Anton 10kk

28.5.14

Voin kertoa, että ei ollut mikään kovin helppoa tuo valokuvaaminen tänään. Uusi kamera ja entistä liikkuvaisempi poika, niin siinä oli haastetta kerrakseen. Mutta jotain kuvia sain kuitenkin aikaiseksi ja ne nyt kuvittavat perinteikkäästi tätä kuukausipostausta.

Anton 10kk:


Perustietoja:
- Viime viikon neuvolassa painoi 8555g ja oli 69,5cm pitkä.
- Käyttää vaatekokoja 74-80.
- Edelleen käytössä Liberon vaippakoko 4.
- Syö kiinteitä, mutta saa myös rintamaitoa.
- Kolme hammasta, toinen ylähammas puhkeamaisillaan.


Nukkumisesta:
Nyt valon lisääntyessä nukkumaanmeno on pitkittynyt hiukan, yleensä Anton nukahtaa siinä vähän yli 24.00. Mutta samassa ollaan päästy pois niistä säännöllisistä "herää tunti nukahtamisen jälkeen"-hetkistä. Parhaimmillaan Anton nukkuu kokonaan yönsä heräämättä, mutta välillä herää kerran mutta saadaan se kyllä melko ongelmitta takaisin nukkumaan. Hiukan hyssyttelyä ja läheisyyttä, niin poika on uudelleen unessa. Sitten heräillään Antonin kanssa 9.30-10.00 aikoihin.

Päiväunetkin ovat menneet rytmitykseltään hiukan taaksepäin. Päivällä Anton nukkuu 30-60 min noin klo 13-14 välillä. Toisille päikkäreille Anton menee 18-19. Tuossa vaiheessa usein miettii, onko hänen järkevää antaa nukkua mutta kun poika on niin väsynyt, että sen olemisesta ei tule mitään. Sitten hän nukkuu tunnista kahteen tuntiin.

Päiväunet Anton nykyään nukkuu pinnasängyssä, joko sinne ihan nukahtaen tai sitten hänet kannetaan sinne. Sen verran nopeasti hän lähtee jo herätessään liikkeelle, että jos meidän sängyssä ei päiväsaikaan ketään ole, niin Antonkaan ei siellä saa nukkua. Mutta yöt on vielä nukkunut meidän välissä, osittain senkin takia, koska mies nukkuu aivan erilaisessa rytmissä niin hän valvoo pitkään Antonin huoneessa, missä miehen tietokonekin on.


Syömisestä:
Antonilla on aina ollut todella hyvä ruokahalu, tai no mitä niitä perinteisiä rintaraivareita oli silloin 3kk. Kiinteistä ruuista hän syö aikalailla kaikkea, mitä tarjotaan, kunhan vaan koostumus on oikea. Näitä karkeampia ruokia Anton vielä vieroksuu aika paljon. Sen takia meillä nyt enimmäkseen syödäänkin vielä niitä 5kk-sosepurkin ruokia, mutta niitä pitää tosiaan antaa kaksi tai sitten sen yhden purkin päälle vielä jotain välipalaa. 

Meillä on aamu- ja iltapuurot ja niissäkin ollaan nyt suurennettu annoskokoja. Kaksi liharuokaa Anton saa myös ja tarpeen mukaan sitten välipaloja. Näiden lisäksi Anton käy rinnalla 4-7 kertaa päivässä, riippuen vähän siitä miten olen itse kotona ja kuinka paljon käytän tissiä nukuttamiseen. 


Luonteesta:
Edelleen olen sitä mieltä, että Anton on rauhallinen tyyppi, vaikka kyllä hänestä temperamenttiakin löytyy. Jos ollaan liikkeellä kodin ulkopuolella, niin Anton istuu aina rauhallisesti vaunuissa ja selvästi tykkää katsella ympärilleen. Vieraisiin hän suhtautuu joko hymyillen tai sitten luomalla tietynlaisen "kukas hitto sä oot?"-ilmeen. Useat ovat naurahtaneet tuolle ilmeelle ja sanoneet siinä ohessa, että ilmeikäs kaveri. 

