Kun lapsi ei kasva sopivasti käyrillä

1.2.15

Anton oli syntyessään melko pienikokoinen, 49cm pitkä ja painoi 3040g. Nopeasti hän kuitenkin alkoi kasvattamaan massaansa ja puolivuotiaaksi kasvu olikin hurjan nopeaa. Meillä oli sellainen makkaravauva. Puolen vuoden jälkeen kasvu alkoi hidastumaan. Pituutta ei tullut sillä nopeudella, mitä pidettiin keskimääräisesti "normaalina". Neuvolan hoitaja ehti muutamaan kertaan mainita, että jos pituuskäyrä jatkaa laskua, niin sitten on syytä tutkia. Äitini kertoi, että minulle oltiin myös tehty pienenä jotain vastaavia tutkimuksia. Mitään häikkää niissä ei ollut ja lyhyt minusta sitten tulikin aikuisena, 149 senttinen.

Sitten Antonille alkoi kuitenkin tulemaan niitä senttejä, vaikkakaan mitään varsinaista kasvupyrähdystä ei sinänsä ole ollut. Aikalailla pituutta on tullut noin sentti per kuukausi puolen vuoden iän jälkeen. Mutta sitten tyssäsi vuorostaan paino. Puolivuotiaana Anton painoi 8kg ja nyt puolitoistavuotiaana hän painaa 9,3kg. Painoa on siis vuodessa tullut melko niukalti. 

Viime neuvolalääkärin käynnillä oli puhetta tuosta painon heikosta noususta ja lääkäri alkuun suosittelikin, että katsotaan painokontrolli kolmen kuukauden päästä ja jos sitten on vielä alasuunnassa niin otetaan testit. Lääkäri kuitenkin soitti minulle viime viikolla, kertoi konsultoineensa kollegoitaan ja he olivatkin nyt sitä mieltä, että otetaan ne testit heti suoraan. Hän puhui yllättävän paljon tästä maitoallergiasta, mitä siis Antonilla pidetään hyvin varmana, mutta neuvolan hoitaja ei nähnyt tarvetta sitä diagnosoida virallisesti, koska merkit sille olivat niin selvät. Saatiinkin silloin ohjeistukseksi kokeilla aina muutaman kuukauden välein, miten Anton reagoi maitoon. No kysyin sitten siltä lääkäriltä, miten tämä maitoasia tähän painoon nyt tarkalleen ottaen liittyy. Lääkäri selitti, että jos sille maidolle on allerginen ja Anton on maitotuotteille altistunut niin suolen seinämät on saattanut vaurioitua niin, että keholla olisi ravinnon imeytymisongelmia.

Ensinnäkin, luojan kiitos että en ole uskaltanut antaa Antonille paljon mitään maitotuotteita muuta kuin ihan viime aikoina rupesimme antamaan hänelle leivällä juustoa, koska se ei oireita aiheuttanut ja niin meitä oltiin ohjeistettu tekemään. Kieltämättä melko ristiriitaista ohjeistusta ollaan saatu ja lääkäri puhui jotain, että on hämminkiä selvästi tässä ollut, koska Antonin allergiaa ei olla virallisesti lähdetty diagnosoimaan. On siinäkin hiukan hämminkiä, että lääkäri edellisellä kerralla ei sanonut mitään tästä suolen mahdollisesta vaurioitumisesta, vaan näki juuston sopivana käyttää. 

Nyt sitten saatiin ohjeeksi, että täytyy olla erityisen tarkka, että Anton ei saa mitään lehmänmaitotuotteita missään muodossa ja ensi viikolla olisi käytettävä Antonia verikokeessa. Noista otetaan jotain tietoja ja lääkäri soittelee helmikuun puolivälin tienoilla tuloksista. Katsotaan sitten siitä eteenpäin, miten on tarpeen edetä.

Voisi ehkä kuvitella, että olisin enemmänkin aiheesta stressaantunut mutta kun sitä kuitenkin itse elää 24/7 tuon pojan kanssa, niin on melko vahva olo siitä, että ei Antonilla ole ainakaan huono olla. Hän on virkeä ja reipas, iloinen ja hyvinkin terveen oloinen. Hän on ollut ainoastaan kerran kipeänä rokotuksen jälkeen ja muutaman päivän muistan hänellä nenän vähän vuotaneen. Tietenkin on hyvä, että nämä asiat tutkitaan enkä pidä mitenkään itsestäänselvyytenä, etteikö Antonilla sitten voisi olla jotain ongelmia, mitkä ei näy niin päälle päin. Mutta ottaen huomioon, että Antonin äiti on paljonkin tavanomaista lyhyempi ja isä sitten taas ruumiinrakenteeltaan hoikka ja muutenkin sellainen, joka ei millään tunnu lihovan, niin Antonin kasvu saattaa johtua ihan perimätekijöistä. Mutta onneksi tässä ei varmaan kovin kauaa tarvitse asiaa spekuloida, vaan tutkimustulokset kertovat asioiden laidan.


You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Kumma kuinka erilaista voi eri paikkakunnilla olla. Neela on kasvanut Antonin kanssa aika samaan tahtiin, näköjään syntymämitatkin ovat melkein samat. Meille silti sanottiin kaiken olevan ok eikä edes painokontrolleissa tarvitse enää käydä. Mutta ehkä sitten Antonin maitoallergian takia on hyvä tutkia jos taustalla onkin jotain? Oon kyllä varma että teilläkin pieni koko johtuu vain perimätekijöistä, ollaanhan me aikuisetkin eri kokoisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan tuo sinänsä kumma, mutta eipä tuosta tutkimisesta tosiaan haittaa ole. Vaikkakin vähän jännittää, miten se verikokeen otto menee :/

   Poista
 2. Meillä on suunnilleen saman ikäinen poika nyt 1v8kk ja puolitoistavuotis nevolassa oli 9,4kg ja 78,7cm. Aina on ohimennen sanottu että hieman kasvaa hitaammin kuin muut, mutta monesti on sanottu että kun äiti on lyhyt ( 155cm) niin ottaa kuulemma siksi aluksi pituutta huonosti... Eikä siis näihin asioihin oo ikinä kukaan puuttunut. Meillä onmyös maitoallergia, ja vaikka kuljetaan allergiapolilla, ei maitoallergiaa ole ikinä mitenkään diagnosoitu, eikä paljonmuutenkaan käsitelty.. Pelottavaa kuinka et paikkakunnilla on et käytäntöjä, ja et lääkäreillä erimielipiteitä. Pitäisköhän munkin huolestua.. :) t. Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä tosiaan mennään miltei samoissa mitoissa, Anton on hitusen pienempi mutta myös 2kk nuorempi. En tosiaan osaa sanoa, miksi toimintatavat näin eri tavoin poikkeavat paikkakunnittain. Jos sinusta yhtään tuntuu, että haluaisit poikaasi tutkittavan niin voithan ottaa sen neuvolassa esiin ja vaikka kysyä, miten nämä toimintamallit päätetään. Meillä tuo lääkäri piti nyt ilmeisen tärkeänä, että se maitoallergia diagnosoidaan virallisesti vaikka hänkin piti Antonin oireita selkeinä. Myös keliakian mahdollisuus halutaan tutkia, koska se voi olla melko oireeton mutta aiheuttaa juurikin kasvussa ongelmia. Mutta tosiaan, kun vanhemmat tai toinen niistä on pieniä niin onhan tuossa vaikuttavia perintötekijöitäkin voimakkaasti mukana.

   Poista