Kokemukset vaateketjuista

5.5.14

Nyt olen pyöritellyt päälle yhdeksän kuukauden ajan eri vauvavaatteita Antonin päällä. Meillä vaihdetaan joka päivälle uudet puhtaat vaatteet päälle ja öisin nukutaan yöhaalarissa. Toki, kun Anton oli pienempi ja puklaili, niin vaatekokonaisuuksia saattoi mennä kolmekin päivässä. Pyykinpesukone meillä saakin pyöriä joka päivä ja silti ikinä ei näy pyykkikorin pohja. Olen miettinyt, onko niitä vaatteita tarpeen niin tiuhaan vaihtaa, mutta koska Anton on kuitenkin taipuvainen atooppiseen ihoon, niin hän hilseilee jonkin verran ja mieluusti sitten laitan hänet täysin puhtaisiin vaatteisiin. 

Ajattelinkin nyt kirjoittaa, millaisia kokemuksia minulla on erityisesti ketjuliikkeiden vaatteista. Mitkä olen todennut hyviksi ja mitkä huonoiksi.

Meillä pestään erityisvaatteita lukuunottamatta vaatteet aina 60 asteessa, nestemäisellä pesuaineella ja ilman huuhteluaineita. Vaatteiden kunto perustuu siis näihin pesutapoihin.

Olen myös huomannut, että vaatteiden laatu vaihtelee jo kaupan sisällä paljon ja siksi olen pyrkinyt opettelemaan, mitä kannattaa ostaa mistäkin.

H&M
Tämän ketjun vaatteita meiltä löytyy kotoa eniten, niin vanhemmilta kuin myös Antonilta. Tosin Antonille ostan tietyt jutut täältä ja toiset jutut kierrän kaukaa. 

- Perusbodyt, mitä on aina Hennesillä niissä "osta useampi, maksa vähemmän"-rekeissä, ovat mielestäni parhaat hinta-laatusuhteeltaan. Ne ovat joustavia ja säilyvät nukkaamattomina pesujenkin jälkeen. Esimerkki: Ostin Antonille joulukuussa kaksi perusbodya koossa 74, ne olivat silloin vielä reiluja mutta kuitenkin käytettävissä. Bodyt mahtuvat edelleen hyvin päälle ja on säilynyt tosi hyväkuntoisina, vaikka käyvät tosiaan sen 2-3 kertaa viikossa pesussa. Joustavuuden ansiosta helppo pukea ja riisua. Värivaihtoehtoja löytyy myös ihan mukavasti ja vaikka ovatkin perusbodyja, niin näihin ei kuitenkaan sinänsä pääse kyllästymään.


- Housut on sitten taas ihan toinen juttu. Ne saman tarjouksen piiriin kuuluvat collegehousut ovat mielestäni melko kamalia. Ne on huonoja malliltaan että myös laadultaan. Tämä on toki yksilöllinen juttu, mutta Antonille nuo housut on ainakin vyötäröltä liian tiukat ja muutenkin matala haaraosa tuntuu vaipalliselle jokseenkin omituiselta. Matalan haaran takia housut eivät ole myöskään kovin pitkäkäyttöiset. Yhdet kappaleet olen näitä housuja ostanut ja muutaman kerran niitä on ainoastaan tullut käytettyä. Ne menivät jo ensimmäisestä pesusta koppuran tuntuisiksi.

- Asusteet: sukat ja hatut ostan useimmiten myös Hennesiltä. Nuo tuollaiset paksummat sukat, mitkä Antonilla on joulukuun kuvassa, tuppaa menemään vähän koviksi pesussa ja tuntuikin hankaavan Antonin nilkkoja melko helposti. Trikoosukat ovat olleet nilkkaystävällisempiä, mutta toki ne oli talvella hiukan liian ohuita käytettäväksi.

- Muuta: Kovinkaan paljon en muita vaatteita ole Antonilla Hennesiltä ostanut. Aikoinaan oli joitain vauvavaatesettejä, mutta ne toisaalta ehti olemaan niin vähän aikaa käytössä, että en oikein osaa sanoa, miten hyvin ne kulutusta kestäisivät. Sen 1-2 kuukautta ne olivat ja menivät uudenveroisina laatikkoon odottelemaan seuraavia pitäjiä.

Kokomitoitus Hennesillä on normaalia pienempi, joten olen ostanut reilumpaa kokoa, jos olen halunnut vaatteen menevän pidempään.

Lindex
Tämän ketjuliikkeen vaatteita meiltä löytyy toiseksi eniten ellei jopa miltei saman verran kuin Hennesin. Lindexiä hyödynnän oikeastaan aina pitkälti alennusmyyntien aikaan, täältä löytyy nimittäin parhaat alelöydöt. Myös niitä "osta 3, maksa 2" -settejä hyödynnän.

