Mediassa: ravintoloita ja lastenvaunuja

5.9.14

Tässä kuluneen vuorokauden aikana olen törmännyt kahteen mielenkiintoiseen uutisointiin, on nuo puhuttanut mediassa jo pidempään mutta itse olen niitä tässä viime tunteina mietiskellyt aina välillä. Kyseessä siis tapaukset: 1. Ruokaravintola kieltää vauvoilta pääsyn osaan tiloistaan – kiellosta ilmoitetaan kyltillä ja 2. Kansanedustaja Kauma lopettaisi lastenvaunuihin tarkoitetun tuen – perustaisi lastentavaroille kierrätyspisteen

Aloitetaan ensimmäisestä. Minua ei henkilökohtaisesti häiritse se, jos lapset kielletään joistain paikoista, mutta tämä on tosiaan melko tapauskohtaista, milloin se ei minua häiritse. Ymmärrän, että ihmiset haluavat ruokailurauhaa ja joskus lapset tuota rikkovat. Joskus itsekin rasitun yleisillä paikoilla, jos lapset huutavat/riehuvat/ovat tiellä tms. mutta osaan myös ymmärtää, että sellainen käytös lapsilta ei automaattisesti tee vanhemmista huonoja vanhempia tai lapsista täysin huonokäytöksisiä. Lapsillakin voi olla huonoja päiviä ja kun niitä on, niin se nyt saattaa näkyä paljon selkeämmin ulos kuin aikuisen huono päivä. Vähän ärsyttää nämä yleiset kommentit "nykyajan lapsilta puuttuu käytöstavat", "nykyajan vanhemmat eivät osaa kasvattaa lapsiaan". Olen törmännyt ainakin yhtä usein huonokäytöksisiin aikuisiin/vanhuksiin kuin lapsiinkin. Lapsilta sentään sen huonokäytöksisyyden voi helpommin ymmärtää. Mutta niin, käyttäytyi lapset sitten hyvin tai huonosti niin heitä ei kaikkialle haluta ja se on mielestäni ihan ok, kunhan se on tosiaan melko pieni marginaali, mitkä paikat eivät ole lapsiystävällisiä. Aika usein luontaisesti valikoituu ne paikat, missä lapselliset pyörii ja minne mennään ilman lapsia.

Ei minulle oikeastaan tulisi edes mieleen mennä lapseni kanssa jonnekin kalliimman puoleiseen ravintolaan, missä pääpointti on siinä ruuan pitkäkaavaisessa nauttimisessa ja ruokaseuran kanssa sosialisoimisessa. Mutta toki herää kysymys, että jos tuossa ravintolassa on tarkoitus antaa lounas"rauha" tietylle asiakaskunnalle, niin mitä sillä rauhalla tarkoitetaan? Pitäisikö silloin enemmänkin olla kyltti, joka kehoittaa pitämään äänivoluumin tietyllä tasolla ja se koskisi kaikkia asiakkaita? Ja jäin myös miettimään, kun monet tuntuvat puolustavan tuota ravintolan toimintaa sillä, että ravintola saa valikoida asiakkaansa, niin ihan oikeastiko ravintola voi päättää esimerkiksi, että eivät halua palvella tummaihoisia tai naisia tai alle 170cm pituisia... En jaksa nyt lähteä ottamaan selvää Suomen lakipykälistä, mutta näin lonkalta heitettynä tuntuisi, että ei ne ravintolat ihan täysin sitä asiakaskuntaansa saa päättää.

Minun maailmaani ei tämä ravintolajuttu sinänsä siis kauheasti hetkauta, mutta tässä jokunen aika oli toinen juttu näistä kerrostaloista, joista on kielletty lapset kokonaan. Se on jo aikamoinen juttu. Erityisesti, jos lapsivieraat ei ole edes tervetulleita rakennukseen. En edes oikein tiedä, miten suhtautua tuohon, koska se tuntuu jotenkin niin kummalliselta. No jääköön tuo vielä muhimaan päähän kerta en siitä oikein otetta saa...

