Meidän vuorokausi

26.2.15

Seurailin eilen meidän päivän tapahtumia ja tässä tuleekin taas tauon jälkeen katsaus siihen, minkä tyylisiä meidän peruspäivät on. Tämän tapaisella päivämuodolla mennään nyt varmaan sinne asti, kunnes toinen vauva tulee mukaan omine lisineen.

n. 8.00 Herään. Tapani mukaisesti otan ensimmäisenä kännykän käteen, katson tulleet sähköpostit ja ilmoitukset. Mahdollisesti luen myös uutisia. Melkein aina myös pissattaa, mutta en jaksa vielä nousta vessaan.

8.30 Pakko nousta ylös, koska pissahätää ei voi enää ohittaa. Vessasta tultua käyn vilkaisemassa Antonia hänen omassa huoneessaan. Hän nukkuu vielä. Vetäsen kylpytakin päälle ja käynnistän koneeni.  Vastailen muutamaan blogin kommenttiin.

8.45 Anton kävelee huoneestaan miehen sängyn viereen ja pyytää päästä meidän sänkyyn. Anton ei varmaan huomannut, että olin jo hereillä koneellani, koska olen aluksi selin häneen. Anton meneekin sitten köllöttelemään miehen viereen ja huomaa minut melko pian.

9.00 "Puuvo" sanoo Anton, joten lähdetäänkin aamupalalle. Mies jää vielä sänkyyn. Kysyn vielä varmistukseksi, haluaako Anton tosiaan puuroa vai ottaisiko ennemmin leipää. Kun puuroon tulee myöntävä vastaus, niin teen hänelle puuron, mitä hän syökin joitain lusikallisia. Sitten kun Anton huomaa, että teen itselleni leipää niin arvatenkin hän päättää haluta ennemmin leipää. Kun puuro ei varmasti maistu, niin teen hänelle leivän ja annan nokkamukissa kaurajuomaa.


Meillä syödään usein Taikaruis-paahtoleipää, koska siinä tuntuisi olevan parhaiten täysjyväruista paahtoleivistä. Itse syön kaksi palaa juustolla ja kinkulla.

9.30 Laitan Antonille hetkeksi Mimi & Kuku -piirretyn pyörimään ja käyn pukemassa itselleni päivävaatteet. Anton usein itsekin aamulla sanoo "Mimi, Kuku".


Hetken päästä vaihdan Antonille vaipan olohuoneen lattialla ja koska Anton pääsee tuossa helposti liikkumaan, niin hän usein lähteekin nakuna karkuun. "Vaihdetaan vaippa, niin laitetaan sitten päälle" sanominen auttaa kuitenkin ja Anton tulee luokseni ja saan samassa Antonin myös puettua.

9.50 Piirretty menee kiinni ja ehdotan Antonille, että siivotaan. Teen yleensä siivoushommia ja kotitöitä aamusta, koska iltaisin ei jaksa. Vaikka ei tuosta olohuoneen siivoamisesta kovin pitkään iloa ole, koska se tuntuu sotkeentuvan muutamassa tunnissa. Ensimmäisenä puretaan astiat koneesta, mihin Antonkin usein haluaa osallistua. Samoin Anton osallistuu aina pyykkien laittoon, hän saa laittaa koneeseen vaatteita ja painaa tietyt napit päälle. Ihanasti Anton aina sanoo "noniin!", kun on valmista.


Siinä vaiheessa, kun siirryn laittamaan likaisia astioita, kiinnostuu Anton onneksi yleensä jostain muusta hommasta. En muutenkaan haluaisi häntä häsläämään likaisten astioiden kanssa. Anton onkin mennyt muualle asuntoon ja kuulen ihme ääntelyä, niin menen tarkistamaan mitä hän tekee. Omassa huoneessaan hän kiipesi säkkituolille pyrkien katsomaan ikkunasta ulos. Hän usein katsoo isänsä kanssa ikkunoista ja nytkin kuului, kun poika totesi "auto". 


