7. joulusukka: Oma aika, parisuhdeaika - kenen aika?

7.12.14


Tänään joulusukka käsittelee enempi ajatuksia ja tiettyä teemaa. Olen tässä viime aikoina pariin kertaa törmännyt tilanteeseen, missä olen miettinyt omaa aikaa ja parisuhdeaikaa. Sitä kun lapsi jätetään jonnekin hoitoon. Olen varmasti kirjoittanut aiheesta ennenkin, mutta tässä on päivitettyjä ajatuksia.

Meillähän Anton on ollut vanhemmistaan erossa kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla olimme Kuopiossa, kävimme keilaamassa isäni kanssa ja äitini oli Antonin kanssa vanhemmillani. Anton oli päiväunilla tuon koko ajan, joten hän ei tiedostanut edes poissaoloamme. Toisella kertaa miehen sisko tuli meille hätävahdiksi, kun miehen kanssa meidän piti käydä siellä päivystyksessä verenvuotoni takia. Kolmannella kerralla miehen sisko tuli uudelleen, kun me kävimme miehen kanssa ultrassa. Jokaisella kerralla Anton on siis ollut vanhemmistaan erossa korkeintaan kaksi tuntia.

Nuo kerrat miehen siskon kanssa ovat menneet todella hyvin. Anton ei ole ikävöinyt meitä lainkaan, vaan jopa reippaasti laittanut välioven kiinni meidän lähdettyä ulko-ovesta. 

Ei minua tai meitä olekaan erityisemmin pelottanut tai jännittänyt jättää Antonia hoitoon, mutta jotenkin meistä on tuntunut siltä, että Anton jätetään hoitoon vain jos on jokin pakollinen meno, minne Antonia ei voi ottaa mukaan. Varsinkin miehellä on sellainen asenne, että ei ole sopivaa vaivata muita. Tilanne olisi varmaan eri, jos minun vanhempani asuisivat samassa kaupungissa, koska minun Kuopion perheessä asuu neljä ihmistä saman katon alla. Ehkä mies ajattelee, että yhden ihmisen vaivaaminen Antonin hoidolla on liikaa. Tai ehkä on vaan niin, että hän ei koe tarvetta lapsenvahdille kuin niinä harvoina pakollisina kertoina.

En minäkään varsinaisesti koe tarvetta, mutta välillä mietin sitä, millaista heillä on, jotka voi viikottain antaa lapsensa vaikka isovanhemmille hoitoon. Miehen äiti ei asu myöskään paikkakunnallamme, joten siltäkin osin meillä on aika heikko "tukiverkosto" noin niinku lapsenvahtien osalta. Mutta toisaalta ehkä vika on korkeintaan ollut meissä, jos vikaa pitäisi jossain löytää. Me ei olla pyydetty ihmisiä hoitamaan Antonia. Kyllä me välillä miehen kanssa puhumme jostain, miten olisi mukavaa viettää kaksin aikaa... katsoa vaikka joku elokuva täysin rauhassa tai käydä ulkona tai jossain juhlissa. Mutta se tuntuu aina niin suurelta palveluksen pyytämiseltä tuollaisen "turhakkeen" takia. 

Ettäs niin, me ei tosiaan olla miehen kanssa käyty kaksin paljon missään. Muutaman kerran on Anton ollut jossain illanistujaisissa mukana, mutta minä olen poistunut sitten aikaisemmin Antonin kanssa. Miehen kavereita näen todella harvoin, tyyliin silloin kun meillä on juhlat. Sitä ehkä luulisi, että tilanne olisi jotenkin ongelmallisempi mutta veikkaanpa, että tilannettamme korjaa se, että muutenhan me olemme päivät porukalla. Koen siis kuitenkin viettäväni paljon aikaa mieheni kanssa, vaikka se Anton aina jossain taustalla häärääkin. 

Välillä puhumme myös niistä ajatusleikeistä, että jompikumpi olisi pidempään poissa. Jos toinen lähtisi vaikka jonnekin matkalle. Toistaiseksi tuntuu siltä, että Anton on hitusen vielä enemmän kiinni minussa -varsinkin iltaisin/öisin. En siis haaveile mistään matkoista tuonkaan osalta. Olisi ehkä mukava käydä muutaman ystävän luona, mutta sekin vierailu jäisi hirmu lyhyeksi, jos Anton ei ole mukana. Enkä oikeastaan haluaisikaan lähteä Antonista pitkäksi aikaa eroon, koska kuitenkin se ikävä alkaisi jossain vaiheessa varjostamaan tekemistäni. Mies ehkä käytännössä voisi ollakin pidempään poissa, mutta ei onneksi ole ja ajattelee lähtökohtaisestikin niin, että ei halua laittaa minua tilanteeseen, missä minä olisin Antonin kanssa kaksin pitkään. Esimerkiksi mies jutteli erään ihmisen kanssa, joka haluaisi lähteä mieheni kanssa ulkomaille. Mies sanoi, että ehkä joidenkin vuosien päästä, sitten kun lapset ovat isompia. Olen kiitollinen, että mies itse ajattelee näin eikä laita minua tilanteeseen, missä minä en haluaisi häntä kieltääkään, mutta en silti erityisemmin pitäisi ajatuksesta.