Sitten tämä toinen juttu. Tästähän meillä onkin kokemusta, koska me saimme tuon 200 euron avustuksen aikoinaan lastenvaunuihimme. Ensimmäisenä minulle tuli tuosta uutisjutusta mieleen juurikin se, että 200 euroa ei tosiasiassa kyllä riitä niihin uusiin vaunuihin ja ihmettelenkin, mitenkä uutisissa sellaista kuvaa annetaan. 200 euroa ei oikein riitä edes käytettyihin vaunuihin. Varmaan aika moni vanhempi on huomannut, että lastenvaunuista pyydetään käytettynäkin isoja summia. En lähtisi vaatimaan suurempaakaan avustusta, mielestäni se on ihan kohtuullinen mutta se tosiaan miltei aina siltikin vaatii sen, että toimeentulotuella oleva ihminen maksaa vaunuista osan "omalla" rahallaan. Tämä kyseinen Pia Kauma ei siis varmastikaan ole kovin tietoinen siitä, paljonko lastenvaunut ylipäänsä maksavat käytettyinä/uusina. Meillä on onneksi avustavat vanhemmat, jotka ovat voineet meitä auttaa tuollaisissa isoissa hankinnoissa, mutta olen kieltämättä miettinyt, millaiseen ratkaisuun olisimme joutuneet päätymään, mikäli vaunut olisi pitänyt hankkia sillä kahdella sadalla. Lastenvaunut on usein vielä todella merkittävässä asemassa, jos ihmisillä ei ole autoa käytettävissään.

Ja sitten tuo koko idea, että lastentavaroille tehtäisiin kierrätyspiste... Melkoisen ongelmallistahan siitä tulisi eikä loppupeleissä olisi varmaan edes valtiolle edullisempaa tuollainen touhu. Muutenkin on mielenkiintoista, kuinka välillä tuntuu, että köyhän pitäisi aina elää vanhalla ja kierrätetyllä tavaralla. Kai se on ylipäänsä jokaisen oma valinta, mihin haluaa satsata enemmän ja mistä ottaa pois. Ei kai toimeentulotuen idea ole pelkästään siinä, että ihmisen pitäisi pärjätä jotenkin mahdollisimman vähällä. Koska kyllähän se nimittäin on mahdollista elää tyyliin 5e/vrk, siitä on kyllä kokemusta. Mutta se alkaa olemaan jo melko kurjaa elämää ja sellainen kurjuus voi johtaa juurikin vastakkaiseen kuin siihen, että ihminen pääsisi ns. omille jaloilleen ja pois toimeentulotuen piiristä. Ja edelleenkin vaikka meillä on rahaa niukasti, niin haluan pyrkiä tekemään mahdollisuuksien mukaan sellaisia ostopäätöksiä, jotka pidemmällä kaavalla on meille paras. Tästä nyt vaikka esimerkkinä se Polarn O. Pyretin välikausihaalari, joka maksoi aikoinaan sen kivuliaat vajaa 100e. Voi hyvinkin olla, että jos olisin ostanut jonkun haalarin käytettynä tai muuten jonkun halvemman uutena, niin konttaavalla lapsella haalari olisi saattanut mennä rikki hetkessä tai voi olla, että haalari olisi ehkä juuri ja juuri kestänyt yhden välikauden. Tuolla Popin haalarilla on nyt konttailtu pitkin asfalttia ja hiekkapihaa eikä siinä näy kulumaa tippaakaan, joten uskallan sanoa, että käytimme rahamme hyvin. Ostopäätökseni eivät perustuneet mitenkään merkkitietoisuuteen tai siihen, että haluan esitellä/kehuskella lastani jossain tietyn merkin haalarissa. Suht laajan taustatyön jäljiltä popin haalari tuntui parhaalta jopa taloudellisessa mielessä. Välillä tuntuukin hiukan typerästi, että näitä tällaisia ostopäätöksiä pitää perustella entistä vahvemmin, koska eihän meillä köyhinä ihmisinä saisi olla mahdollisuuksia ostaa (kallista) laatua. Kyllä se aina jostain on tietenkin pois, kun tuollaisia hankintoja päättää tehdä, mutta välillä se vaan kannattaa maksaa enemmän. Sama pätee lastenvaunuihin: toki käytetyt ovat useimmiten hyviä ja toimivia, mutta koska vaunuilla tosiaan mennään useimmiten se kolme vuotta, niin kyllä niiden laatu vaikuttaa paljon arkeen. Toki on ihmisiä, jotka pärjäävät hyvin jopa ilmankin vaunuja mutta kaikilta se ei luonnistuisi ja siksi sitä ei voidakaan yleisesti vaatia. Omasta kokemuksesta voisin sanoa, että nuo harkinnanvaraiset tuet ovat auttava lisä, mutta on outoa, jos joku kuvittelee, että niillä saisi jotain luksusta. En siis käsitä näitä puheita, miten joku olisi kehuskellut, että saisi sossusta sitä ja tätä ja tuota. Toki kiitollinen siitä avusta voi olla ja me ainakin olemme, mutta ei niillä rahasummilla nyt sentään ylpeillä. Vähän tekisikin mieli sanoa noille Pia Kauman tyylisille henkilöille, että ei kannata huolestua: ei meillä toimeentulotukilaisilla liian hyvin mene. Nimimerkillä: Ruokakaupan budjetti pe-su -päiville 20 euroa.

