Isänpäivä 2014

9.11.14

Tänään juhlitaan isänpäivää. Itse lähetin omalle isälleni possukortin, koska hän usein viittaa meihin lapsiin possuina, jolloin hän itse toki on isä-porsas. Kortin lisäksi laitoin mukaan kaulahuivin.

Antonin isälle, miehelleni, tehtiin Antonin kanssa sormiväreillä yhdessä kortti ja hommasin neljää erilaista tummaa suklaalevyä. Kysyin mieheltä, mitä hän toivoisi ja kuulema tummaa suklaata. Pienet on toiveet, mutta ei minusta näinä tällaisina päivinä tarvitse isoja lahjoja antaakaan. 

Paljon puhutaan siitä, kuuluuko isää muistaa perheen äidin vai onko se vaan lapsien tehtävä. Mielestäni tähän ei ole mitään oikeaa vastausta, vaan jokainen toimii kuten parhaaksi kokee. Itse näen asian niin, että äitinä autan lasta, kun lapsi on vielä pieni ja sitten lapsen kasvaessa hänen roolinsa kasvaa isänpäivien suhteen. 

Toinen asia, missä olen vähän kahden vaiheilla, on se, kuuluuko lapsenlapsien muistaa isovanhempiaan. Niin, tokihan ukit ovat isoisiä mutta eivät he kuitenkaan ole lapsen isiä. Mietin siis kirjoittaessani oman isäni korttia, laitanko siihen Antonin nimeä vai en. Ei siitä tietenkään haittaa ole, että Antonin nimi kortissa on mutta jotenkin tuntuu siltä, että jokainen lapsi saisi keskittyä vain sen oman isänsä juhlimiseen ja minä onnittelen sitten omaa isääni ja Anton omaansa. Ukkiakin saa toki juhlistaa, jos siltä tuntuu, sitä en kiellä. Mitä mieltä te olette tästä: juhlitteko isänpäivänä sekä isäänne että isoisiänne?Aamulahjoja lukuunottamatta meillä päivä varmaan menee kuin mikä muu tahansa sunnuntai, paitsi ruokakauppaan ei pääse käymään. 

Minun isä on muuten useimmiten "iskä", mieheni on useimmiten "isi". 

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Kyllä meillä muistetaan pappaa myös. Hänkin on isä ja jos häntä ei olisi niin ei olisi myöskään lastenlapsia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, isänpäivä on jokseenkin tulkinnanvarainen juhla. Juhlitaanko siinä sitä, että jokin henkilö on mahdollistanut toisen henkilön olemassaolon, jolloin isoisätkin ovat tietysti siihen olemassaoloketjuun vaikuttaneet. Mutta tällä periaatteella kaikki biologisesti olevat isät olisivat onnittelunsa ansainneet. Selväähän on, että isyys ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että on luonut jotain ja minä taidan ajatellakin isänpäivän enemmän sellaisena juhlana, missä arvostus ja huomio kiinnitetään kasvattamiseen ja välittämiseen, mitä isältä tulee lapselleen. Näin ollen henkilökohtaisesti ymmärrän sen niin, että Anton on se joka varsinaisesti muistaa omaa isäänsä, minä omaa isääni ja isäni taas omaa isäänsä. Mutta tosiaan, ei isänpäivän vietossa ole mitään "oikeaa" tapaa :)

      Poista