Joissain perheissä vanhemmat matkustavat yksinään ja kumppanin kanssa ilman lasta. Yritän aina tietoisesti muistuttaa itseäni, että jokainen perhe tekee omat valintansa ja ne varmaan kokevatkin valitsevansa parhaiten tai eivät ainakaan näe ongelmaa matkustamisessa. Mutta kyllähän sitä silti kysyy "miksi he toimivat noin", koska itse näkee erilaisen toimintavan parempana mutta jälleen taas pitää muistuttaa itseään, että se toimintatapa tuntuu meille parhaalta. Mies sanoisi tähän ehkä jotenkin: "Niin eihän se lapsi välttämättä mitään hirveitä traumoja saa, mutta onko se paras vaihtoehto, että vanhemmat/vanhempi lähtee matkalle ilman lasta?" Miehellä on nyt tällainen vaihe menossa, missä aina kuuluisi miettiä, mikä on paras vaihtoehto mutta ei siitä nyt sen enempää.

Hiukan mietin, saako tästä tekstistäni nyt sellaisen kuvan, että paheksun niitä vanhempia, jotka jättävät lapsensa hoitoon useammaksi vuorokaudeksi. En voi sanoa paheksuvani, mutta en myöskään koe samankaltaisuutta sellaisen toiminnan kanssa. Vaikka kyllä joskus minullekin tulee tilanteita vastaan, kun mietin, millaista se olisi jos nyt ottaisin ja lähtisin eri maisemiin muutamaksi vuorokaudeksi. Ja niin, ainahan kyseessä ei ole mikään mukava valinta vaan joskus vanhemman täytyy esimerkiksi matkustaa töiden takia. 

Joskus kyllä olen miettinyt sitä, että ollaan me yllättävän täysjärkisiä siihen nähden, että Anton on ollut meidän kanssa melkein 24/7 eikä parisuhteessa itsessään mitään isoja ongelmia ole päässyt syntymään. Huonompia kausia lienee kaikilla ja silloin on kyllä käyty keskustelua siitä, pitäisikö tietoisesti varata enemmän aikaa "meille" mutta niiden yli ollaan päästy vain noilla keskusteluilla. Se hoitoavun pyytäminen on vain aina jäänyt. Ehkä siksi, koska sille ei loppupeleissä ole tuntunut olevan riittävästi tarvetta.

You Might Also Like

6 kommenttia

 1. Osasit kirjoittaa aiheesta kovin hienosti. Vaikka minun ajatukseni ovatkin juuri päin vastaiset. Toki olen itse vasta täyttämässä 22, ja vauva tulossa, niin silti tuntuu että elämä on vasta edessä! Toki lapsi aina mukana. Muistan vain itse lapsuudesta, kuinka ihanaa ja jännää oli päästä yökylään toisaalle. Kotona ehti kyllä olla, ja äitiin ja isäänki kyllästyi :-D
  Meidän pikkusella tulee olemaan 4 mummua ja 4 paappaa, kun jokanen on eronnut. Joten, hoitajia riittää onneksemme ja kaikki vielä samasta kaupungista. En toki ole laittamassa mitään pientä vauvaa hoitoon heti saati joka viikko. Mutta luulen että vähintään kerran kuussa lapsi on yötä jonkun luona, tai sitten pari tuntia leffan ajan. Haaveilen myös lenkistä pelkästään miehen ja koiramme kanssa. En toki kiellä, etteikö mieleni voi muuttua kun saan oman nyytin syliin. Mutta olen jo miehelle sanonut että jossain vaiheessa on vain pakko jättää vauvaa hoitoon, jotta lapsi itsekin tottuu siihen. Ettei sitten 3vuotiaana vetele itkupotkuraivareita kun pääsee hoitoon.
  Minä siis näen hoidon ainoastaan positiivisenä :)
  http://xmasbabyjohsuo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas itse en tykännyt pienenä yhtään yökylistä ja siinä varmaan näkyykin se, miksi nykyäänkin viihdyn aika hyvin vain kotosalla. Tykkäsin kyllä olla yksin kotona, sitten kun vähän vanhemmalla iällä sai olla.

