Synnytyspelkoja part. 1

1.10.14

Vaikka tässä edelleen päämurheena on se, eteneekö raskaus normaalisti ja päästäänkö turvallisesti maaliviivalle, niin nostaa muutkin pelot jo päätään. Suurimpana näistä niinkin ihana asia kuin kohdun repeytymä.

Luin, että jo kertaalleen tai useammasti sektion kokeneilla on tosiaan riski kohdun repeytymiselle seuraavissa raskauksissa. Riski on hyvin pieni, 0,9% mutta silti ajatus kauhistuttaa. Laskin, että jos suomalaisista sektiolla synnyttävistä 0,9 prosentilla kohtu repeytyy niin se tekee 90 naista vuodessa. Melkein yksi sadasta kokee tuon hirvittävän kohtalon. Ja minua pelottaa, että tulen olemaan yksi heistä.

Mies yrittää vakuuttaa, että sen mahdollisuus on hyvin pieni ja on turhaa murehtia sellaista, minkä toteutumiselle ei ole kovin suurta todennäköisyyttä. Minusta taas tuo yksi sadasta tuntuu aika kovalta luvulta. Asiaa ei tietenkään yhtään auta nämä googlehakuotsikot "tuttavani ja hänen vauva kuoli, kun kohtu repesi"... Viime yönä heräsin ja kohdun repeäminen oli ensimmäisenä mielessä.

En varmaan ollut tästä aikaisemmin tietoinen, mutta nyt raskaana on taas etsinyt tietoa, mitä jo sektion kokeneille on kuulunut muissa raskauksissa. Ja sitten tuli vastaan tuo varsin epämiellyttävä juttu. Ilmeisestikin suurin osa kohdun repeytymisistä tapahtuu, kun nainen yrittää synnyttää alakautta. Kohtu ei sitten kestä niitä supistuksia ja varsinkin keinotekoisesti tuotetut supistukset ovat ilmeisesti pahimpia.

En halua lietsoa muissa pelkoa, mutta haluan kuitenkin purkaa näitä omia epämiellyttäviä ajatuksia. Minusta alkoi tuntumaan, että haluan yhä suuremmalla todennäköisyydellä vaatia sektiota seuraavallakin. En halua, että synnytyssairaalassa pelkäisin kohtuni räjähtämistä. Ja muutenkin, mielestäni minulla on aika hyvät perusteet vaatia sektio tälläkin kertaa. Ei sekään tietenkään mikään helppo juttu ole ja minulla liittyy omat pelot siihen sektioprosessiinkin.

Ensimmäinen äitiysneuvola on muuten 20.10. Olen jo alustavasti sanonut neuvolahoitajalle, että minulla on selvitettäviä juttuja entisestä sektiosta ja sain ristiriitaista palautetta, miksi siihen aikoinaan päädyttiin. Aion kyllä mainita myös tästä kohturepeymä-pelosta ja vaikka, kuinka ne vakuuttaa, että sitä sektiohaavaa ja kohdun paksuutta ultrataan kyllä (ja ultralla ei tosiaan sitä varmaksi osata katsoa) niin ei se tuo mielenrauhaa.

Nämä ajatukset ovat myös vahvistaneet sitä, että meille tulee enimmillään kolme lasta. Tietenkin täytyy katsoa, miten tämän toisen kanssa käy ja aina sektion jälkeen leikkaava lääkäri katsoo kohdun kunnon ja antaa palautteen siitä, onko naisen vielä turvallista raskautua. Jos luvan siihen kolmanteen saisin, niin sen aika olisi korkeintaan vasta 4-5 vuoden jälkeen ja se jäisi viimeiseksi. Aikoinaan haaveilin jopa neljästä lapsesta, mutta nyt tuntuu jo pelkästään tuon sektioasian takia, että en halua kokea sitä neljää kertaa.

Tosiaan minusta tuntuu, että ensimmäinen raskaus oli paljon helpompi. Oli huomattavasti helpompaa olla, kun ei oikein tiennyt, mitä tapahtuu ja miltä asiat tuntuu. Tietenkin nyt asiat voi mennä toisin ja sen osalta ei edelleenkään tiedä, miten raskaus päättyy mutta kyllä sitä jonkin verran kuitenkin tietoa on ja ajattelee niiden kokemuksien kautta tulevaa. Eikä sinänsä edellisessä raskaudessa tai synnyttämisessä mitään kovin traumatisoivaa ollut, mutta jotenkin nyt ahdistaa. Voisin kirjoittaa muistakin peloista ja ahdistuksesta, mutta jääköön tämä kohdun repeäminen nyt pääaiheeksi tällä kertaa.

You Might Also Like

9 kommenttia

 1. Ihan samalaisia fiiliksiä täällä, toiselle kiekalle on lähdetty edellisen kiireellisen sektion jälkeen. En yhtään tiedä, miten tämän lapsen täältä maailmaan saattaisi niin, että se olisi kaikille turvallisinta. Välillä olisin valmis yrittämään alakautta, välillä en. Ei aavistustakaan, miten sen päätöksen saisi tehtyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko käynyt juttelemassa asiasta minkään virallisen tahon kanssa? Minusta ainakin tällä hetkellä tuntuu, että aion pyytää sen sektion suoraan kerta se leikkaava lääkäri sanoi aikoinaan, että synnytyskanava näytti sen verran ahtaalta, että saattoi olla syynä miksi synnytys ei edennyt. Toki ne sanoo, että sektio on aina isompi ja vaarallisempi juttu mutta enpä tiedä, päteekö se sellaisella, jolle on jo yksi sektio tehnyt.

