Yksivuotisneuvola

31.7.14

Yksivuotisneuvola oli tänään. Peruskuulumiset vaihdettiin alkuun: Anton on ollut koko vauvavuoden terve eikä nytkään mikään ole vaivannut. Pähkäiltiin meidän unitilannetta, kun Antonille pinnasänky on niin hirveä paikka ja kun sitä on aikoinaan viikkokin kokeiltu, niin tilanne ei ole mitenkään helpottunut. Sivuvaunua eli pinnasänkyä meidän sängyn viereen ehdotti ratkaisuksi, mutta en oikein tiedä, saako sitä pinnasänkyä pitää ilman toista laitaa meidän sängyn korkeudella. Pitää miehen kanssa vielä mietiskellä.

Maitoasiat jäi vähän epäselväksi. Tai siis ymmärsin, että edelleen jos rintamaitoa annan Antonille niin se on aikalailla riittävästi. Kuitenkin kuulosti siltä, että välillä voisi kokeilla esimerkiksi juustopalaa ja vastaavaa, että sietääkö Anton sellaista. Joo toki ymmärrän, että pitäisi altistaa ja hyvässä lykyssä maitoallergia voi lähteä pois, mutta jo ne edelliset kerrat on jättänyt pienoisia traumoja niin kyllähän tuo pelottaa mennä maitotuotteita antamaan. (Olen paljon nähnyt painajaisia, missä itselleni tulee hirmuinen allerginen reaktio naamaan enkä keksi muuta syytä näille kuin Antonin oireilut.) No, tätäkin asiaa täytyy miehen kanssa vielä miettiä.

Sitten otettiin ne perinteiset mitat. Kuten arvelinkin, niin niihin ei ollut kovin kummoista muutosta tapahtunut:

31.7.2014 Yksivuotisneuvola (suluissa 10kk mitat)
Paino: 8500g (8555g)
Pituus: 71,8cm (69,5cm)
Pään ympärys: 46cm (45,4cm)

Anton on nyt pidemmän aikaa kasvanut tasaisesti sen sentin per kuukausi. Se on normaalia vähemmän, mutta kerta kasvu on kuitenkin Antonilla tasaista niin se ei ole mitenkään hälyttävää. Painoa hoitaja perusteli edelleen sillä, kun liikkuminen on niin runsasta. Kuulema mitään hätää ei ole senkään osalta, mutta suositteli lisäämään rasvaa/öljyä, jotta taataan riittävä ravinnonsaanti nyt taaperoiässä. Otettiin myös nyt kontrolliaika kolmen kuukauden päähän noille mitoille, että miten ne jatkaa kehitystään.

Sitten tuli ne ikävät kolme rokotetta. Hemoglobiini oli myös tarkoitus ottaa, mutta kolmen rokotuksen jälkeen todettiin, että nyt on riittävästi tökitty ja otetaan se hemoglobiini tuolloin kontrolliajalla.

Se on muuten jännä, miten kaikki aina kutsuvat Antonia ilmeikkääksi tai kummastelevat, miten hänellä onkaan niin paljon erilaisia ilmeitä. Itsehän en ole huomannut mitään erityistä tuossa, koska katselen häntä 24/7 mutta tuo on yleisin ominaisuus, mistä muut tuntuvat huomauttavan. Nytkin neuvolahoitaja useampaan kertaan mainitsi "miten voikaan olla noin ilmeikäs kaveri". 

