Haluatko testata, onko Jumala olemassa!?

18.10.14

Pari viikkoa sitten postiluukustamme tipahti lehtinen, joka herätteli tätä kirjoitustani. Tuo lehti oli näitä uskontojen mainoslehtisiä, millä pyritään rekrytoimaan ihmisiä uskoon. Mielestäni tuo lehtinen oli jossain määrin jopa hyökkäävä ja loukkaava ja en haluaisi saada tuollaista materiaalia kotiini.


Olen saanut kristillisen kasvatuksen ainakin siinä määrin, mitä sitä koulussa opetettiin. Vanhempani ovat monien muiden suomalaisten tapaan maallistuneita kristittyjä, jotka kyllä maksavat kirkollisveroa ja kuuluvat kirkkoon, mutta uskonto ei sen kummemmin heidän arjessaan näy. Äitini on kylläkin ilmaissut uskovansa Jumalaan ja kristinuskon oppeihin. Minäkin uskoin Jumalaan, kun olin nuorempi. Se oli alkuun hyvin kuvainnollista uskomista johonkin mieshahmoon, joka jossain korkeuksissa suojelee maailmankaikkeutta. Sitten kasvoin ja aloin ymmärtää Jumalan jonain abstraktimpana, ei välttämättä edes niinkään olentona. Lopulta lähestyessäni aikuisikää aloin kyseenalaistamaan Jumalan olemassaoloa ja nykyään olen päässyt siihen ajatelmaan, että Jumalan olemassaoloa ei voida todistaa eikä sitä voida myöskään todistein kieltää, mutta tästä mielestäni seuraa myös se, että Jumala on asiana samantekevä. Termillä minua kai voisi kutsua agnostikoksi, henkilöksi joka ei osaa sanoa kantaa Jumalan olemassaoloon.

Sanoisin siis, että uskonnolla ja Jumalalla ei ole elämääni merkitystä. En ole omaksunut niinkään vahvaa kantaa, että voisin sanoa olevani ateisti, mutta en yllättyisi, jos ajatuksissani sinne päin joskus kulkisin. Kirkosta erosin silloin, kun Antonia odotin. Sitä aikaisemmin kirkkoon kuuluminen oli ollut minulle sinänsä perinne ja osittain tuntui kieltämättä oudolta rikkoa noita perinteitä, mutta hyvin pian kirkkoon kuulumattomuudesta tuli täysin tavallisen tuntuista. Ja kieltämättä, kun olen tässä kuluneen vuoden aikana ollut kahdessa kirkollisessa tapahtumassa, niin ne on paikoin olleet minulle hankalia. En osaa selittää sitä muulla tavalla kuin jos joku selittäisi sinulle jotain väitteitä, missä ei ole perusteita ja argumentteja. Niin, usko on nimenomaan uskon asia mutta taidan olla sen verran tieteellinen ihminen, että uskonnollisissa seremonioissa esitetyt lausahdukset laittavat minut kysymään: "kuinka niin?", "miksi muka?", "millä perusteella?" jne. Kunnioitan kuitenkin muiden uskomuksia ja saavun paikalle, mutta mielestäni minulla on myös oikeus kunnioittaa omaa ajatusmaailmaani ja olla vaikka ristimättä käsiäni rukoilun yhteydessä.


Toisekseen uskonnossa on aika paljon asioita, mitä minun on vaikea ymmärtää. Näistä lienee suurimpana helvetti-käsitys ja sen pelottelukulttuuri. Tässä kotiin tulleessa lehtisessäkin kirjoitetaan, kuinka Jeesuksen kanssa naulittiin kaksi ryöväriä ja tuo toinen, joka pyysi apua Jeesukselta, pääsi taivaaseen, kun toinen joutui kadotukseen/helvettiin. Millainen on oikein sellainen uskonto, missä tämä itse täydellisyys, Jumala, on sellainen, joka laittaa toisen kadotukseen, mikäli hän ei usko häneen? Niin ja ihminenhän voi tehdä hyviä tekoja ja olla uskomatta Jumalaan. Kumpi on parempi: ihminen tekee hyviä tekoja ihan itsestään vai ihminen tekee hyviä tekoja, koska uskoo, että jokin suurempi voima kehottaa niin tekemään? Rankaisiko Jumala tuota, joka ei häneen usko, mutta on elänyt elämänsä teoillaan ainakin yhtä hyvin kuin uskovainen? Tässä ei vaan ole mielestäni järkeä. En siis kiellä Jumalan olemassaoloa, mutta minun on hirmuisen hankala käsittää, miten jotkut voivat ylistää tällaista uskomusta, jossa ihminen tavallaan orjuutetaan. Olisiko Jumala niin egoistinen, että hänelle tärkeintä olisi ihmisen usko eikä niinkään teot?


