Olohuoneen muodonmuutoksia

21.1.15

Kun viime vuonna muutimme tähän nykyiseen asuntoon, niin olohuoneemme päätyi näyttämään tältä:


Olohuoneessa oli siis melko paljon väriä. Tummaan sohvapöytään päädyimme siksi, koska muut huonekalut olohuoneessa olivat tummia. Miehen kirjahylly oli tumma ja ilmaiseksi saadut vitriini ja tv-taso meni samaan väriin. Minun vanhat tiilenpunainen matto ja punaiset verhot määräsivät pitkälti tekstiilien värimaailmaa. Nyt kun tätä katson, niin olohuone näyttää aika syksyiseltä.

Kyllähän tuota jaksoi katsella jonkin puoli vuotta, kunnes alkoi kyllästyttää. Muutenkin en itse lainkaan lähtökohtaisesti valitsisi noin tummia huonekaluja ja vielä pieneen olohuoneeseen, mutta aikoinaan tuntui hullulta ostaa toisen väristä, jos kerta suurin osa löytyi jo tietyssä värissä.

Sitten joskus syksyllä halusin laittaa olohuonettamme uudelleen. Verhot vaihtuivat perusvalkoisiin ja kun mies oli esittänyt toiveen, että haluaa edelleen väriä olohuoneeseen, niin päädyin keltavalkeaan mattoon. Vuokrayhtiö tarjosi maalit, millä maalasimme yhden olohuoneen seinistä ja samassa otin nuo värilliset taulut pois. Ikeasta hommattiin kaksi tauluhyllyä ja edullisia kehyksiä, mitä oli tarkoitus laittaa sohvan yläpuolelle. Sohvatyynytkin vaihtuivat kuukauden sisään maalauksesta.Valitsemani keltavalkoinen matto oli kyllä edullinen ja Anton on tykännyt siitä hurjan paljon. Matto tuntui myös todella pehmeältä jalkojen alla, mutta jokin siinäkin minua alkoi häiritsemään. Lopulta sen tajusin: matto oli liian "lapsellinen" olohuoneen matoksi ja keltasävy sävyttyi liiaksi yhteen lattian kanssa. En myöskään kieltämättä ollut täysin tyytyväinen sohvatyynyn päällisiinkään, mutta olin yrittänyt tehdä kompromissejä, koska mies oli sitä väriä toivonut. Tauluhyllytkin jäi kuukausiksi odottamaan laittoaan, koska meiltä ei välineitä siihen löytynyt ja helposti se unohtui miehen isältäkin.

Sitten koitti se päivä, kun Anttilassa oli jälleen kaikki matot -40% alennuksessa. Olin jo aikoja aikoja sitten katsellut yhtä tiettyä mattoa, joka oli kuitenkin normihintaisena meidän talouteemme liian kallis. Oli se vielä melko hintava alennuksen jälkeenkin, mutta pohdiskeluiden jälkeen päädyimme siihen, että ehkä panostus laadukkaaseen mattoon olisi kuitenkin suotava vaihtoehto. Hauskaa kyllä, kun sitten googlettelin kokemuksia tuosta matosta, niin paljastui, että kyseinen malli onkin varsin suosittu ja tunnetaan jopa jonkinlaisena "blogimattona". Hah, kuinka osuvaa. Kyseessä on siis Annon Pandora-villamatto ja me valikoimme kolmen värin vaihtoehdoista harmaan. Päädyin tuohon siksi, koska se oli riittävän vaalea olematta täysin valkoinen ja mustavalkoinen oli makuuni taas liian graafisen näköinen. Mietin kylläkin, tuleeko olohuoneeseen liikaa harmaan sävyjä kerta sohva ja yksi seinäkin on harmaa, mutta kun kokeilin mattoa täällä paikan päällä, niin olin varsin tyytyväinen. Mietin hinnan suhteen myös sitä, kun meillä on ja tulee olemaan pieniä lapsia, mutta lukemani perusteella villamatot sopivat juurikin lapsiperheisiin hyvin, koska ne eivät likaannu niin helposti.


