Ahdistuksen ahdistus: imetysliivit

13.2.15

Tässäpä asia, joka käy aina välillä minulla mielessä ja aiheuttaa ahdistusta: imetysliivit. Antonia kun odotin, niin ostin kahdet imetysliivit H&M:ltä. En tuolloin tiennyt imetysliiveistä hönkäsen pöläystä enkä kyllä osannut arvioida omaa kuppikokoani, puhumattakaan siitä millaiseen muutokseen rinnat joutuvat imetyksen aikana. Kun olin synnytyssairaalassa, niin päädyin pitämään narutoppia ikään kuin kaksin kerroin "rintaliivitoppina", koska jouduin heti alkuunsa toteamaan Hennesin liivit täysin sopimattomiksi. Jälkikäteen tarkasteltuna eihän niillä ollut kuppikoko lähimaillakaan sitä minun kirjainta.

Kotiuduttuani ensimmäinen pidempi matkani kotoa sektion jälkeen olikin liikkeeseen, missä myytiin imetysliivejä. Tuolloin ilmeni se ongelma, mikä oli läsnä koko imetysajan: minulla on liikaa rintaa suhteessa rinnanympärykseen. Isoissa kuppikokoissa ei siis tahtonut millään löytyä 65-70cm ympärystä ja taas noissa 70cm ympäryksissä tissit tursuivat sivuilta ja mistä ikinä pääsivätkään yli. Päädyin tuolloin kuitenkin ostamaan Bravadon Body Silk Seamless -äitiysliivit ja maksoinkin niistä 50 euroa, vaikka koko ei tosiaan mätsännyt täysin. Jotkut liivit oli kuitenkin saatava, jotta pääsen ihmisten ilmoille paremmin. Jouduin ottamaan isommalla ympäryksellä, jotta sain ne tissit ylipäänsä kuppeihin. Liivit olisivat muuten kyllä olleetkin hyvät ja kivan tuntuiset, mutta ikävä kyllä ne eivät tukeneet riittävästi tuon löysähkön ympäryksen takia. Lisäksi minulle tuli noista liiveistä välillä ihottuman kaltaista punaisuutta rintojen väliin, minkä tulkitsin johtuvan yksinkertaisesti siitä, että tissivako ei pääse hengittämään. Hah, vähän alkaa naurattamaan tässä vaiheessa tämä tarinointi.

No katselin aina silloin tällöin imetysliivejä. Kävin läpi useimmat Jyväskylän liikkeet ja päädyinkin välillä ostamaan uusia. Prismasta löytyi isompia kuppikokoja jopa sillä minun ympäryksellä. Mutta niissä sitten taas liivien suunnittelu mätti muulta osin: kangas ei joustanut ihan riittävästi ja se alasauma oli liian ohut ja jotenkin tuntui, että se sauma jää jopa tissien alle. Ne ohutkankaiset liivit olivat joustavuudessaan parhaimmat, mutta kuvitelkaapa sellaiset lätyskäkankaiset julkisesti pidettäviksi ja sitten tisseihin liivinsuojat. Niin, ei kauheasti huvittanut kulkea julkisilla paikoilla "rinkulat" rinnoissa, kun ne suojat painautuivat läpi. Siinä sai sitten taiteilla pukeutumisen suhteen, kun kaiveli kaapista sellaisia vaatteita, jotka pitäisi painautumat mahdollisimman piilossa. Muutenkin kaipasin suunnattomasti kaarituellisia liiviä, koska fakta vaan on, että jos kuppikoko menee jonnekin kauas kauas D-kupista, niin siinä ei kauheasti pelkkä kangas tue.

Asia helpottui huomattavasti sen jälkeen, kun yöimetykset loppuivat. Tissit pienenivät jossain määrin edes kohtuulliseen kokoon ja koska imetyksiä alkoi olemaan harvemmin, niin heivasin imetysliivit kaapin perälle ja otin käyttöön perusrintaliivit. Ja mikä helpotus muuten olikaan, että Lindexille oli alkanut tulemaan isoja kuppikokoja pienellä ympäryksellä - ja toinen helpotus oli se, että nuo liivit maksoivat yhden kolmasosan siitä, mitä maksoivat liivikaupan liivit. Sieltä kun olin ostanut muutamat liivit aikaisemmin kerta muualta kokoani ei löytynyt. Olenkin siis nyt kulkenut viimeiset päälle puoli vuotta Lindexin liiveissä ja elämä on tuntunut rintojen osalta helpommalta, mukavammalta ja kivemmalta. Ei tissit todellakaan pienentyneet siihen kokoonsa, missä ne olivat ennen ensimmäistä raskautta eikä niistä toisaalta tullut kyllä mitkään tyhjät ihosäkitkään, vaikka sellainenkin mahdollisuus kävi mielessä.

