Vaaleanpunaisia tyttöjä ja vaaleansinisiä poikia

21.8.14

Jälleen kirjoitan aiheesta, joka sai alkunsa toisen kirjoituksen kommenteista. Minua pyydettiin kirjoittamaan teemasta "tytön ja pojan vaatteet". Olen tätä kyllä sivunnut erinäisissä kirjoituksissa, mutta kerronpa vielä nyt selvemmin oman näkemykseni asiasta. Koko sukupuoliteema kasvatuksessa on nyt voimakkaasti esillä ja siksi sivuankin tätä teemaa nyt muiltakin osin kuin pelkästään vaatetuksessa. Tekstiä kuvittaa satunnaiset otokset Antonista, mistä näkyy vaatevalintojamme.


Kun sanotaan "tytön ja pojan vaatteet", niin minulle kuten monille muillekin tulee tästä mieleen asetelma: tytölle vaaleanpunaista, mekkoja ja legginsejä kun taas pojalle sinisen sävyjä, autoja jne. Tämä ajatusmaailma on totta kai ohjattua. Se tulee siitä tavasta, kuinka kaupoissa on jaoteltu tytöille ja pojille omat puolensa. En itse ole kuitenkaan aivan noin sinisilmäinen sen suhteen, mitä tytölle tai pojalle voi pukea. Mutta en toisaalla ole niinkään vapaamielinen, että olisin Antonia noin vain pukemassa mekkoon.

Kun mietin meidän vaatevalintoja, niin ensimmäiseksi mieleen tulee se, että olen ne alennuksista poiminut. Tämä rajaa jo jonkin verran sitä tarjontaa. Alennusrekeissä usein on myös sekaisin tyttöjen ja poikien vaatteita, joten silmäni on saattanut altistua helpommin tytön vaatteille kuin sitten, että kävelisin itse tietoisesti tyttöjen vaatepuolelle. Mitä kyllä välillä teen, koska kaupoilla on joskus erikoinen käsitys siitä, mikä kuuluu tytölle ja pojalle. Saattanee johtua siitä, että mitään unisex-puolta harvoin kaupoissa on. Mutta niin, jos vaate on edullinen ja kivan näköinen, niin hankin sen. En erityisemmin ajattele, onko se tytön vai pojan vaate. Tai sanotaanko niin, että olen kyllä tietoinen, mikä yleisesti ajateltaisiin jonkin tietyn sukupuolen vaatteeksi, mutta en suhtaudu asiaan kovin vakavasti. Esimerkki: näin tuon alla olevan kukkayöpuvun, joka oli mielestäni kaunis ja muita ei nyt sattunut alennuksessa olemaan. Näen kyllä tuon tytön vaatteena ja kun se Antonilla on päällä niin tämä "tyttömäisyys" aina välillä pilkahtaa mieleen. En kuitenkaan näe mitään pahaa siinä, että tuo on Antonilla päällä. Hän on edelleen siinä iässä, että ei tajua vaatteista tai sukupuolista erityisemmin mitään. Hän ei käsitä, että pojille olisi jotenkin omat vaatteensa. Enkä pyrikään sellaista ajattelumallia opettamaan...


...mutta Anton aivan varmasti tulee altistumaan maailmalle ja erilaisille sukupuolikäsityksille. Tästä syystä en ehkä pukisi Antonia enää vanhemmassa iässä selkeästi tytön vaatteisiin, jos hän menee vaikka kerhoon tai kouluun. Ja ymmärrän, että omalla toiminnallani sitten tukisin näitä perinteisiä käsityksiä, mutta samassa äitinä en haluaisi lähtökohtaisesti altistaa Antonia sille, että häntä kiusataan vaatteista tai tyylistään johtuen. Toki jos Anton päättäisi valikoida päällensä jokseenkin tyttömäisimmät vaatteet vaatekaapista niin se hänelle suokoon, mutta jos hänelle ilmaantuisi negatiivisia kokemuksia niiden käytöstä, niin sitten pyrkisin selittämään maailmanluonnetta ja antaa hänen itse päättää, haluaako niitä jatkossakin pitää. Typeräähän se on toisia kiusata tyylin takia ja on ikävää, että muiden välillä täytyy alistua niiden edessä. Olen siis tavallaan umpikujassa tässä suhteessa.


