Naarmuilla

21.2.15

Sitä tulee aina välillä miettineeksi kaikenlaista. Tämä aihe kuuluu siihen sarjaan, joka on viime aikoina mietityttänyt, vaikka sinänsä se ei olekaan kovin ajankohtainen. Otsikkokin on melko dramaattinen, mutta se kuvastaa hyvin sitä, mistä on kysymys... nimittäin astioiden naarmuttumisesta.

Ostin ensimmäisen virallisen astiastoni Ikeasta 2012 alkukeväällä. Tuosta on siis kohta kulunut kolme vuotta. Kyseessä oli Färgrik-niminen 18 osan valkoinen astiasto. Tuota ennen olin ruokaillut satunnaisilta astioilta, mitä olin vanhemmiltani ottanut muuttaessani omilleni. Miehen kanssahan muutimme yhteen 2012 lopussa, joten astiastoni seurasi toki mukana. 

Mielestäni tuo astiasto on edullinen ja todellakin käypänen ensimmäiseksi astiastoksi. Mutta kuten arvata saattaa, niin ei se ole kestävimmästä päästä - ei ainakaan naarmujen suhteen. Tuo astiastosetti meillä on ollut pitkälti koko kolme vuotta arkikäytössä ja se näyttää nykyään tältä:Isot matalat lautaset eivät ole suinkaan kärsineet niin paljon kuin syvät, mutta syvät onkin ollut enemmän käytössä. Tällä astiastolla mennään siis varmasti vielä jonkin aikaa, mutta minua on alkanut kiinnostamaan, löytyisikö sellaista valkoista melko perusastiaston näköistä, joka kestäisi näitä paremmin? Varmasti löytyy, mutta siis ottaen huomioon, että nämä maksavat 35 euroa 18 osan astiastolta ja joku Iittalan Teeman 30 osainen astiasto maksaa 250€, niin missä määrin Iittala on kestävämpää kuin nämä Ikean? Onko siis kalliimpaan astiastoon panostaminen kannattavaa pitkällä aikatähtäimellä?

Tuo Iittalan Teema kiinnostaa valkoisena. Ei niinkään sen takia, että se on Iittalaa vaan siksi, koska se on melko ajaton ulkonäöltään ja toisaalta sitä on varmasti hyvin aina saatavilla. Kuitenkin hinta mietityttää suhteessa kestävyyteen, itse kun en noita ole koskaan käyttänyt eikä ole tullut kenenkään kanssa puhettakaan, millaisessa kunnossa nuo astiat ovat pysyneet. 


Toinen astiasto, mikä kiinnostaisi on yllätys kyllä myös Ikeasta. En lähtisi kiroamaan Ikeaa huonojen tuotteiden tekijänä, koska sieltäkin tosiaan löytyy halvempaa ja kalliimpaa, jossa on sitten kestävämpiä materiaaleja. Ikean Skyn-mallisto on tehty luuposliinista, mikä siis on käsittääkseni melko kestävää. Tämä sarja onkin ulkonäöllisesti enemmän mieleeni, mutta koska se on myös erikoisempi, niin mietityttää onko se sitten huono juttu. Vaikkaan ei tuo muotoilu mielestäni mitenkään radikaalin erikoinen ole; oikeastaan juurikin sopivan erilainen. Mutta tuota sarjaa ei olisi saatavilla niin helposti ajan saatossa, ainakin uskoisin niin. Ikean Skyn on hitusen halvempi kuin tuo Iittalan Teema. Tuohon sarjaan kuuluu myös todella kauniita tarjoiluastioita.


Siitä olen kuitenkin varma, että astioiden tulee olla valkoisia. Hiukan poikkeavasti tosin meille päätyi viime vuoden lopussa Ikean Driftig-lautasia kuusi kappaletta. Hauskaa kyllä, että nyt vasta muistin, että mieshän on nostanut ne kaapin ylähyllylle ja sinnehän ne on tietenkin myös jääneet. Nuo lautaset ovat mielestäni kauniimpia livenä, mutta ovat kuitenkin liian erikoisia, että varsinaisesti keräisin niitä enemmän. Lisäksi se laatukysymys nousee vahvana seikkana myös.


Mutta siis, jos hakusessa on mahdollisimman kestävää ja naarmuuntumatonta astiaa, niin mitä suosittelisitte? Ottaen kuitenkin huomioon, että Iittalan Teema liikkuu niissä korkeimmissa hintaluokissa, mitä ainakin näin ajatuksissani kärsisin maksaa. Niin ja täytyisi olla valkoista.

You Might Also Like

13 kommenttia

 1. Meillä on valkoista teemaa, aiemmin oli ikeaa. Jos teeman syvällä lautasella saa kolautettua ikean lautasen halki, niin sekin kertoo jo kestävyydestä :) Näin siis meillä, toki olen onnistunut iittalaakun rikkomaan, mutta kahden lautasen kolauksesta halvempi hajosi heti, kalliimmassa ei jälkeäkään.

  Teemat naarmuuntuu ajan kuluessa myös, mutta ne naarmut ei näy niin selkeästi, mitä halvemmissa yleensä. Eli ei sellaisina tummina viiruina, vaan tiettyä valoa vasten katsoo niin näkee pintanaarmut, varsinaisesti käytössä ei kyllä huomaa. Tai meillä on ainakin kirppariltaki ostettuja käytettyjä teemoja ja nopealla vilkaisulla ei kyllä näe, onko lautanen jo montamontamonta vuotta käytetty tai vasta vuoden vanha :) Suosittelen siis. Pikkuhiljaa olen keräillyt, lähinnä käyttäen tarjouksia hyväksi. Aika usein on -30% tarjouksia, sillä säästää jo vähän! Ja kerran löydin parilla eurolla kasan isoja lautasia kirpparilta! :)

  VastaaPoista
 2. Ja se piti vielä lisätä, että valkoiseen teemaan en ole saanu tummumia kahvista, toisin kuin halvevempiin käytössä oleviin mukeihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kyllä mennyt yhtään Ikean astiaa rikki, mutta nuo naarmut alkavat tosiaan olla melkoisen ilkeän näköisiä. Niin, on se varmaan turha odottaa etteikö yhtään naarmua tulisi mutta juurikin se kiinnostaa, miten pahan näköisiä ne on ja kuinka kauan ne Teemat yleensä säilyvät naarmuttomina.