Mainitsin myös neukulle/hoitajalle, että vaikka toinen lapsi ei olekaan aivan nyt ajankohtainen niin silti minua vähän mietityttää, miten se tulisi menemään seuraavan kerran: odotetaanko edelleen sinne raskausviikolle 36. synnytystapa-arviota, joka ehkä tehtäisiin taas niin ja näin ja on arpapeliä, tuleeko se nyt sektiolla vai alakautta. Tuntuu, että haluaisin olla jo jokseenkin viisaampi ennen kuin lähtisin toista tekemään. Hän sitten kertoi, että joskus hän on antanut lähetteen jonnekin neuvontaan jo ennen kuin nainen on raskaana. Jos siis vaikka haluaa käydä läpi menneitä ja sitä, miten se tulee vaikuttamaan tuleviin raskauksiin. Puhui myös siitäkin mahdollisuudesta, että lantio kuvattaisiin etukäteen, jolloin ainakin sen osalta tiedettäisiin, olisiko alasynnytys mahdollinen. Itse  taas en ylipäänsä tiedä, haluaisinko kokeilla alasynnytystä. Sektio on jo koettu ja se on siltä osin turvallisemmalta tuntuva vaihtoehto. Mutta sektiota ei kuitenkaan automaattisesti anneta sellaiselle, joka on kerran sektion käynyt läpi. Jos sektioita on useampi, niin silloin jatkossakin leikataan. Jälleen taas asia, joka jää varmaan muhimaan päähän mutta voisi harkita tuota, että käy juttelemassa jollekin ennen kuin meinaa ryhtyä toista yrittämään. Toisaalta taas tuntuu, että kyllä ne asiat lutviutuu itsekseenkin, ei sitä vauvaa ainakaan mahaan koskaan jätetä.

Mut joo, Antonin neuvolakorttiin kirjoitettiin seuraavaa:

"Iloinen, suloinen 1-vuotias! Jutustelee omaa puhetta paljon, monipuolisesti sävyjä. Nousee tukea vasten."

Niin ja tässä on vielä meidän pikkuinen rokotettu lapsukainen. Hassu, kun kolmessa eri raajassa nuo laastarit. Aikaisemmin rokotuksista ei ole tullut mitään sivuoireita, jospa nytkin kävisi niin.


You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Kylläpäs Anton ja Neela kasvaa samaan tahtiin! Näin taisi olla myös ihan pikkuvauva-aikana, jos en väärin muista. Neelalle on tullut myös pitkän aikaa 1cm kuukaudessa, 1v neuvolassa oli 74,5cm. Paino oli myös pudonnut, en kyllä ymmärrä koska syö nykyään paremmin, ollen nyt 8970g (11kk oli 9070g). Meillä on myös kontrolliaika 3kk päästä, jolloin saadaan kolmas rokote ja otetaan hb.

  Olen myös pohtinut tuota synnytysasiaa. Ihanaa kun teillä päin pääsee juttelemaan siitä, olisikohan täällä pikkupaikkakunnalla samanlaista palvelua? Pitää ottaa selvää. Meillä on nyt toinen yrityskierto menossa, täällä ollaan nyt jännän äärellä kun Neela sai alkunsa toisesta kierrosta (okei, tiedän ettei se kerro mitään mutta toivossa on hyvä elää! :D).

  Niin ja siitä olen samaa mieltä, että Anton on ilmeikäs! Ihana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anton kasvoi hirmuista vauhtia silloin alkukuukausina niin kuin useammat, mutta Antonilla on siellä kasvukäyrällä hirmuinen nousu ja sen takia hoitaja rauhoittelikin, että nyt se on vaan tasaantunut ja siten ottanut melkoisen alakaaren. Kuulemani mukaan useat on saattanut jopa laihtua yhden vuoden tienoilla, tiedä sitten miksi se on niin yleistä. Ehkä tosiaan siirtymä isompien lapsien ruokiin ei ole vielä kovin merkittävä, mutta kuitenkin kulutus on suurta?

   Kannattaa tosiaan kysyä neuvolassa. Sekin saattaa jo auttaa, jos puhuu ihan hoitajalle ja hän kertoo käytäntöjä toisen raskauden suhteen. Heh, Antonkin sai alkunsa toisesta kierrosta. Ensimmäinen meni kehon palautuessa pillereistä. Onnea matkaan, jospa se sieltä nappaisi! :)

   Hih, pakko se on varmaan sitten uskoa kun niin moni sanoo noin :)

   Poista