Pyydän Antonia kuitenkin tulemaan alas, jotta pääsen jatkamaan siivoamista eikä tarvitse vahtia hänen mahdollista tippumistaan. Kun poimin Antonin tavaroita lattialta, pongaa Anton kirjan ja pyytää sitä lukemaan. Sanon hänelle, että vie kirjan isälle, joka vielä makoilee sängyssä - miehellä oli hiukan hidas aamu. Jatkan itse järjestelyä ja Anton lukee isänsä kanssa kirjaa ja välillä näppäilevät myös kännykällä.


10.20 Tuntuu, että olisin siivonnut pidemmänkin ajan vaikka todellisuudessa aikaa meni puolisen tuntia. Tavaroiden poimiminen lattialta tämän mahan kanssa ei ole kyllä mitään herkkua. Menenkin istumaan, kun ei enää jaksa.

10.30 Mies ja Anton (vihdoinkin) nousevat sängystä, joten pääsen petaamaan meidän sängyn. Kyllä mieskin sen petaisi, jos pyytäisin, mutta hoidan sen useimmiten itse. Anton on kylläkin taas mukana auttamassa omatoimisesti. Mietin, miten ihanaa on, että valoa alkaa tulvimaan huoneeseen - kevät, jee!


Petauksen jälkeen Anton ottaa minua tapansa mukaan kädestä kiinni ja vie sinne, minne minut haluaa. Tällä kertaa se on hänen huoneeseensa leikkimään muumitietokoneella.


10.50 Kaavailen lähteväni käymään Antonin kanssa ulkona ja ruokakaupassa. Välttääkseni mahdollisen nälän, syön vielä lautasellisen kaurapuuroa. 

Pyydän miestä laittamaan Antonille ulkovaatteet, koska itse en jaksa kumarrella. Hiukan poikkeuksellisesti Anton laitetaan suoraan vaunuihin sen sijaan, että kävelisi itse.

11.15 Päästään lähtemään ulos. Otan itselleni purkan ja Anton tietää kuvion ja pyytää itselleen "papi"=pastilli. Käyn Antonin kanssa pyörähtämässä Lindexillä, koska olin huomannut netissä yhden vauvamekon, minkä halusin nähdä livenä. Vähän turhankin paljon on viime aikoina pyörinyt päässä se nimiäismekko - minkä hankkisin - ja kun vaikuttaa, että noita pieniä mekkoja on yleensä kunkin kaupan kevät/kesämallistoissa 1-2kpl niin siinä ei hirmuisesti valinnanvaraa ole. Siksi mietinkin, pitäisikö olla aikaisin liikkeellä ja ostaa mekko jo valmiiksi, jos yhtään tuntuu siltä, että mekko on riittävän nätti... Tuo Lindexin yksilö oli ihan jees, mutta kauppaan jäi nyt toistaiseksi.

Ruokakaupasta lähti mukaan päivän ruokatarvikkeet ja Antonille maissinaksuja, koska hän on alkanut osoittamaan kiinnostusta sipsejä kohtaan enkä niitä hänelle voi antaa jo senkään takia, koska niissä saattaa olla maitoa (plus suolaa). 

Kun ollaan päästy viimeisen autotien yli, niin nostan Antonin vaunuista, jotta hän saa kävellä myös ulkona. Hanskat lähti irti kaupassa ja jäikin loppumatkalla huonosti, kun vaikea laittaa niitä haalarin jo ollessa päällä.