   Mutta toki sitä miettii, mitäpä jos kaikki menisikin hyvin siinä alasynnytyksessä ja sitten pääsisi lopulta helpommalla kaiken suhteen. Vaikeita juttuja, kun en voi nähdä tulevaisuuteen.

   Poista
  2. En ole vielä käynyt, pelkopoliaika on kuukauden päästä niin varmaan sielä aletaan käymään asiaa läpi. Alatiesynnytyksen valitsisin ehdottomasti jos joku voisi luvata, että selviämme siitä hengissä vauvan kanssa. Juurikin mm. toipumisen vuoksi. Ja eniten pelottaa, että jos mahdollisuus annetaan itse valita, valitseekin väärin..

   Poista
  3. Okei, pitää laittaa blogisi muistiin niin voin käydä tiirailemassa asian etenemisestä jos sinne siitä kirjoittelet.

   Poista
 2. Tuttuja ajatuksia. Itselläni päätös on nyt kallistumassa alatiesynnytykseen vain sen takia, että pääsisin heti synnytyksen jälkeen perheeni kanssa tutustumaan uuteen tulokkaaseen. Paskin muisto sektiosta nimittäin on se, että jouduin olla pari tuntia heräämössä yksin... :( Mutta asia vaatii ehdottomasti vielä keskustelua jonkun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en joko muistanut tai ollut tietoinen, että sullakin oli sektio. Jännä kun mun kokemusmuisti tuosta heräämöstä on aivan hirmuisen lyhyt. Mut tosiaan kyllä nukutettiin, mutta heräilin, kun ne kärräs mua sinne ja sitten vähän ajan päästä ne pääsi tuomaan vauvaa heräämöön ja sain siellä ensi-imettää. Oli onneksi rauhallista ja hiljaista synnytyssalissa, niin se oli mahdollista :) Eikä se aika todellakaan tuntunut kahdelta tunnilta, että vaikea uskoa että niin kauan olisin heräämössä ollut. Itselläni ei siis ole sellaista kokemusta, että olisin ollut vauvastani heti alkuun erossa, mutta melkoisessa lääketokkurassa siinä olinkin. Mutta en tietenkään seuraavalla kerralla olisi välttämättä yhtä onnekas tässä asiassa.

   Poista
  2. Olin siitä kirjoittanut postauksenkin vanhaan blogiin, mutta taisi olla ajalta ennen kuin sinä sinne päädyit. Poika oli siis perätilassa ja tulossa ulos jalat edellä, joten minulle ei edes annettu vaihtoehtoja. Ei sillä, että olisin mitään riskiä ottanutkaan. Ulkoista kääntämistäkin yritettiin, mutta lopputuloksena oli vain vatsa täynnä mustelmia.

   Minä olin heräämössä pari tuntia, jonka aikana mies ja poika kävivät siellä kyllä ja sain imettää, mutta olo oli tosi kurja kun jäin sinne vielä senkin jälkeen joksikin aikaa. Yhteensä olin yksin ehkä tunnin verran, mutta se tuntui kerta kaikkiaan ikuisuudelta siinä tilanteessa. Heräämössä ei ollut muita, joten olihan siellä rauhallista joo, mutta eipä se paljon lohduttanut.

   Poista
  3. Aivan, teillä oli sitten kuitenkin erilaiset syyt sektion takana. Minulla kun tuota ahtautta synnytyskanavassa epäiltiin, niin se aika vahvasti laittaa ajattelemaan, että menisin sektioon suoraan.

   Juttelin tuossa miehen kanssa ja kyllä hän sanoi, että hänestä ainakin tuntui, että sai kauan minua odotella, kun heräämössä olin. Joten minulla tosiaan oli nukutus ja lääkkeet tehneet sen, että ajantaju tuosta heräämöstä on heikko. Voisi ehkä sitten sanoa, että parempi niin kun minulle ei tullut mitään ikäviä tuntemuksia siellä. Toisaalta olin pojasta erossa vielä vuodepuolellakin, kun Antonilla ne sokeriarvot heitteli ja oli sitten tarkkailussa. Ei minulla siitäkään paha mieli ollut, koska luotin että Antonista pidetään huolta ja koin, että hänen oli parempi siellä kuin sitten minun luonani. Mutta niin, meitä on moneen lähtöön :) Toivottavasti teillä nyt sitten seuraavalla lapsella alatiesynnytys onnistuu!

   Poista
  4. Tai pitäisi ehkä ennemmin kirjoittaa, että toivottavasti onnistut toisen lapsen synnyttämään alateitse. Tuosta ylemmästä virkkeestä saisi käsityksen, että tuleva toinen lapsesi synnyttäisi joskus alakautta :D

   Poista