Tällaisia ajatuksia nyt tähän iltaan. 

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Vaunuraha kuuluisi mielestäni kyllä kaikille... vaikka käyn töissä niin ei minulla ollut todellakaan rahaa laittaa vaunuihin kuin 100€, elikkäs käytettynä ostin! Kyllä olisi ollut mukava saada hieman avustusta... ja tykkään myös popin vaatteista, mutta nekin ostan käytettynä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstissäni pyrin lähinnä nostamaan sitä esille, että mielestäni 200 euroa ei vielä mahdollista kovinkaan huikeisiin ja uusiin vaunuihin kun tuollainen käsitys tuolla Pia Kaumalla on ilmeisestikin ollut. Aikoinaan kun käytettyjä vaunuja katselin, niin kyllä se keskimääräinen hinta liikkui siellä 300 euron tuntumassa. Oikeassa olet kuitenkin siinä, että monet juuri ja juuri toimeentulotuen ulkopuolelle jäävät ovat myös hankalassa tilanteessa taloudellisesti ja nämä raha-asiat ovat aina sellaisia, että jokainen kokee jotain ongelmallisuutta sen suhteen; joko rahaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi, tai veroja joutuu maksamaan liikaa tai he ovat yhteiskunnallisesti huonossa asemassa taloutensa puolesta. Raha luo monella tapaa eriarvoisuuden tunnetta. Tuli myös mieleen, että tavallaan valtion voidaan katsoa antavan jo avustusta mahdollisesti vaunuihinkin kerta äitiyspakkauksen sijasta voi ottaa sen rahan.

   Meiltä ei muuta poppia löydy kuin tuo välikausihaalari. Sisävaatteisiin en koe tarvetta panostaa samalla tavalla kuin ulkovaatteisiin. Käytettynä tuota haalaria ekana katsoin, mutta mielestäni se hinta mitä niistä käytettynä pyydetään on liian suuri, vaikka niitä pitkäikäisiksi kehutaankin. Me ostimme haalarin alennuksista, vaikka kyllä sille silti jäi aika paljon hintaa.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Ihmettelin samaa vaunukommenttia poliitikolta. Itsekin pyrin ostamaan pitkäkäyttöiset vaatteet (haalarit tms) uutena laadukkaana ja muuten hyödynnän fb kirppiksiä. Mekin pienituloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllähän näistä asioista voisi argumentoida paljon laajemminkin, mutta kirjoitin lähinnä nyt päällimmäiset ajatukset. Meiltä ei kovin paljon käytettyjä vaatteita löydy, mutta se johtuu pitkälti siitä, että olen kokenut parhaaksi ostaa alennuksista uutena kerta silloin hintaerot eivät ole kovin suuria ja tarkoitus olisi noita meidän uusina hankittuja kierrättää sitten tulevilla lapsilla ja siitä eteenpäin :) Tosin kirppareilta löytyi kyllä niitä pieniä kokoja aika hyvänlaatuisena, kun ovat niin vähän aikaa yksittäisellä vauvalla käytössä.

   Poista