- Bodyt: Lindexillä on usein kivan näköisiä bodyja, mutta samaa ei voi sanoa laadusta. Ne raidalliset bodyt kestää ihan ok, mutta silti huonommin kuin Hennesin. Tosin Lindexin bodyt on hiukan paksumpaa kangasta, liekö se vaikuttaisi myös nukkaantumiseen? Olen kuitenkin laittanut merkille, että Lindexin bodyt ei kestä kovin hyvin runsasta pesemistä. Esimerkiksi tämä kuvassa näkyvä body meillä oli käytössä jotain kolme kuukautta ja mielestäni se meni siinä ajassa melko käytetyn näköiseen kuntoon:


- Housuista taasen minulla on hyviä kokemuksia, erityisesti niistä veluurihousuista. Niissä on todella mainiot resorit, malli on vaipalliselle mitä täydellisin ja ne on kestäneet hyvin käyttöä. Ostin kahdet veluurihousut, kun Anton oli 3kk. Housut olivat kokoa 68 ja vielä edelleen ne on Antonilla jalassa, vaikkakin alkaa mennä juuri vähän pieniksi.


Meiltä löytyy myös näitä collegekankaan tyylisiä housuja Lindexiltä:


Nuo on malliltaan taas sellaiset, jotka ei kovin pitkään mene. Sisäpuolelta housut menivät myös aika koppuran tuntuisiksi verrattuna siihen, miten pehmeät olivat ostohetkellä. Mutta ei nämä ihan niin pahat ole kuitenkaan kuin Hennesin kollarit.

- Yöhaalarit on hyvin pitkälti ostettu aina Lindexin alelaareista, vaikkakin olen huomannut, että kovin hyvinä nekään eivät pysy. Ne haalarit tuntuvat jotenkin lörpähtävän ja nukkaantuvan. Tämä on sinänsä harmi, koska muuten Lindexin yöhaalarit on kivan näköisiä ja hyvän mallisia.

- Asusteet: Näitä meille ei ole jostain syystä Lindexiltä kotiutunut. Pojille näitä on aika heikosti.

- Muuta: Lindexillä on erityisen kivoja ollut ne Littlephant-malliston vaatteet. Niitä olen usein myös alennusmyynneistä nimenomaan ostanut. Tosin niiden bodyissa on inhottavan tiukat kädensuut, muuten ei ole mitään negatiivista sanottavaa. Juurikin Littlephantilta on eräät housut, jotka ovat olleet lempparit niistä vaatteista, mitä olen Antonilla käyttänyt:


Nuo pellehousut meni tosi pitkään ja onneksi säilyi myös tosi hyvinä. Lopettiko Lindex nyt ne Littlephant-mallistot?

Kokomitoitus vaihtelee Lindexillä vähän mallistosta riippuen, mutta sanoisin sen edustavan sellaista keskimääräistä kokoluokitusta.

Kapphl
Tämän ketjun vaatteita meiltä löytyy harmillisen vähän, mutta se johtuukin niistä ikävistä seikoista, että 1. kokoja on todella niukasti aina jäljellä ja 2. vaatevalikoima on muutenkin aika pieni.

Muistaakseni meiltä löytyy Kapphlin vaatteita ainoastaan Newbie-mallistosta. Tuo mallisto ei kyllä syyttä ole niin suosittu. Ne tekevät ihania mutta jokseenkin neutraaleja vaatteita. Hinnat on ollut minulle välillä turhan korkeita, että olisin raaskinut ostaa mutta jos minulla olisi silloin ollut näistä kokemusta, niin olisin ehkä sijoittanutkin rohkeammin. Newbie-vaatteet ovat nimittäin pysyneet näistä ketjuliikkeiden vaatteista selvästi parhaimpana. Meillä on ollut kaksi bodya ja ne molemmat ovat olleet kyllä suosikkejani sekä tyyliltään että myös laadultaan. Tosin housuissa on mielestäni liian tiukat vyötäröt, ne ei ainakaan meidän Antonille menneet ja siksi eräät jäivätkin kokonaan käyttämättä.


Itseasiassa tänään kävin täältä ostamassa Antonille yhdet legginsihousut. Aikaisemmin ei tosiaan olla Antonilla noita "makkara"housuja käytetty, koska ne on ollut meidän pyöreälle pojalle liian tiukat ja muutenkin talvella liian ohuet. Nyt oli etsinnässä kuitenkin ohuet housut ja en oikein muuta löytänyt, niin otin nämä Newbie-legginsit koossa 74 vaikkakin niissä ei kasvunvaraa kovinkaan ole. Jospa nämä kuitenkin kesän menisivät:


Miksi Kapphl ei tee Newbie-vaatteita koosta 74 isommille?! EDIT: Tietävämmät kertoivat, että on isompia kokoja. Jes.