Niin ja vaikka hyväksynkin vaaleanpunaisen ja kukat pojalla, niin en lähde kuitenkaan sellaisellekaan linjalle, että nyt täytyy ottaa tehtäväkseni rikkoa näitä normeja ja sen takia pukea lastani pinkkiin. Anton on poika ja poikana hänet ajattelen. Mutta ei tuohon poikana olemiseen minulla liity oikein muuta kuin se pippeli ja muut fysiologiset seikat. Samaan tapaan näen huonona ajatteluna sen, että joku pukee tyttönsä vaaleanpunaiseen sen takia, koska lapsi on tyttö... Paras syy on mielestäni se, että tytöllä on vaaleanpunaista, koska vanhempi nyt vaikka tykkää pitää lapsellaan vaaleanpunaista. On todennäköistä, että tuo mieltymys tulee juurikin näistä meidän yhteiskunnan normeista ja vaikeahan niitä on silloin muuttaa, jos on niissä niin tiiviisti sisällä.


Yritän siis sanoa, että jos joku nyt tykkää pukea poikansa juurikin vain "poikien" vaatteisiin, niin se on ihan okei, kunhan ei ajattele että niin poika kuuluu pukea. Päähäni on jäänyt kummittelemaan useiksi kuukausiksi tapahtuma, kun eräs lähipiiriläinen kommentoi Antonin peruspunaisista housuista: "Tytön housut pojalla jalassa..." Siinä on jo melko kärjistettyä sukupuolijakautuneisuutta, jos punaiset housut on tytön housut. Sen vielä ymmärrän, jos Antonilla on pinkit housut keltaisilla perhosilla ja joku kommentoisi noin. Tosin silti ihmettelisin, miksi hän kokee tarvetta kommentoida noin. Näkeekö hän jotain pahaa siinä, että olen sellaiset housut pojalleni jalkaan laittanut? Mikä merkitys sillä oikein on?


Kaiken kaikkiaan jos yritän nyt tiivistää tätä ajatustapaani, niin ensisijaisesti meillä Anton puetaan ihan vain vaatteisiin. Olen kuitenkin tietoinen, että tietyt vaatteet on jaoteltu tyttö- ja  toiset poika-kategoriaan ja nämä ohjaa tietyssä määrin myös minun valintojani. Meille sukupuoli ei ole mitenkään iso tekijä missään suhteessa, mutta ei sille myöskään olla sokeita. Sama pätee kasvatukseen: ensisijaisesti meillä kasvatetaan lasta, mutta emme vaadi mitään sellaista, että hänen sukupuoltaan ei saisi tiedostaa. Joskus tuntuu, että sukupuolisensitiivinen kasvatus ymmärretään niin, että yritetään ikään kuin poistaa lapsen sukupuoli. En ole itse perehtynyt tuohon aiheeseen riittävästi, että osaisin ottaa siihen kantaa. Meillä kyllä varmaan suhtaudutaan sukupuoleen melko neutraalisti, stereotypioihin kriittisesti. Emme pakkomielteisesti pakota tytön tai pojan juttuja, sukupuolta ei salata vaan yritämme nyt vain kasvattaa Antonin lapsena ja kun hän alkaa osoittaa omia mieltymyksiä ja suuntaumuksia, niin sitten parhaan kykymme mukaan tuemme häntä niissä. Tarkoituksemme olisi kasvattaa kuitenkin Antonista avarakatseinen, tiedostava ja kriittinen.

