Guilty

2.10.14

Jo silloin, kun päätimme jättää ehkäisyn pois, koin välillä pientä syyllisyyttä. Teemmekö väärin Antonia kohtaan, kun haaveilemme toisesta pienokaisesta? Onko Anton vielä sen verran pieni, että hän ansaitsisi olla perheen ainokainen? 

Melkoista pään vaivaa aiheuttaa myös ne ajatukset, että raskauden edetessä en ehkä voi ottaa Antonia syliin tai vatsalleni lepäämään samalla tavalla kuin ennen. Puhumattakaan siitä, jos toinenkin vauva tulee sektiolla ulos. Toipumisajassa kestää ja myös pelottaa, ymmärtääkö Anton, että sitten äitiä kohtaan täytyy olla varovainen. Hiukan ahdistaa jo nyt sekin, että sairaalaoloaikana Antonin täytyy olla minusta osittain erossa ja minun hänestä. Toki hän saa isänsä kanssa olla päivät minun ja vauvan luona, mutta yhtään yötä emme ole olleet toisistamme erossa.

Vaikeita tunteita ja vaikeita ajatuksia, mutta yritän keskittyä niihin kääntöpuoliin. Antonilla on vielä paljon aikaa kasvaa ja kehittyä. Hän saa olla vielä melkein yhdeksän kuukautta se perheen ainoa lapsi. Haluan myös luottaa ja uskoa siihen, että sisarus tuo Antonille valtavasti hyviä asioita. Vaikka alkuaika voikin olla perheen kannalta vaativaa, niin jokainen varmaan löytää oman paikkansa. Ja voi tosiaan olla, että Anton ei ymmärrä, miksi vaikka minun päälle ei saa könytä tai miksi äiti on tuoreen sektiohaavan kanssa varovainen.

Sitten se toinen syyllisyydenaihe: me kun menimme laittamaan sen toisen lapsen alulle tässä tilanteessa. Muutama kommentti on tullut, että toivottavasti sitten tosiaan työllistytte jne.. Toki, sitähän mekin toivomme mutta minusta tuntuu, että kaikki ei päätöstämme katso hyvällä. Eikä toisaalla tarvitsekaan, koska meitä on useita ja ymmärrän, että jotkut olisi päätynyt meidän tilanteessamme erilaisiin valintoihin. Mutta näen tilanteessamme myös valtavasti hyvää ja suurin on siinä, että jos mies on vielä kotona, kun toinen syntyy, niin se on huomattavasti helpompaa koko perheelle. En ehkä olisikaan uskaltanut tehdä lapsia näin pienellä ikäerolla, mikäli mies olisi ollut töissä ja minä saan lapsemme sektioilla. En tiedä muista, mutta en itse uskaltaisi ehkä olla tuoreen haavan kanssa 2-vuotiaan ja vastasyntyneen kanssa kaksin. Tosin isyyslomiakin on ja ei se totaalisen varmaa ole, missä mies ensi vuonna on. Mutta kuitenkin, molemmissa asioissa on huonojen puoliensa lisäksi myös myönteiset puolet.

Ja sitten vielä sekin, että naisena elämässä joutuu tekemään niitä valintoja, mitä miehet ei niin vahvasti kohtaa. Jos naisella on halut saada koulutus, työpaikka ja lapset niin nämä kaikki ajoittuu pitkälti samalle aikalinjalle. Voit joko: 1. tehdä lapset todella varhaiseen aikaan, mennä sitten kouluun ja jatkaa siitä töihin. 2. Hankkia koulutuksen, hankkia töitä ja sitten myöhemmässä iässä ruveta tekemään lapsia tai 3. Hankkia koulutuksen, tehdä lapset ja sitten mennä töihin. Tietenkin näitä voi myös yrittää niputtaa kuten minäkin opiskelen ja sain lapsen, mutta pointti on lähinnä siinä, että aika on rajallista erityisesti sen suhteen, milloin voi lapsia saada ja samassa kuitenkin odotetaan, että 30 ikävuoteen mennessä on koulutus ja työpaikka. Kieltämättä minullakin on  ollut mielessä ne faktat, että lapsia ei myöhemmässä iässä saada niin helposti ja kaikkien ongelmien todennäköisyydet kasvaa aika suurestikin. Näinpä ollen minä päädyin tähän minun ratkaisuun ja lisäksi ajattelin, että jos siirryn työelämään vaikka 30-vuotiaana viimeistään, niin minulla on silloinkin aikaa tehdä töitä melkein 40 vuotta. Tuossa muutama päivä sitten ennuste kertoi, että tuleva eläkeikäni on näillä näkymin vajaa 68 vuotta. Niin taidan nyt kuitenkin yrittää olla kokematta syyllisyyttä tästä asiasta. Työt ja työpaikka on hieno juttu ja sellaistakin elämää haluan kyllä kokea, mutta nyt yritän parhaani mukaan keskittyä tähän vaiheeseen elämääni. Tämä on kuitenkin hyvin hyvin lyhyt aika verrattuna kokonaiselämään ja veikkaisinpa, että vaikka vauva- ja taapero-aika onkin rankkaa niin on se silti sitä aikaa, mikä tuntuu merkityksekkäimmältä.

