Vaippailua

31.5.14

Aika monta vaippaa on tullut vaihdettua ja varmasti aika monta vaippaa on vielä vaihdettava. Ajattelinkin nyt kertoa hiukan vaippa-ajatuksistani ja höystää tekstiä ottamillani vaippateemakuvilla.


Vaikka olen tietoinen vaippojen aiheuttamasta roskamäärästä maailmaan, niin en oikein missään vaiheessa harkinnut kestovaippailua. Syitä oli useampia: En halunnut joutua pesemään niitä vaippoja ja tuo ajatus oli vielä silloin, kun en tiennyt siitä hirmuisesta pyykin lisääntymisestä, joka vauvan jälkeen tähän talouteen on tullut -jos siis vielä kestovaippailtaisiin niin APUA. Eikä minua oikeastaan yhtään innostanut se ajatus, että joudun käsittelemään kakkaa jotenkin enemmän kuin ottamalla vaipan pois jne. Tuo taas oli vähän typerä syy, koska nykyiselläänkin saatan välillä kipata vaipasta kakan pönttöön, jotta se ei jää roskikseen haisemaan ja ne kakat joutuu kuuramaan vauvan pyllystä oli kertakäyttö- tai kestovaippa. Yksi syy kertakäyttövaippailuun oli myös siinä, että kestovaippailu vaatii rahallista panostamista eikä meillä oikein ollut laittaa sitä summaa kerralla. Niin ja olisihan se kyllä stressannut ruveta opettelemaan sitä hommaa, vaikka ei ehkä niin vaikea juttu olekaan.


Meillä siis ollaan käytetty aina kertakäyttövaippoja. Syyt tähän ovat pitkälti itsekkäät ja mukavuudenhaluiset. Niin ja Antonille ei ole koskaan tullut mitään ongelmia vaipoista, että se olisi "pakottanut" kokeilemaan kestovaippailua. Olemme päätyneet käyttämään Antonilla Libero-vaippaa oikeastaan ihan synnytyssairaalasta lähtien. Luulenpa, että aika vahvasti tähän vaikutti tosiaan se, että sairaalassa oli käytössä noita Libero-vaippoja ja ne vaan tuntui toimivan -ei siis ollut syytä vaihtaa merkkiä.


Alkukuukausina minä vaihdoin vaipan melko harvakseltaan, koska toivuin sektiosta ja työnjako oli muodostunut niin, että mies hoitaa vaipat. Muistan, kuinka mies alkuvaiheessa piti Antonin rintakehää kämmenellään ja siinä se vaan roikkui, kun pyllyä pestiin. Muistan myös sen, kun mies vaihtoi Antonin vaipan ensimmäisen kerran. Muistan myös melko elävästi, kun itse vaihdoin ensimmäisen kerran Antonin vaipan. En tiedä, kumpiko jännitti enemmän: liikkuminen sektion jälkeen vauva käsillä vai se, teenköhän nyt vaippaoperaation oikein. Asiat meni kuitenkin mallikkaasti ja voin kertoa, että hyvin äkkiä niihin vaippatouhuihin tottuu.


Täytyy kylläkin myöntää, että on ollut tilanteita, kun on meinannut nousta oksennus kurkkuun. Muistan isäni sanoneen: "Ei se vauvan kakka haise." No iskä oli väärässä. Mutta se on kyllä totta, että ei ne kakkajutut ole lainkaan niin inhottavia kuin mitä ehkä vauvattomana asiaa ajattelee. Se on kuitenkin sen oman vauvan pylly, mitä siinä puhdistaa. Mutta tosiaan vaipparoskista ei kannata jättää useammaksi päiväksi vaihtamatta, silloin muuten löyhkää... nimerkillä: kokemusta on.


Palatakseni vielä tuohon Libero-vaippaan... Ei ole ollut kovin monta kertaa, kun tuo vaippa on falskannut. Ne äksidentit tapahtui oikeastaan vain silloin, kun kakka oli vetelämpää. Imutehoa tuntuu olevan noissa vaipoissa myös hyvin, koska joskus esim. päiväunien jälkeen vaippa painaa sen verran kuin Anton olisi pissinyt ehkä litran tai enemmän. Niin ja vaikka Antonilla on tosiaan muuten atooppista ihottumaa, niin vaippaihottumilta ollaan aika hyvin säästytty. Hyvin harvoin on pylly punoittanut. Mutta toki tässäkin asiassa on eroa, joillekin Liberovaipat eivät ehkä sovikaan.


Olen myös pitänyt siitä, että Liberovaippoja ostamalla saa tosiaan kerättyä niitä liberopisteitä, mitä sitten voi käyttää pistekaupassa tai hyödyntää erinäisissä kampanjoissa. Toistaiseksi olen "ostanut" niillä pisteillä Antonille käsinuken, kylpylelun ja pikkulegopaketin. Ei tuo ehkä kovin paljon ole siihen nähden, minkä summan vaippoihin itsessään laittaa. Jos tuota summaa lähtisi arvioimaan, niin meillä menee ehkä keskimäärin kaksi sellaista 84 vaipan megapackia kuukaudessa eli noin viisi vaippaa vuorokaudessa. Yksi tuollainen vaippapaketti maksaa 15€ eli kuussa menee 30€. En kyllä oikein tiedä, miten tuo vaipan käyttö etenee, mutta jos tällaista rytmiä jatkaa sinne kolmevuotiaaksi niin se tekee yhteensä 1080 euroa vaippoihin. Onhan tuo aika iso raha. 


Mitä sitten siihen pottailuun tulee, niin en ole kauheasti vielä ajatellut asiaa. Mitä nyt välillä käy mielessä, että milloinkahan se potta kuuluisi ostaa? Jotkut tuntuvat harjoittelevan sitä jo hyvinkin aikaiseen. Tuumailin, että potta voisi olla yhtenä lahjatoivomuslistalla 1-vuotislahjaksi. Niin ja se vielä, että raskaana ollessani ostimme tosiaan niitä sängyn suojia, mutta niille ei ole tullut toistaiseksi vielä mitään tarvetta. Eihän noista vaipoista oikein pissa pääse sillä tavalla läpi, että sänky kastuisi. Tai meillä ei ainakaan ole päässyt. Eli niille suojalakanoille on varmaankin vasta sitten tarve, kun harjoitellaan enemmän kuivana pysymistä.

Tällaista asiaa niinkin arkisesta jutusta kuin vaipoista ja vaipanvaihdosta. Ehkä jonkinlaista syyllisyyttä koen maapallon roskaamisesta vaippajätteellä, mutta tämä on kuitenkin ollut meidän ratkaisumme. Libero toimii meillä ja siinä Antonkin viihtyy.


You Might Also Like

0 kommenttia