Huomaan kuitenkin, että en osaa olla aivan niin kriittinen kuin haluaisin. Minun(kin) mieltymyksiä ohjaa tietyt kategoriat. Esimerkiksi ostaessani vaatteita jollekin tyttölapselle, huomaan kuinka ihanan erilaista se on. Ehkä silloin sorrunkin siihen, että haluan ostaa mahdollisimman tyttömäistä, koska on jotenkin mahdollisuus. Jos meille joskus tyttö suodaan, niin takuulla päädyn ostamaan niitä pinkkejä ja vaaleanpunaisia enemmän kuin mitä nyt Antonille olen hankkinut. Mutta ei minulle myöskään ole mitenkään ongelmallista laittaa tytölle päälle Antonin entisisiä sinisiä vaatteita. 

Tämä teema on kokonaisuudessaan hankala, koska mieltymykset syntyy normeista ja normia taasen tukevat mieltymykset. On vaikea päästä eroon näistä tyttö/poika-asetelmista, mutta kyllä sitä muutosta kuitenkin tapahtuu vaikka se hitaasti tapahtuukin. Yksi esimerkki on jo siinä, kun kaksi sukupolvea vanhempi ihminen ajattelee punaiset housut tytön housuiksi ja minä en. Ehkäpä joskus Anton pukee vielä poikansa vaaleanpunaisiin housuihin ilman mitään sellaista ajatusta, että ne housut yleisesti ajatellaan tytön housuiksi.

You Might Also Like

10 kommenttia

 1. Hyvin kirjoitettu ja nopeasti sait toteutettua toiveen! :)

  Niin kuin aikaisemmassa kommentissa kerroin, puen Neelan semmoisiin vaatteisiin jotka miellyttävät silmää. Suurin osa on ns. tyttöjen vaatteita, koska mun mielestä ne näyttää kivalta. Neelalla on myös vaatteita poikien puolelta, esim. sinisiä ja mustia housuja, mutta en kaupassa ensimmäiseksi suuntaisi sinne katsomaan vaatteita tytölle.
  Jos saan pojan, niin en pue häntä vaaleanpunaisiin perhosvaatteisiin, koska mielestäni semmoset ei vaan sovi pojalle. Poikkeuksena yövaatteet, alusasut ym. semmoset jotka on vaan kotona tai muiden vaatteiten alla. Ja mun mielestä punanen on ihan yhtä paljon tytön, kuin pojankin väri. Neelalla on paljon punasia vaatteita, jotka menee aivan varmasti seuraavallekin, oli se sitten tyttö tai poika.
  Tuntuu että nyt kun tämä asia on niin kauheesti pinnalla, yritetään väkisin pukea poika hameeseen ja tyttö poikien vaatteisiin, vaan sen takia "kun se on mahdollista"..

  Vaikka pukeutumisen kannalta oon tällä linjalla, että tytöille ja pojille on omat vaatteensa (plus tottakai paljon semmosia jotka käy hyvin kummallekin) niin kasvatuksessa oon eri mieltä. Neela saa leikkiä just niillä leluilla kun itse haluaa. En tyrkytä esim. nukkeja ja poneja vaan ostan niitä mitä Neela itse haluaa. Tällä hetkellä autot ja keittiöleikit on parhaimpia. Meiltä löytyykin monta autoa joilla leikitään monta kertaa päivässä. Katsotaan sitten tulevaisuudessa kun leikeistä tajutaan enemmän, että mitkä lelut sitten onkaan parhaimpia. Jos tulee yhtään minuun, niin saan ostaa kasoittain dinoja ja radio-ohjattavia autoja ;D

  Kiva lukea muiden ajatuksia näin arasta aiheesta, josta monet sitten suuttuvat. Olen vain sen huomannut, että semmoiset henkilöt jotka kasvattavat lasta sukupuolineutraalisti, eivät hyväksy tämmöistä ajattelutapaa mikä esim. minulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset pohdiskelutekstit on usein mukavia kirjoittaa ja parempi kirjoittaa juurikin silloin, kun ne päässä pyörii jos suinkin vain koneelle ehtii :)

   Osaatko sanoa, miksi sinusta vaaleanpunaiset perhosvaatteet ei sovi pojalle? Minusta se on ihan okei, jos niitä ei halua pukea mutta toki on hyvä miettiä, miksi päätyy tietynlaisiin ratkaisuihin ja onko ne argumentit päteviä :) Ihan mielenkiinnosta kysyn, koska välillä jään itse miettimään noita syitä, jotka ohjaa valintojani.