Name it
Täältäkään en kovin paljon ole ostanut vaatteita, mutta ainakin sen verran kokemusta on, että ne bodytarjoukseen kuuluvat bodyt on melko huonoja. Ne on jotenkin jo valmiiksi kulahtaneen näköisiä. Mutta sitten taas ne yksittäiset ja kalliimmat bodyt on ihan jees laatuisia. Kokomitoitus on tosin täällä liikkeessä aika vaikea, koska jotkut on tosi pieniä kokoon nähden ja toiset taas reiluja. Niin ja vaikka tämä on kokonainen vaatekauppa lapsille, niin täältä löytyy aika vähän kivan näköisiä vaatteita. Plussaa kuitenkin harsoista, niitä kun on muuten vaikea löytää kaupoista. Täältä tuli ostettua aikanaan omat kappaleet.

Seppälä
Kivoja vaatteita varsinkin tytöille, mutta pojille aika heikosti ellei sitten halua ostaa sitä sinistä. Meiltä löytyy yksi yöhaalari, mikä on kyllä ainakin toistaiseksi pysynyt hyvälaatuisena. Mielellään saisivat laajentaa mallistoaan.

Muita ketjuliikkeitä ei tulekaan nyt mieleen. Ehkä Tutta-merkin voisin vielä mainita, vaikka se ei varsinaisesti olekaan vaateketjun vauvavaate. Riippuu, miten sen nyt käsittää. Tutan vaatteet ovat kyllä olleet myös todella laadukkaita, mutta se näkyy myös hinnassa. Mitoitus Tutalla on myös todella reilu, varmaan jopa liiankin mikäli kaavailee ostavansa vaatteita tietynkokoiselle vauvalle. Mutta toisaalta parempi liian iso kuin liian pieni. Tutan vaatteet ovat kanssa kuuluneet niihin suosikkeihini ja niihin, jotka olen voinut laittaa laatikkoon hyvillä mielin siinä suhteessa, että niitä varmasti voi käyttää muillakin lapsilla.

Eli jos kokoaisin vinkit sillä kokemuksella, mitä minulta löytyy, niin:
- Jos haluat halpaa ja vaatetta, joka menee lapselle pitkään, niin osta perusbodyt ja asusteet H&M:ltä ja housut Lindexiltä. Yöpuvut kannattaa ostaa Nextiltä, mitä en tosin tässä yhteydessä käsitellyt, koska se on ulkomaalainen nettisivusto.
- Jos kuitenkin on varaa panostaa keskimääräisesti, niin osta Newbie-mallistoa ja Tuttaa. Nämä mitä suuremmalla varmuudella säilyvät myös lapselta toiselle. 

Korostan kuitenkin, että nämä ovat toimineet meillä eikä minulla tosiaan ole kokemusta kaikista vaatemerkeistä, mitä löytyy. Tiedän monen fanittavan esimerkiksi Polarn O Pyrettia ja näitä muita "merkkivaatteita", kuten Småfolk, Mini Rodini jne. Voi hyvinkin olla, että jotkut näkevät ne hyvinä sijoituksina, mutta itse en vaan pystyisi maksamaan yli kymmentä euroa yhdestä bodysta. Kun harvoin maksan edes sitä viittä euroa. Kuten sanoin, niin minulla ei ole noista merkkivaatteista kokemusta, mutta jotenkin tuntuu että niissä ei niinkään makseta pelkästä laadusta vaan myös siitä nimestä. Ja minähän lähinnä yritän etsiä vaatetta, joka olisi mukava yllä, halpaa ja mielellään sellaista, mitä haluaa katsellakin. Mutta nämä ovat vain ja ainoastaan minun valintojani.

Huh, olipas kirjoittaminen. Toivottavasti tästä olisi edes jollekin hyötyä, vaikkakin lapsia on moneen lähtöön ja joillekin sopii taas eri jutut.

Onko teillä samoja tai eriäviä mielipiteitä/kokemuksia näistä vaatteista ja ketjuliikkeistä?

You Might Also Like

12 kommenttia

 1. On newbie-mallistoa myös isommissa ku 74koossa :) ite just ostin 86cm newbie-paijan pojulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tosiaan, siellä on ilmeisesti noita poikkeuksia että joistain vaatteista löytyy isompaa kokoa... Tai ainakin niin myyjä tänään sanoi, että muutama vaate on, missä on yli 74 koon. Saisi kyllä olla useammassa :)

   Poista
 2. Onhan siellä paljonkin! :) Mene vaan sinne vähän isompien poikien osastolle, siellä on newbietä 80 koosta alkaen; ihania paitoja, neuleita ja housuja!
  T. eri ano ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, jännä juttu kun kysyin myyjältä mihin kokoon nuo Newbiet loppuvat niin hän vastasi, että 74 paitsi joistain voi erityistapauksessa löytyä suurempaa... Joko siellä liikkeessä sitten ei ole tai myyjä ei ollut oikein perillä asiasta. Täytyy käydä varmaan katsomassa itse tarkemmin :)

