantyylistä asiaa esillä. Aamulla tuossa makoilin selälläni ja katselin, miten maha laskeutuu vauvan muodon mukaan. Yleensähän se ottaa tuollaisia muotoja silloin, jos kohtua supistaa ja se "kerääntyy" vauvan ympäri. 


Luin myös siitä, että joskus kalvoon saattaa tulla pieni reikä, joka menee kuitenkin itsekseen umpeen. Että enpä ihmettele, jos tämäkin tapaus jää taas mysteeriksi.

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Oma lapsivesi on menny juuri samalla tavalla. HIljakseen alkoi tihkumaan, josta ei tiennyt oliko vetisempää valkovuotoa vai mitä. Seuraavana päivänä soittelin osastolle ja sieltä vastasivat kuvailuni jälkeen, että tuskin on lapsivettä. Uudelleen soitettuani sanoivat että käydä näytillä ja sinnehän sitä sitten jäätiin. Seuraavana aamuna käynnistettiin kun veden menon alusta oli jo 2vrk. Jokin tulehdusriski on olemassa.. Lapsivettä tiputtelusta huolimatta oli masussa hyvin, sillä se uusiutuu kokoajan ja vedenmeno niin vähäistä. Yksi testi tuohon on laittaa vessapaperia housuihin: lapsivesi kastaa paperin läpi ja valkovuoto jää pinnalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin käynnisteltiin sitten, kun oli se näyte positiivinen. En ollut kyllä omasta mielestäni mitenkään paljon sitä tihkunut ja kuitenkin lapsivettä oli hyvin niukasti jäljellä. Tuo tulehdusriski on se yleisin, mutta jos näin varhaisilla viikoilla tihkuu/lapsivettä on vähän niin se voi vaikuttaa keuhkojen kehitykseen kun sikiö ei pysty tekemään niitä hengitysharjoituksia nielemällä lapsivettä ja sitten on vaarana napanuoran tukkeutuminen. Niin ja jos lapsivettä on vähäsen ilman tihkumistakin, niin se voi kieliä virtausongelmista napanuorassa tai istukassa... Noista syistä minua stressaa, kun maha tuntuu niin tyhjältä.

   Joo, oonkin käyttänyt tuota keinoa eikä se kyllä pinnalle ole jäänyt. Muutenkin käytin tarkoituksella mustia alushousuja nähdäkseni, jättääkö se neste tahraa ja ei jättänyt. Mutta kai se on luotettava siihen testiin, minkä tekivät. Nyt ei ole tuota kastumista enää kuitenkaan jatkunut :)

   Poista
 2. Mulle taas sanottu että testit näyttää melko usein itseasiassa väärin niissä tilanteissa varsinkin jossa sitä tihkuu vähän. Mutta pääasia että ultrassa vettä oli jäljellä sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siis, että se testi näyttää helposti negatiivista vaikka oikeasti olisikin tihkunut lapsivettä? Mikäli tätä tarkoitit, niin tuolta minustakin on tuntunut ja helppo kuvitella, että tuo olisi asian laita. Sen takia otinkin yhteyttä sinne neuvolaan vielä ja onneksi pääsin ultraan. Kyllähän nuo silloin sairaalalla ja tänään lääkärissä sanoivat sitä, että jos se tihkuminen vielä jatkuisi niin sitten pitäisi käydä vaan uudelleen testissä... että ehkäpä nekin pitää sitä testiä vähän epävarmana, mutta se nyt kuitenkin toimii mittarina asiassa. Ei varmaan taida ultrassa näkyä, jos kalvoissa olisi joku pieni reikä jossain, mistä tihkuaa?

   Poista