   Poista
  2. Hmm... Mun ajatuksissa pojalla vaan on erilaiset vaatteet kun tytöllä. Vähän samalla tavalla kun aikuisilla on eri vaatteet kun vauvalla. Ja teinillä on erilaiset kun vanhuksella (esim. täällä meillä päin on yksi n.70-80v nainen joka käyttää polviin asti ulottuvia nahkasaappaita, napapaitaa ja minihametta ja kieltämättä se näyttää hassulta. Mutta mikäs siinä jos semmoset on sitten mukavat päällä?) Jos ymmärrät mitä tarkoitan? Vähän vaikea selittää mitä omassa päässä pyörii. :)

   Sanon sen vielä, että jokainen pukee lapsena niin kuin itse haluaa. Ja niin sen pitääkin olla! Muutenhan jokainen lapsi kulkisi samanlaisissa vaatteissa. Jotkut tykkää värikkäistä, toiset hillityistä, jotkut printtivaatteista jne. Mä tykkään pukea lapsen sukupuolen mukaan. :)

   Poista
  3. Joo kyllä mä ymmärrän, mutta uskoisin että tuota ohjaa just paljon se miten maailma on. Ja kun joku poikkeaa esim. tuo mainitsemasi mummo, niin siihen kiinnittää huomiota, mutta antaa sen asian kuitenkin olla omassa rauhassaan.

   Jep :)

   Poista
 2. Jälleen kerran hieno postaus ja herättelee ajattelemaan. Melkein sama tilanne on sattunut meillekin, pojallani oli n.3-4 kk iässä kahdet punaiset housut, siis sellaista juuri peruspunaista, melko "tummaa" sävyä. Toisia vielä myytiinkin poikien housuina. Kerran kun toiset näistä housuista oli päällä, anoppi lirkutti pojalle "sinulla tyttöjen housut jalassa" ... Argh! Ärsytti.. ja jouluna laitoin kans pojalle ne toiset punaiset housut jalkaan, mielestäni ne passasi aivan erinomaisesti joulunaikaan. Silloinkin vähän vaikutti että jotkut arvioi vähän ihmeissään vaatevalintaa.. onpa ahdasmielistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli juurikin sellaiset peruspunaiset housut jouluna jalassa, kun tuo kommentti tuli :D Toki niitä housuja on muulloinkin käytetty, mutta ihmettelin, että vielä sellaisessa juhlakontekstissa housujen väriä kummasteltiin... Mutta toisaalla yritän olla ymmärtäväinen sen suhteen, että minua selvästi vanhemmat ihmiset ovat eläneet suurimman osan elämästään erilaisessa maailmassa. Sellaisessa, missä on ollut vielä vahvempia stereotypioita. Eli ehkä se ei ole niin vahvasti heidän "syytään", että ajattelevat sillä tavalla.

   Poista
  2. Joo, outoa kyllä että jouluna punainen väri vaatteissa ihmetyttää :) niin, onhan se yritettävä ymmärtää että stereotypiat ovat kovin juurtuneita... Muuten, vielä vaatteisiin liittyen, mitä ajattelet siitä että poikien vaatteet ovat tosiaan valtaosin sinisiä tai vihreitä ja kovin usein on jotain auto/traktori/jne kuvioita... itse en sitä aluksi niin ajatellut mutta ihan tiedostamattakin aloin sitten vältellä niitä.. esim. H&M:n yökkäri jossa auto ja teksti "I love my car".. ei houkutellut yhtään :) miksei voisi olla vaikka enemmän eläinprinttejä, kaikenlaisia suloisia otuksia :)) niistähän tykkää varmaan sekä tytöt että pojat. Mieheni muuten vasta sanoi mulle, että pukeudun nykyään tosi usein punaisiin/vaaleanpunaisiinkin vaatteisiin! Oho. Päättelin että oon varmaan niin lopen kyllästynyt vauvavuoden jälkeen siniseen väriin että puen sit alitajuisesti itseäni punaiseen. Hih. Oletko huomannut kenties samantyyppistä tapahtuneen? ;)