Nyt sitten toisen raskauden myötä rinnat ovat ruvenneet näyttämään taas muuttumisen merkkejä. Kokoa ei ole tullut niin merkittävästi etteikö vanhat liivit vielä mahtuisi päälle, mutta koostumus on kuitenkin muuttunut raskaammaksi/täydemmäksi. Ja samassa nousee myös minun ahdistukset siitä, millaista tuleekaan taas imetysaika olemaan tissien ja liivien suhteen. Kaikki vanhat liivit löytyvät kyllä, mutta en niitä mitenkään iloisin mielin pue päälleni. Lisäksi taas tulee olemaan imetyksen ensikuukausina kesä ja tissejä ei piilotellakaan paksujen paitojen alle.

Olen nyt sitten alustavasti hiukan tutkinut, millaisia liiviä löytyy. Useimmat lupaavilta näyttävät ovatkin sitten sitä S,M,L luokitusta ja nuo minun täytynee automaattisesti sulkea pois, koska ne on suunnattu juurikin sellaisille vartaloille, missä asiat on yleisesti ottaen joko pienempää tai isompaa - ei sekä että. Harmittaa, koska olisin ollut erityisen kiinnostunut näistä Carriwellin Gel Wire -liiveistä, jos ne vaikka olisivatkin olleet hyvä välimuoto kaarituettomista/tuellisista liiveistä. Hankalaksihan tämän tekee myös se oletus, että imetysliivejä koskee sama sääntö kuin alusvaatteita yleensä eli niitä ei saakaan palautella jos haluaisi kotona kokeilla. En siis ole koskaan uskaltanut tilata netistä noita. Imetysliivivalikoima taas Jyväskylän kaupoissa on melko heikkoa.

Löytyyköhän sieltä ketään, jolla olisi ollut näitä vastaavia kokemuksia ja ongelmia? Oletteko löytäneet siihen ratkaisua eli toisin sanoen sopivia ja täysin mukavia imetysliiviä? Minulla tosiaan tuo rinnanympärys pitäisi olla 65-70cm ja kuppikoko liikkuu imetysaikana siellä G-J -maastossa riippuen tietenkin vähän liivin kokoluokituksesta. Imetysaika olisi huomattavasti mukavampaa, jos olisi sellaiset liivit, joiden takia ei tee mieli repiä hiuksia päästä.

You Might Also Like

12 kommenttia

 1. Kurja kuulla, että imetysliivien löytäminen on noin hankalaa! Minullakin oli ongelmia, mutta löysin sitten nuo Bravadon liivit. Ne kyllä jäivät yöimetysten loputtua juurikin ympärysmitaltaan liian suuriksi. Sitä tulin kommentoimaan, että olen kyllä palauttanut rintaliivejä nettikauppaan, eikä sieltä ole mitään mutinoita jälkeenpäin kuulunut. Itse ajattelisin tämän asian niin, että kyllähän niitä kaupoissakin sovitellaan eikä sitten välttämättä osteta jos ei ole sopivat. Mielessä kävi myös yksi ratkaisuehdotus tuohon ympärysmittaongelmaan. Oletko tiennyt sellaisista "lisäosista" liiveihin, niillä onnistuu ynpärysmitan kasvatus, mutta pienellä ompelulla sellaista voisi varmastikin käyttää myös pienentämään ympärysmittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedänkin niitä "levennyskappaleita" mutta enpä tajunnut että niitä voisi ehkä käyttää pienentämiseenkin. Voisi kokeillakin, mikäli ne liivit saa tasattua tuolla systeemillä niin että olkaimet jää kuitenkin hartioille tasaisesti.

   Niin ja tuota samaa sovitusjuttua olen miettinyt, mutta en tosiaan ole ollut varma, millainen palautuskäytäntö nettikaupoilla on liivien suhteen. Sitäkin voisin varmaan kysäistä, jos jotain liivejä harkitsen netistä.

   Poista
 2. Itsellä tulee olemaan sama ongelma. Ennen raskautta koko siinä 60-65 / DD/E ja nyt ollaan isoimpien rintsikoiden äärilaidoilla, vaikka viikkoja sen 25. Itse ajattelin kokeilla Changea, kun sieltä minulle on aiemmin löytynyt paljon hyviä vaihtoehtoja, mutta en ole vielä katsastanut kuinka hyviä imetysliivejä tekevät. Itselläkin hakusessa kuitenkin sellaisia, jotka olisivat edes jokseenkin edustavia paidan kanssa ja ilman :) Lindex oli kanssa yksi ajatus, että saisi ne hieman huokeammin, joten kiva, jos sieltä olet toimiviakin löytänyt!

  Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lindexistä olen tosiaan löytänyt tavallisia liivejä, jotka ovat olleet sopivia, kun imetys on vähentynyt ja tissit vähän kutistunut. Muistaakseni nykyinen kuppikoko taitaa olla 70F, joka onkin isoin Lindexin koosta. 65 ympärys olisi kyllä parempi ja sitäkin taisi löytyä, mutta niissä se kuppiosa taas jäi liian napaksi tuossa F:ssäkin. Tosin nyt nämä Lindexin liivit uhkaavat jäädä taas pieneksi :( Mutta siis käy ihmeessä kokeilemassa Lindexiä ensimmäiseksi, mikäli on tarve uusia isompaan kuppiin nyt etkä halua hirmuisia rahoja sijoittaa, kun ne tissit tosiaan saattaa muuttua vielä useaan otteeseen.

   Imetysliiveissä ei ainakaan minun kokoluokassa ollut Lindexillä sopivia silloin, kun Antonia imetin. :/

   Poista
 3. Olinkin ihan unohtanut että pitää palata käyttämään imetysliivejä :D Nyt oon käyttänyt noin puolen vuoden ajan tavallisia liivejä, koska imetän enää sen pari-kolme kertaa päivässä.

  Kokeilin Neelan vauva-aikana monia eri liivejä. Hm:n, Lidlin ja Prisman(olisko merkki ollut Triumph?) oli ihan huonoja ja hylkäsin ne heti. Tykkäsin paljon enemmän semmosista joissa ei ollut kaaritukea, mutta pari tukevampaakin mallia ostin. Boob merkkiset oli mun lempparit, niitä tulikin ostettua monessa eri värissä. Niissä ei ollut kaaritukea, mutta ne tuki kuitenkin ihan tarpeeksi. Näissä oli kyllä semmoset s,m,l koot.. Kaarituelliset taisi myös olla Boobin, tilasin ne netistä ja oli myös hyvät :)

  Mutta mulla taitaakin olla helpompi ostella noita liivejä, kun mulla ei tissit kauheesti kasva imetyksen myötä. Tai saa nähdä miten ne muuttuu kun maito taas uudestaan nousee kunnolla! Mun koko ennen Neelan raskautta oli 70C ja samat liivit on nytkin päällä. Ei muuttunut sitten yhtään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tuo imetysliivi-ahdistus on käynyt mielessä jo siitä asti, kun toista suunnittelin :D

   Minä ajattelin, jos suosiolla vaan ottaisin seuraavalla kerralla kaarituellisiakin, kun ei ne kaarituettomat tunnu tukevan tarpeeksi. Mutta sitten niitä kaarituettomia voisin käyttää kuitenkin öisin.

   No joo, olet varmaankin sopusuhtainen ja "keskirintainen" niin liivien osto on takuulla helpompaa. Kiva juttujahan se on, helpottaa huomattavasti. Mulla oli käytössä D-kuppi ennen Antonin syntymää, en tosin ole varma osasinko käyttää tuolloin sopivan kokoisia. Sitten kun tuli raskaana pieni tulehdus rintaan ja kävin liiviliikkeissä, niin ne ilmottivatkin kooksi 60-65G:n Changessa ja sitten kun Antonia olin imettänyt jonkun 4kk ja kävin tuolta hakemassa toiset tavalliset liivit juhlia varten niin kuppikoko oli kasvanut 65J :D Nyt ollaan varmaan tuossa G:ssä taas.

   Poista
 4. Ehdottomasti Changesta imetysliivit! :-) Ostan sieltä tosin tavisliivitkin. On kallista, mutta sen jälkeen kun sieltä on yhdet ostanut, ei enää muualta pysty ostaa. Mulla imetysliivit alussa 70H ja nyt 65G.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolta minäkin olen jokuset liivit ostanut, kun sopivaa kuppikokoa ei ole muualta löytynyt. Imetysliivejäkin kävin muistaakseni kysymässä, mutta niitä ei ollut silloin kaupassa paikalla, joten jäi sovittamatta... Ja epäröin tuolloin vielä niitä kaaritukia, kun niitä ei kerta sinänsä suositella imetysliiveissä. Mutta nyt voisi kyllä tosiaan katsastaa senkin paikan.

   Poista
  2. Niissä imetysliiveissä on ne kaarituet suunniteltu imetystä ajatellen oikeanlaisiksi, ne siis ulottuu vähän enemmän kainalon alle kuin tavallisesti. Itse en osaisi pitää kaarituettomia liivejä, vaikka niitä suositellaan.

   Poista
  3. Okei. Noissa tavallisissakin Changen liiveissä oli tottuminen, kun se kaarituki tuli tosiaan ylemmäksi kainaloon. Jos ne imetysliiveissä menee vielä ylemmäs, niin saapas nähdä meneekö ne mulla ihan konkreettisesti kainaloon saakka :D Mutta pitää käydä ainakin kokeilemassa, kun on oikea aika niiden hankinnalle!

   Poista
 5. Käy kurkkaa s-postiasi!

  Laku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sainkin viestisi! Vastailen tässä piakkoin :)

   Poista