Ja olisikohan sitä edes sellaista tilannetta, missä ei kokisi syyllisyyttä lainkaan. Samoja syyllisyyden tunteita voisi nousta, vaikka Anton saisi toisen sisaruksen ollessaan vanhempi. Syyllisyyden tunteita voisi nousta siitäkin, kun joutuu kertomaan työnantajalleen, että olisi jäämässä äityslomalle.

Välillä käy mielessä aikaisempi blogin kommentti, jossa lukija kehotti valmistumaan ja hankkiutumaan työelämään niin pian kuin mahdollista. Ei hän varmasti pahaa sillä tarkoittanut, mutta välillä mietin, mitä hän mahtaa ajatella tästä uudesta käänteestä. Teimmekö jotenkin väärin tuota henkilöä kohtaan, vaikka hän ei varsinaisesti mitenkään liity elämäämme? Mutta niin, minä luotan siihen, että teimme perheemme kannalta pitkällä tähtäimellä parhaan valinnan ja emme ole siitä tilivelvollisia, vaikka pieni syyllisyyden tunne minua kalvaakin. 

You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Mun mielestä koskaan ei voi olla täydellistä ajankohtaa hankkia lapsia. Aina keksii jonkun syyn, oli se sitten työpaikka, liian pieni auto tai koti. Oikea ajankohta siis vaihtelee ja riippuu siitä mikä on itselle tärkeintä.

  Meille on aina perhe ollut tärkein. Me haluttiin lapset nuorena ja tää on todellakin sitä mitä ollaan toivottu! Miehellä on vakituinen työpaikka(sai sen kylläkin vasta Neelan ollessa parin kuukauden ikäinen), mutta mulla ei ole työpaikkaa odottamassa. Oon kyllä tehnyt vuosia töitä, mutta ne on ollut vaan määräaikasia sopimuksia. Töitä ja opiskeluja ehtii tehdä koko loppuelämänsä, joten en ymmärrä mikä kiire näissä asioissa on. Lapsia taas ei voi hankkia milloin tahansa. Mun mielestä siis teidän valinnassa ei oo mitään väärää tai syytä tuntea syyllisyyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan olekaan täydellistä, mutta ihmisillä on erilaisia käsityksiä, milloin ei ainakaan olisi hyvä hankkia lapsia.

   Ehkä nämä minun ajatukset kumpuaa myös siitä, että aikoinaan kuvittelin, että elämäni kulkisi eri tavalla. Jotenkin oli se perinteinen "eka työpaikka, sitten lapset" -ajatus, mutta kun sitä vanheni ja muilta osin lapset alkoivat tuntua oikealta niin jäikin miettimään, miksi odottaa kun tavallaan ne lapset on kuitenkin tärkeämpi juttu kuin työpaikka. Toki ymmärrän, että työpaikka voi olla siltä osin tärkeä, että pystyy tarjoamaan lapsilleen hyvää elämää, mutta sepä minusta tässä Suomen valtiossa on hyvä juttu: jo toimeentulotuella elävä voi mielestäni elää hyvää elämää. Mutta joo, kuten kirjoitin, niin toivon kyllä, että tässä muutaman vuoden sisällä pääsisin työelämäänkin kiinni ja samassa voisin kasvattaa lapsiani :)

   Poista