   Kahvia meillä ei juoda, mutta hyvä tietää kuitenkin :)

   Poista
 3. Meillä on ollut jo vanhempien luona käytössä Iittalan Arctica -sarjan lautaset. Naarmuakaan ei ole tullut, meidän taloudessa myös nuo ruoka- ja keittolautasina. Leipälautasina 4kpl Ikean (täysin naarmuilla) ja 4kpl Prisman House merkkisiä (kestäneet myös erittäin hyvin, eikä näkyviä naarmuja ole vaikka yhtä kovalla käytöllä kuin Ikean) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iittalalla on tosiaan useampi sarja, Teeman otin vaihtoehdoksi lähinnä siksi koska se tuntuu olevan sellainen aika perus mitä on usein tarjouksessa ja miltei aina saatavilla ainakin valkeana. Pitää vilkaista myöstuo Arctica :) Niin ja House kiinnostaa myös, erityisesti siltä osin mistä ne on tehty.

   Poista
 4. Teema on niin paras astiasto 😊 meillä olla kahvikupit varmaan 10 vuotta eikä mennyt miksikään ja ovat jokapäiväisessä käytössä. Lautaset olleet nyt varmaan kolmisen vuotta ja ovat yhä kuin uusia! Minä kyllä liputan Teeman puolesta. Ja sen saatavuus on aika taattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teema tuntuu ainakin turvallisimmalta vaihtoehdolta erityisesti saatavuutensa takia ja onhan se muotoilultaan mukavan neutraali. Takuitahan ei oikein ikinä saa, miten astiat kestäisi kun niin ristiriitaista palautetta saanut Teema(kin) kestävyydestään. Tuo kolme vuotta uudenveroisina kuulostaa jo aika hyvältä :)

   Poista
 5. Havahduin postaustasi lukiessani huomaamaan, että eipä ole meidän astioissa näkynyt naarmun naarmua. Kyseessä on vuonna 2005 käyttöön otettu Arabian Lumi-astiasto ja ollut tosiaan käytössä nyt 10 vuotta. Hinnakkaitahan nuo ovat, mutta joka sentin arvoisia, voin siis lämpimästi suositella! -Sohvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Lumi näyttää ainakin kuvissa kattauksena tosi kauniilta. Jos teillä on ollut nuo Lumi-astiat ihan ahkerassa käytössä 10 vuotta, niin sitten on kyllä melkoinen menestys, jos naarmuilta ovat säilyneet. Hinta kieltämättä tuntuu paljolta ja sitten kerta arkikäyttöön haluaisin, niin tulisikohan niiden kanssa sellainen olo, että ei raaski käyttää... No eipä tässä vielä mitään päätöksiä tarvitse tehdä. Kiva kuitenkin kuulla erilaisia kokemuksia :)

   Poista
  2. Meillä tuo Lumi on ollut ainoa astiasto, arkikäytössä siis ollut. Eikä siten ole myöskään tullut sitä fiilistä, ettei raaskisi käyttää :) Kuitenkin on myös niin nätti, että voi käyttää juhlavampaankin kattaukseen. Toivottavasti löydät mieleisen astiaston! -Sohvi

   Poista
  3. Tosi hyvin kyllä sitten kestänyt! Mietiskelin, että jos johonkin astiastoon päätyisi niin sitten sitä olisi helppo pyytää lahjaksi... Mitenkähän takuita sitten on, että tuota Lumi-astiastoa tehdään jatkossakin koska hetkessähän sitä ei kyllä kerää. Pitänee käydä jossain katsomassa myös livenä noita.

   Poista
 6. Joo noi myyntiajat ovatkin aina kinkkinen juttu, tuokin kuitenkin ollut myynnissä nyt jonkun 13-14 vuotta ainakin. Mulle on nimittäin tuota astiastoa (kuten siskoillenikin omia astiastoja) alettu keräämään rippikouluikäisestä ja sitä on sitten saatu aina lahjaksi. Oli ihan mukava astiasto kasassa, kun muutin omaan kämppään lukion jälkeen :) Eli tosiaan äärimmäisen hyvä lahjaidea, sullahan on ne valmistujaisetkin ilmeisesti tiedossa :) Ja oon muuten huomannut, että aika usein on esim. Anttilassa ja Sokoksella alennuksessa Lumi, niitä kannattaa seurailla.

  Arabialla on muuten listattuna nuo mallistosta poistuvat/poistuneet astiastot:
  http://www.arabia.fi/Arabian-tarina/KERAeILY/Valikoimamuutokset
  -Sohvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti kätevää, jos on saanut jotain tiettyä astiamallistoa lahjaksi pidemmän aikaa. Tosin joku teini-ikäinen ei välttämättä osaa sitä silloin arvostaa, mutta ainakin näin vanhempana se tuntuu hyvältä ja hyödylliseltä idealta. Heh, pikkuveljeni pääsee ripiltä tänä kesänä - pitäisiköhän häntä muistaa jollain astialla :D

   Tuollainen listaus siis löytyy, hienoa!

   Poista