Kotiäidin äitiysvaatteet

17.5.15

Olen monesti miettinyt, kirjoittaisinko äitiysvaatteista mutta sitten olen tuumaillut, mitä oikein niistä kirjoittaisin? Koska enhän minä erityisemmin äitiysvaatteisiin ole raskaana ollessani satsannut. Mutta toisaalta ehkä minulla onkin antaa vinkki tai toinen siitäkin huolimatta, että olen kulkenut tässä raskaudessa lähestulkoon koko ajan yksissä housuissa.

Itse koen, että oikeastaan äitiyshousut onkin ne ainoat välttämättömät vaatekappaleet mitä raskaana tarvitsee. Saatan olla poikkeustapaus, mutta minulle usein ne äitiysvaatteet ovat olleet myös sopimattomia. Housuissa helposti mahatuubi kiristää ja äitiystopeissakaan ei tunnu olevan riittävästi tilaa. Muutenhan olisin kooltani pieni, mutta maha ei ilmeisesti asetu samaan kokoluokkaan muun vaatteen kanssa. 

Onnistuin kuitenkin löytämään H&M:n äitiyscollareista housut, mitkä ovat olleet hyvät ja mukavat päällä. Niissä olenkin pitkälti tämän raskauden kulkenut, juhlissa ja muissa erikoistapauksissa olen käyttänyt H&M:n äitiyslegginsejä. Tilanne olisi varmasti eri, mikäli olisin työssäkäyvä raskaana oleva enkä kotona toisen lapsen kanssa hääräävää. Mutta onneksi siis en ole joutunut tilanteeseen, missä täytyisi metsästää siistit ja kuitenkin mukavat äitiyshousut. Yhdet mustat housut tosiaan ostin joulun alla, mutta eipä ne montaa kertaa jalkoihin päässeet, koska äsh-kun-puristaa-ja-ahdistaa.

Yläosissa talvisin pidin neulepaitoja, missä on reilusti tilaa mutta näitä samaisia neuleita olen käyttänyt myös silloin, kun en ole ollut raskaana. Tuo oikeanpuoleinen neule ei menisi enää näin loppupuolella päälle, mutta muut neuleet kyllä.


Minulle on raskauksien aikaan kerääntynyt kolme trikoista pitkähihaista äitiyspaitaa. Ne ovat ihan jees, mutta silti olen sitä mieltä että perus naisten vaatteista löytyy ainakin mukavamman tuntuisia pitkähihaisia. Johtuisiko tuo sitten siitä, että ne peruspaidat ovat kuitenkin kevyempiä. Vaikka toki äitiyspaidat istuu paremmin päälle:


Vasemman puoleinen on nimenomaan äitiyspaita ja kaksi muuta ns. peruspaitoja. Nuo mustat shortsit ovat jääneet Antonin raskaudesta ja nekin on olleet kovassa käytössä, mikäli säät ovat sen sallineet. Nekin ovat collegekangasta.

Sitten se kaikista parhain vaate, mitä olen käyttänyt molemmissa raskauksissa ja myös raskauksien välissä: topit. Olen päätynyt ostamaan näitä H&M:n vitosen maksavia naruolkaimisia toppeja normaalia isommassa koossa. Nämä omani taitaa olla M-kokoa, mikä tuo minulle pituutta mutta toppi ei ole kuitenkaan muuten löysä, koska se on hyvinkin venyvää materiaalia. Olkaimissa on myös säätövarat, mikä tulee erityisesti tarpeeseen rintojen koon vaihdellessa.


Äitiystoppejakin minulta löytyy, mutta enää en niitä kyllä hankkisi, koska nämä ovat mukavampia, halvempia ja monikäyttöisempiä. Kunhan muistaa vaan tosiaan ostaa koon tai muutaman suurempana niin hyvin menee päälle koko raskauden ajan. Lisäksi niillä saa pituutta tuolla tavalla, että sitten voi huoletta pitää niitä tavallisia trikoopaitojakin eikä mahan iho vilku mistään.