   Jäi tekstissä mainitsematta, että tokihan on myös niin, että joillain isovanhemmat ihan pyytävät, että saisivat olla keskenään lapsen kanssa. Siinä mielessä voi siis olla jopa suotavaa, että lapsi annetaan hoitoon. Toisaalla en usko, että lasta välttämättä tarvitsee totuttaa hoidettavana olemiseen. Siis kun joskushan lapsi jää hoitoon ihan ongelmitta, vaikka ei koskaan aikaisemmin olekaan ollut ja toisaalla taas vaikka lapsi olisi ollut useasti hoidossa, niin sitten saattaakin tulla kausi, kun hän ei pidä hoidossa olemisesta. Ja ainahan se on eri asia jäädä hoitoon jollekin tutulle sukulaiselle kuin sitten ventovieraalle hoitotädille.

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu, olen kanssasi samaa mieltä. Neela on ollut hoidossa ehkä viisi kertaa, enintään 2-3 tuntia kerrallaan. Tuona aikana ollaan käyty miehen kanssa ultrassa ja sitten pari kertaa syömässä tai katsottu vaan kotona elokuvaa. Ensimmäinen hoitokerta oli Neelan ollessa yli 1v, eli vauvana ei ollut hoidossa kertaakaan. Tai siis tottakai on ollut kaksin miehen kanssa kun itse olen käynyt kaupassa tai ratsastamassa. En laske tätä kuitenkaan hoitamiseksi..

  En paheksu niitä jotka laittavat vauvan hoitoon, mutta itse en pystyisi niin tekemään. Kuulostaa myös kauheelta, että jotkut "opettavat vauvaa olemaan erossa vanhemmistaan". Mielestäni vauvaa pitäisi totuttaa olemaan omien vanhempiensa kanssa, onhan sekin ihan uutta sen jälkeen kun on tullut masusta! No, ajattelutapoja on monta erilaista ja tuskin on olemassa sitä oikeaa tapaa. Jokainen tekee varmasti niinkuin parhaaksi näkee. :)

  Mun vanhemmat on nyt jo vuoden verran toivonut Neelaa yökylään. Sanoin etten alle vuoden iässä anna, mutta sen jälkeen voin harkita. Meiltä heille on kuitenkin vain pari kilometriä, joten nopeasti saisi haettua kotiin jos siltä tuntuu. Huhtikuussa kun toinen vauva syntyy, niin Neela menee pakostakin hoitoon (tää ahistaa mua paljon!) eli sitä ennen voisi ainakin kerran yrittää miten yökyläily sujuu. Ei olisi niin uusi juttu sitten keväällä.
  Miten te ootte ajatellu hoitaa Antonin hoidon kun synnytyksen aika koittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anton on kanssa ollut hoidossa yli 1-vuotiaana, paitsi tuolloin nukkuessaan hän oli alle. Toki meilläkin Anton on välillä ollut pidempiä aikoja vain yhden vanhemman kanssa, mutta minä olen ollut enimmillään poissa varmaan jotain kuusi tuntia. Mutta en myöskään laske tuota hoidossa olemiseksi, jos lapsi on toisen vanhempansa kanssa.

   Hmm. Ehkä tosiaan vanhemmassa iässä on ymmärrettävää, jos lasta "opetetaan" olemaan erossa vanhemmistaan. Erityisesti, jos siinä näyttää olevan hankaluuksia tai sitten halutaan kevyesti porrastaa erossa olemista vaikka ennen virallista hoitotarhan aloittamista. Mutta en oikein koe, että pientä vauvaa varsinaisesti kuuluisi tuohon opettaa mutta hiukan oudolta tuntuu ajatella myös, että pientä vauvaa opetettaisiin olemaan vanhempiensa kanssa. Tämä tulee ihan vaan siitä ajatuksesta, kun Anton aukaisi ensimmäisen kerran silmänsä ja tuntui selvästi tunnistavan ääneni... Itse olen siis kokenut, että vauva on jo jossain määrin luonnollisesti tottunut ainakin minuun äitiin äänien kautta. Mutta joo kyllähän se vauvan että vanhempien kiintymyssuhde kasvaa entisestään yhdessäololla.

   Me ei olla kovinkaan paljon vielä mietitty noita käytännön asioita, mitä tulee toisen lapsen syntymään. Veikkaisin, että joku miehen puolelta tulee tänne meille Antonin kanssa. Ehkä alkuun miehen sisko ja sitten jälkikäteen miehen äiti, kun hän ei hirmuisen kaukana Jyväskylästä kuitenkaan asu. Tokihan siinä voi käydä niinkin, että jos tulisi suunniteltu sektio eikä vauva kakkonen päätä omatoimisesti tulla ulos ennen sitä, niin tapahtumaan on helpompi valmistautua eikä Antonin tarvitse yöhoidossa olla. Muuten sairaalaoloaikana mies käy varmasti Antonin kera aina minun luona. Mutta onneksi näitä asioita ehtii tässä vielä miettiä :)

   Poista
 3. Kiinnostava aihe!