   Poista
  3. Sininen ja vihreä tulee kyllä korvista ulos :D Tämä väriseikka on ehdottomasti häirinnyt eniten poikien vaatteissa. Monet kuviot olen kiertänyt kaukaa, yhtään autoaiheista meiltä ei taida löytyä. Ja tähän aiheeseen liittyen: olen yllättynyt, että Anton on kuitenkin aika paljon kiinnostunut autoista, koska me vanhemmat taas emme tosiaan mitään autoihmisiä ole...mutta autoja tietty näkyy paljon ulkona ja sitten niitä autoja on tullut lahjaksi ja minäkin hänelle yhden auton ostin kerta ne tuntui kiinnostavan :)

   Tuli myös mieleen, että harvoin ostan Antonille mitään, missä on teksti ja sain tähän syyksi sen, että ne tuntuu omituiselta pukea tuon ikäiselle. Esim. Lindexillä on nyt paita, jossa lukee "I wish I was taller", sen pukeminen Antonille tuntuisi minusta tosi kummalliselta, koska ei Anton tuollaisia ajattele. Usein myös tekstivaatteet tuntuu siltä kuin määrittelisin Antonin persoonaa jollain tavalla. Mutta sitten on poikkeuksia, kuten yhdessä Zaran paidassa näytti lukevan "Still living with my parents" -tuossa oli huumoriarvoa ja se pitää paikkansa eikä kohdistu niinkään Antonin mieltymyksiin tai ajatuksiin, mistä minun on vaikea saada tietoa.

   Yllättävän vähän itseasiassa pukeudun nykyään punaiseen/pinkkiin. Mutta minulla meneekin aikalailla värit kausissa, että joskus haluan juuri tietyn värisiä ja pinkki ei ole nyt sattunut uppoamaan sillä tavalla. Keltainen on ollut se "it" väri jo jonkin aikaa, en tiedä miksi. Mutta jos meille joskus tyttö tulee, niin saattaisin vetää jonkinlaiset pinkkiöverit hänen kanssaan mutta siinäkin kävisi sitten ehkä niin, että jossain vaiheessa se tarjonta alkaa ärsyttämään, kun tytöillekin löytyy vaatteita enimmäkseen tietyissä väreissä. Vaikkakin tytöille löytyy paljon laajempi väriskaala kuin pojille.

   Poista
 3. Tosi hyvä kirjoitus, sellainen kiihkoilematon ja järkevä ;)

  Luulen, että yleisessä ajattelussa ollaankin pikkuhiljaa menossa sukupuolen "häivyttämiseen", siis positiivisessa mielessä. Siis ettei enää kyseltäisi ensisijaisesti onko joku nainen vai mies, koska se ei monenkaan ihmisen käyttäytymistä määritä.

  Mitä lasten vaatteisiin tulee, on tosiaan aika erikoista jos punaiset housutkin ovat "tyttöjen vaate", huh! Ehkä tuollainen käsitys on tosiaan suurimmaksi osaksi vanhemmilla tai muuten tosi konservatiivisilla ihmisillä. Itse ajattelen asian niin, että miksei niin pienellä pojalla kuin tytölläkin olisi oikeus - halutessaan tai taaperoikäisenä vanhemman halutessa- pukeutua kauniisiin ja esteettisiin vaatteisiin? Esimerkiksi tuo poikasi kukallinen yöhaalari on yksinkertaisesti kaunis . Itse pyrin kehumaan myös poikalapsia sieväksi, ihanaksi, kauniiksi, jotenkin karua jos pikkupoika ei saa tuntea olevansa tosi upee :3 Samalla tavalla ajattelen että tyttölasta tulisi kehua toki nätiksi, mutta myös muilla määreillä kuten vaikka vahva, älykäs tai millainen lapsi sitten ikinä onkaan..

