Heissan ja kokomitoituksen mysteeri

6.4.15

Välillä huvittaa, millaista rakettitiedettä voikin tehdä erinäisistä asioista... Nämä tapaukset oikein kärjistyy lapseen liittyvissä asioissa. Tässä nyt viimeisin esimerkki:

Sain alennuskoodin sportamorelle ja muistin nähneeni siellä yhden niistä välikausihaalareista, mitä olin harkinnut Antonille seuraavaksi. Tarkoitus oli lähinnä katsoa, paljonko haalarille jäisi hintaa tuon alennuksen jälkeen. Nopein keino katsoa asia on vain klikata tuote ostoskoriin ja katsoa siitä. Hinta näytti 50 euroa, mikä tuntuu siedettävältä Reiman haalarista. Seuraavaksi kiinnosti tietää, mitä maksutapoja heillä on ja kun painoin eteenpäin, niin seuraavaksi ilmestyikin jo "kiitos tilauksestasi". Oho. Heillä oli siis tämä automatisoitu systeemi, missä klarna tunnistaa tyypin nimellä ja laskutus menee sitten sitä kautta. En kyllä edelleenkään hahmota, miten maksutapaa saa halutessaan muuttaa mutta anyway...

Siinä sitten olin: puolivahingossa tilannut Antonille Reiman Heissan-haalarin koossa 98. Harmaan sävyisenä, koska vaikka se sinivalkea on myös ihana niin harmaavalkea tuo vaihtelua niihin sinisiin haalareihin, mitä meillä on ollut jo kolme kappaletta. Lisäksi todennäköisesti kaikki Antonin ulkovaatteet on menossa Nöpöselle kiertoon, joten ihan kiva, että hänelläkin on välillä muutakin kuin sinistä päällään.

Koon 98 olin vaistomaisesti valinnut, koska Antonin nykyinen haalari on kokoa 92 ja lähtökohtaisesti tuntuisi hassulta ottaa samaa kokoa seuraavaksi, vaikka merkkien kokoluokitus varmasti vaihteleekin. Ja tässä kokoasiassa päästäänkin itse siihen rakettitieteeseen... Uskoisin, että Antonille menee vielä melko pitkään se 92 haalari. Olen itseasiassa aika varma, että haalari menee vielä ensi alkusyksyn mutta se mikä minua ajatuksena stressaa on tilanne, että kyseinen haalari menee pieneksi tyyliin juuri kuukausi ennen talvihaalariin siirtymistä ja sitten pitäisi jostain pikaisesti etsiä joku toinen korvaamaan. Olen tästä asiasta täällä maininnutkin. Nykyinen käytössä oleva haalari näyttää päällä tältä:


Fleecevuorihan syö aika paljon tilaa tuon haalarin sisältä ja sitä lähinnä pähkäilinkin, miten pitkään tuon alle mahtuu sitten se lämmikeosa myös. Noh, otin siis Heissan-haalarin seuraavaksi isommassa koossa, mikä on varmaan melko luonnollinen valinta.

Kokeilin sitten Antonille eilen Reiman 92 kokoista talvihaalaria, mikä Antonille on varattuna ensi talveksi. Tuossakin oli aikoinaan pähkäileminen, riittääkö haalarin koko kokonaisen talven mutta on haalari vielä selvästi niin reilu, että en mitenkään olisi voinut ottaa isompaakaan enkä toisaalla kokenut 86:sta vaihtoehdoksi kerta nyt on käytössä jo sen koon sisävaatteita.


Kun tuo talvihaalari näyttää niin isolta, niin sitä jäi väkisin miettimään, mitenkähän iso se 98 koon haalari on... Vaikka toisaalla yritän samassa muistuttaa itseäni siitä, että jos välikausihaalarivaihdos on todennäköisesti edessä vasta loppusyksystä niin enhän muutenkaan ottaisi haalaria, joka menee vain sen ikkupikkuajan vaan pyrkisin valikoimaan koon, joka on tarkoitettu pääosin keväälle 2016. Ja silloin ehkä päätyisin nimenomaan siihen 98 kokoon kerta talvihaalari on kokoa 92.

Muutenkin mietin usein tätä kokoasiaa ulkovaatteiden kohdalla. Reiman sivuilla ohjeistetaan jotenkin niin, että jos lapsi on tällä hetkellä esim. 86cm pituinen niin 86-haalarin pitäisi mennä hoikka- ja normaalivartaloisella noin vajaa puoli vuotta. Jos siis ottaisin tuon ohjeen mukaan Antonille haalarin käyttöön nyt, niin Antonille tulisi nyt valikoida 80 koon haalari, mikä taas ajatuksena tuntuu ihan hullulta. Anton on siis sen vajaa 80cm pitkä. Muutenkin mitä olen seuraillut, niin tuntuu että harva pukee lastaan todellakin hänen pituuttaan vastaavaan ulkovaatteeseen. Ja kyllä kyllä, sovittamallahan se paras koko löytyy mutta sitten pitäisi ostaa tosiaan silloin, kun vaatteen käyttöaika on. Mihin minä taas en tunnu osaavan odottaa, koska hermoilen näitä asioita turhan paljon ja varsinkin turhan aikaisin. Sitten kuitenkin yritän leikkiä ennustajaa ja hankkia oikean kokoista vaatetta tyyliin vuoden etuajassa.