  Itse epäilen, että jos vanhempani olisivat vieneet minua enemmän uusien ihmisten seuraan, uusiin paikkoihin ja tilanteisiin, olisivat sosiaaliset tilanteet olleet minulle helpompia teininä ja nyt aikuisenakin. Nykymaailmassa kun olisi niin kovin tärkeää viihtyä ihmisten parissa ja luoda kontakteja.

  Turvallisuus on lapselle varmasti tärkeintä, ja on toki hienoa jos vanhemmat viettävät suuren osan ajastaan perheen parissa. Silti koen, että lapselle on tärkeää olla muidenkin ihmisten kanssa, tutustua erilaisiin perheisiin ja ymmärtää ettei maailma kaadu jos jonkun ihmisen tavat ovat erilaisen kuin oman huoltajan/huoltajien. Ainakin itse olen nähnyt miten hauskaa lapsista (yleensä) on kun heitä tulee hoitamaan joku vieras tyyppi. Toki jos lapsi on pelokas ja takertuvainen, hänelle ei saa tulla tunnetta hylätyksi tulemisesta. Ja juu minäkään en laske hoidossa olemiseksi jos lapsi on kotona kaksin toisen vanhemman kanssa :D oletan että kahden vanhemman perheessä molemmat ovat tasapuolisia huoltajia.

  Minä kannatan matkustamista niin lapsen kuin aikuistenkin kannalta. Reissaaminen yksin, kumppanin tai vaikkapa koko perheen kanssa avartaa, eikä kyseessä tarvitse olla kovin pitkäkään maisemanvaihdos. Teidän lapsihan on vielä kovin pieni, mutta luulisi että ainakin isompana hänkin tarvitsee lomaa vanhemmista ;) (Toki eihän vanhempien ole mikään pakko reissata jos se ei kuulu ollenkaan omiin intresseihin, voihan vapaa-ajalla tehdä muutakin!) Tuttujen astenhoitajien "puute" on kyllä ärsyttävää, mutta onneksi erilaisia luotettavia lastenhoitopalveluja on aika hyvin saatavilla. Toi on myös varmasti tosi yleistä ettei oikein kehtaisi vaivata ketään lapsenhoitoasialla, vaikka moni varmasti auttaisi ihan mielellään.

  -R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidamme olla aika samoilla linjoilla, minun olisi pitänyt toki selventää että tekstini keskittyi enemmänkin juurikin alle 3-vuotiaisiin lapsiin. Pidän nimittäin itsekin tärkeänä, että jonkinlaista harrastustoimintaa aloitetaan joko lapsen kanssa tai lapsi yksin, kun hän on sopivan ikäinen. Minua ei varsinaisesti pienenä kannustettu mihinkään kerhoihin tai harrastuksiin ja mitä vanhemmaksi tulin, niin sitä ikävämmäksi ne koin. Ehkä asiat olisi toisin, mikäli harrastuksista olisi tullut osa minun arkea jo pienenä. Tästä olemmekin miehen kanssa keskustelleet, mutta vielä emme koe harrastuksia ajankohtaiseksi/välttämättömiksi.

   Niin ja vaikka me olemmekin perheen kesken, niin täällä kyllä käy vierailijoita. Usein on niin, jos joku sisaruksistani tulee kyläilemään niin olen lähinnä vain taustalla, kun he touhuavat Antonin kanssa. Toki tilanne olisi vielä erilaisempi, jos Anton menisi yksinään jonkun toisen perheen luokse mutta siinä tosiaan tulee vastaan tuo kehtaamisasia, kun ei näe riittävästi tarvetta pyytää muilta sellaista.

   Ja reissaamisen kannalla minäkin olen, mikäli lapsi on riittävän iso. Milloin hän sitten on tarpeeksi iso, on toinen kysymys. Vanhempani olivat viikon poissa, kun olin 6-vuotias. Muistan kyllä ikävöineeni heitä ja toivovan heidän tulevan jo takaisin, mutta ei se mitään varsinaisi traumoja jättänyt. Toistaiseksi meillä noudatetaan sitä politiikkaa, että lapsen iän verran voi olla vuorokausissa hänestä erossa. Elikä Antonin tullessa kolmen vuoden ikään, olisi jo jonkinlainen viikonloppumatka ilman häntä mahdollista. Toki nämä asiat ovat aina tilannekohtaisia ja täytyy miettiä, millainen lapsi on luonteeltaan vanhemmassa iässä.

   Mutta niin, tuo sosiaalisten tilanteiden ja muiden ihmisten tapaaminen on kyllä myös mielestäni tärkeää.

   Poista