"Tum, tum!"

1.3.15

Joskus vanhempana tulee vastaan asioita, joiden edessä hämmentyy - ei oikein tiedä, mitä ajatella. Näin ei ole käynyt muistaakseni kovinkaan usein - vielä - mutta tässä kuitenkin yksi viimeaikaisista:


Olen joskus vuonna nakki hankkinut itselleni vesipyssyn jotain ihmeen syytä varten. Anton on tapansa mukaan penkonut laatikoita ja jostain tuo pyssy on ilmestynyt. Yllätyksekseni Anton osoittaa pyssyllä oikeaoppisesti ja sanoo aina: "tum, tum!"

Alkuun pähkäilimme melko pitkäänkin miehen kanssa, mistä Anton olisi voinut tuon oppia. Hän ei ole ollut sen ikäisten poikien seurassa, jotka harrastaisivat pyssyleikkejä. Emme ainakaan muista katsoneemme mitään elokuvaa/tv-sarjaa, missä pyssyjä käytettäisiin. Sitten tajusimme: miehen peli. Mies ei kovinkaan pyssypelejä tietokoneella pelaile, mutta joskus satunnaisesti kuitenkin pelaa. Peli ei ole mitenkään väkivaltaisimmasta päästä. Lähinnä sellainen, missä harjoitetaan tarkkuusammuntaa ja refleksejä. Ei siis herkutella verellä ja väkivallalla. Pelistä kuitenkin kuuluu juurikin noita pyssyääniä ja kyllähän siinä pyssyä käytetäänkin. Tämä on siis ainoa selitys siihen, mistä Anton olisi voinut tämän oppia.

Mitä sitten ajatella, kun puolitoistavuotias osoittaa pyssyllä sanoen "tum, tum!"? Tai kun poika vie pyssyn legoukkojen luokse, kohdistaa aseen niitä kohti: "tum, tum!"? Ei tuo varmasti ole mikään positiivinen leikki sinänsä, mutta jotkut sanoisivat sen olevan "luonnollista poikien toimintaa". En ehkä itse osaa ajatella asiaa noin, mutta en sitten kuitenkaan tiedä, miten ajattelisin.

Tavallaan on positiivista, että Anton ei ymmärrä leikkinsä ideaa mutta samassa se on ikävää. Olen myös miettinyt, haluanko poistaa Antonilta vielä enemmän tuollaisia malleja vai haluanko ennemmin, että hän saa altistua niille kunhan samassa opastaa ja kasvattaa häntä siihen, että kyse on todellakin vain leikistä. 

Olen lukenut aikoinaan aika paljonkin tutkimuksia pelien ja elokuvien väkivallan vaikutuksesta lapsiin. Tutkimuksissa ei ole löydetty minkäänlaista yhteyttä sen välillä, että väkivaltainen materiaali johtaisi väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Oikeastaan asia on päinvastoin - esimerkiksi Aasiassa pelit ovat erittäin väkivaltaisia, mutta väkivaltarikoksia siellä esiintyy vähän. Mutta en kuitenkaan haluaisi, että lapseni ihannoisi sotaa tai väkivaltaa ylipäänsä. Pikkuveljelläni oli aikoinaan aika pitkäänkin kestänyt sota-innostus. Pikkuvelini on aina ollut luonteeltaan hirmu kiltti ja huomaavainen, mutta kuitenkin tykännyt puhua paljon panssariautoista ja "snipuista" eli snipereista. Anton on myös mitä empaattisin pikkumies, joka aina tulee silittämään ja halaamaan, jos vaikka vahingossa läpsäisee minua ja sanon hänelle asiasta. Ehkä siksi onkin niin hassua ja kummallista nähdä hänet ampumassa jotain.

Ja vaikka tämä kaapeista löytynyt vesipyssy on ensimmäinen ase, mitä Anton on käteensä saanut niin ennen tuota Anton ampui muovisella harjan päätyosalla. Siinä ei vanhemmat ihan heti tajunneetkaan, että Anton käytti tuota muoviosaa aseena vaikka selkeät "tum, tumit" sieltä Antonin suusta tulikin. 

Antaako siis lapsen leikkiä vai yrittääkö ohjata häntä toisenlaisiin leikkeihin? Minulla on tästä jokseenkin ristiriitaisia tuntemuksia ja ajatuksia.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kyllä lapsen kannattaa antaa leikkiä. Olen opinnoissani jonkin verran opiskellut lasten- ja nuorten mielenterveyteen liittyviä asioita ja pyssyleikit sekä tytöllä laukun kantaminen/ vauvaleikit ovat normaaleja, tarpeellisiakin kehityksen kannalta. Lapset eivät ajattele pyssyleikkejä samalla tavalla kuin aikuiset. He tekevät pyssyn vaikka kepistä, jos sitä ei muulla tavoin saatavilla ole. Se symboloi pojalla penistä ja maskuliinisuutta. Tässä pari linkkiä : http://www.suhdesoppa.fi/lapset-perhe/elama-poikana/ & http://yle.fi/uutiset/psykologi_terve_lapsi_leikkii_pyssyleikkeja/6482468

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei me ollakaan tuohon leikkiin puututtu, vaikka aikuisena on välillä hankala ajatella sitä leikkiä lapsen näkökulmasta. Tällaisten tapauksien myötä miettii myös enemmän ympäristön vaikutuksia ja sitä, millaiseen maailmaan lapsi kasvaa.

      Poista