Ja anteeksi nyt vain, mutta tuollainen "testi", että rukoilemalla selviää Jumalan olemassaolo tuntuu aivan hirvittävältä manipulaatiolta. Olimme miehen kanssa oikeasti kiinnostuneet tuosta otsikosta, millä (muka) saisi todistettua Jumalan olemassaolon, mutta kun vastauksena oli rukoileminen, niin tunsin itseni huijatuksi. Aivan kuin he haluaisivat pakottaa minut uskonnolliseen aktiin tuollaisella hölynpölyllä. 

Jyväskylän kaduilla liikkuvat ovat myös varmastikin törmänneet näihin saarnaajiin, jotka levittävät sanomaansa. Näitä liikkuu ainakin kaksi tasaisin väliajoin Jyväskylän keskustassa. Ei tämä nyt hirmuisen ongelmallista ole, mutta toisaalla ne ovat häiriöksi siinä missä nämä ovenpimpottelijatkin, jotka kauppaavat uskontoaan. Harvoin taitaa näkyä ateisteja, jotka yrittävät käännyttää ihmisiä pois uskonnoista? Niin, mielestäni uskonto on jokaisen oma valinta mutta ehkä tietynlaisia rajoja uskonnon tyrkyttämiseen pitäisi asettaa. Ei tuo nyt hirmuisen mukavaa ole saada kotiinsa postia, missä väitetään, että perheemme joutuu kadotukseen, koska emme ole omaksuneet Jumalaa elämäämme. Aika törkeätä se olisi myös sanoa jollekin vieraalle kadulla: "Painu helvettiin!", näin kärjistetysti ilmaisten. 

Aika ajoin mietin, kuinka sitten kasvatan lapseni suhteessa uskontoon. Kuinka vastaan hänen Jumala-kysymyksiinsä ja uteluihin muiden uskomuksista? Itse tosiaan kristinuskon koulutuksen saaneena en täsmälleen tiedä, miten näiden uskonnottomien lapsien kanssa ollaan toimittu. Ilmeisesti jossain tapauksissa lapsi saa itse päättää, osallistuuko kristinuskon tunneille vai käy erikseen elämänkatsomustiedon tunneilla. En halua pakottaa lastani mihinkään, mutta rohkaisisin häntä kyllä elämänkatsomustietoon. Olen tuota itse lukenut nyt yliopistossa filosofian ohella ja mielestäni elämänkatsomustieto on nimensä mukaisesti tietoa erilaisista elämän katsomuksista. Se ei tyrkytä mitään tiettyä mallia vaan yrittää tarjota erilaisia välineitä, millä jokainen voi muodostaa omat katsomuksensa. Aion myös olla jokseenkin tarkka, että kukaan ei syötä lapseni päähän totuuksina pitämiään väitteitä, että maailmassa olisi jokin mieshahmoinen Jumala, joka tuomitsee taivaan reunalta.

Jotkut, jopa minä itsekin, ajattelin että uskonnottomuus on jotenkin lohduton ajatus, erityisesti vielä pienelle lapselle. Kuinka selittää esimerkiksi kuolema? Uskonto useimmiten tarjoaa lohduttavia ajatuksia sielusta ja sen säilymisestä tai sitten jälleensyntymästä. Ei lapselle oikein voi sanoa, että sitä kun kuollaan niin sitä sitten vaan kuollaan; ruumis hajoaa mullaksi ja sen sellaista. Kaikkeen on kuitenkin tapansa eikä uskonnollisiin sepitteisiin tarvitse tyytyä. Kertoisin lapselleni mitä todennäköisemmin alkuun niistä biologisista totuuksista, että ihmiskeho ei kestä ikuisuuksia, mutta pyrkisin myös selittämään, miten ihminen jää tavallaan elämään niiden elossa olevien muistoissa. Ja nämä ovat mielestäni nimenomaan niitä totuuksia: ihmiskeho ei ole ikuinen, mutta muistot voivat olla ainakin pitkäikäisempiä.