Nyt viime viikon aikana olen huomannut, että Anton selvästi enemmän alkaa viihtymään yksinään tai vaikka isänsä kanssa. Nytkin kun onnistun tosiaan kirjoittamaan tänne ilman, että Anton on edes minun kanssa samassa huoneessa. Mutta sitten, jos hän on yhtään väsy, niin kukaan muu ei kelpaa kuin vaan äiti.

Anton on siis iloinen, tarkkaavainen mutta jokseenkin myös omapäinen kaveri. Jos häntä päin lähestyy, niin hän usein meinaa lähtee karkuun, kunnes pysähtyy katsoakseen, tuleeko toinen jahtaamaan häntä.


Taidoista:
Anton edelleen konttaa ja nousee polviseisontaan. Nyt hänellä on jalat ruvennut näyttämään merkkejä, että ne kestäisi myös seisonta-asentoa, mutta omatoimisesti Anton ei siihen vielä pyri. Nyt ollaankin siinä vaiheessa, että kaikki opitut taidot on niin hyvin hallussa, että hyvin harvoin pää kopsahtaa mihinkään. Toinen juttu saattaa olla, kun Anton oppii seisomisen.

Anton ymmärtää, kun häneltä kysyy: "missä pallo?", "missä isi?". Anton myös ymmärtää, kun häntä pyydetään tulemaan jonnekin. Usein Anton myös vilkuttaa peilille ja sanoo "hee". Kerran kävi myös hassusti, kun hän tuli kulman takaa, näki minut ja nosti kätensä ilmaan ja tokas: "hee!". Muuten selviä sanoja Anton ei vielä itse osaa tuottaa. Tosin Anttu osaa omaksua hänelle sanotuista sanoista ensitavun ja jos sanon hänelle tietyllä rytmityksellä "hoh hoijaa", niin Anton matkii sen rytmityksen omilla äänteillään.

Anton osaa rakentaa kolmen palikan tornin, käännellä kirjan sivuja ja irrottaa Duplo-legoja toisistaan. Kova yritys on niitä saada toisiinsa kiinnikin, mutta sen osaaminen on aika harvinaista.


Suosikit ja inhokit:
Anton tykkää todella paljon purkaa asioita erilaisista laatikoista ja sitten laittaa ne takaisin. Hän tekee tätä paljon esimerkiksi Duplojen ja legolaatikon suhteen. Muutenkin asioiden sulkeminen ja aukaiseminen on kivaa, esimerkiksi ovien rumppaaminen. Anton tykkää myös repiä paperia ja monet kerrat hän on onnistunut jostain sitä löytämään ja sitten vanhemmat rientää ottamaan paperisilput suusta pois.

Muutenkin Anton tuntuu tykkäävän kauheasti pikkumurujen poimimisesta ja ne kyllä menee heti suuhun, toisin kuin se sormiruokailu ei muuten Antonia kiinnosta. Näissä tapauksissa, kun Antonilla on jotain kädessä ja lähestytään häntä, niin hän arvelee, että tulemme ottamaan sen pois ja sitten hän yrittääkin lähteä karkuun. Tai joskus hän vaan pyrkii laittamaan asian vielä nopeammin suuhun. Hän ei siis pidä siitä, kun emme anna hänen popsia kaikkea.

Pinnasängystä Anton ei edelleenkään pidä. Kaikki elektroniikkalaitteet on vieläkin ja on varmaan aina äärimmäisen kiinnostavia. Kännykkä onkin oikeastaan ainoa, joka aiheuttaa huudon, jos se viedään Antonin kädestä pois. 

Anton tykkää myös peseytyä ja usein tuleekin oven taakse huutamaan, jos joku suihkussa on. Suihkussa Anton haluaa usein hörppiä vettä suihkusuuttimesta ja tutkia erilaisia saippuaputeleita. 

Niin ja rumpukapulat on Antonin mielestä ihan parhaita suussa. Niitä imeskellään ihan antaumuksella.


Sellainen on Anton kymmenkuukautisena.

You Might Also Like

0 kommenttia