  Joskus tuntuu että pojille myydään jopa tarkoituksellisen rumia vaatteita :D Just jotain actionhahmoja, outoja printtejä ja laimeita värejä. Myös aikuisille perusjampoille myydään melkoisen tylsiä turvallisia, ikään kuin miehuus karisisi jos ei ole pikkuisen löysää sinistä T-paitaa jossa lukee joku älytön ei mitään tarkoittava "hawaiian tropic 90 beach sport club" -teksti jollaisia näkee kaikkien ketjuliikkeiden, henkkamaukasta dressmanniin, paidoissa. Onneksi ruutua, raitaa, palloja, kivoja ja värejä ja kaikille sopivia kuosejakin löytyy, mutta harmillisen usein niissä överihintavissa merkeissä.

  Kieltämättä vanhemmat ovat vähän umpikujassa monien sukupuolikysymyksien kanssa. On ihan kamalaa, että täytyy mennä kiusaajien ehdoilla pukeutumisessa yms. Vähän niinkuin oli se uutinen pojasta jolta koulu yritti kieltää lapsellisen eväsrasian käyttämisen koska häntä kiusattiin niin rajusti sen takia. En oikein usko että kiusaamiseen vaaditaan mitään räikeää "syytä". Joku empatiakyvytyön penska voi varmasti valita kohteekseen mielestään liian laihan,liian lihavan, liian tumman. liian vaalean tai vaikkapa liian fiksun lapsen. Siis kenet tahansa ns. ihan tavallisen tai sitten vähän erikoisemman lapsen, eikä syy ole koskaan kiusatun. Onneksi monet vähän vanhemmat nuoret ovat nykyään aika suvaitsevaisia, pinkkiin hameeseen pukeutuva Kalle-Veikko ei taida enää edes hätkäyhdyttää teinejä?

  Avarakatseisuus on kyllä hyvä ohjenuora kasvatuksessa. Mietin myös,vaikkakaan ei liity pukeutumiseen, että ainakin itse yritän kiinnittää huomiota etten tytöttelisi, tädittelisi tai sedittelisi ihmisiä ainakaan kaiken aikaa. Itseäni tädiksi kutsuminen ei kyllä loukkaa, mutta kaikki eivät siitä pidä, ja kaikki sedältä näyttävät eivät ehkä edes ole setiä, heh. Kassatätiä voisi sanoa ihan vaan kaupan kassaksi tai kassahenkilöksi ja kun ihmisen nimi on tiedossa, käyttää sitä. Esimerkiksi monet lastentarhanhoitajat-ja opettajat kokevat tarhatädittelyn- ja sedittelyn ammattiaan halventavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Minä arvelen kanssa ja luulenkin, että osavaihe siinä on se, että tulee näitä kärjistyksiä myös siitä, että poika ei saisi jotenkin olla poikamaisesti puettu. Kun siinäkin se huomio kiinnittyy kuitenkin lopulta sukupuoleen kieltämisen kautta.

   Nuo tuollaiset actionhahmo ja vastaavat vaatteet on oikeasti rumia! Ja kun niin moni tuntuu vielä olevan sitä mieltä, niin on kumma että niitä myydään kuitenkin niin paljon. Kun taas esimerkiksi Kappahlilla näkee aika kivan neutraaleja vaatteita ja siitä syystä heillä on varmaan aina koot loppu. Naurahdin tuolle "hawaiian tropic 90 beach sport club" jutulle, kun se on niiiiin totta :D Meiltä löytyykin sekä Antonin että miehen vaatteista eniten yksiväristä tai sitä ruutua, mutta joskus olisi kieltämättä saada jotain uudenlaistakin mutta kun niin harvassa on sitten hyvän näköiset vaatteet.

   Minua kummaksuttaa, jos minua kutsutaan tädiksi :D En ehkä koe itseäni riittävän vanhaksi ollakseni "täti" mutta "tyttö" on myös liian nuori. Ensisijaisesti käytänkin viittaamiseen nimeä, mutta jos se ei ole tiedossa, niin silloin on kyllä välillä hankala nimittää.

   Poista