12.30 Tullaan kotiin ja alan heti tekemään lounasta. Päädyn hernekeittoon, koska se tulee nopeaa ja Anton ainakin joskus on siitä tykännyt. Meillä eletään nyt aika vaikeaa aikaa Antonin ruokailun suhteen, mikään kunnon ruoka kun ei tunnu kelpaavan. Anton huomaa, että laitan hänelle ruokaa lautaselle ja sanookin "vuokaa"=ruokaa ja menee syöttötuolinsa eteen nostaen samalla kädet ilmaan, jotta hänet voidaan nostaa tuoliin. Hetken se tosiaan vaikutti lupaavalta, että Antonille ruoka maistuisi mutta hetken lähinnä sekoiteltuaan keittoa, Anton alkaa pyytämään pois tuolista. Yritän tarjota, että minä syöttäisin mutta ei kelpaa ei. Mies pukee samalla ulkovaatteita päälle aikoessaan suunnata salille ja siitä kirjastoon lukemaan. Mies hiukan naurahtaa, kun Anton on kääntynyt tuolissaan täysin toisin päin eli tuli ainakin selväksi, että ruoka ei maistu. Nostan Antonin pois ja hän sanoo hei hei isälleen.

Syön itse keiton loppuun ja samassa Anton pongaa pöydällä olevat maissinaksut. Olen taas vaikean päätöksen edessä: annanko hänelle maissinaksuja, jotta hän söisi edes jotain vai päätänkö olla antamatta, koska maissinaksut eivät saisi mennä lounaasta? No huolestuneena hänen ruokailustaan päätän antaa maissinaksuja muutaman kourallisen. Anton laittaakin ne muovikulhoon, jonka hän oli jossain vaiheessa kaivanut kaapista.


13.00 Kerta Anton syö maissinaksuja, niin päätän itsekin ottaa sipsejä. Estrellan Roasted garlic & salt - sipsejä mitä mies oli käynyt muutama päivä sitten etsimässä asiakseen minulle parista kaupasta niitä löytämättä... Kunnes sitten iltalenkillä ne löytyivät eräästä kolmannesta kaupasta. Istahdetaan Antonin kanssa sohvalle ja napostellaan. Alan olemaan päivän touhuista jo melko väsynyt.

13.30 Ehdotan Antonille nukkumaan menemistä, mutta hän hyvin selkeästi ilmaisee, että ei halua. Koska itse en jaksa tehdä oikein mitään, niin laitan Antonille vähäksi aikaa piirrettyjä pyörimään. Yleensä lounaan jälkeen Anton onkin saanut katsoa hetken telkkua ja "hetki" meillä yleensä tarkoittaa 15-20 min. Nyt Anton päättää valita Zack & Quack -piirretyn. Hänestä on viime viikkoina tullut valikoiva, että itse pitää saada näyttää television netflix-ruudulta, mikä laitetaan.

13.45 Laitan piirretyn kiinni ja sanon Antonille, että nyt mennään nukkumaan. Hän kapinoi hiukan huutamalla ääneen. Annan hänen kuitenkin vain olla ja menen makaamaan hänen sänkyynsä. Hetken päästä Anton tuleekin perässä. Välillä Anton kiipeää kuitenkin sängystä pois ja käy touhuamassa jotain, väkipakolla en häntä laita nukkumaan vaan odottelen ja yritän lähinnä itse pysyä hereillä, vaikka makoilenkin hänen sängyssä. Anton kiipeää uudelleen sänkyyn ja jotain hommailee siinä. Lopulta en oikein ole varma, kumpiko meistä nukahti aikaisemmin eikä minun tarkoitus sinänsä ollut edes käydä nukkumaan siihen...

14.30 Herään kuitenkin itse ja menen käymään koneellani. Otan muutaman karkin ja pähkäilen, miten sitä oikein saisi itsensä kunnolla hereille. Vaihdetaan miehen kanssa chatissa muutama sana, hän on parhaillaan kirjastolla. 

15.15 Anton kevyesti itkee sängystään. Käyn hänen vierelleen ja hän nukahtaakin melkein heti uudelleen. Menen takaisin makuuhuoneeseeni ja muistan, että minun olikin tarkoitus siivota vaatehuonetta. Mummoni soittaa samassa ja vähän aikaa rupatellaan. 

