Kenkää kengän perään

18.2.15

Elellään vielä helmikuuta, mutta minä olen osittain ajatuksissani jo keväässä ja kesässä. Tai ainakin siltä osin, että Antonille täytyy tehdä taas hankintoja, jotka vaativat miettimistä ja pähkäilyä. Olen tässä nyt jonkun viikon ajan aina välillä pyöritellyt mielessä, millaisia kenkiä taapero tarvitsee keväälle/kesälle ja mitkä olisivat hyviä. Kenkäasiat tuntuu aina hankalimmilta hankkia eikä niitä kovin aikaiseen uskalla ostaa valmiiksi, vaikka löytyisikin alennuksesta jotkut mieleiset. 

Mittasin Antonin jalan ja pituutta sillä oli nyt 12cm. Hänen talvikenkien pohjallinen oli 13cm. Kengässä on siis vielä tilaa niin, että menee melko varmasti talven loppuun. Mutta sitten tulee kevät. Loskakeleillä pidettäisiin kyllä varmasti vielä noita talven goretexejä, jos ne kerta mahtuu. Huhtikuun lopussa ja toukokuun puolella kelit alkaa kuitenkin olemaan jo niin lämpimät, että olisi varmasti miellyttävämpää kulkea kevyemmissä kengissä. Tästä päästäänkin kysymykseen: hankkiako nahkakengät vai pelkät lenkkarit? 

Miehen kanssa kuljemme keväisin ja syksyisin nahkakengissä, joten siltä osin tuntuisi luonnolliselta myös hankkia Antonille sellaiset. Tutkailinkin, että esimerkiksi nämä Kavan Hammar Lace -kengät vaikuttaisivat pintapuolisesti hyviltä. Toinen juttu toki, miten ne sitten Antonin jalkaan asettuu.


En ole noita nähnyt livenä, joten kiinnostaisikin miten tuo nauhasysteemi tuossa pitää jalan kengässä? Toisekseen kun noita kokoja katselin, niin koko 21 on 13,7cm mikä olisi nyt Antonille aika hyvä kasvuvaran suhteen mutta kerta kengät ei ole vielä ainakaan muutamaan kuukauteen tulossa käyttöön, niin tiedä sitten mikä on tilanne myöhemmin. Koko 22 on taas 14,3cm pitkä, että onkohan siinä taas keväälläkin liikaa kasvuvaraa? Ei vielä ajankohtainen asia päätettäväksi, mutta kuitenkin näitä pohtii.

Sitten on toki se hinta suhteessa käyttöön. Hintaahan nahkakengillä tietenkin on, mutta kengät on sellainen asia, missä meillä ei tingitä. Sen verran olen pelottavia juttuja lukenut kenkien tärkeydestä lapsen jalalle. Ajattelin myös, että on hyvin mahdollista, että nuo menisivät myös sitten syksyn, jos keväällä ostaessa niissä on se 1,5cm kasvuvara. Kavoja on myös paljon kehuttu kestävyydestään, että ei sekään ole pois suljettu, että noita voisi mahdollisesti käyttää toisellakin lapsella, mikäli noille kengille ei tule hirmuisen paljon käyttöä. 

Toinen, ainakin edullisempi, vaihtoehto olisi siirtyä suoraan joihinkin lenkkareiden tapaisiin, mitkä menisivät sitten koko kesän. Olen lukenut kyllä, että niitä H&M:n tennareita voi ihan hyvin pitää pienellä jalassa mutta sitten kun mietin, että itse en ainakaan sellaissa tykkää kävellä, niin tuntuu vähän hassulta Antonillekaan niitä ostaa. Yhdet sellaisethan ehdin jo viime kesällä hankkimaan, mutta Anton ei kävellyt ja eipä ne loppujen lopuksi ehtineetkään käyttöön, kun talvi tuli. Anton on kylläkin nyt parina päivänä käyttänyt niitä parvekkeella, mutta ne on ihan just nyt sopivat.

Elikäs ajattelin siis ostaa Antonille, hmm, sanoisinko vähän paremmat lenkkarit. En kovinkaan löytänyt kokemuksia, miten Adidaksen kengät toimivat taaperoilla, mutta itse olen Adidaksen kengistä pitänyt. Tietyt mallit on tosi kevyitä ja mukavan tuntuisia. Taaperomallit näytti liikkuvan 25-30€ hintaluokissa, joten ei se nyt niin hirmuisen iso erotus ole H&M:n tennareihin. 