Niin, mitä vanhemmaksi tulen ja mitä enemmän mietin näitä uskonnollisia juttuja, niin sitä enemmän tuntuu, että löydän ne omat "totuuteni". Takuulla pienempänä pidin kiinni uskonnollisista ajatuksista, koska niin kuului tehdä. Samassa ymmärrän äitiäni ja isoäitiäni, jotka perustelevat kirkkoon kuulumistaan sillä, että niin kuuluu tehdä eivätkä he osaa kuvitella toimivansa toisin. Mutta toisaalta olen surullinen heidän puolestaan, koska mielestäni tuntuu, että monet uskovaiset on jotenkin sokeita muulle vaihtoehdolle. Vähän niin kuin ne ihmiset, jotka aikoinaan uskoivat, että maa on litteä: eivät he varmasti osanneet kuvitella edes muuta, koska olivat kasvaneet sellaiseen näkemykseen. Mutta toisin kuin maapallon pyöreys, Jumalan olemassaolemattomuus tai olemassaolevuus on asia, jota ei sinänsä todistetakaan. Mutta ehkä sitä suuremmalla syyllä ihmisen täytyisi itse miettiä ja punnita näitä asioita. Se on varmaan se paras "testi", mitä ihminen nyt voi tähän asiaan liittyen edes suorittaa. Uskoako Jumalaan ja jos uskoo, niin miksi? Lisäksi, jos uskoo Jumalaan tai on uskomatta, niin täytyykö muiden jakaa ne uskomukset ja jos täytyy, niin miksi?

Heräsikö teillä ajatuksia näihin teemoihin liittyen?

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Vai sellainen lappunen! Minäkin olen kovasti miettinyt, mitä kertoa omalle lapselle näistä asioista. Minä uskon Jumalaan, mutta usko on muuttanut muotoaan paljon viime vuosina ja minulla on aika samanlaisia kysymyksiä kuin sinulla. Ja minulla on joitakin uskovia kavereita, joiden ajatusmaailmaa en voi ymmärtää.

  Minusta taas olisi kauhea ajatus, että hyvillä teoilla pääsisi Taivaaseen. Kauhee kelpaamis-riittämättömyys-pulma. Mutta en mene tähän nyt syvällisemmin.

  Oon muistellut sitä, miten lapsena ja nuorena usko toi turvaa, varsinkin lapsena. Turvaa ja lohtua. Olisi mukavaa, että oma lapsi voisi kokea samaa.

  Ateistit varmaan miettii, että kuin tyhmiä täytyy ihmisten olla, kun uskovat Jumalaan ym. Mutta kun on lapsesta asti uskonut, niin se on sama juttu kuin se litteä maapallo. Sillä erotuksella, ettei kukaan voi todistaa litteää nyt pyöreäksi - Jumalaa epätodeksi. Itselle se on niin totta, ettei pysty lakata uskomasta, vaikka kysymyksiä herää jatkuvasti lisää. Ja edelleen rukoileminen tuo lohtua ja turvaa, vaikken niin aktiivisesti rukoile enää.

  Sellaisia ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin muistan, miten usko toi turvaa ja lohtua mutta haluan kyllä luottaa siihen, että uskonto ei ole välttämättömyys, että noita tunnetaan. Jotenkin oma ajattelumaailma onkin muokkaantunut vuosina siihen suuntaan, että uskonto on tavallaan turha, kun monet asiat, jotka niputetaan uskonnon nimiin, löytyy elämästä ihan muutenkin.

   Minä en pidä sitä typeryytenä, jos joku Jumalaan uskoo, mutta mietin kyllä, miksi hän tekee niin ja ainakin itse olen jossain määrin esimerkki siitä, että kyllä siitä uskosta voi päästä irti vaikka lapsena se tuntuikin mitä luonnollisimmalta asialta. En minä varsinaisesti ikinä päättänyt, että en haluaisi uskoa. Näitä asioita on vaan tullut käsiteltyä aika paljon filosofiassa ja muiden filosofiaa lukeneiden kesken.

   Niin ja nuorempana minäkin rukoilin, nykyään enemmänkin toivon.

   Poista