   Poista
 3. Kyllä meillä Tampereella ainakin on ihan oma Newbie-mallisto koosta 86 alkaen..josko kaikissa KappAhleissa ei olekaan? Tylsä juttu jos näin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin täytyy tosiaan käydä katsomassa uudelleen, sainko nyt väärää informaatiota myyjältä. Heh, tajusin kommentistasi että kirjoitin sitten KappAhlin väärin :D Piru, kun sen nimi tuottaa aina vaikeuksia kirjoitusmuodossa.

   Poista
 4. Eiks mun super pitkä kommentti tullutkaan??:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taisi tulla, mutta olit kirjoittanut sen vahingossa tuonne "Päiväni murmelina"-kirjoitukseen. Vastailin sinne sitten myös :)

   Poista
  2. No niinpä tietysti -.- yritin olla taitava ja onnistua syöttää aksua samalla kun kommentoin, ei näköjään onnistunu :D

   Poista
  3. No ehkä voisi sanoa, että onnistuit kuitenkin ainakin osittain!

   Poista
 5. Kirjoitanpa tähän joitakin omia kokemuksia kankaiden laadusta. Vaatteiden sopivuudesta on niin hankala sanoa, kun vauvoja on niin erilaisia. Se mikä toiselle sopii niin ei sovikaan toiselle.

  H&M: kankaiden laatu yllättävän hyvä! Eivät kulahda ja värit pysyvät hyvinä. Just nuo ota 3 ja maksa 2 bodyt ovat laadukkaimpia, vaikka hinta antais olettaa muuta. :) Paksummat vauvan sukat puolestaan nyppyyntyvät heti, mutta ostan niitä siksi, kun ne eivät purista. Nypynpoistaja onkin aika kätevä kapistus, nypyt voi surauttaa pois sukista nopeasti ja sukat näyttää aina uusilta.

  Lindex: Osittain hyvää laatua, osittain ihan hirveitä. Puuvilla Bamse haalistuu ja nuhjuuntuu heti eka pesussa, Plyysi on ok. Jostakin syystä mulle on sattunut kauheen tiukoilla neppareilla varustettuja unihaalareita. Mm. Muumi-collegehousut menivät heti eka pesussa aivan koppuraksi, mutta värit kyllä pysyivät hyvinä...vauva ei kyl tykänny housuista, kun olivat kankeat.

  Seppälä: Kokemusta vain sukkahousuista, jotka melko laadukkaita. Pidemmän päälle pesussa alkavat tosin ohentua, mutta johtunee siitä, että sais pestä vain 40 asteessa ja itse olen pessyt 60:ssä.

  Tutta, Vendi, Ciraf: Laadukasta, kestää pesun ja värit eivät haalistu. Tutan punainen pallobody oli kylläkin vähän pettymys, haalistui aika äkkiä. Cirafilla saattaa joskus joitakin langan pätkiä roikkua eli vähän huolimatonta viimeistelyä, mut ommel kestää.

  Muita: Finnwearin bambukuitua sisältävät sukat ovat uskomattoman pehmoiset pesusta toiseen, mutta nyppääntyvät äkkiä. Resori aika tiukka meidän tytölle. Halpahallin omat vauvan vaatteet ovat myös hyvälaatuisia kankaiden puolesta. Joissakin bodeissa olen kyllä joutunut saksimaan saumoista roikkuvia lankoja pois, mutta ommel kestää. -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista ja omien kokemuksien jakamisesta! Harvoin olen tosiaan tajunnut ostaa noita Vendia ja Cirafia, vaikka hinta kyllä on ihan ok. Harvemmin tulee ostettua yleensäkin vaatteita noista S-ketjun kaupoista, niin siksi varmaan jäänyt vähälle myös vauvavaatteiden hankinta sieltä. Halpahallia ei Jyväskylässä olekaan, mutta Kuopiossa käydessä olen siellä käynyt ja muutaman lahjavaatteen sieltä ostanut, mutta meillä ei ole ollut niitä käytössä.

   Ja toi on tosiaan jännä, miten laatu voikin vaihdella niin paljon kaupan sisällä. Muutenkin miten välillä on huonoa suunnittelua joissain vaatteissa, esimerkiksi Lindexiltä ostamassani bodyssa on aivan mahdottoman pienet napit ja nappireiät, niin siinä menee ainakin viisi minuuttia, kun yrittää aukaista ensimmäisen napin, jotta sen saa vauvan pään yli... Ja miten sitä edelleen vielä ei itse tajua ottaa noita kaikkia seikkoja huomioon, kun ostaa vaatteita.

   Poista