Noitakin pitäisi toki päästä hypistelemään vielä livenä. Ainakin Stadiumissa näytti olevan myymälässä paikalla. 

Lenkkarit olisivat varmaan siis sellaiset pääkengät ainakin kesällä. Toki noissa tulee kuuma, jos on kovimmat helteet ja siksi lenkkarit eivät taidakaan itsessään riittää kesäkengiksi.

Mietin kyllä sandaaleita, mutta niiden pitäisi olla sellaiset, että ei pääse kaikki pikkukivet ja hiekat sinne jalan alle häiritsemään. Ehkä jonkinlaiset ohutkankaiset kengät olisivat hyvät? Tässä suhteessa harkitsen myös H&M:n kangaskenkiä, koska niille ei varmaan tulisi niin paljon käyttöä. Paljasjalkaisinkin saa mennä tietenkin hiekalla ja nurmella, mutta asfaltilla on takuulla liian kuuma. 


Ai niin ja sittenhän on myös ne Suomen sateet. Tässä pari päivää sitten ulkoilimme Antonin kanssa ja Antonhan oli heti menossa kaikkiin lätäköihin. Sain vähän jänskättää, kestääkö ne goret oikeasti sen veden. No kestivät kyllä, mutta totesin samalla, että pojalle on varmaan pakko ostaa kohta myös ensimmäiset kumisaappaatkin. Haluaisin kovasti ostaa hänelle Crocsin Handle it -kumpparit, koska niitä on niin kauhean paljon ylistetty ja monet lapset ovat tykänneet. Onhan ne joitain palkintojakin voittaneet. Noilla kumppareilla on hintaa se 35€, mutta halvimmat kumpparit näytti muutenkin liikkuvan parin kympin tuntumassa. Ja kumppareita voi varmaan aika huoletta siirtää sisarukselta toiselle. Mutta mutta nuo Crocsin kumpparit ovat pienimmillään pohjasta 14,5cm pitkä. Satuin Kuopiossa kävelemään ohi Crocsin liikkeen ja kysyin samalla myyjältä asiasta. Toistaiseksi tuo koko on siis Antonille liian iso, mutta menisiköhän se keväällä villasukan kanssa? Toisaalla kerta goret varmaan menee kevään loskakelit, niin kumpparit voisi olla sopivat kesällä/syksyllä. Jää nähtäväksi, mutta pähkäilenkin uskallanko ostaa noita pienimpiä kokoja jo valmiiksi, jos joku tarjous osuu eteeni.


Tällaista kenkäpohdintaa olen siis käynyt mielessäni. Aika helpollahan tuota ollaan kenkien osalta aikaisemmin päästy, koska Anton ei tosiaan viime kesänä vielä kävellyt ja kun hän oppi kävelemään, meni siinä oma aikansa, että hän halusi ulkona kävellä. Tavallaan siis Anton onkin kävellyt vain niissä goreissaan. Nyt kuitenkin saavutaan vuodenaikoihin, milloin säät muuttuu paljonkin ja tuntuu, että pitäisi olla useammat kengät. Halvaksihan tuo homma ei tule ja senkin takia näitä on ollut hyvä miettiä, jotta osaan sitten varautua tuleviin kuluihin. 

Missäs kengissä teillä kevät/kesä/syksy kävellään? Mitkä on todettu hyviksi, huonoiksi tms.?

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Meillä on myös ankara pohdinta kevään kengistä, eikä oo vielä tultu oikein mihinkään lopputulokseen... Meillä on nuo Crocsin kumpparit, joita voin kyllä suositella! Ne on ihan superkevyet ja pehmeät. Meillä päänvaivaa aiheuttaa juurikin se, että millaiset rymyämiskengät pojalle pitäisi ostaa. (Kangas)tennarit tuntuisi ehkä ikävältä jos ne on täynnä hiekkaa? Nnnggghh! Kumpparit tuntuu kuivalla kelillä vähän typerältä, mutta tällä hetkellä parhaalta vaihtoehdolta.

  Jään seurailemaan kommentteja jos joku viisaampi osaisi neuvoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Crocsit onkin tuolla listalla aikalailla ainoat, joiden hankinnasta olen varma. Ne kun siis vaikuttavat kumisaappaista parhailta. Ne itseasiassa lähtikin tuossa äsken just tilaukseen, kun huomasin, että sportamore.fi sivustolla löytyi 25 euron hinnalla (vinkkinä siis muillekin, jotka tätä lukevat - kokoja ei tosin ollut kuin muutamia jäljellä) eikä tullut mitään toimitusmaksujakaan :) Ainoa vaan, että Antonin jalka ei tosiaan vielä ole niihin sopivan kokoinen, joten täytyy seurailla milloin ne voi ottaa sitten käyttöön.