Saan järkättyä päävaatehyllyt. Nostan ylähyllyille sellaiset vaatteet, mitä todennäköisesti en tarvitse tämän vuoden sisällä. Alimmalle hyllylle tulee ne vaatteet, mitkä minulla nyt on käytössä ja hylly jääkin yli puolelta tilalta tyhjäksi... Joitain vaatteita siirrän sivuun myytäväksi, koska en usko niitä käyttäväni. Huomaan, että eipä minulla loppupeleissä mitään hirmuista määrää vaatetta edes ole.

16.30 Rupean tekemään ruokaa. Ilmoitan asiasta myös miehelleni, joka päättääkin lähteä kotiin päin. Ruuaksi teen rakettispagettia ja jauhelihakastiketta. Anton nukkuu vieläkin päiväunia ja pähkäilenkin, kuinka myöhään annan hänen nukkua jos hän ei itse herää...

16.50 Ruoka on valmista ja syön sitten itse kerta Anton nukkuu ja mies ei ole vielä kotona. Laitan vielä ruuan päälle mozzarellaraastetta.


17.00 Mies tulee kotiin ja hyvin pian Antonkin herää. Mies käy ottamassa Antonin, sylittelee hänen kanssaan vähän aikaa ja vie Antonin syömään ja ottaa itselleenkin ruokaa. Nyt sentään Anton syö jonkin aikaa hyvillä mielin.


Itse istuskelen sohvalla ja sulattelen ruokaa.

17.45 Menen käymään postissa, koska sinne oli saapunut tilaamani H&M paketti. Mies jää kotiin Antonin kanssa, he soittavat yhdessä pianoa ja mies soittaa myös viulua.

18.05 Palaan kotiin. Paketista löytyy Antonille sukkia ja ruokapöydälle kaksi pöytäliinaa. Edelliset pöytäliinat kun ovat liian pieniä, mutta sovittelen, että pienetkin pöytäliinat saadaan käyttöön kun niiden alla käyttää näitä kahta yksiväristä isompaa liinaa. Pöytäliinoina tuli siis valkoinen ja keltainen puuvillainen yksilö.

18.30 Mies etsii laturia ja tulee taas puhetta siitä, miten meidän pitäisi ostaa jostain lisäkappaleita microusb-latureita, koska meillä on lähiaikoina mennyt kaksi rikki. Niissä ei kuulema takuut ole enää voimassa. Pikaisen selauksen jälkeen huomaankin, että Expertillä on nyt katsomamme laturi puoleen hintaan. Teen netistä samassa tilauksen, minkä voi käydä heti noutamassa. Koska liike on vielä puoli tuntia auki, niin mies heittää lenkkivaatteet päälle ja käy juosten liikkeessä. 

Antonin kanssa aletaan rakentamaan legoilla.


19.00 Mies tulee takaisin ja sanoo menevänsä suihkuun. Usein me käydään perheen kanssa kaikki yhtä aikaa suihkussa, koska se on muodostunut sellaiseksi hetkeksi, missä tulee juteltua ja muutenkin oltua yhdessä. Mies usein vetää siis itselleen käsisuihkun suihkutilaan, Anton on ammeessa ja minä sillä perussuihkulla.

Nyt en kuitenkaan itse vielä halua mennä, vaan jäädään touhuamaan Antonin kanssa muita juttuja.

19.30 Mies on juuri poistumassa pesutiloista ja me suuntaamme Antonin kanssa iltapesulle. Anton leikkii usein erilaisilla kipoilla ammeessa.