Tämän maton inspiroimana löysinkin sitten suunnan olohuoneen sisustuksen suhteen ja mieskin vihdoin suostui antamaan minulle vapaat kädet. Ilmeisesti hän tajusi, että parempi antaa minun vaan sisustaa, niin saan tehdä sellaisia ratkaisuja, joita kärsin katsellakin. Esimerkiksi makuuhuone ei ole kokenut paljon mitään muutoksia ja se on minun kädenjälkeä. Päädyin vaihtamaan olohuoneeseen kaksi sohvatyynyn päällistä ja saimme vihdoin ne taulutkin paikoilleen. Tältä täällä näytti tänään:
Tauluista voisin mainita sen verran, että ne on minun tekemäni paitsi tuo pienin on Antonin taidetta. Ei noilla sinänsä mitään suurta merkitystä ole, halusin lähinnä hakea tiettyä tyyliä ja koska rahaa ei ole rajattomasti, niin yritin tehdä sellaisia neutraaleita tauluja, mitä ehkä voisin katsoa ilman, että ryhdyn tarkastelemaan kaikkia tekemiäni virheitä. Tauluista löytyy kolme vesiväreillä tehtyä, jossa jokaisessa on käytetty erilaista tekniikkaa ja sitten kolme tussilla piirrettyä. Tunnistattekin ehkä tuon pyöreän kuvion? Otin inspiraation Marimekolta. Olin ihaillut tuota kuviota jo pitkään, mutta se ei sitten luonnossa itse lautasessa näyttänyt mielestäni niin hienolta, mutta sain idean kopioida käsin sen kaltaisen kuvan koristamaan meidän olohuoneen seinää. Naisen kuvan piirsin myös mallista yhdestä netistä löytyneestä kuvasta. Kuva oli mielestäni kaunis ja kävimme miehen kanssa pientä keskustelua siitä, onko persettä sopivaa laittaa olohuoneen seinälle. Minusta oli ja lopulta se sinne sitten päätyikin.


Nyt olohuoneella on mielestäni selvä suunta. Ehdottomasti plussaa tuossa on se, että olohuoneessa on hyvä pohja harmaassa ja valkoisessa; hyvin pienillä muutoksilla saa muutettua ilmettä. Lisäksi tauluhyllyille voi sijoittaa eri tavalla asioita, jos seinäilmettä haluaa joskus uudistaa. Toiveissa olisi avata tuota tilaa vielä entisestään vaaleammilla huonekaluilla ja meille onkin tulossa yksi sohvapöytä, mutta senkin osalta täytyy katsoa, miltä se sitten todellisuudessa paikan päällä näyttää. Kirjahyllyn ja tv-tasojen uusiminen jää jonnekin hamaan tulevaisuuteen ellen keksi jotain edullista tapaa uusia ne tai vaihtoehtoisesti saa lahjaksi. Niin ja mitä kävikään sille entiselle keltavalkealle olohuoneen matolle? Se meni Antonin huoneeseen ja kylläpäs siitäkin huoneesta tuli entistä kivempi. En raaskinut myydä sitä eteenpäin, koska Anton kävi siinä aina köllöttelemässä. Siksi se olikin paikkansa ansainnut Antonin huoneesta, mutta kurkataan sinne jokin muu kerta kun tämäkin postaus on nyt venynyt jo aikamoisesti.

Mitäs mieltä te olette, onko olohuone muuttunut parempaan vai huonompaan?

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Hieno olohuone! Ja kivat taulut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaiheessahan se vielä on, mutta harvoinpa tällaiset jutut valmistuu hetkessä :)

   Poista
 2. Tosi nätti tuli, matto on aivan ihana ja omatekoiset taulut nätit :) minulle käy aina niin että totun nopeasti huoneeseen enkä osaa ollenkaan ajatella mitä siinä muuttaisin enää, sisustaminen on taitolaji!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tykkään kyllä matosta kovasti itsekin. Heh, hyvähän tuokin on jos on tyytyväinen siihen mitä jo on. Jos sitten muuten olisi kuitenkin muutoshalua niin ehkä kannattaisi poistaa jotain hetkeksi pois näkyvistä (matto, verhot tms.) ja sitten katsoa huonetta ja miettiä, mikä sinne sopisi.

   Poista