   Jos keväällä rymyää, niin silloin on varmaan joko haalarit tai jotkut ulkohousut ja jos niissä on se kumilenksu kengän alle niin luulisi sen aika hyvin estävän hiekan menoa kenkään? Näin ainakin itse pähkäilin, mutta kesällä se on toki sitten eri juttu. Luulisin, että sandaaliin pääsee kuitenkin ainakin helpommin sitä hiekkaa kuin umpinaisempiin. Tosin sandaalista se hiekka pääsee ehkä myös pois. V-A-I-K-E-A-A. Tosin ennen varsinaisia kesäkenkiä on päätettävä juurikin ne kevätkengät :D

   Poista
 2. Mä koitin crocsin saappaita pojalle kaverilla, mutta niissä oli jotenkin ihan super kapea toi pohkeen kohta, että ei niitä saanut edes jalkaan vedettyä. ._. Ne crocsit ei mua vakuuttaneet, mutta on niitä varmaan tietty ei niin kapeitakin. :) Ostin sit kirppikseltä muunlaiset saappaat.

  Mä olen ajatellut ostaa pojalle jotkut paljasjalkakengät. Ja varmaan niitä h&m halpis tennareita, kun oon kuullut, että niissä just se pohja joustaa mukavasti. Noi nahkapopotkin olis varmasti hyvät. Montahan paria kesäkenkiä tarvii. Me ollaan vasta alettu käyttämään kenkiä, kun stonzit jäi pieneksi, niin on myös ihan "uusi" tämä kenkämaailma. :D Haluisin myös kovasti converset pojalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, no täytyy kokeilla tietenkin noita Crocseja Antonille. Tosin epäilen, että ongelmaa ei tule, kun poika on muutenkin niin solakka.

   Tuollaset paljasjalkakengät onkin varmaan hyvät jalalle kesällä. En ole tutustunut niihin erityisemmin, niin pitääkin googlailla. Mä olen tosiaan kahden vaiheilla H&M tennareiden suhteen, ne tuntuu melko raskailta vaikka toki se pohja joustaa ihan hyvin. Halvathan ne olisi, mutta ääh kun en tiedä. Niissä on muuten kokoluokitus melko suurta. Mä ajattelin, että kesä menisi varmaan pääsääntöisesti kaksilla kengillä: lenkkareilla/tennareilla ja sit jollain vielä ohuemmilla. Sit jos tulee nuo nahkakengät hankittua kevääksi, niin niitä voi toki pitää kesällä kylmemmillä ilmoilla tai vaikka jos tulee juhlaa, jossa pitäisi olla vähän siistimmät yksilöt jalassa.

   Poista
 3. Meillä oli syksylle nuo Crocsin kumpparit, mutta ne oli jotenkin tosi kapeat pohkeiden kohdalta joten käytettiin niitä vain kerran ja myytiin eteenpäin. Ilman villasukkaa ne meni jalkaan, mutta useimmiten sitä villasukkaa kuitenkin tarvii niin ostettiin sitten Nokian karvasaappaat tilalle.

  Olen myös miettinyt mitkä kengät olisi hyvät keväälle. Todennäköisesti ostan jotkut lenkkarit, mutta saa nähdä. Isommat kumpparitkin pitää hommata. Ei tää ookaan mitään halpaa touhua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nuo kumpparit livenä näyttänyt ainakaan mitenkään kapeilta, mutta pitää niitä ihan kunnolla sovittaa Antonille kunhan tilaus saapuu. Kumppareissa on kuitenkin 30 päivän palautusoikeus, niin ehtii hyvin kokeilemaan.

   Mä olen kahden vaiheilla noiden nahkakenkien ja lenkkareiden kanssa... Että hankinko ne nahkakengät ennen lenkkareita. Muutenhan ei tietenkään tarvitsisi harkita, jos erilaisia kenkiä saisi ilmaiseksi :D Täytynee vähän katsoa, miten pitkään goret ylipäänsä näyttäisi mahtuvan ja millaisille kengille sitten tuntuu olevan tarvetta.

   Poista