Tämä raskaus oli siitä poikkeava Antonin raskauteen nähden, että maha tosiaan kasvoi nopeammin isommaksi ja raskaus oli talven aikana pidemmällä. Olisin joutunut hankkimaan uuden toppatakin ellei äidiltäni olisi löytynyt ylimääräisenä minulle tätä Seppälän pitkää takkia:


Siinä missä alkuun luulin selviäväni omilla toppatakeilla, uskoin kuitenkin että alkukeväästä olisi tarve takille, mihin maha mahtuisi enkä itse palelisi tai hikoilisi. Onneksi olin ennakoinut ja ostanut loppusyksystä alennuksista alkukeväälle ohutvuorisen takin:


Nyt kevään ilmojen lämmetessä olen siirtynyt käyttämään ohuempaa takkia, minkä ostin Antonia odottaessani. Tämäkin takki on kuitenkin norminaisten puolelta, mutta pitkä malli mahdollistaa sen, että mahalle on riittävästi kangasta:

Laskeskelin tuossa nopeasti päässäni, että minulla meni äitiysvaatteisiin tässä raskaudessa rahaa noin 70 euroa. Se kattaa yhden takin, kahdet housut, yhden topin ja kaksi pitkähihaista. Kaikki ostin H&M:ltä ja osan alennuksista. Näin jälkikäteen ajateltuna en tosiaan ostaisi noinkaan paljon vaatteita sieltä äitiyspuolelta, ainakaan siis noita yläosia kerta ne on loppuraskaudessa ruvennut tuntumaan liian pieniltä - ja kun taas ne vitosen topit eivät. Mutta kuten sanoin, niin tilanteeni on varmasti hyvin erilainen suhteessa raskaana olevaan, joka käy töissä ja joutuu/saa pukeutua edustavammin. Ja minä kuulun muutenkin niihin henkilöihin, jotka enemmänkin pyrkii välttämään äitiysvaatteiden ostoa ja etsimään vaatteita, jotka menisi sekä mahan kanssa että ilman. Muodikkuus tai edes ulkonäkö ei ole kovinkaan suuressa roolissa, jos lainkaan, näin raskaana ollessani.

Seuraava etappi tästä olisi imetys. Antonia imettäessäni en ostanut yhtään imetysvaatetta. Nyt olen ostanut yhden imetyspaidan valmiiksi ja vähän tunnustelenkin, tekeekö se imetyksestä ja arjestani merkittävästi helpompaa. Mikäli tekee, niin ehkä sitten satsaan imetysvaatteisiin enemmän. Antonia imetin kuitenkin sen vuoden ja kolme kuukautta. On se sentään vähän enemmän kuin tämä raskauden puolivuotta, milloin äitiysvaatteille on (ehkä) tarve. Vaikkakin silti täytyy myöntää, että kaikista mieluiten ostaisin vain niitä vaatteita, mitkä minusta näyttää nätiltä ja niitä olisi oikeasti kiva pitää yllään. Mutta kun usein tuntuu olevan vaikea yhdistää kaunista ulkonäköä käytännöllisyyden kanssa tai vaihtoehtoisesti tuo yhdistelmä maksaa liikaa.

Ai niin, tässä raskaudessa en muuten joutunut uusimaan kenkiä siitä syystä, että jalka olisi levinnyt. Kenkien uusimiseen kannattaa kuitenkin varautua ainakin sen ensimmäisen raskauden ohessa.

Mites te: tykkäättekö satsata raskauden aikaisiin vaatteisiin vai pyrittekö selviämään mahdollisimman vähäisillä hankinnoilla? Onko teillä omia hyväksi havaittuja vinkkejä raskauspukeutumiseen?

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. En oo paljo ostellu äitiysvaatteita. Aika pitkään menee normaaleilla ja sitte alkaa aatella, että kyllä mä loppuun asti selviän :D nyt loppuaika on aika ahistavaa ku ei oo juurikaa hyvän tuntosta vaatetta päälle. Jospa tästä päästäs synnytyshommiin kohta :) oon seurannu sun blogia, ku mennään aikalailla samoissa viikoissa. Mulla nyt 39+4 -J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan siinä just helposti käy, että kun se maha alkaa olemaan isoissa mitoissa niin sitten ei enää raaskikaan ostaa niitä sopivampia vaatteita :D

   Loppusuoralla tosiaan olet; hyvin saatat ehtiä maaliin ennen minua :)

   Poista