20.00 Mies tulee ottamaan Antonin kuivaukseen ja Anton sanoo "takki". Anton saakin kylpytakin päälleen.


20-21 Miehellä pyörii jokin tosi vanha komediaelokuva telkusta ja Anton katsoo siitä aina ne kohdat, missä auto ajaa. Itse en erityisemmin elokuvaa seuraile, mutta makoilen kuitenkin miehen vieressä. Anton leikkii välillä legoilla, välillä pallolla ja välillä käy meille höpisemässä asioista. Olohuone on taas ihan sotkuinen Antonin tavaroista. Mies antaa Antonille iltapalaksi leipää ja kaurajuomaa sekä laittaa Antonille yöpuvun päälle. Yleensä samaa yöpukua pidetään Antonilla 2-3 yötä, riippuen toki vuoden ajasta ja likaantumisesta.

21.00 Käyn pyörähtämässä päivän viimeistä kertaa tietokoneella. Antonkin seuraa minua makuuhuoneeseen ja jatkaa touhuiluaan. Hän muun muassa ottaa minun rintaliivit, laittaa niitä päähänsä ja nauraa.


Anton myös rumppaa makuuhuoneen ovea kiinni ja tutkailee taas minun pöydän laatikoita, mistä alin onkin tyhjä juuri Antonin purkamisen takia.


21.30 Mennään Antonin kanssa hampaiden pesulle, mies käy myös.

22.00 Todetaan miehen kanssa, että Anton on vielä hirmu virkeän oloinen koska nukkui niin pitkät päiväunet. Otetaankin hänet hetkeksi meidän sänkyyn, kun ei miehen kanssa ruveta vielä nukkumaan. Aika pian kuitenkin mies lähtee viemään Antonia nukkumaan Antonin huoneeseen.

Mies yrittää vaihteeksi tekniikkaa, että siirtyy itse pois jo suht pian Antonin huoneesta. Mies suunnilleen ehtii minun viereeni, kun alkaa kuulua jo äänet, että Anton tulee pois omasta sängystä. Kerran Anton ehtiikin minun puolelle sänkyä ja itkeskelee sen oloisesti, että haluaa meidän sänkyyn. Anton ei itke mitenkään kovasti, mutta silti ne on vaikeita hetkiä, kun toinen ottaa kaulasta kiinni ja omalla tavallaan pyytää, että saisi olla lähellä. Kuitenkin kun mies Antonin nostaa, niin Anton omatoimisesti vilkuttaa minulle ja nyyhkyttää samalla - jos en tietäisi, että Anton kuitenkin rauhottuu omassa sängyssään alta minuutin, niin en ehkä osaisi olla reagoimatta Antonin itkuun. Tai no, kyllä minua meinaa aina vähän itkettää mutta en kuitenkaan taivu siihen, että Anton pääsisi meidän sänkyyn. Antonin huoneesta kuuluukin taas ne perinteiset "pupu", "peitto" mitä hän sanoo isälleen.

Aika nopeasti Anton olikin käynyt nukkumaan ja mies tuli omaan sänkyynsä. Varmaan joskus 23.00 maissa taisimme kaikki olla unten mailla.

Anton nukkui yönsä omassa sängyssään heräämättä. Itse heräsin tänä aamuna vaille 8 ja Anton hiukan sen jälkeen.

Tuollainen on jotakuinkin meidän vuorokausi, pieniä muutoksia päivissä toki aina esiintyy. Esimerkiksi eilen Antonilta jäi välipala saamatta, koska hän nukkui niin pitkät päiväunet, että sitten olikin jo kunnon ruuan aika. Enkä tässä nyt jokaista vaipanvaihtoa ja kaurajuoman antamista merkannut ylös. Aamu/iltapäivät on yleensä enemmän touhuamista ja ne ajat vietänkin minä pääosin Antonin kanssa. Mies sitten hoitaa ja leikkii Antonin kanssa enemmän alkuillasta. Niin ja mies yleensä laittaa Antonin nukkumaan, koska se todennäköisesti on hänen tehtävänsä myös sitten kun vauva on syntynyt. 

You Might Also Like

0 kommenttia