23. joulusukka: jouluperinteet

23.12.14


Tänään vuorossa minun joulurutiinit. "Minun" siksi, koska vaikka olenkin tuntenut mieheni jo useamman vuoden, niin emme ole kovin montaa joulua viettäneet yhdessä kuitenkaan. Hän on viettänyt sen perheensä kanssa ja minä oman perheeni. Nyt kun olemme Antonin myötä enemmän yhteinen perhe, niin mies ja toki myös Anton on tullut mukaan minun joulurutiineihin. Joskus nämä voi vielä muuttua, mutta näin on menty ja mennään tänäkin jouluna:

Minulle joulu alkaa virallisesti siitä, kun suuntaan Kuopioon. Yleensä vanhemmillani on joulusiivoukset vielä osittain käynnissä 23. päivä ja tuona iltana nostetaan kuusi sisälle ja koristellaan se. Nyt he ovatkin ehtineet tekemään nuo jo 22. päivä, koska isäni on sairaslomalla. Tavallaan haikeaa, että en nyt ehtinyt koristelemaan kuusta mutta toisaalta myös kiva mennä valmiiseen joulukotiin. 

23. päivä illalla nostetaan myös paketit kuusen alle ja isä laittaa yöksi kinkun uuniin. 24. päivä herätessä aamu alkaakin sitten kinkulla ja sinapilla ja joillain joulupiirretyillä. Sen jälkeen olen usein lähtenyt käymään isäni kanssa vielä ruokakaupassa, missä hän ostaa viimeiset tarvittavat jutut. Äiti ehkä siivoilee vielä jotain, koska sellainen hän on: hän tuntuu löytävän jatkuvasti lisää siivottavaa. Kun tulemme isän kanssa kaupasta, alan laittaa itseäni hiukan siistimmäksi ja samassa varmaan Antonkin saa jouluvaatteet ylleen. Sitten on yleistä hengailua ja jouluohjelmien katsomista, kunnes klo 15 aikoihin isäni vanhemmat tulevat kylään. Aikaisemmin menimme jouluaattona käymään äidin äidillä, mutta nykyään jouluaatto vietetään vanhemmillani toisten isovanhempien kanssa.

Sitten syödään ja syödään lisää. Sen jälkeen "aikuiset" tai aikuisemmat kahvittelevat ja me muut lapset ja lapsenlapset juomme jotain muuta. Annamme lahjat isovanhemmille ja toistepäin ja klo 18 aikoihin he ovat yleensä lähteneet. Meillä on ollut tapana sitten jakaa alkuillasta lahjat vielä ihan meidän "lähi"perheen kanssa eli minun vanhempieni ja sisarusteni kanssa. Tuo on minulle se virallinen lahjojen aika. 

Lahjojen jälkeen tutkimme paketeista tulleita tavaroita ja usein keksimme jotain yhteistä tekemistä, esimerkiksi pelaamista. Nuorempana tuo tekeminen saattoi olla jokin pikkuveljen uuden legon rakentaminen.

Sitten tulee sauna ja lopuksi rauhoittuminen ja iltapalakinkku. Kunnes on aika käydä nukkumaan.

Joulu jatkuu vielä 25. päivä, kun käymme siellä äidin äidillä syömässä ja kahvittelemassa. Sielläkin on vielä lahjojen jako. Oikeastaan, kun tulemme tuolta mummolasta niin alkaa tuntua siltä, että joulu on purkissa.

Sitten 26. päivä olen/olemme useimmiten tulleet takaisin kotiin Jyväskylään. Kuten todennäköisesti tälläkin kertaa.

You Might Also Like

0 kommenttia