Tuota Heissan-haalariahan ei tietenkään tarvitse pitää. Ajattelin, että se saa nyt tulla kuitenkin kotiin kokeiluun kerta se tilaus meni vähän vahingossa läpi. Haalari kuitenkin miellyttää minua ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään, vaikkakin vähän mietin, mitenkä noiden valkeiden raitojen käy välikausina... Toisaalla mietin sitäkin, että kun tuo nyt on iso koko niin tuleehan sille joskus käyttöä varmasti.

Niin ja sitä mietin myös, kumpi toimii paremmin lämmikkeenä tuollaisen ohuemman välikausihaalarin alla: fleece vai villa? Koska tuo Reima-haalari ei itsessään riittäisi kylmille päiville.

Olenko ainoa, joka tekee liian ison asian itselleen näistä asioista?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Et oo ainoa! Meillä on tosiaan välikausivaatteet nyt koossa 86, eli ne tuskin menee enää syksyllä. Varsinkin kun haalarin alle puetaan vielä fleecehaalari. Edessä on siis 92 syyshaalarin osto, mutta tuntuis taas tyhmältä jos haalarin käyttöaika jäis pelkästään syksyyn, sitä kun ei tiiä minkä kokoinen Neela on vuoden päästä. Talvihaalariakin oon miettinyt, olisko 92 vai 98 parempi? Ikinä kun ei tiiä miten lapsi kasvaa.. Ja oon myös semmonen että haluan ostaa ulkovaatteet hyvissä ajoin. Vaikeita asioita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin teillä on hiukan eri tilanne, kun tuo nykyinen välikausihaalari on pienempää kokoa. Itse ostaisin syksylle 92 haalarin myös, ainakin jos Reimalta sen valikoisin. Siis siinä tapauksessa, mikäli uusi haalari olisi tulossa käyttöön ihan koko syyskaudelle. Tuota popin haalaria pidän kyllä mitoitukseltaan pienempänä... Toisaalta siinä on kyllä myös säätövaraa enemmän, että jos popin haalarin ottaakin reiluna, niin sitä voi kiristellä paremmin sopivaksi ja sen ansiosta meilläkin tuo nykyinen haalari on ollut niin pitkään käytössä. Eli siis jos valikoisitkin Neelalle haalarin popilta niin silloin voi varmasti ottaa reilummankin koon kuin 92. Osasinkohan olla nyt yhtään selvä :D

   Kovin paljon ei taida olla enää talvihaalareita myynnissä kaupoissa, että jos ajattelit uutena ostaa niin voi olla että menee sitten tämän vuoden loppupuolelle. Tosin taidat ostaa käytettynäkin, liekkö kirppareilla myydään vuoden ympäri? Nyt lähtökohtaisesti valikoisin Neelalle 98 haalarin kerta hän on kuitenkin päälle 5cm Antonia pidempi. Tietenkään ei voi varmaksi tietää, miten nuo lapset kasvaa mutta 98 tuntuisi aika turvalliselta vaihtoehdolta ainakin sen osalta, että ei jää heti pieneksi. Mutta kun ei sitten saisi olla liiankaan iso, että lapsen on vaikea siinä liikkua ja siinä päästäänkin siihen vaikeuteen: mikä on riittävä kasvuvara ja mikä liikaa.

   Poista
  2. Täällä myös pähkäilyt menossa. Meidän poika n. 85 cm ja viime vuoden 80 cm haalari on vielä sopiva. Mutta ei mene kyllä kauaa, on kerta ihan just sopiva. Tilasin itse juuri tämän saman haalarin siniraidallisena. Tilasin varulta kaksi kokoa 86 ja 92. Luulen, että 86 on meille vielä sopiva. Tilasin ensi talvelle Reiman 92 haalarin ja se on niin iso ettei sitä voisi vielä käyttää. Tilasin silloin myös 98 koon ja se oli niin jättisuuri etten edes harkinnut ottavani sitä. Ihan varmasti 92 menee meillä koko ensi talven. Mutta nyt pitää miettiä tuo välikausi.. Stressaavaa, hohhoi.... 😉

   Poista
  3. Onpa lohduttavaa tietää, että ei ole ainoa joka pähkäilee näitä etukäteen :D Jäin tosin nyt miettimään, miten valtava se 98 haalari on mutta veikkaisin kuitenkin että meillä se tulisi pääasialliseen käyttöön ensi vuoden puolella ja muuten loppuvuodesta, jos tuo nykyinen popin 92 haalari jää yllättäen pieneksi. Muuten kyllä itsekin luulen, että Reiman 92 talvihaalari on paras valinta tulevalle talvelle.

   Reimasta meillä ei ole ehtinyt olemaan vielä muuten kokemuksia, mutta yksi Reiman 74 talvihaalari saatiin aikoinaan lahjaksi ja sitä kokeilin viime vuoden marraskuussa muistaakseni. Anton oli tuolloin jonkun 75cm pitkä ja se Reiman 74 haalari oli kyllä lahkeista liian lyhyt istuessa. Tuli siis vaan tämä nyt mieleen, että jos teidän poika on 85cm niin kannattaa katsoa tarkkaan sitä 86 haalaria eri asennoissa. Tuo lahkeiden lyhyys nimittäin yllätti minut, koska muutenhan Anton käyttää yleensä kokoa pienempiä housuja kuin paitaa, joten pitkäjalkaiseksi en poikaani miellä. Tästä syystä olen nyt varautunut vähän reilummilla Reimoilla, vaikka lahkeita lukuunottamatta nuo haalarit on melko ison oloisia.

   Mut tuo onkin hyvä, jos tilaa kahta kokoa ja sitten sovittelee kotona rauhassa.

   Poista